Borsa Yorumu / Acar Menkul – (4.01.2024)

BİST100

Borsa günü düşüşle tamamladı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,78 değer kaybederek 7.412,04 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 3,18, holding endeksi yüzde 2,47 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren yüzde 5,15 ile finansal kiralama faktoring oldu. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 212,26 puan azalırken, toplam işlem hacmi 86,5 milyar lira oldu. Endeksin dolar bazında değeri ise 248.78$ seviyesinde bulunuyor.

Avrupa borsaları, artan küresel jeopolitik risklerin etkisiyle günü düşüşle tamamladı. Gıda ve alkolsüz içecek üreticisi şirketlerin hisseleri yüzde 0,2 değer kazanırken, inşaat malzemesi üreticisi şirketlerin hisseleri yüzde 2,9 ve teknoloji hisseleri yüzde 1,9 düşüş gösterdi. Danimarkalı denizcilik devi Maersk’ten yapılan açıklamada, şirketin “Maersk Hangzhou” adlı gemisinin 30 Aralık’ta uğradığı saldırının ardından bir sonraki duyuruya kadar Kızıldeniz ve Aden Körfezi üzerinden tüm geçişleri durdurma kararı aldığını açıklamasının ardından şirketi hisseleri gün içerisinde yüzde 5,1 değer kazandı. LONDRA (AA)

Fed’in bu yıl faiz indirimlerine başlaması beklense de zamanlaması konusundaki belirsizlik sürerken, pay piyasalarında kapanışta negatif bir seyir izlendi. Bankanın geçen yılki son toplantısına ait tutanaklar, Fed yetkililerinin politika faizinin zirvede veya zirveye yakın olduğunu ve 2024’te faiz indirimlerine başlanılacağını düşündüğünü ancak enflasyon açıkça düşene kadar para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı kalmasının uygun olacağı görüşünde olduğunu ortaya koydu. Tutanaklarda, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığı ancak enflasyonun hala hedefin oldukça üzerinde olduğu ve fiyat istikrarına yönelik ilerlemenin durma riskinin devam ettiği belirtildi. Makroekonomik veri tarafında ise ABD’de JOLTS açık iş sayısı, geçen yıl kasımda 8 milyon 790 bine inerek Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesini kaydetti. İşinden ayrılanların sayısı ile iş alınan kişi sayısının düştüğünü gösteren veriler, iş gücü piyasasındaki soğumaya işaret etti. Ülkede Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise geçen yıl aralıkta 47,4 ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde yaşanan yükselişe rağmen endeks, imalat sektöründeki daralmanın sürdüğünü gösterdi. Kripto para piyasasında ise Bitcoin Spot Borsa Yatırım Fonları (ETF) ile ilgili bekleyiş sürerken, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), Nasdaq, Chicago Opsiyon Borsası (CBOE) ve New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE) olmak üzere büyük borsalarla Bitcoin spot ETF’ler hakkında görüşmelerde bulunduğu bildirildi.

Yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise Almanya’da enflasyon, ABD’de ADP istihdam raporu, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksinin (PMI) öne çıkacağını dile getirelim. Ulusal endekslerde yatay bir açılış ile yeni güne başlanabilir.

VİOP 30 Endeks

VİOP30 Endeks Şubat Kontratı, önceki işlem gününü 8.466,75 uzlaşma fiyatından tamamladı. Çarşamba günü satıcılı bir seyir izleyen yakın vade kontratta, % – 2.41 oranında değer kaybının yaşandığı gözlendi. Geri çekilmelerin devamı sürecinde 8,300 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Yukarı yönlü atakların güç kazanabilmesi için 8,800 direncinin aşılması gerektiği kanaatindeyiz. Akabinde 9,000 – 9,200 bölgesi hedeflenebilir. 8,300 altındaki olası satış hareketlerinin devam etmesi halinde ise bir alt noktada 8,000 destek seviyesini takip ediyor olacağız.

Kaynak: Acar Menkul