Coca Cola İçecek 2022 3. Çeyrek Bilanço Analizi / İntegral Yatırım – (1.11.2022)

Coca Cola İçecek (CCOLA) 3Ç22 döneminde 1.900 mn TL olan net kar beklentisinin altında 1.818 mn TL net kar açıkladı.

Kapanış Fiyatı: 162,90 TL
Hedef Fiyat: 215 TL

Net kar yıllık bazda %99 artış gösterirken, bir önceki çeyreğe göre %47 arttı. Net finansal giderlerdeki artış, konsolide satış hacmindeki %8 daralma baskılasa da Özbekistan operasyonun konsolide gelir artışına etkisi %20 olarak gerçekleşti. Uluslararası operasyonlardan kaynaklanan kur etkisi ile birlikte ünite kasa başına satış gelirleri 3Ç22 dönemde yıllık %20 büyüdü.

Türkiye’de, net satış geliri büyümesi %121,7, ünite kasa başı net satış geliri %140,4 oldu. Görece olarak zayıflayan tüketici güvenine rağmen, iyileşen kanal ve paket dağılımı, zamanlı fiyat ayarlamaları ve sıkı iskonto yönetimi net gelir artışındaki büyümeye katkı sağladı.

Uluslararası operasyonlarında net satış gelirleri, dirençli hacim performansı, zamanlı fiyat aksiyonları ve sıkı iskonto yönetimi sayesinde %181,9 yükseldi

Gazlı içecek kategorisi, 3Ç22’de proforma bazında %1,7 büyüdü. Gazlı içecek kategorisinde büyüme, raporlanan bazda %10,9 olurken, Coca-Cola markası %13,2 büyüdü. Fanta, yenilikçi kampanyalar ve yaz festivalleri aktivasyonları ile %10,9 büyüme kaydetti. Gazsız içecek kategorisi, iyi artış gösteren buzlu çay ve başarılı performansını sürdüren Monster Enerji’nin satış hacminin üç kattan fazla artmasının etkisi ile %7,1 büyüdü. Su kategorisinde, geçen yılın aynı dönemindeki %16,2’lik büyümenin baz etkisi, küçük paket odağı ve değer yaratma stratejisi doğrultusunda 3Ç22’de %14,3 oranında küçüldü.

Türkiye satış hacmi, 2021 yılı üçüncü çeyreğinde tarihsel olarak en yüksek çeyreksel hacim performansını göstermiş olmasının yarattığı baz etkisine de bağlı olarak 3Ç22’de %7,8 oranında azaldı. Bu azalış temel olarak, yüksek enflasyon ortamı ve harcanabilir reel gelirin azalmasına bağlı olarak görece düşük seyreden tüketici güveni etkili oldu.

Yerinde tüketim kanalındaki olumlu ivme ve başarılı turizm sezonu, 3Ç22’de karşılaşılan zorlukların bir kısmını dengelemeye yardımcı oldu. Türkiye operasyonu hacim düşüşüne rağmen, tüketime hazır alkolsüz içecekler kategorisinde değer bazlı pazar payı artışı kaydetti.

Uluslararası kategoride baktığımızda İlk yarı yıldaki olumlu ivmenin devamı niteliğinde, uluslararası operasyonlar raporlanan bazda %19,8’lik bir hacim büyümesi kaydetti. 3Ç21’de kaydedilen %9,1 büyümenin üzerine, organik büyüme %1,1 olarak gerçekleşti.

Özbekistan’ın konsolidasyonun, uluslararası operasyonların toplam büyümesine katkısı yaklaşık %90 düzeyinde gerçekleşti.

Pakistan, bütün ülkeyi etkileyen sel felaketi, makroekonomik zorluklar ve bir önceki yılda elde edilen %8,0’lik büyümeye rağmen 3Ç22’de %4,6’lık
bir büyüme kaydetti. Yeni satış noktalarına erişim ve mevcut satış noktalarındaki iyileşen performans, üçüncü çeyrekte ülkede karşılaşılan
zorlukları dengelemeye yardımcı oldu.

Satışların maliyeti enflasyonist ortamın etkisiyle hammadde fiyatlarında artışı tetiklemesiyle satışların maliyeti %163 oranında artış kaydetti. Şirket Maliyet tabanı üzerindeki enflasyonist baskıların önemli bir kısmını zamanlı fiyat artışları, gelir artışı yönetimi girişimleri, finansal riskten korunma araçları ve operasyonel verimlilik odağımızla dengelemeyi başardıklarını açıkladı.

Şirket’in brüt karı %143 oranında artarak 11,5 mlr TL seviyesine yükseldi. Brüt kar marjı ise 3Ç22’de %0,35’den %0,34 seviyesine geriledi. Bunun en önemli nedeni hammadde fiyatları enflasyonunun devam etmesi, artan enerji ve ulaşım maliyetleri ile gelişmiş ülke merkez bankalarının uyguladığı parasal sıkılaştırma politikaları sonucunda baskı gören yerel para birimleri, önemli maliyet artışlarına neden olarak marjlar üzerinde
baskı yaratmaya devam etmesi oldu.

Operasyonel giderlere baktığımızda 3Ç21’e kıyasla esas faaliyet karı artmasına rağmen pazarlama giderleri ve kur farkı giderleri esas faaliyet karının baskılanmasına sebep olmuştur.
3Ç21’de 112milyon TL iken 3Ç22’de 355 milyon TL olarak gerçekleşti. Net finansal giderlerdeki bu artış borçlanmaların Türk Lirası cinsinden artan payı, toplam brüt borç seviyesindeki artış ve borçlanmalar üzerindeki gerçekleşmemiş kur farkı giderlerindeki yükselişten kaynaklandı.

Net borç pozisyonu azalıyor

Şirketin net borç pozisyonu 2021 yılının aynı dönemine göre %283,0 artarken, bir önceki çeyreğe göre %11,4 azalarak bu dönemde 6,7 milyar TL net borcu gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu ise 0,7 seviyesinde gerçekleşti. 30 Eylül 2022 itibariyle şirketin 1,3 milyar TL döviz açığı
bulunmaktadır.

Şirketin nakit değerleri arttı

Şirketin nakit değerleri 2021 yıl sonuna göre 8,6 milyar TL artarak 12,8 milyar TL oldu. İşletme faaliyetlerinden 4,5 milyar TL nakit girişi sağlandı. Yatırım faaliyetlerinden 3,1 milyar TL nakit çıkışı olurken finansman faaliyetlerinden 4,0 milyar TL nakit girişi oldu.

2022 yıl sonu beklentileri

Satış Hacmi: Yüksek tek hane ile düşük çift hane aralığında hacim büyümesi; proforma bazda (CCBU satış hacmi rakamlarının 2021 ve 2022 satış hacmine %100 dahil edilerek hesaplanması durumunda) ise orta tek haneli satış hacmi büyümesi.

Türkiye’de 2021 yılına paralel performans ve Uluslararası operasyonlarda yüksek onlu yüzdelerde büyüme; proforma bazda yüksek tek haneli büyüme beklenmektedir.

Net Satış Geliri: Düşük- orta 40’lı yüzdelerde kur etkisinden arındırılmış net satış geliri büyümesi

FAVÖK Marjı: Görece karlılığı düşük CCBU’nun etkisi ve emtia fiyatlarının baskısı dahil edildiğinde 2021 yılına paralel ile 100 baz puan düşüş aralığında

Yatırım Harcamaları/Satışlar: Konsolide net satış gelirinin %8-10’u kadar İşletme Sermayesi ve Serbest Nakit Akışı: Düşük tek haneli işletme sermayesi/Satışlar Artan yatırım harcamalarına rağmen 2021’e göre serbest nakit akışında mutlak artış

Kaynak: İntegral Yatırım