Ekonomi ve Finans Haberleri – (25.08.2023)

Finans Haberleri Günün Özeti

*Bakan Şimşek’ten, KOBİ’ler için kredi garanti tutarının artırılması talimatı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kredi garanti sistemi kapsamında KOBİ başına kullanılabilecek azami kredi garanti limitlerini artırıyoruz. Böylece, firmalarımızın finansmana erişim imkanlarını yükseltmiş olacağız. Mevcut uygulamada bir KOBİ bu sistemden en fazla 100 milyon liraya kadar kredi garantisi kullanabiliyordu, bu rakam 150 milyon lira olacak, büyük firmalarımız için ise 350 milyon liradan 500 milyon liraya çıkacak” ifadelerini kullandı.

* Bakan Bolat, BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Al Zeyoudi ve ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai ile görüştü
Bolat, sosyal medya hesabından, Hindistan’da düzenlenen G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Zirvesi’ndeki temaslarına ilişkin paylaşımda bulundu. Bakan Bolat, Al Zeyoudi ile görüşmesine ilişkin olarak “Türkiye-BAE arasındaki ikili ticareti ve yatırımları arttırma noktasındaki çalışmalarımızı karşılıklı olarak hızlandıracağız.” diye konuştu. Bolat, Tai ile yaptığı görüşmeye ilişkin de “ABD firmalarının Türkiye’deki yatırımlarının artırılması ve küresel tedarik zincirinde Türkiye’nin daha güçlü bir şekilde yer alması için birlikte çalışacağız.” İfadelerini kullandı

*163,1 milyon liralık tarımsal destekleme ödemesi çitçilerin hesaplarına bugün yatırılacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, “163 milyon 104 bin lira tarımsal destekleme ödemesini çiftçilerimizin hesaplarına bugün aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun.” ifadelerini kullandı.

*Bakan Uraloğlu, medya temsilcileriyle bir araya geldi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, toplantıda, “225 kilometre saatlik hızlı tren setinin tasarımına da başladık, 2024’te tasarlamış, 2025’te prototipini üretmiş olacağız.Sonrasında 250 kilometre hıza sahip yüksek hızlı tren setinin tasarımını ve milli metro projesinin tasarımını da 2026’da inşallah gerçekleştirmiş olacağız.2028’e kadar da 57 olan havalimanı sayımızı 61’e yükseltmeye hedefliyoruz” dedi. Uraloğlu, olası bir depreme karşı İstanbul’daki 15 Temmuz Köprüsü’nün askı halatlarını yenilediklerini belirterek, “FSM’de devam ediyoruz. Özellikle otoyollar üzerindeki viyadüklerin deprem güçlendirmelerini yapıyoruz” bilgilerini verdi.

*Bakan Bayraktar, BAE’nin The National gazetesi için makale kaleme aldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, BAE merkezli The National gazetesi için Türkiye ve BAE’nin enerji alanındaki işbirliğini değerlendiren bir makale kaleme aldı. Bayraktar, “Toplam 29,7 milyar dolarlık bu anlaşmayla iki ülke, deniz üstü rüzgar ve güneş enerjisi dahil olmak üzere yenilenebilir enerjiden yeşil hidrojen ve nükleer enerjiye kadar birçok farklı alanda dev projeleri el birliğiyle hayata geçirme taahhüdünde bulundu.” değerlendirmesinde bulundu.

*Ticaret Bakanlığının aldığı tedbirler ikinci el araç satışlarına olumlu yansıdı
Ticaret Bakanlığının ikinci el piyasasındaki kayıt dışılığın ve fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla yaptığı düzenlemelerin sektörü rahatlatmaya başladığına ve bu dönemde fiyatlarda gerileme yaşandığına dikkati çeken MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, “Fahiş fiyat artışları son buldu” ifadelerini kullandı.

*SPK, ebebek’in halka arzını onayladı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Ebebek Mağazacılık AŞ’nin (ebebek) halka arzını onayladı. SPK haftalık bültenine göre, Kurul, ebebek’in, hisselerinin 46,50 liradan halka arzına ilişkin başvurusuna onay verdi.

*TCMB, 3 ödeme hizmetleri şirketinin faaliyet izni kapsamını genişletti
TCMB’nin 3 ödeme hizmetleri şirketinin faaliyet izni kapsamının genişletilmesine ilişkin kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.Buna göre, Aköde Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ, Ceo Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu AŞ ve Pratik İşlem Ödeme ve Elektronik Para AŞ’nin faaliyet izni kapsamının genişletilmesi kararı alındı.

*TCMB’nin “sürpriz” faiz artışı, yatırımcılar ile dünya basınında olumlu karşılandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 750 baz puanlık faiz artışı, son zamanların en güçlü para politikası adımı olarak dikkati çekerken, yatırımcılar ve dünya basını, bu artışın TCMB’nin enflasyonu düşürme konusundaki kararlılığının bir yansıması olduğunu belirtti.

*TMSF’den “Akbulut Tekstil Ticari ve İktisadi Bütünlüğü” satışı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Akbulut Tekstil Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nü 102 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardı.

*Alman ekonomisi kış resesyonunun ardından ikinci çeyrekte durgunlaştı
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülke ekonomisinde büyümenin kış döneminde teknik resesyonun ardından yılın ikinci çeyreğinde bir önceki kıyasla sabit kaldığını bildirdi.

*ATO Başkanı Baran: “Başkentimizin sağlık turizmi geliri 1 milyar doları aşabilir”
ATO Başkanı Baran, “Yıllar itibariyle sağlık turisti sayısındaki artış da bu tercihi doğruluyor. 2021 yılında 670 bin olan turist sayısı, 2022 yılında 1,3 milyon kişiye yükseldi. Elde edilen gelir de 1,7 milyar dolardan 2,1 milyar dolara yükseldi. Ankara da, aynı şekilde, sağlık turizmi alanında iddialı bir şehir. Pandemi öncesi, 2019 yılında 102 bin hasta gelirken 2022 yılında 337 bine yükseldi. Aynı şekilde bu alanda elde edilen gelir de 307 milyon dolardan 1 milyar 11 milyon dolara çıktı. Yani sağlık turizminden elde edilen gelirin yarısını Ankara sağladı.” ifadelerini kullandı.

*Türkiye’de 2022’de faal girişimlerin yüzde 43,7’si hizmet sektöründe yer aldı
Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılına ilişkin yıllık sanayi ve hizmet istatistiklerini açıkladı. Geçici sonuçlara göre, 2022’de faal olan girişimlerin yüzde 43,7’si hizmet sektöründe, yüzde 36,1’i de ticaret sektöründe yer aldı.

*Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, ABD uçak gemisine konuk oldu
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, davet üzerine Akdeniz’de TCG ANADOLU’yla ortak tatbikat gerçekleştiren ABD donanmasına ait dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford’da teknik incelemelerde bulundu. Bayraktar, ABD donanması envanterindeki savaş uçaklarının iniş ve kalkışlarını inceledi. Selçuk Bayraktar, gemide görevli ABD’li subaylara Bayraktar TB3 SİHA ile Bayraktar KIZILELMA ile ilgili devam eden geliştirme çalışmalarını anlattı.

*Kırtasiye sektöründen velilere merdiven altı ürün uyarısı
Tüm Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Vecdet Şendil, “Tüketiciler ürün alırken mutlaka etiketine bakmalılar, ambalajlı, üreticisi ya da ithalatçısı belli yani bir kimliği olan ürünleri tercih etmeliler. Özellikle boya kalemlerinde ‘CE’ işareti ve ‘EN71 standardına uygundur’ ibaresinin bulunup bulunmadığına bakmalılar. Sprey boyalar ve yapıştırıcılarının su bazlı olması ve solvent içermemesi konusunda hassas davranmalılar” ifadelerini kullandı.

*Çanakkale’deki yangında meralarını da kaybeden köylülere yem desteği veriliyor
Ulupınar Köyü Muhtarı Kenan Doğan, “Hayvanları olanların en başta yem ve samana ihtiyacı var. Hayvanları araziye saldın, nerede otlatacaksın? Saldın dışarı, şu anda gidecek yer yok, ot yok, yayla yok. Köylüler yapılanlardan memnun” diye konuştu.

*Sakarya’da “tamamlama vizesi” alan 15 yatırım 466 kişiye iş kapısı oldu
Kentte imalat sanayisi, tekstil, tarım, eğitim ve turizm gibi alanlarda hazırlanan 130 proje için yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yılın ilk yarısında Sakarya’da 466 kişiye iş imkanı sunan 245 milyon 70 bin 73 liralık yatırıma “tamamlama vizesi” verdi.

Türkiye İş Bankası 99 yaşında

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Banka’nın 99. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Ekonomi yönetimi kırılganlıkların farkında, bunları en iyi şekilde yönetmeye çalışıyor. Bu süreçte destek olmak ve işleri kolaylaştırmak gerekiyor.Türkiye’de parasal sıkılaşma yeni başladı. Bunun sene sonuna kadar sağlanabileceğini, ocak ayı gibi gelinecek olan seviyelerde enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınmasıyla parasal sıkılaşmanın da artık sonuna gelinebileceğini düşünüyorum” dedi.

*Rusya, yaptırımlar nedeniyle uluslararası ticarette alternatif güzergahlar geliştiriyor
Rus hükümeti 2030 itibarıyla Kuzey Deniz Yolu üzerinden taşınan kargo hacmini 100 milyon tonun üzerine çıkarmayı hedeflerken, Kuzey-Güney Koridoru ile St. Petersburg arasındaki kargo taşıma süresinin 10 güne düşürülmesi planlanıyor.

*Rekabet Kurulundan yaş maya pazarında faaliyet gösteren 16 teşebbüse 109,3 milyon lira ceza
Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle, “Maya piyasasında faaliyet gösteren bazı firmaların, yüksek kar elde etme güdüsüyle, ekmeğin maliyetinde artışa sebep olacak rekabet aykırı davranışlarda bulundukları ortaya konulmuştur. Soruşturmayla fırıncı esnafının ucuz ve kaliteli mayayı, istediği üreticiden almasının önündeki rekabete aykırı engeller kaldırılmıştır. Müşteri paylaşımı ve fiyat anlaşmaları yoluyla fırıncı esnafını mağdur eden bu kartele Kurumumuzun titiz çalışmalarıyla son verilmiştir.” diye konuştu.

*AB’nin büyük teknoloji şirketlerine yeni kuralları yürürlükte
AB’nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında 25 Ağustos itibarıyla Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren ve 45 milyondan fazla kullanıcısı olan büyük dijital platformlar, arama motorları ve alışveriş siteleri daha sıkı biçimde denetlenecek ve katı kurallara uyacak.

*Siber saldırılar hız kesmiyor, popüler uygulamalar hedefte
STM tarafından yılın ikinci çeyreğine ilişkin hazırlanan Siber Tehdit Durum Raporu’na göre, kısa sürede 100 milyon kullanıcı barajını aşan ChatGPT, yaşanan zafiyet ve saldırılar nedeniyle veri sızıntılarıyla karşı karşıya kaldı. Siber saldırılara en çok kaynaklık eden ülke 194 bin ile ABD olurken, 185 bin saldırı ile Rusya ikinci sırada yer aldı.

*Hollandalı bira üreticisi Heineken, Rusya’dan çıktı
Hollandalı bira üreticisi Heineken’ın Rusya’daki faaliyetlerini sembolik olarak 1 avro karşılığında Rus Arnest Group’a satarak Rus pazarından çıkışın tamamlandığı duyuruldu.

*Enerji sektöründe derin deniz madenciliğine ilgi giderek artıyor
Enerji sektöründe son yıllarda elektrikli araç, batarya ve temiz enerji teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, bu alanlarda ihtiyaç duyulan kıymetli madenlere olan talebi artırıyor. Yeni dönemde büyüyen bu ihtiyacı karşılamak isteyen şirketler derin deniz madenciliğine yöneliyor.  Norveç Deniz Mineralleri Forumu Genel Sekreteri Egil Tjaland, “En erken 2025 sonbaharında, derin deniz madenciliğinde ticari faaliyetlere başlanabileceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

*Pomega Enerji Depolama Teknolojileri AŞ’nin, Ankara’daki pil hücresi fabrikası 29 Ağustos’ta açılıyor
Kontrolmatik Teknoloji bünyesindeki Pomega Enerji Depolama Teknolojileri AŞ, Türkiye’nin özel sektördeki ilk ve tek prizmatik tek tip Lityum-Demir Fosfat pil hücresi Giga fabrikası 29 Ağustos’ta Ankara’da açılıyor.

*Türkiye inşaatta devler ligindeki ikinciliğini korudu
Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB), uluslararası inşaat sektörü yayınlarından Engineering News Record (ENR) dergisinin, her yıl müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayımladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi”nin 2023 sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamaya göre, Rusya-Ukrayna arasında süren savaşın yarattığı kayıp ve artan proje maliyetleri ile risklere karşın Türkiye, 2022’deki performansıyla bu yıl listede 40 firma ile yer aldı. Böylece Türkiye, firma sayısına göre dünya ikinciliğini devam ettirdi.

*Yunanistan ve Hindistan ikili iş birliğini artıracak
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, “Bugün ilişkimizi stratejik düzeye çıkarma, savunma, güvenlik, altyapı, tarımsal üretim ve eğitimde işbirliğimizi artırma kararı aldık. Askeri ve savunma sanayisindeki ilişkilerimizi güçlendirmeye karar verdik.” diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı Finans