Dün Ne Oldu…
Güne %0,03 azalışla 13.108,45 puandan başlayan ve öğlen gelen satışların etkisiyle düşeşe geçen BİST100 Endeksi, %1,45 kayıpla 12.921,56 puandan günü tamamladı. Bankacılık Endeksi %2,38 ve Sınai Endeks %1,62 değer kaybetti. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi bir önceki kapanışa göre 1 baz puan azalışla %42,42 seviyesine gerilerken 10 yıllık tahvil faizi 11 baz puan artarak %32,65 seviyesinden işlem gördü. Dolar/TL 44,56-44,62 ve Euro/TL 51,45-51,82 aralığında hareket etti. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı 284,4 oldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Hazine’nin nakit gelirleri, Mart ayında 1 trilyon 244 milyar lira, nakit giderleri 1 trilyon 524 milyar lira oldu. Hazine nakit dengesi, Mart ayında 279,6 milyar lira açık verdi. Faiz dışı denge ise 48,9 milyar TL açık verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile telefonda görüştü. Görüşmede ikili ilişkileri ile bölgesel ve küresel konular ele alındı. Erdoğan, Türkiye ile İspanya arasındaki savunma başta olmak üzere ilişkilerin daha ileri taşınmasını hedeflediklerini vurguladı.
ABD Borsalarında karışık seyir izlendi. Kapanışta Dow Jones Endeksi, %0,18 azalışla 46.584,46 puana gerilerken S&P500 Endeksi, %0,08 artarak 6.616,85 puana ve Nasdaq Endeksi %0,10 kazançla 22.017,85 puana yükseldi. Avrupa Borsaları ise günü düşüşle tamamladı.
ABD Başkanı Donald Trump dün, İran’ın şartlarını kabul etmemesi durumunda “Bu gece bütün bir medeniyet yok olacak ve bir daha asla geri gelmeyecek. Bunun olmasını istemiyorum, ama muhtemelen olacak” açıklamasında bulundu. Ardından ABD ve İran, Trump’ın tanıdığı sürenin dolmasına kısa süre kala iki haftalık bir ateşkes konusunda anlaştı. Trump, İran’a yönelik bombardıman ve saldırıların 2 haftalığına askıya alındığını açıklarken bu sürenin kalıcı bir barış anlaşmasının tamamlanması için kullanılacağını belirtti. İran tarafı da, Hürmüz’den güvenli geçişin bu süre boyunca mümkün olacağını belirtirken, Trump ise ABD’nin boğazdaki trafik yoğunluğunun hafifletilmesine yardımcı olacağını söyledi.
İran yönetimi, ABD ve İsrail ile savaşı sonlandırmak için Pakistan’da yürütülecek müzakerelerin 15 günlük ateşkes süreci içerisinde neticelendirilmesini hedeflediğini duyurdu.
Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, İran’daki savaşın belirsizliği artıracağını ve yakın vadede ABD enflasyonunu yukarı çekeceğini, ancak merkez bankasının para politikası duruşunun uygun olmaya devam ettiğini belirtti.
New York Fed Başkanı John Williams, İran’daki savaştan kaynaklanan yüksek petrol fiyatlarının genel enflasyonu artıracağı beklentisine rağmen, ABD’deki temel fiyat baskılarına ilişkin görünümünün büyük ölçüde değişmediğini ifade etti.
Dün PMI veri akışı açısından yoğun bir gün oldu Almanya’da hizmet sektörü PMI, Mart ayında 53,5’ten 50,9’e gerilerken bileşik PMI, 53,2’den 51,9’a düştü. İngiltere’de hizmet sektörü PMI, 50,5 ve bileşik PMI, 50,3 değerini aldı. Euro Bölgesi’nde Şubat ayında 51,9 olan hizmet sektörü PMI, Mart ayında 50,2’ye geriledi. Bileşik PMI ise 50,7 oldu.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu üyesi Pierre Wunsch, İran savaşının uzun sürmesi halinde birkaç faiz artışı yapmak zorunda kalabileceklerini ve Nisan ayında da artış yapma ihtimalini göz ardı etmek istemediğini ifade etti.
Bugün Gündemdekiler…
Yeni güne başlarken Asya piyasaları pozitif bir seyir izliyor. Dow Jones vadeli endeksi %2,43 artıda. Dolar/TL 44,43 ve Euro/TL 52,17 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar endeksi 98,69 seviyesinde bulunurken Euro/Dolar paritesi 1,17 sınırında. Brent tipi petrol 92,98 dolardan, altının onsu 4.835,11 dolardan ve gramı ise 6.924,48 liradan alıcı buluyor.
Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken yurt dışında Almanya fabrika siparişleri, Euro Bölgesi’nde üretici fiyat endeksi ve perakende satışlar verileri takip edilecek. Ayrıca ABD Merkez Bankası (Fed), 17-18 Mart tarihli FOMC toplantı tutanaklarını açıklayacak.
Kaynak: Bizim Menkul Günlük Bülten