Döviz Kurlarının 4. Çeyrek Finansallarına Olası Etkisi / Ziraat Yatırım – (28.11.2016)

Son çeyrek bilanço döneminin sonuna yaklaşmaktayız.

Döviz kurlarının Aralık ayı sonundaki değerleri döviz açık veya fazla olan şirketlerin bilançolarını etkileyecektir. 28 Kasım itibariyle üçüncü çeyrek kapanışına göre Dolar ve Euro, TL’ye göre %14,8 ve %8,4 oranında değer kaybetti. Dolayısıyla özellikle Dolar açık pozisyonu yüksek olan şirketler bu çeyrekte olumsuz etkilenecektir. Bir önceki çeyrekteki negatif etki TL’ye göre Dolar ve Euro’daki sırasıyla %3,5, ve %4,9 oranlarında değer kazancına bağlı olarak daha sınırlıydı. Mevcut durumda şirketlerin Eylül sonundaki döviz pozisyonlarını koruduklarını ve kurların da 28 Kasım seviyelerinde kaldığını varsayarsak son çeyrek için şöyle bir tablo ile karşılaşmaktayız:

doviz-kurlari-2016

Döviz Açık Pozisyonu Yüksek Olanlar;

  • Türk Telekom (TTKOM) 1.369mn TL,  Anadolu Efes (AEFES) 462mn TL, Zorlu Enerji (ZOREN) 347mn TL, Torunlar GYO (TRGYO) 330mn TL, Ak Enerji (AKENR) 317mn TL ve Coca Cola (CCOLA) 270mn TL kur farkı geliri yazarak söz konusu düşüşlerden olumsuz etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Bu şirketlerden Zorlu Enerji ve Ak Enerji 3. çeyrekte net dönem zararı açıklamıştı.
  • THY en yüksek açık pozisyona sahip şirket olmasına karşın, dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonunun Japon Yeni ve Euro cinsinden olması nedeniyle yaklaşık 1.709mn TL kur farkı geliri kaydedeceği hesaplanmaktadır. THY, Euro’daki değer kazancı ve Japon Yeni’ndeki güçlenmeye bağlı olarak 3. çeyrekte kur artışlarından kısmen negatif etkilenmişti.
  • Ereğli Demir Çelik (EREGL) açık pozisyonu olmakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonunun ağırlıklı TL cinsinden olması nedeniyle 208mn TL kur farkı geliri yazacağı hesaplanmaktadır. TOFAŞ’ın (TOASO) döviz pozisyonu Grup’un Avro cinsinden uzun vadeli kredileri üzerindeki kur dalgalanmalarına ilişkin kur riski Fiat ve PSA tarafından üstlenilmiştir. Dolayısıyla, 2.254mn TL’lik döviz açık pozisyonuna rağmen kur artışlarından etki 14mn TL gibi oldukça düşük bir seviyede hesaplanmaktadır.
  • Tüpraş (TUPRS), açık pozisyonuna istinaden 345mn TL kur farkı gideri kaydedecek olmakla birlikte satış fiyatlarını dolar bazında belirlemesinden dolayı kur farkı giderinin olumsuz etkisi sınırlı kalacaktır.

Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;

  • Döviz pozisyon fazlası en yüksek olan şirket Enka (ENKAI) olmakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması nedeniyle kurlardaki artışın olumlu etkisi 29mn TL gibi oldukça düşük seviyede olacaktır.
  • Döviz pozisyon fazlası Soda Sanayi (SODA), Alarko GYO (ALGYO) ve Eczacıbaşı İlaç (ECILC) kur artışından olumlu etkilenecek şirketler arasında yer almaktadır. Bunlara ilaveten hesaplamamıza göre Aselsan (ASELS) en olumlu etkilenecek şirketlerin başında yer almakla birlikte, yeni muhasebe yöntem değişikliği nedeniyle etki farklı olabilir. Diğer taraftan Pegasus (PGSUS) Euro cinsinden bilanço tutması ve TL cinsi pozisyon fazlası olması nedeniyle kur farkı zararı kaydedeceği hesaplanmıştır.

Ayrıntılı Tablo için Tıklayınız…

Önemli Not: Aralık sonu döviz kapanış kurlarına bağlı olarak bu hesaplamalar değişecektir. Aralık sonundaki kurlara bağlı olarak çalışma güncellenip tekrar gönderilecektir.