Demir Çelik Sektör Raporu / Ziraat Yatırım – (25.06.2019)

2018 yılında 1.712mn tona ulaşan Küresel Çelik tüketimi son beş yılda ortalama %3,4 oranında büyümüştür.

Sektörde korumacı politikaların yoğun bir şekilde kullanılması fiyat ve üretim dengelerini bozabilmektedir.

Sektördeki ana girdiler; demir cevheri, kok kömürü ve hurdadır. Bu hammaddelerin fiyatları sektör maliyetleri üzerinde önemli etkiye sahiptir. Kok kömürü ve hurda fiyatları yatay bir seyir izlemekte iken demir cevheri fiyatları son dönemde önemli artış kaydetmiştir.

Dünya genelinde ekonomik faaliyetler dönemsel durgunluklar yaşasa da artma eğilimindedir ve buna bağlı olarak dünya toplam ham çelik üretimini de artmaktadır. Dünya ham çelik üretimi küresel ekonomideki büyümenin etkisiyle 2018 yılında geçen yıla göre %4,5 artış kaydetmiştir.

Teknolojik gelişmelerle birlikte çeliğin yerine geçebilecek ürün geliştirme çalışmaları (karbon fiber vs) olmakla birlikte bu ürünlerin çelik kadar yoğun kullanımı henüz mümkün gözükmemekte olup, bu ürünler maliyetleri nedeniyle sınırlı alanlarda kullanım imkanı bulabilmektedir.

Türkiye demir çelik üretiminde 2018 yılındaki 37,3mn tonluk üretimiyle dünyada 8. sırada yer alırken, dünya üretiminde yaklaşık %2,1’lik bir paya sahiptir.

Tüketim tarafında ise 2018 yılında Dünya kişi başına nihai çelik ürünleri tüketimi ortalaması 225 kg olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’de kişi başına kg olarak nihai çelik tüketimi ise 373 kg olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye demir çelik sektörü teknolojik donanım ve tecrübe ile uluslararası rekabet gücüne sahiptir. Ancak yassı ve uzun ürün üretim oranları arasındaki dengesizliğin devam etmesi ile ark ocaklı tesislerin ağırlığının fazla oluşu dünya çelik sektörüne göre ayrışmaya neden olabilmektedir.

Ereğli Demir Çelik EREGL, Öneri “AL”, Hedef Fiyat: 10,70 TL
İskenderun Demir Çelik ISDMR, Öneri “EKLE, Hedef Fiyat: 7,85 TL
Kardemir (D) KRDMD, Öneri “EKLE”, Hedef Fiyat: 2,85 TL

Rapora ulaşmak için tıklayınız.