Doğuştan dijital aracı kurumlar

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, sermaye piyasalarımızdaki bakiyeli yatırımcı sayısı 8.23 milyon seviyesine geldi. Bu sayı içindeki en önemli payı 5.2 milyon ile hisse senedi yatırımcıları oluşturuyor.

Bir sene öncesine göre yüzde 100’lük bir artış söz konusu. Bu artış içinde 20-35 yaş arası yatırımcıların payı ise yaklaşık 1.5 milyon. Özetle sermaye piyasalarımız yatırımcı profili açısından gençleşerek genişliyor. Bu genişlemede çok sayıda etken yer alıyor.

Dijital finans ekseninden baktığımda, “doğuştan” dijital aracı kurumların, yeni müşteri deneyimi iştahının bu gençleşme ve genişlemede etkisinin büyük olduğunu görüyorum.

Peki bu kurumlar nasıl farklılaşıyor? Sektördeki kurumların hepsi de uzun yıllardır sektörün gelişimine katkı sağladılar ve dijitalleşme adına çok kıymetli adımlar attılar. Bununla birlikte Mart 2021’de Midas Menkul Değerler A.Ş.’nin SPK Lisansını almasıyla birlikte dijitalleşmeye bakış değişti.

Arkasında bir banka veya herhangi bir finans kurumu olmadan yola çıkan Midas tamamen müşteri deneyimine odaklanarak önemli bir değişim rüzgârı başlattı. İlk önemli hamle yurtdışı piyasalara erişimde, sektörde mevcut olan koşullara ve deneyime göre çok daha verimli bir çözüm sunmak oldu. Bu çok hızlı bir şekilde yatırımcı tarafında karşılık buldu. Ardından BIST işlemlerinde benzer bir yaklaşımı ortaya koyarak bu rüzgârı devam ettirdi.

Bunları yaparken iyi bir teknoloji ekibi oluşturarak aracı kurumların dünyasında yer alan çok sayıda el ile yapılan unsuru da dijitalleştirdi. Müşteriye ulaşmak için klasik aracı kurum yaklaşımından farklı olarak, şubeler açmadı ve satış ekipleri kurmadı.Dijital pazarlama dünyasının tüm dinamiklerinden faydalandı ve özellikle gençlerle çok iyi bir bağ kurdu. Bu ilk dalganın etkisiyle diğer aracı kurumlarda da dijitalleşmeye ayrılan bütçeler arttı.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!