Dünya ekonomisi kırılma noktasında

İsrail’le HAMAS arasında insanlık suçları işleme yarışı amansızca devam ederken, tam anlamıyla kıyma makinasına dönen Ukrayna Savaşı’nı da unutmayalım. Hisse senetleri başta riskli varlıklar hala parlak bir geleceği fiyatlıyor, ama dünya ekonomisi durma noktasında.

2022 yılından bu yana dünyanın önde gelen düşünürleri çoklu kriz (poly-crisis, perma-crisis) çağına girip girmediğimizi tartışıyor. Bu tez Lawrence Summers’ın literatürümüze kazandırdığı “secular stagnation” (uzun soluklu durgunluk) tezinin yerini almaya aday. Artık global ekonomide denge noktasını belirleyen faizin sıfır veya eksi olduğu, çünkü kronik tasarruf fazlası çağına girdiğimiz hipotezi çöpe atıldı.

Dünya çoklu kriz çağına girdi

Çoklu kriz dünyasında, enflasyon ve nominal faizler 21ci Yüzyılın ilk yirmi yılına göre çok daha yüksek seviyede seyredecek. Büyüme ve istihdam artış hızı düşecek. Gelir adaletsizliği artacak. Riskli varlıklardan getiri elde etmek oldukça güçleşecek.

Bu tezin doğru çıkması halinde, Mehmet Şimşek-Gaye Erkan-Cevdet Yılmaz triosu ne kadar çaba gösterirse göstersin, ekonomimizin uzun yıllar toparlanamayacağını aklımızda tutalım.

30 yıllık barış ve refah dönemi sona eriyor

Niye bu noktaya geldik ve elimizde bu tezi destekleyecek doneler var mı?

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!