Facebook’ta canlı yayın

Bir süredir Periscope’takine benzer bir canlı yayın servisini test eden Facebook, söz konusu özelliği ABD’deki kullanıcılarının hizmetine sundu.

İlk etapta sadece iPhone kullanan ABD’li kullanıcıların hizmetine sunulan özellik kapsamında kullanıcılar kendi profilleri veya grupları üzerinden yapabileceği canlı yayın özelliğine durum menüsü üzerinden ulaşacak.

Facebook’ta canlı yayın dönemi

Facebook kuşkusuz hakkında en çok iddia ortaya atılan teknoloji şirketlerinin başında geliyor. Dünyanın en büyük sosyal medya ağı olan Facebook hakkında gün olmasın ki yeni bir dedikodu çıkmasın.

İşte o dedikodular…

Facebook profilinizde kimlerin gezdiğini görebilirsiniz

Facebook, buna izin vermiyor ve bunu yapmanıza yardımcı olacak hiçbir uygulama da yok. Eski sevgilinizin profilinize kaç kere baktığını oturduğunuz yerden öğrenmenizin herhangi bir yolu üzgünüz ki bulunmuyor. Facebook’un kendisi bile böyle bir işlev sunmadığını söylemekten yoruldu.

Arkadaşlarımdan gelen mesajlar güvenlidir

Arkadaşlarınızın size zarar vermek gibi bir niyeti olmayabilir, ancak bunu kullanmak isteyen kişiler var. Bazen arkadaşınızdan, sizden garip bir şey isteyen bir mesaj ve bir bağlantı alabilirsiniz.

Bu bağlantıya tıklamayın! Facebook’u hedef alan zararlı virüsler oldukça yaygın, bu yüzden internette olduğu kadar Facebook’ta da dikkatli olmalısınız.

Facebook ücretli bir hizmet olacak

Facebook’un ücretsiz hizmetinin sona ereceğine ve sizden ücret talep edeceğine dair gönderiler, sosyal ağda adeta uçuşuyor. Endişe etmeyin çünkü bu, hiçbir zaman olmayacak.

Son dönemde dedikodular o kadar yoğunlaştı ki Facebook bile şu açıklamayı yapmak zorunda kaldı: Mars’ta su olabilir ancak bugün internette okuduğunuz her şeye inanmayın. Facebook ücretsizdir ve her zaman ücretsiz olacaktır.

Elbette Facebook için gerçek para ödemeseniz de, her şeyin bir fiyatı var. Bu da ‘ücretsiz’, bazı verilerinizin reklamcılara satılması anlamına geliyor.

Facebook, fotoğraflarınızın sahibidir ve onları reklamcılara satar

Facebook, herhangi bir bilginizi kimseye satmadığını ve hiçbir zaman satmayacağını söylemişti. Bununla birlikte Facebook’un Times Square’deki bir reklam panosunda gösterdiği reklamda profilinizi veya yazdığınız bir şeyi bir an görürseniz şaşırmayın. Facebook’un paylaştığınız şeyleri kendi reklamını yapmakta kullanma hakkı bulunuyor.

Yasal uyarıları kopyalayıp yapıştırarak korunursunuz

Facebook’ta zaman zaman hukuk diliyle yazılmış görünen ve kullanıcının paylaştığı içeriklerle ilgili Facebook’a verdiği veya vermediği izinlerden bahseden gönderilere rastlıyoruz.

Ancak kanunlar böyle çalışmıyor, bu çöplüğü başkalarıyla paylaştığınız için hiçbir şey değişmiyor. Yalnızca cahilliğinizi etrafınıza göstermiş oluyorsunuz.

Facebook’ta hesap açarken kabul ettiğiniz koşullar, gayet açık ve net. Duvarınızda bir şey paylaşmak, geçtiğimiz senelerde bazı avukatların da söylediği üzere, koşulları değiştirmiyor.

Gölge profil nedir?

Bu oldukça saf bir düşünce çünkü Facebook’u kullanan birçok kişi tanıyorsanız, sosyal ağ sizin hakkınızda da bir şeyler biliyor demektir. Buna ‘gölge profil’ adı veriliyor.

Arkadaşlarınız Facebook’u kullandıklarında, adres defterlerini ve buradaki kişisel bilgileri Facebook’a sunmuş oluyorlar. Arkadaşlarınızdan birinin adres defterinde telefon numaranızın olduğunu düşünün. Bir başka arkadaşınızda ise hem telefon numaranız, hem de e-posta adresiniz olsun. Facebook, bu bilgileri telefon numaranız yoluyla eşleştirecek ve böylece e-posta adresinizi de öğrenmiş olacaktır. Sonuçta Facebook, sizin hiç haberiniz olmadan, ‘gölge profilinizi’ oluşturacaktır.

Bu, verilerin nasıl bir araya geldiğini gösteren basit bir örnek. Facebook, daha hassas bilgileri eşleştirmeye yönelik çok daha karmaşık algoritmalarla çalışıyor. Bugün, dünyadan soyutlanıp, fotoğrafınızın çekilmesini engellemek dışında Facebook’tan uzak kalmanın maalesef bir yolu yok.

(Kaynak: ntv.com.tr)