Doğuş Otomotiv Bilanço Analizi / Şeker Yatırım – (03.03.2017)

Doğuş Otomotiv 4Ç16 Mali Analiz Raporu

Öneri: “TUT”

Hedef Fiyat: 8.89 TL

Daralan pazarda orta-üst segment etkisi…

Doğuş Otomotiv yılın dördüncü çeyreğinde piyasa beklentisi olan 43mn TL ve bizim beklentimiz olan 30mn TL’nin üzerinde, 95.3mn TL net kâr açıkladı (4Ç15: 6.2mn TL). 4Ç16 karının beklentilerden yüksek gelme sebebinde şirketin fonlama maliyetleri dışındaki kur farkı gelirlerinin etkili olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bu kalemde zarar yazan şirket, OEM şirketleriyle döviz cinsi anlaşmalar yürüttüğü için kur dalgalanmalarından olumlu ya da olumsuz sonuçlar çıkarabilmektedir. Önceki yılın aynı çeyreğine göre düşen brüt marjın olumsuz etkisi faaliyet kârlılığı seviyesinde kurtarılırken, hacimsel bazdaki artışın etkisiyle FAVÖK üstü seviyesinin net kâra etkisi toplamda 30mn TL seviyelerinde olmuştur. FAVÖK altına geldiğimizde ise iştiraklerden özkaynak değerleme yöntemiyle 4Ç15’te yazılan 11.2 mn TL zararın aksine, 24.3 mn TL kâr yazıldığını görüyoruz. Finansman giderleri tarafında kur dalgalanmalarının borçlanma faizleri üzerindeki olumsuz etkisi 4. çeyrekte de sürerken bir önceki döneme göre yaklaşık 30mn TL arttı ve operasyonel taraftaki hacimsel yükselişin etkisiyle gelen yaklaşık 30mn TL’lik ek net kârı törpüledi diyebiliriz.

2017 Beklentileri: Sektörde yaşanan en önemli gelişme olan, 2016 yılı Kasım ayı sonunda resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÖTV oranlarındaki artışın; Ekim ve Kasım aylarında talebi öne çekmesi ve yıl sonu kampanyalarla Aralık ayında desteklenmesi, 4Ç16 gelir tablosunda olumlu katkı yapsa da, otomotiv pazarının daralması beklenen 2017 yılında, orta ve orta-üst segment ağırlığı fazla olan Doğuş Otomotiv’in operasyonlarını olumsuz etkilemesini bekliyoruz. Pazarın beklendiği kadar daralmadığı ve TL’nin özellikle EUR karşısında güçlü kaldığı bir senaryoda ise Doğuş Otomotiv’in ürün portfolyosunun çeşitli olması ve hızlı ikame olanağı bu minvalde olumlu itici güç olarak görünüyor. Doğuş Otomotiv, 2017 otomotiv pazarı beklentisini 835-855 bin bandında tutarken, yaklaşık 20% pazar payı hedefiyle 170-180 bin adetlik araç satışı gerçekleştirmeyi planlıyor.

Doğuş Otomotiv için 10.90 TL hedef fiyatı ile “TUT” şeklindeki tavsiyemizi sektör dinamiklerindeki değişim, EUR/TL paritesinin şirket satışlarına yansıyacak olumsuz etkisi, pazardaki rekabetin her sene daha da artacağı, yüksek temettü oranlarının sürdürülebilirliğine olan inancımızın azalması sebepleriyle 8.89 TL hedef fiyatı ile “TUT” olarak güncelliyoruz. Rapor tarihi itibariyle 10.4x F/K oranı ve 10.8x FD/FAVÖK oranıyla işlem gören Doğuş Otomotiv’in rasyoları, yurtdışı benzer şirketleri 11.1x F/K oranı ve 8.9x FD/FAVÖK rasyoları ile işlem görmektedir. Doğuş Otomotiv değerlememizde 70% ağırlık verdiğimiz İNA etkisi ile şirket hisselerine konservatif yaklaşıyoruz.

Rapora ulaşmak için tıklayınız.

TÜM BİLANÇO ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYIN!