Döviz Kurlarının 2021 4. Çeyrek Finansallarına Olası Etkisi / Ziraat Yatırım

Dördüncü çeyrek bilanço döneminin sonuna yaklaşmaktayız.

Döviz kurlarının Aralık ayı sonundaki değerleri döviz açık veya fazla olan şirketlerin bilançolarını etkileyecektir. 3 Aralık itibariyle üçüncü çeyrek kapanışına göre Dolar ve Euro, TL’ye göre %51,6 ve %47,2 oranında değer kazandı. Dolayısıyla döviz açık pozisyonu yüksek olan şirketler bu çeyrekte oldukça olumsuz etkilenecektir. Bir önceki çeyrekteki negatif etki bugünkü kurlara göre çok daha sınırlıydı. Ayrıca, ana karşılaştırma dönemi olan 2020 yılının 4. çeyreğinde ise TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %6, %1,3 ve %3,8 oranlarında değer kaybetmişti. Bu kapsamda, bir önceki yılın aynı dönemine göre kurların sınırlı olumlu etkisinin yerini, açık pozisyonu olan şirketlerde çok daha yüksek olumsuz etkiler alacaktır. Mevcut durumda şirketlerin Eylül ayı sonundaki döviz pozisyonlarını koruduklarını ve kurların da 3 Aralık seviyelerinde kaldığını varsayarsak son çeyrek için şöyle bir tablo ile karşılaşmaktayız:

Döviz Açık Pozisyonu Olanlar;

o Sasa Polyester (SASA) 3.621mn TL, Ülker Bisküvi (ULKER) 2.117mn TL, Ak Enerji (AKENR) 2.080mn TL, Vestel (VESTL) 1.991mn TL ve İzmir Demir Çelik (IZDMC) 1.380mn TL kur farkı gideri yazarak söz konusu kur artışlarından olumsuz etkilebilecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Bu şirketlerden Ak Enerji üçüncü çeyrekte net dönem zararı açıklamıştı. Ayrıca, yüksek döviz açık pozisyonu olmasına karşın finansallarını USD cinsinden tutan Türk Hava Yolları (THYAO) TL fazlasından dolayı 798mn TL kur farkı gideri yazabilir. Ek olarak Ereğli Demir Çelik (EREGL) açık pozisyonu yüksek olmakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonlarının ağırlıklı TL cinsinden olması nedeniyle 1.003mn TL kur farkı geliri yazabileceği hesaplanmaktadır. Pegasus (PGSUS) finansallarını EUR cinsinden tutması nedeniyle yüksek açık pozisyonuna karşın kur farkı gideri 353mn TL ile sınırlı kalmıştır.

Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;

o Kurlardaki değişime bağlı olarak Şişe Cam (SISE) 4.281mn TL, Aselsan (ASELS) 3.182mn, Sabancı Holding (SAHOL) 1.633mn TL ve Doğan Holding (DOHOL) 1.545mn TL kur farkı geliri yazarak döviz kurlarındaki değişimden olumlu etkilenebilecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Diğer taraftan yüksek fazla pozisyonu olmasına karşın finansallarını USD cinsinden tutan İskenderun Demir Çelik (ISDMR), TL ve EUR fazla pozisyonları nedeniyle 1.778mn TL’lik bir kur farkı gideri kaydedebilir.

Ayrıntılı Tablo için Tıklayınız.

Önemli Not: Aralık sonu döviz kapanış kurlarına bağlı olarak bu hesaplamalar değişecektir. Aralık sonunda bilançolarda kullanılacak kurların netleşmesinin ardından bu çalışma güncellenip tekrar gönderilecektir.