Dolar endeksi güvenli liman

Gelirler düşüyor, varlıklar eriyor, kripto varlıklar bile etkileniyor. Bir başka deyişle kripto değerler de kayıp yaşayacaktır. Bu durum tüketim merkezi ABD için avantaj getirebilir. Geçmiş kriz dönemlerine bakarsak kurtarma planlarının temelinde görünmektedir. Sonucu olarak da dolar endeksi için güçlü beklentiler olacaktır.

Değişimi belirleyen gerçeklerse, yarının verileri üzerine beklentiler daha gerçekçi demektir. Tarihsel duruma bakarsak 2000 öncesinin beklentileri ve gerçekleri bu asrı etkilemektedir.

2000 öncesinin işaretleri

Geometrik şekilde tek boyutta görmek veya derinlik üreterek işlemek mümkündür. Kümülatif bakışta günümüze etkisini yakalamak istiyorsak: 1985- 1988 arası %33 düşüşü irdeleyerek başlamak gerekir.Tek cümleyle ifade edersek: servet transferi hızlı şekilde gerçekleşmiştir. Kazançlar tekrar dağıtılırken, yeni zenginlik varlıkları ile yeni döngü başlamıştır. Yani yeni düzende yeni oyun planı olacaksa hareketlenme bunun sonucudur. Dengelerin bozulmaması adına gereklidir. Toplamda sıfır kazanç etkisinden bahsedebilir miyiz? Asimetrik dünyada kurtarıcı modelleme var mıdır?

Getiriler dağılırken

Yeni oyun, yeni düzen aslında geleceğin tasarımıyla ilgili değil midir? Bir başka deyişle, yukarıdaki veriye dönersek: 1985- 1988 arasın görülen %33 düşüş dolar endeksi için ne anlam taşımaktadır? Herhangi bir kayıp çöküş müdür? Günümüze izdüşümde bulunursak  benzer süreçlerde miyiz? O tarihten ileriye, bugünden geriye gidersek: 2002-2008 arası görülen %50 düşüş ne anlama gelmektedir. 3 yılda %33 sonrası 6 yılda %50 düşüş: gerçek anlamda bir dönüşüm hikayesinden bölümleri mi okuyoruz?

Bir dönüşüm hikayesi

Bir dram yaşanıyor mu? Yoksa geçmişin dönüşümü tamamlanmış ve yeni tip hareket davranışları mı görmekteyiz? Önceki yazımızla ilişkili olarak çizgimizi koruyoruz. İstikrarlı şekilde yükseliş göreceğimiz dolar endeksinden bahsedebiliriz. Geçmişe endeksleyerek belirtirsek: 1995- 2001 arası %35 kadar yükseliş görülmüştü. Zamana yayılan sağlıklı yükseliş idi. Geleceğe önemli mesajlar bırakmıştır. Şimdiden sonrası için benzer şablonu geometrik model gereği bekleyebiliriz.

Muhafazakar veya agresif performans gerektiren varlık  sınıflarında işlem yaparken klasik çözümlerden daha iyisi vardır, fırsatı keşfedici grafik bakış için faydalı vaka eğitimleri: https://www.paraborsa.net/iletisim/

Reel ekonomide ticari yavaşlama ve dalgalanma döneminde, sürdürülebilir büyüme ölçekli kalmayı düşünen firmalar için nakit üretip büyüme odaklı ticari yatırım ve pazar keşfi vaka çalışması:  http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html