Borsadaki çip coşkusu irrasyonel mi?

İlk defa 1996 yılında o zamanki Fed başkanı Alan Greenspan tarafından kullanılan “irrasyonel coşku” tanımlaması para politikalarıyla finans piyasaları arasındaki sorunlu ilişkiye dikkat çekiyordu.

Bugünlerdeyse Fed, faiz indirimlerinin sayısı konusunda şimdilik piyasayı ikna etmiş gözükse de ekonomideki yapay zeka dönüşümünün coşkusuna bir türlü söz geçiremiyor ve ABD’den başlayıp, Avrupa ve Japon hisselerine kadar uzanan ralli, ister istemez geçmişin de deneyimiyle “irrasyonel coşku” kavramına yeniden atıfta bulunuyor.

NVIDIA, görsel bilgi işlem teknolojilerinde dünya lideridir ve grafik işlem biriminin veya GPU’nun mucididir. Yıllar geçtikçe şirketin odak noktası, PC grafiklerinden, artık yüksek performanslı bilgi işlem (HPC), oyun ve sanal gerçeklik (VR) platformlarını destekleyen yapay zeka (AI) tabanlı çözümlere doğru gelişti. Bu da onu geçtiğimiz haftaki son yükselişiyle muhteşem yedinin piyasa değeri bakımından üçüncüsü haline getirdi. Bu sonuç ABD endekslerini de yukarı taşıdı.

Hatta dalga boyu okyanusu aşarak, diğer pazarlara da sıçradı Coşku öylesine büyük ve de yaygındı ki Fed tutanaklarını bile gölgede bıraktı. Örneğin ABD’nin muhteşem yedi firmasının yanı sıra Avrupa’da “Granolas” olarak adlandırılan ve endeksteki payı yüzde 25’e yükselen 11 şirket (GSK, Roche, ASML, Nestle, Novartis,Nova Nordisk, L’Oreal, LVMH, Astra Zeneca, SAP, Sanofi) bu haftaki rekor yükselişiyle anılır oldu.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!