Piyasa Beklentimiz
Borsa endeksi geçen Cuma günü gelen alımların ardından haftayı %0,53 gibi daha sınırlı bir kayıpla kapattı. Cuma günü alımlar güçlense de endeks bir önceki haftanın altında kapanış yapmış oldu. XBANK haftayı %2,76 kayıpla tamamladı. Endeksin daha güçlü kalmasında bankalar dışında BİST100 hisselerinin yükselmesinde etkili oldu. Özellikle BİST30 içinde bankalar dışındaki hisselerde talep güçlenmiş görünüyor. Geçen hafta finansal kiralama faktöring, madencilik, ulaştırma, ticaret, metal ana, gıda ve taş toprak endekslerinde getiri oluşmuş görünüyor. Şimdilik genele yayılan bir alım dalgasından bahsetmek mümkün değil. Bankalardaki geri çekilmeyi 13.900 seviyesine dek düzeltme olarak okumaya devam edeceğiz. Anacak bu seviyenin altındaki kapanışlarda daha olumsuz bir tablo oluşabilir ve endeksi baskılayabilir.
Merkez Bankası yılın ilk enflasyon raporu toplantısında yıl sonu beklentisini %21 seviyesinde %24’e çekti. Bu revizyonla Merkez Bankası piyasa beklentisinin hala gerisinde. Ancak yapılan açıklamalar ve verilen mesaj piyasa dinamikleriyle uyumlu. Merkez Bankası daha çok kendi beklentileri ile hareket ediyor. Dolayısıyla yıl içinde tekrar yukarı yönde bir revizyona gitmeye ihtiyaç duyabilir. Enflasyon raporu toplantısından çıkan mesajlar, faiz indirmeye alan olduğundan faiz indirimlerine devam, veri bazlı ilerleme yaklaşımı devam, ihtiyatlı olunmaya devam, enflasyon dinamiklerinde bazı iyileşmeler var ancak yeterli olup olmadığını izleyeceğiz.
Son iki haftadır yabancı yerleşikler tarafında hisseye sınırlı olsa da giriş var. Ancak bu girişler endeksin güçlü yükselişi için yeterli boyutta şimdilik değil. Geride kalan hisselere ve bankaların uygun alım yerlerine gelmesi sonrası talep daha da artabilir. Üst üste gelebilecek yabancı girişleri borsaya yönelik algılamaları olumluya çevirebilir. Birkaç hafta üst üste yurt dışı yerleşiklerde hisse alımları sürmesi TL bazında 10.250 direncinin aşılmasında itici güç olacaktır.
Pazartesi veri ajandası yurt içi verileri gösteriyor. Haftanın ilk günü hazine ihalesi, işsizlik oranı ve sanayi üretim verisi açıklanacak. Salı günü Japonya piyasası kapalı olacak. Fed Başkanı Powell ABD Senatosu Bankacılık Komitesinde yarıyıl sunumu yapacak. Çarşamba günü ise aynı sunumu ABD Temsilciler Meclisinde yapacak. Salı günü Kongrede yapacağı sunum önemli olabilir. Dolasıyla açıklamaların izlenmesinde fayda olacaktır. Çarşamba günü ABD’de Ocak ayı TÜFE verisi açıklanacak. Perşembe ise İngiltere sanayi ve imalat üretimi ile 4. Çeyrek büyüme verisi takip edilecek. Bununla birlikte Almanya TÜFE, Euro Bölgesi sanayi üretimi, Türkiye cari ödemeler dengesi, ABD ÜFE ve haftalık işsizlik başvuruları izlenecek. Cuma günü TCMB beklenti anketi, Euro Bölgesi 4. Çeyrek büyüme, ABD perakende satışlar, ABD sanayi üretim ve kapasite kullanım verisinin açıklanması bekleniyor.
Borsa endeksi teknik olarak, 10250 ila 9600 arasında git gel yapmaya devam ediyor. Haftalık teknik göstergeler pozitif bölgede olmasına karşın şimdilik endeksin 10.250 seviyesi üzerine yerleşmesi için yeterli gücü kazanmış değil. Günlük grafikte ise 22 ve 50 günlük hareketli ortalamasına denk gelen 9930 seviyesi üzerinde kapanış gerçekleşmesi olumlu ancak yukarıda 10.250 direnci aşılmadıkça pozisyon ağırlığını artırmak için beklemede kalacağız.
BIST 100 Endeksi
Borsa endeksi teknik olarak, 10250 ila 9600 arasında git gel yapmaya devam ediyor. Haftalık teknik göstergeler pozitif bölgede olmasına karşın şimdilik endeksin 10.250 seviyesi üzerine yerleşmesi için yeterli gücü kazanmış değil. Günlük grafikte ise 22 ve 50 günlük hareketli ortalamasına denk gelen 9930 seviyesi üzerinde kapanış gerçekleşmesi olumlu ancak yukarıda 10.250 direnci aşılmadıkça pozisyon ağırlığını artırmak için beklemede kalacağız.
Destekler: 9930 / 9800 / 9725
Dirençler: 10000 / 10150 / 10250
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:
ALARK, PETKM: Teknik göstergelerde güçlenme eğilimi
DOAS, TAVHL: 22 günlük ortalamayı aşma potansiyeli
ARDYZ, ENKAI: 100 günlük ortalamayı aşma potansiyeli
GARAN, KOZAL: 50 günlük ortalama üzerinde güçlenme beklentisi
AVPGY: KAP haber desteği
VIOP Strateji – XU030 Spot Endeks
BİST 30 spot endeksi geçtiğimiz haftanın son işlem gününde %1,10 yükselişle 11076 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Spot endekste bu kapanışla 22 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 11010 puan seviyesi aşılmış oldu. Yeni haftada son iki işlem günündeki yükseliş hareketinin devam etmesi halinde spot endekste yukarı yönde 11300 direnci tekrar test edilebilir. Bu nedenle vadeli taraftaki uzun pozisyonların korunması kazanç yaratmaya devam edebilir. Olası geri çekilmelerde ise spot endekste 200 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 10920 puan seviyesini destek olarak takip ediyor olacağız. Spotta 200 günlük hareketli ortalama desteğinin kırılması ve bu seviye altında gün sonu kapanışları gelmesi halinde vadeli taraftaki uzun pozisyonların sonlandırılarak kısa pozisyonların açılması faydalı olabilir.
Kaynak: İntegral Yatırım BİST Günlük Bülten