Döviz beklentisi devam ediyor

Cem Şengezer – 19.11.2018

Dolar düşer mi ? Dövizde düşüş hareketini yanlış yorumlamak mümkündür. Yanlış soru, cevabı yetersiz duruma götürür. Bir başka deyişle soru sorma şeklimizi değiştirmeliyiz. Düzenli takip edenler için çok yeni bir durum yok: beklentimiz devam ediyor.

Dolar için 5 TL hesabı sonucunda bağlantılı varklıklar da hareket geçmeye başladı. Son 3 haftada hızlanan değişim algoritmik anlamda bazı seviyeleri tetiklemeye başlamıştır. Bu da mücadelenin karmaşıklaşacağı anlamına gelmektedir. Bir başka deyişle gidişat bir dönem sonra yön değiştirmeye başlayacaktır. Geometrik kuralların gereğidir.

2000li yıllardan bugüne geldiğimizde aylık bazda gelişim, değişim bir takım işaretler veriyor. Değişimler üzerinden değerlendirdiğimizde hikaye farklılaşıyor:

– 2001 sert yükselişinin bir kısmının kaybedildiği yılın sonu düşüşü

– 2002-2006 arası yaşanan düşüşün yumuşak şekilde gerçekleşmesi sonucu, 2006 başında gelen belirgin yükseliş

– sonrasında, 2008 ortalarına dek devam edem düşüş ve buna tepki yükselişiyle yılın kapanması

– 2008 çok önemlidir: yıl ortasında başlayan yükseliş, 2001 sonrası için ilk kez görülen şiddette idi. Bu yükselişe rağmen geometrik göstergelerin zayıflamamış olması ileride yaşanacak pozitif değişimin habercisi olmuştur.

– günümüz: 2000-2003 dönemi göstergelerinde biriken enerjinin 3 misli 2018 aylarına birikmiştir. 2017 içinde düşük oranda başlayan enerji birikimi 2018 yılı içinde belirginleşmiştir.  Bu ölçekte bakışı devam ettirip, veriye dayalı zenginleştirme yapabiliriz.

– benzer şekilde haftalık bazda: 2017 haftalarında sıklığı düşük olan enerji birikimi, gösterge bazında, 2018 içinde hızlanmaya başladı. Yani daha fazla haftalık görüntüde enerji birikimi oldu. Bu oransal artış geleceğe yönelik risklerin devamı anlamına gelmektedir. Bugünlerde yaşadığımız düşüş verileri ise geleceği belirleyecektir. Düşüşün şekli farklı gelecek hikayesi yazmaya sebep olacaktır.

Buna göre;

Son 3 ayda görülen kırılım yeterli midir ? Neye, ne şekilde cevaptır ? Geçmiş yükselişin düzeltmesi olarak yetersiz olduğunu düşünmeye devam edebiliriz. Yani; 5 TL altına yönelik beklentimiz de güçlenmeye başlamıştır.  Biriken enerjiye karşılık, 2000lerin en önemli aylık düşüşü yetersiz kalma devam ediyor. Haftalık bazda 2017den gelen enerji birikimi de bunu desteklemektedir.

İhracat odaklı reçete model yazısı:

http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant