Piyasa Özeti
Küresel piyasalar, Orta Doğu kaynaklı jeopolitik risklerin ve FED’in faiz politikasına dair açıklamalarının etkisiyle dalgalı seyrediyor. ABD’nin İsrail-İran çatışmasına doğrudan müdahil olabileceğine yönelik iddialar, jeopolitik belirsizliği önemli ölçüde artırdı. Asya, Avrupa ve ABD piyasalarında genel olarak temkinli bir hava hakim.
ABD’de, FED politika faizini beklentilere paralel olarak %4,25-%4,50 aralığında sabit tuttu. Ancak FED Başkanı Jerome Powell, Trump yönetiminin gümrük tarifelerinin enflasyona etkilerinin beklenenden uzun sürebileceğine dikkat çekerek, faiz indiriminde acele etmeyeceklerini belirtti. Ayrıca FED yetkilileri arasında yıl sonuna kadar faiz indirimi konusunda görüş ayrılıkları dikkat çekti; bu durum piyasada belirsizliği artırarak ABD borsalarında karışık kapanışlara yol açtı. S&P 500 ve Dow Jones hafif düşüşler gösterirken, Nasdaq sınırlı yükseldi. FED’in 2025 yılı büyüme beklentisini %1,7’den %1,4’e düşürmesi piyasalarda temkinli duruşu pekiştirdi.
Asya piyasalarında risk iştahı sınırlı negatif seyrediyor. Çin, Japonya ve Hong Kong endekslerinde %0,9 ile %1,9 arasında düşüşler gözlemleniyor. ABD’nin İran’a yönelik doğrudan askeri müdahale hazırlıklarına dair söylentiler, yatırımcıları güvenli limanlara yönlendirirken, bölgesel hisse senedi piyasalarında satış baskısını artırdı.
Avrupa tarafında, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faizleri sabit tutması bekleniyor. İngiltere ekonomisindeki zayıflama sinyalleri ve enerji fiyatlarına dair endişeler, BoE’nin temkinli duruşunu destekliyor. Avrupa borsalarında karışık kapanışlar gerçekleşirken, özellikle sağlık ve bankacılık sektörü hisselerinde satış baskısı belirginleşti.
Türkiye’de ise piyasalarda TCMB’nin bugün açıklayacağı faiz kararı yakından takip edilecek. Son dönemde fonlama maliyetlerinde yaşanan düşüş ve rezervlerdeki toparlanmanın sınırlı kalması nedeniyle TCMB’nin politika faizini %46 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor. Diğer taraftan Mayıs ayında beklenenden daha düşük gelen enflasyon verileri sonrası piyasalarda faiz indirimi beklentileri güçlenmişti. Fakat Orta Doğu’daki gerilimin yol açtığı petrol fiyatlarındaki artış TCMB’nin temkinli davranmasına yol açacaktır. Özellikle petrol fiyatlarındaki yükselişin kalıcı hale gelmesi durumunda, Türkiye ekonomisi üzerinde ek baskılar yaratabileceği ve TCMB’nin faiz politikasında daha dikkatli adımlar atmasına neden olabileceği değerlendiriliyor. Piyasa genelinde politika faizinin sabit tutulması ancak gecelik faizlerde sınırlı bir indirime gidilmesi bekleniyor.
Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi, jeopolitik risklerin etkisiyle günü %1,54 değer kaybıyla 9.196 seviyesinden tamamladı. Endekste düşüşü en fazla tetikleyen hisseler arasında BIMAS, ASELS, THYAO ve PGSUS öne çıktı. Buna karşılık TUPRS, PASEU, ISCTR ve TURSG hisselerinin endekse sağladığı pozitif katkı sınırlı kaldı. Diğer BIST100 bileşenlerinden ALTNY ve SDTTR gibi savunma sektörüne ait hisselerin ise gün içi performansları dikkat çekti.
Teknik açıdan değerlendirildiğinde, son dört ayda yatay bantta hareket eden endekste, son geri çekilme sonrası dikkatler yeniden bandın alt sınırına denk gelen 9.160, 9.070 ve 8.980 destek seviyelerine odaklanmış durumda. Endekste yukarı yönlü olası tepki hareketlerinde ise sırasıyla 9.300, 9.420 ve 9.500 direnç seviyeleri izlenecektir. Endeksin güne destek seviyeler üzerinde hafif alıcılı bir seyirle başlamasını bekliyoruz.
Stratejik açıdan yatırımcıların, jeopolitik risklerin yol açtığı belirsizlik ortamında riskli varlıklarda temkinli duruş sergilemeleri, enerji fiyatlarına duyarlı sektörleri yakından takip etmeleri ve kısa vadede portföylerini güvenli liman varlıklarıyla dengelemeleri önerilmektedir.
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: ALTNY-PASEU-TUPRS-SELEC-TEZOL
Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;
Kaynak: Global Menkul