Döviz Kurlarının 2016 1. Çeyrek Finansallarına Etkisi / Ziraat Yatırım – (01.04.2016)

“2016 Yılının İlk Çeyreğinde Şirket Finansalları Üzerinde Kur Etkisi Sınırlı Olacak…”

2016 yılının ilk çeyrek bilanço döneminin sonuna geldik ve bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre ilk çeyrekte TL’ye göre Dolar %2,6 oranında değer kaybederken, Euro ve Japon Yeni ise sırasıyla %1 ve %4,6 oranlarında değer kazanmıştır. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları Dolar cinsinden olan şirketler bu durumdan olumlu etkilenecekken, Japon Yeni ve Euro cinsinden açığı olanlar ise olumsuz etkilenecektir.

doviz-kurlari

2015 yılının son çeyreğiyle kıyaslandığında, döviz açık pozisyonu olan şirketlere kurların olumlu etkisi 2016 yılının ilk çeyreğinde Dolardaki daha düşük gerileme; Euro ve Yen’deki artışın etkisiyle çok daha sınırlı olacaktır. 2015 yılının son çeyreğinde ise Dolar ve Euro kuru %4,5 ve %7,1 oranlarında gerilemişti.

Diğer taraftan ana karşılaştırma dönemi olan 2015 yılının ilk çeyreğinde ise Dolar ve Japon Yeni’ndeki sert yükselişin etkisiyle döviz açık pozisyonu bu para birimlerinden olan şirketler ciddi kur farkı giderleri kaydetmişti. Bu nedenle döviz açık pozisyonu olan şirketlerden özellikle Dolar ağırlıklı açık pozisyonu olan şirketler bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre daha olumlu bir görüntü sergileyecektir. Dolar ve Euro kuru 2015 yılının ilk çeyreğinde %12,6 ve %0,4 oranlarında TL’ye göre değer kazanmıştı.

Dosyada (Kur Etkisi_1Ç2016) BİST-100’de yer alan ve Aralık sonundaki net yabancı para pozisyonu yüksek olan şirketlerin (Aralık sonu itibariyle döviz pozisyonlarını aynı korudukları varsayımıyla) 2016 yılının ilk çeyreğinde kur değişimlerinden nasıl etkileneceklerinin tablosu verilmiştir. Bankalar, yabancı para net pozisyonlarını bilanço dışı nazım hesaplarda türev ürünler kullanarak dengelediği için listeye dahil edilmemiştir.

Buna göre, 2015 Aralık sonu döviz açık pozisyonlarının 2016 Mart ayı sonunda aynı kaldığı varsayımıyla;

Döviz Açık Pozisyonu Yüksek Olanlar;

  • THY’nin en yüksek açık pozisyona sahip şirket olmakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonunun Japon Yeni ve Euro cinsinden olması nedeniyle, diğer açık pozisyonu olan şirketlerin aksine 2016 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 736mn TL kur farkı zararı kaydedeceği hesaplanmıştır. Bu durum şirketin mevsimsel olarak zaten düşük performans kaydettiği ilk çeyrek finansallarını olumsuz etkileyecektir. THY 2015 yılının aynı döneminde kur farkı gelirleri kaynaklı oldukça yüksek net dönem karı (373,3mn TL) açıklamıştı.
  • Türk Telekom (TTKOM) 90mn TL,  Vestel Elektrononik (VESTL) 89,5mn TL, Anadolu Efes (AEFES) 61mn TL, Akenerji (AKENR) 55mn TL, Torunlar GYO (TRGYO) 44mn TL, Zorlu Enerji (ZOREN) 42mn TL, İzmir Demir Çelik (IZMDC) 35mn TL, Coca Cola İçecek (CCOLA) 34mn TL, Kardemir (KRDMD) 18mn TL ve Aksa Enerji (AKSEN) 17,7mn TL kur farkı geliri yazarak doların TL karşısında değer kaybetmesinden ilk çeyrekte olumlu etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Dolar cinsinden yoğun açık pozisyonu olan bu şirketler 2015 yılının ilk çeyreğinde, dolardaki yüksek artışa bağlı kur farkı giderlerinden dolayı ya çok düşük kar ya da zarar açıklamışlardı.  (VESTEL, AEFES, AKENR, TRGYO, ZOREN, IZMDC, CCOLA, KRDMD ve AKSEN 2015 yılının ilk çeyreğinde zarar açıklarken, TTKOM ise düşük de olsa kar açıklayabilmiştir.)
  • Tüpraş (TUPRS), dolar cinsi açık pozisyonuna istinaden 68mn TL kur farkı geliri kaydedecek olmakla birlikte satış fiyatlarını dolar bazında belirlemesinden dolayı kur farkı gelirinin olumlu etkisi sınırlı kalacaktır.
  • Ereğli Demir Çelik (EREGL), açık pozisyonu olmakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonunun ağırlıklı TL cinsinden olması nedeniyle 39mn TL kur farkı zararı yazacak görünüyor.
  • Migros’un (MGROS) gelirleri TL cinsinden iken Euro cinsinden yüksek açık pozisyonu bulunması 21mn TL’lik bir oluşturabilecektir.
Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;
  • Döviz pozisyon fazlası en yüksek şirket olan Enka’da (ENKAI), dolar cinsinden bilanço tutulması ve Euro cinsi fazla pozisyonuna bağlı olarak olumlu etki yaklaşık 33mn TL olacaktır. İçeriği belli olmayan diğer para birimlerinden fazla pozisyonuna bağlı kayıp veya kazançlar bu etkiyi azaltabilir veya yükseltebilir.
  • Döviz pozisyon fazlası olan şirketlerden ilk çeyrekte en olumsuz etkilenecek şirket, fazla pozisyonu yüksek olmamakla birlikte Şişe Cam(SISE) olacaktır. Dolar fazlası ve Euro açığı olması nedeniyle her iki pozisyondan da olumsuz etkilenen şirket 36mn TL kur farkı gideri kaydedecek.
  • Yüksek döviz pozisyon fazlası olan Pegasus (PGSUS) ise Euro cinsinden bilanço tutması ve dolar cinsi pozisyon fazlası olması nedeniyle yaklaşık 32mn TL kur farkı gideri kaydedecektir