DolarTL: Sessizlik bitiyor

Dolar TL döngüsü (USDTRY): Piyasa gerilmeye başladı mı?

Dolar TL hareketi kendi içinde kırılımlarını üretmeye devam ediyor ve açıklanamayan (!) gelişmeler var. Zamanın iyileştirici veya bozucu etkisi medyaya yansıyan gelişmelerden bağımsız olarak kendini göstermeye devam ediyor. Bu durumun “dalgalanma” yaratan hızlı akımlarını açıklayamadıkça geçmiş defterlerden uygun ifadeler bulunmaya çalışılıyor. Kopyala – yapıştır metodu değişmedikçe, gelmekte olanı karşılayacak zihin yapısından uzağa düşmeye devam edeceğiz.

Geçmişte açıklanamayanı açıklama peşinde değiliz: geçmişte açıklayabildiğimiz piyasa hareketlerinin tekrar açıklanabileceğini döngüler üzerinden anlatmayı sürdürüyoruz. Bir başka deyişle farklı varlık sınıfları arasında “şık” bir ilişki olup olmadığını daha derinden tartışmalıyız. Bu derinliğin ölçüsü olarak kullandığımız cümle kalıpları aslında zihin kalıplarımıza işaret etmektedir. Belki bu döngünün değişmesini istemeyenler de farklı bir mücadele içindedir.

Yaklaşım basit: parçalara ayırarak dalgalanmalarından sonuçlar çıkar

Elektrikteki gibi aslında: yüksek gerilim altında elektron atlamaları ve yıldırım (ark) dediğimiz durumun oluşmasıyla benzerdir. Eğer ki gerilim üretecek olan parçalar (plakalar) arası hareketlenme artarsa bu durumun güncel piyasada dalgalanma veya ralli hareketi üreteceğini düşünüyoruz. Bir başka deyişle plakalar arası mesafe (gerilim) oluşacak elektrik akımı (elektron seyahati) şiddeti hakkında sağlam fikir vermektedir.

Önceki dolartl yazısında simülasyondan bahsetmiştik: yani gelecekte oluşacak akımın yönü (düşüş veya yükseliş) için bugün görünen gerilim üzerine durum raporu sunmuştuk. Durumdan vazife çıkarmak da model bakışı vasıtasıyla olmaktadır.

Sonuçta “adil değer” diyebileceğimiz, geçmişin geleceğe mirası hareketi bekleyebilmekteyiz.  Bu “adil değer” yaklaşımının temel analiz veya makro veriler ilişkili olmadığını kullandığımız terimlerden görebilmektesiniz. Kantitatif bakış açısıyla ortaya koyduğumuz, geçmiş parçalı hareket gerilimlerinden yola çıkarak bunu belirtmekteyiz.

Son durum: ekim ayı risk iştahını yükselten veriyle geldi (aylık adım modeli)

– son 6 ayda, özellikle 2. yarısında giderek yavaşlayan yükseliş dalgasını gördük: bir hazırlık işaretidir

– hesaplamalardan çıkan değerlerin yüksek giren değerlerin düşük olması risk iştahını pozitif etkiler

– negatif algının sınırına gelmiş olabiliriz, her dönem belli algı tipi ağırlıklıdır, diğerlerini bastırır

– bu döngünün değişmesine doğru gidiliyor

Raporlama konusu

Hesaplamalara giren ve çıkan değerlerin kantitesi (miktarı) önemli olsa da kalitesine de bakarak farklı bulgulara gidilebilir.