Euro Bölgesi Enflasyon Oranı / Mart 2024

Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon Mart’ta yatay seyretti

Euro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Mart ayında yıllık bazda yüzde 2,4 olarak belirlendi. Enflasyonu beklenenden daha fazla yavaşlaması Avrupa Merkez Bankası’nın Haziran ayında faiz oranlarını düşürme ihtimalini güçlendirdi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin Mart ayına ilişkin enflasyon öncü verilerini yayımladı.

Verilere göre, Euro Bölgesi’nde Şubat’ta yüzde 2,6 olan yıllık enflasyon, Mart’ta yüzde 2,4 seviyesinde tespit edildi. TÜFE, Mart’ta aylık bazda yüzde 0,8 artış gösterdi.

Piyasa beklentileri, Mart’taEuro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun yüzde 2,5 olması yönündeydi.

Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon ise Mart’ta yıllık yüzde 2,9, aylık yüzde 0,9 seviyesinde ölçüldü.

AB uyumlu verilere göre enflasyon Mart’ta Almanya’da yüzde 2,3, Fransa’da yüzde 2,4, İtalya’da yüzde 1,3 ve İspanya’da yüzde 3,2 olarak belirlendi.

Haziran faiz indirimi odakta

Euro bölgesi enflasyonu beklenenden daha fazla yavaşlayarak Avrupa Merkez Bankası’nın Haziran ayında faiz oranlarını düşürme ihtimalini güçlendirdi.

Tüketici enflasyonu Şubat ayındaki yüzde 2,6 seviyesinden geçen ay yıllık yüzde 2,4’e yavaşladı ve Bloomberg Economics Nowcast modeline paralel gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan
analistlerin medyan beklentisi ise yüzde 2,5 artış öngörüyordu.

Gıda ve enerji gibi değişken kalemleri hariç tutan çekirdek gösterge de beklenenden fazla yavaşlayarak yüzde 2,9’a geriledi.

Veri Avrupa Merkez Bankası (AMB) üyelerinin enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürme yolunda ilerlediklerine dair kanıtları güçlendirirken kısıtlayıcı duruşu yakında bir parça gevşetmelerine de olanak tanıyor. Avrupa Merkez Bankası Başkan Christine Lagarde, yeni tahminler ve yılın ilk aylarında ücret artışına ilişkin güncellemeler ışığında haziran ayında ilk faiz indiriminin
sinyalini vermişti.

Artan ücretler ekonomistlerin radarında

Almanya, Fransa ve İspanya merkez bankası başkanları da bu yönlendirmeyi desteklerken çok az AMB üyesi daha erken bir faiz indirimi yapılması gerekliliğini söyledi. Ekonomistler ve piyasa
fiyatlamaları da bu takvimin değişmesi için ciddi bir şokun gerçekleşmesi gerekliliğine dikkat çekti.
Orta Doğu’daki lojistik sorunlar ve ABD’nin Baltimore kentindeki köprünün çöküşü fiyatları etkileyecek gibi gözükmezken 20 ülkeli Euro Bölgesi’nde artan ücretler ekonomistlerin radarında bulunuyor.

AMB başekonomisti Philip Lane, faiz indirimleri için ücret artışlarının gerilemeye devam etmesi gerektiğini belirtmişti.

Euro Bölgesi’nde kritik ücret göstergesi 2023 sonunda bir miktar ılımlılık gösterse de, maaşlar yüzde 4’ün üzerinde artmaya devam ediyor. Bu durum, işgücünün nihai maliyetler üzerinde
büyük bir etkiye sahip olduğu hizmet sektöründeki fiyat baskılarını sürdürüyor.

Eğilimler farklılık gösteriyor

Bu sektördeki enflasyon Mart ayında yüzde 4’te kalırken, enerji dışı sanayi malları için enflasyon yüzde 1,1’e geriledi.

Bölge genelinde eğilimler de farklılık gösteriyor. İspanya’da enflasyon, hükümetin enerji maliyetlerini kontrol altında tutmak için uyguladığı desteğin bir kısmını kaldırmasının ardından hızlanırken, İtalya’da da artış görüldü.

Almanya ve Fransa’dan gelen veriler ise enflasyonun üçüncü ayda da gerilediğini gösterdi.
Bu trendler, AMB’nin ilk faiz indirimi sonrasında optimal yolu belirlenmesini zorlaştırıyor. AMB üyeleri şimdiden dikkatlerini daha sonraki adımların hızına çevirdiler.

Ancak üyeler nihayetinde ekonomik verilerin belirleyici olacağı konusunda hemfikirler.

Lagarde da AMB’nin yeni veriler geldikçe harekete geçeceğini söylemişti. Lagarde geçen ay yaptığı açıklamada, ilk faiz indiriminden sonra belirli bir faiz patikası için önceden taahhütte bulunamayacaklarını söylemişti.

Kaynak: Bloomberg HT

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!