Piyasa Beklentimiz
Borsa endeksi geçen haftayı %1,74 kayıpla kapattı. Bankacılık endeksi haftayı %1,64 aşağıda kapatırken BİST100 endeksinden BİST30’u çıkardığımızda geride kalan hisseler %2,7 düştü. Holdingler %2,9 değer kaybederken, ABD – İran gerilimi nedeniyle ulaştırma endeksi haftayı %6,3 değer kaybıyla kapattı. Yurt içi gelişmeler yerine yurt dışına odaklandığımız bir hafta oldu. Tam olarak bir anlaşma olmadığı için belirsizliğin bu hafta da sürmesi beklenebilir. Düşüşe rekor TL bazında rekor seviyeden yakalandığımız için reaksiyon hızlı oldu. Biz gelişmiş ve gelişmekte olan ülke borsaları içinde an çok satılan endeks olduk. Dolaysıyla olumlu gelişmeler sonrasında en hızlı geri alınan da olabiliriz. Özellikle ulaştırma endeksi hisseler için bunu söylemek mümkün. Ancak jeopolitik risklere duyarlı bir durumdayız. Küresel gümrük vergisinin %15’e çıkması ile jeopolitik risk unsurlarının sürmesi nedeniyle savunma sanayi hisselerinde pozitif seyirler devam edebilir. Altın fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilimin süreceği nedeniyle altın fiyatlarına bağlı şirket hisselerinde güçlenme sürebilir. Borsa açılışında sanayi şirketlerinde bir miktar baskı artabilir. Ulaştırma endeksi geçen hafta en çok satılan sektör olduğu için yeni olumsuz bir gelişme olmadığı sürece nötr olarak kalabilir. Risk unsurlarının azalmasıyla birlikte daha güçlü bir eğilim oluşabilir.
Küresel cephede hafta sonu çok hareketliydi. ABD – İran geriliminde Trump’ın müdahale edip etmeyeceğine odaklandık. Muhtemelen yeni haftada da bu böyle geçecek. Yüksek Mahkemesi, Trump’ın gümrük tarifelerini ulusal acil durum kapsamında hayata geçirme düzenlemesine karşı karar aldı. Bunun duyurulması sonrası Trump basın toplantısı düzenleyerek küresel tarife oranını %10’dan %15’e çıkardığını duyurdu. Trump geri adım atmıyor. Bu pazartesi piyasa açılışında küresel cephede yankı uyandıracaktır. Ons altın yatay kanal bandının üstü olan 5100 seviyesi üzerine geçmeye niyetli görünüyor. Ons altının böyle bir gündem de geri çekilmesinin sınırlı kalmasını bekleriz.
Bu hafta hem jeopolitik gelişmelerin hem de merkez bankası yetkililerinin yoğun sözlü yönlendirmelerinin olduğu kritik bir takvime sahip. Pazartesi, Çin ve Japonya piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak. Almanya’dan gelecek IFO İş Ortamı endeksleri ve akşam saatlerinde ECB Başkanı Lagarde ile Fed üyesi Waller’ın yapacağı konuşmalar piyasaların odağında olacak. Salı günü Çin Merkez Bankası’nın faiz kararı ile güne başlanırken, ABD tarafında çok sayıda Fed yetkilileri olan Bostic, Waller, Collins, Cook, Barkin peş peşe yapacağı açıklamalar ve haftalık ADP istihdam değişimi ile tüketici güveni verileri volatiliteyi artıracak. Çarşamba gününün en önemli gelişmesi sabah saatlerinde ABD Başkanı Trump’ın yapacağı konuşma olurken, Avrupa kanadında Almanya büyüme ve Euro Bölgesi enflasyon rakamları takip edilecek. Perşembe günü yurt içinde Türkiye Dış Ticaret Dengesi, Avrupa’da yeniden Lagarde’ın konuşması ve ABD’de işsizlik başvuruları ile doğalgaz stokları izlenecek. Cuma ise Japonya sanayi üretimi ve Türkiye Ekonomik Güven Endeksi’nin yanı sıra, piyasaların haftalık yönünü belirleyecek olan ABD ÜFE verileri ve Chicago PMI rakamları yatırımcıların radarında olacak.
Teknik olarak endeksin tepki verdiği bölge anlamlı bir yer. Endeks 22 günlük ortalaması olan 13730 seviyesinden tepki verdi. Bu sevinin üzerinde kalması ve tepkinin genişlemesi tekrar yukarı yönde güç bulmasını destekleyebilir. 13730 seviyesi üzerinde kalındığı sürece yükseliş eğilimi 14000 seviyesine doğru sürebilir. Buna karşın 13730 seviyesi alında kapanış olması halinde 13400 seviyesine doğru geri çekilme izlenebilir.
BIST 100 Endeksi
Teknik olarak endeksin tepki verdiği bölge anlamlı bir yer. Endeks 22 günlük ortalaması olan 13730 seviyesinden tepki verdi. Bu sevinin üzerinde kalması ve tepkinin genişlemesi tekrar yukarı yönde güç bulmasını destekleyebilir. 13730 seviyesi üzerinde kalındığı sürece yükseliş eğilimi 14000 seviyesine doğru sürebilir. Buna karşın 13730 seviyesi alında kapanış olması halinde 13400 seviyesine doğru geri çekilme izlenebilir.
Dirençler: 14.000 / 14.150 / 14.330
Destekler: 13.730 / 13.680 / 13.500
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:
AKSA: Teknik tepki sürebilir
ASELS, BRYAT, BTCIM, HALKB: 22 günlük ortalaması üzerinde güçlü eğilim sürebilir
ENKAI, EREGL, KUYAS, MPARK, TRALT, TRENJ: Güçlü teknik görünümün devamı
VIOP Strateji – XU030 Spot Endeks
30 endeks vadeli işlemlerde spot piyasadaki fiyatta 15491 seviyesinden kapanış gerçekleşti. Spot endekste 15300 seviyesi üzerinde fiyatlama devam ettiği müddetçe vadeli uzun pozisyonlar korunabilir. Bu seviye kırılmadıkça güçlü teknik görünümün devamını bekliyoruz. Olası geri çekilmelerde 22 günlük ortalama olan 15000 seviyesi takip edilecek. Bu seviyenin kırıldığı senaryolarda vadeli uzun pozisyonlar sonlandırılıp kısa pozisyona geçilebilir.
Kaynak: İntegral Yatırım BİST Günlük Bülten