Brent petrol eşik üstünde

Brent Petrol: Emtia için eşik çekim merkezidir

Temmuz yazımızda 81 $ seviyesindeki brent petrol için risk iştahının arttığını belirtmiştik: sebeplerle değil, geçmişin dalgalanma motifleriyle ilgilendiğimiz için, beklenti pozitif idi. Eylül ayında 96 $ seviyesine yakın zirve görüldü ve geçen haftada 80 $ seviyesine dek düşerek altında tepki verdi. Son 2 günlük hareket düzeltme veya dönüş olarak açıklanabilir mi? Tercihleri belirleyen geçmiş dalgalanmaların doğası olmaktadır. Ancak şu gerçektir: piyasa kendi dinamikleri içinde riski satın alır veya dışlar. Görmezden gelmesi halinde artan alım iştahında bile sınırları belirleyecek “ticari fırsat” olmalıdır.

Dalgalanma hali: ortalamaya dönüş için hazırlık süreci

Fiyat düzeltmelerini belirleyen kritik noktaları nasıl açıklayabiliriz ve tekrar kullanılmak üzere tanımlamak mümkün müdür ? Tüm vakaların doğrulayacağı bakış açısı (matematik model) kurmak gerekiyor. Temmuz ayında görülen vakayı bu açıdan inceleyelim: grafiklerden görüleceği gibi, yükseliş hareketinin başlangıç dönemi mayıs ve haziran dipleridir. Bu dipler 73 $ yakınından geçmekte iken ortalama olarak 3 basamaklı ve yavaş hareket eden ortalamalardan geçmişe göre negatif sapmalar göstermekte idi.

Uyumsuzluğun negatif sapmalara karşılık, pozitif büyüme olarak görünecek büyüklük arayışı şeklinde tanımlanması mümkündür. Bu büyüklük de elbette sayısal değer olarak piyasa verileri içinden kendini çıkarıyor olması beklenebilir. Zaten Gösterge ve fiyat arası uyumsuzluk halini tanımlayan analizlerin tutarlı kalma oranı bakış açısıyla ilgili olmaktadır.

Bir takip vakası: Ortalamaları birikimli oranlama hali

Genelde yapılan ortalamaların kesişimi üzerinden alarm oluşturma halidir. Bu durumun ne kadar doğrulayıcı sonuç verdiğini yatırımcı kayıp/kazanç oranından görebilmekteyiz. Bu noktada ek yorum yapmaya gerek yoktur. Piyasa gerçekleri yeterince açık şekilde durumu göstermektedir.

Yeni bakış önerilerine ihtiyaç olduğunu kabullenmedikçe ilerleme, gelişme olmaz Duygusallığa kapılmadan sağlanacak kalkınma metotları sonuca götürebilir.

Brent petrole dönecek olursak: ortalamaların birbirlerine göre durumlarını dikkate alırken, birikimsel hallerine de bakmakta fayda vardır.

Aylık bazda baskı devam ediyor

– temmuz ayında olan: birikimli olarak ortalamaların ayrışması idi

– bu duruma kendi içinde “negatif uyumsuzluk” olarak da bakabiliriz

– buna karşılık, boğa piyasası beklentisi içinde olacaksak: pozitif uyumsuzluk birikimini bulmak gereklidir

– temmuz ayında görülen piyasa ortamı ile günümüzü kıyaslayabiliriz

– o dönemki uyumsuzluk hali terse dönmüş durumdadır: birikimli pozitif hal azalırken, negatif uyumsuzluk artmaktadır.