Dövizdeki dalgalanma ilk çeyrekte bitebilir

Cem Şengezer – 05.01.2019

Döviz üzerinde aşağı yönlü baskının sonuna gelmiş olabilir miyiz? Tarihsel olarak 2004 yılı seviyelerine benzer davranış kalıpları görüyoruz. Davranışın kendisi değil ama gösterdiği şablonları önemsiyoruz. Bir başka deyişle aşırı görünen hareketler aslında içinde bulunduğu şablonlar üzerinden değerlendirilince “ucuz piyasa” olasılığını kuvvetlendirmeye devam ediyor.  Piyasaya yeni oyuncular ve şenlik için ateş yanacaktır. 2018 hareketinin sindirilmesi için gerekli alt yapı devam etmektedir.

Matematik bakışçılar için bu yılın en iyi söylemi şu olabilir:  5 TL altındaki hareket ne kadar gerçekçi olabilir? 2017 ve 2018 aylarında görülen yukarı ataklar geometrik kalıplarda yeni gelişmeler sağladı: 2017 içinde hafif düşüş yaşanması yeni dalga getirmişti. Benzer şekilde, 2018de de düşüşle geçen aylar yaşadık ve bunun sonucu olarak yeni dalga bekleyebiliriz.

Haftalık bazda değerlendirdiğimizde ise: 2001 yılında görülen köpük hareketin gereği olarak yaşanan sönme hareketinin benzerini 2018 yılında yaşamaya başladık ve devam etmesinden öte sonlanmaya yakın olduğunu da periyodik sayımlara bakarak görebiliriz.

Piyasanın haftalık dinamiklerinin sinir uçlarına bakarak değerlendirirsek:

  • 2013den bugüne görülen diplerden hareketler belirgindir
  • 2016-2017-2018 seri döneminde bu uçlar belirgin görüldü
  • Görülen bu uçların tepki noktası olarak 2019 yılında da oluşması beklenebilir
  • 100 haftalık ortalamanın yataya dönüşünü beklemek de önemli ölçü olacaktır

Buna göre;

Geçmişe göre şiddetlenen durum var: ay genelinde 4.80 seviyesine iniliyor olması sert tepki hareketlerine sebep olacaktır. Bu seviyelerin yılın ilk çeyreğinde de görülme ihtimali vardır. Önümüzdeki 4 haftada bu seviyelerin beklentisi çok belirleyici olacaktır. Yani piyasayı bu yöne itecek haber gelişmeleri beklenebilir. Bu durumun gerçekleşmesi durumunda 2016-2017-2018 sinir uçları da ikna edici şekilde güç kazanacaktır.

Günlük bazda değerlendirince, 2018in dalgalanmalarının sindirilmesi devam etmektedir. 100 günlük ortalamanın yılın ilk günlerinde düşüşe geçmiş olması tepki ihtimalini geçmişe göre daha da arttırmıştır. Bu ortalamadaki bükülmenin sürekliliği ve ortalamadan aşırı negatif hareket tepki hareketini güçlendiriyor olacaktır.

Dövizdeki dalgalanma ihracatı teşvik ederken, akıllı planlama ile pazar tercihi de değişmektedir. Buna göre uygulanabilir plan önerisi:

http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant