Enerjinin fosil gündemi ve Çin ticaret modeli

Çin, enerji ihtiyacının yüzde 25’ini Afrika’dan sağlıyor. İthalatı da önemli ölçüde bölgedeki alt yapı yatırımlarından elde ettiği gelirle karşılıyor. Türkiye olarak bu noktada enerji ihtiyacımızı karşıladığımız ülkelerle bu tarz ticari iş birlikleri yapılabilir.

Son haftalarda biri büyük diğeri ise orta ölçekte iki tane akaryakıt istasyonu el değiştirdi. Uluslararası Enerji Ajansı, ara ara fosil enerji dönemi sona eriyor; bu yeşil dönüşümde köprüden önceki son çıkış minvalinde açıklamalar yapsa da şu aşamada ve belki de önümüzdeki 5- 10 yıl, dünyada yeni savaşlara sebep olacak kadar bir fosil enerji açlığı var!

Bu yazımda öncelikli olarak akaryakıt istasyonlarının satılması noktasına değinmek isterim. Sizlerin de malumu olduğu üzere bu ayın ortasında oldukça büyük bir satış anlaşmasına imza atıldı. Petrol Ofisi Grubu, BP’nin Türkiye’deki akaryakıt operasyonlarını satın almak üzere hisse alım sözleşmesi imzaladığını duyurdu. BP ile ilgili çok kısa bir özet yapmak gerekirse:

-Türkiye’de 770 adet akaryakıt istasyonu olan BP İngiltere merkezli bir firma.

-BP, 1912 yılından bu yana yurdumuzda faaliyet gösteriyor.

-BP’nin, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nda da yüzde 30,1 hissesi var. Geçtiğimiz temmuz ayında satın alma konusunda pazarlık yapıldığına dair birçok habere rastlamıştık. Ancak satın alma kararının ardından, gerçekleşmesi için de 2024’te Rekabet Kurumu’nun da onayının gerektiğini bir kez de burada yazalım. Gerçekleşecek bu satış ile Petrol Ofisi, bayi sayısını ciddi artırmış olacak ve bayi sayısı 2 bin 705’e çıkacak. Ve bu alım ile birlikte Petrol Ofisi pazarın 5’te 1’ine sahip olacak.

Bu haber, kamuoyunda önemli bir yankı uyandırdı. Bu satış haberinin özellikle de BP’nin operasyonunu Türk bir firmaya devrederek çıkması gibi algılandığına da şahit oldum. 1941 yılında kurulan Petrol Ofisi, hali hazırda tamamen yabancı ortaklı bir firma. Dolayısıyla bu satış işlemi sonucunda Türkiye’den net bir yabancı çıkışı söz konusu olmayıp, birinden diğerine el değiştirdiği söylenebilir.

Diğer bir satış haberi ise görece daha küçük; T-Bank’ı alarak bankacılık sektörüne adım atan Zeren Grup, Altınbaş Holding’e ait Alpet’i satın almak için Rekabet Kurumu’na başvurdu. Rekabet Kurumu’nun onay vermesi durumunda Zeren Grup, 250 istasyonu bulunan Alpet’in tamamını devralacak.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!