Dolar Endeksi, Dolar TL, ASELS: Endüstri Yükselişi

Bu hafta sırasıyla işlenebilen endüstriler, perakende satış ve enerji mineralleri yükselişi en başta çekti.

Bankalar 5. Sıradan 12’ye geriledi ve üzücü bir şekilde beklenen yükselişi gerçekleştiremedi. Dolar bazında geride kalan bankalar endüstriye yetişememektedir.

Sağlık teknolojisi ve ticari hizmetler en son sıralarda yer aldı. Bu sebeple genel BIST trendinin dışında hareket ettiklerini belirtebiliriz.

TSLA grafiği, yüzde -5 düşerek ile USD 129 fiyatında ilerlemektedir.

Grafik TradingView’den

Amerikan Dolar Endeksi 104.45 ‘ye düşerek korkulanın dışında hareket etmektedir. Bazı yorumcular: “ABD’nin en güçlü duruşu 2. Dünya savaşı sonrası doları bir korku manipülasyon aracı olarak tüm dünyaya kabul ettirmesiydi.” açısıyla bakmaktadır. Dolardaki güçlü yükseliş 114’ten düştüğünden diğer majör pariteler önem kazanıyor. Tüm kıtaları enerjisiz bırakan veya enerji alış verişini kendi paralarından yapmayı kesen/ambargo uygulayan bir sistemin bu kadar dayanması tarihte eşi görülmemiş bir “kötü örnek” denebilir.

Diğer yorumcular ise doların da bir İngilizce gibi (iletişim aracı gibi) toplumların anlaşmasını ve alışverişini kolaylaştıran bir ödeme aracı olarak görmektedir. Bu sebeple yakın zamanda tekrar 110 direncine çıkabilir.

Grafik TradingView’den

USDTRY 18.67TL’ye düştü. Fakat 18.80 kanalından çıkmamaktadır. Daha yüksek bir üst kademe denendiğinden piyasada bir miktar piyasa yapıcı bunu kabul etti ve beklenti dahilinde üst aralıklar çok küçük yüzdeliklerle açılıyor.

Bu sebeple satış gelmezse minimal düzeyde artışlar 3-5 ay gibi sürede 1-2 TL üst aralıklara erişmektedir. Üretimi artırdığımız ve terörü azalttığımız sırada göç, enflasyon ve siyasi gerilimler ile içeriden “dış destekli muhalif projeler” nedeniyle kırılgan bir Türk lirası görmekte olduğumuza dair çeşitli yorumlar vardır. Dolar yerine güçlü sanayi şirketleri seçilebilir.

Grafik TradingView’den

Aselsan hisse grafik 58.10 TL ye yükselen milli hissemiz uzaya ve test projelerine ağırlık vermeye başlayacak diye söylentiler duyuluyor. Yeni yükseklikler denenirken enflasyonist baskı ve paranın değersizleşmesi yanında yüksek hacimler de önemli etki etmektedir.

Tekrar 60TL’nin denenmesi sonrasında birkaç hafta bu seviye üstünde kalması sonrasında 66TL’ye bir yolculuk başlayabilir. Satış gelirse 50 zararı durdur gerçekleşebilir.

Sonuç itibarıyle, üretici imalatı sektörü de bu sene yüzde 75 üzerinde getiri sağladı. Birçok şirket yatırımını artırsa da yıldız pazarda daha az volatil olan şirketler endeksi yukarı taşıyarak yeni yatırımcıları da cezbetti. Hacimsel ağırlıkları artış gösteren büyük hisseler parasal genişleme ve enflasyonist baskılara daha çok dayanıklı görünmektedir. Diğer uzmanlar ise, henüz yeni piyasaya giren küçük halka arzlara da para ayrılarak portföyü çeşitlendirmeyi önemsemektedir.

Okan Özdemir