Borsa şirketlerinin değeri iki yılda dörde katlandı

Borsa ilk kez 70 bini gördü. 53 şirketin piyasa değeri 1 milyar doların üzerine çıktı. Banka ve büyük holdingler değerini katlayan hisseler olarak dikkat çekti.

Borsa endeksi dün 70.000’i gördü. Endeks günü 69.675 puan ile rekor seviyeden kapattı. Borsanın 2010 yılının ikinci çeyreğini rekorlarla geçirmesi işlem gören şirketlerin değerini katlamasını sağladı. İMKB’nin 2009 yılının Mart ayında 20.000’li seviyelerden başlayan çıkışı sürüyor.

Endeks 70.000 seviyelerine ulaştı. Bu arada hisselerde de daha sert yükselişler görüldü. Bazı hisselerin piyasa değerleri 15’e hatta 25’e katlandılar. Birçok hissede endeksin getirisinden daha yüksek oranda getiri söz konusu. Bankalar başta olmak üzere hisselerde ciddi primler var. İlk sırada Garanti Bankası var. Değerini altıya katladı. Akbank, Halkbank, İş C ve Yapı Kredi Bankası 4-5 kat değer artışıyla onu izliyor. Garanti Bankası hem yabancı ortaklığı hem de bilanço performansının olumlu yansımalarını kullanmış görünüyor. Bankalar hem faiz düşüşünü hem de artan kredi hacimlerinin avantajlarını kâra dönüştürmüş durumda. Krize rağmen ciddi kârlarlar yazdılar.

Yine Sabancı Holding ve Koç Holding getiri anlamında dikkat çeken hisseler olarak görülüyor.

Piyasa değerini katlayan şirketler incelendiğinde hisse seçiminin önemi bir kere daha ortaya çıkıyor. Bire 5-6 prim yapan hisselerin yanı sıra getirisi endeksin altında kalan birçok hisse bulunduğunu da dikkate almakta yarar var. Temel verileri olumlu ve piyasaya yön veren yatırımcı grubu olması açısından yabancıların tercih ettiği hisseler tercih nedeni olarak görülmüş. 

Goldman Sachs altın tahminini yukarı çekti
Goldman Sachs, altın fiyatı için tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Goldman Sachs, 3, 6 ve 12 ay için altın fiyatı tahminlerini 1.400, 1.525 ve 1.650 dolar/ons olarak duyurdu. Goldman Sachs yayımladığı raporda, ABD’de yeni bir tür parasal genişleme yaşanacağı öngörüsü ile altın fiyatının tırmanmaya devam etmesini beklediklerini vurguladı. Bu açıklamalardan da anlaşıldığı gibi Altın hız kesmeyecek gibi görünüyor. Gün içinde 1345,7 ve 1333 Ons/dolar seviyeleri destek noktası olarak belirirken olası yükselişlerde 1.362.4 ve 1.364.9 ons/dolar direnç seviyeleri yakından takip ediliyor. Altındaki yükselişin sürmesi biraz da ABD Doları’na bağlı. Euro/dolar paritesi yukarı yönlü hareket ettiği sürece altın fiyatı yeni rekorlar kırabilir. Paritedeki geri çekilme doğal olarak altın fiyatlarına düzeltme olarak yansıyabilir. 1.355 ve 1.364 seviyeleri özellikle 1.364 seviyesinin geçilmesi çıkışın devamı açısından önemli. Gerek euro/dolar gerekse altın fiyatlarında sert yükseliş sonrası bir dinlenme ve düzletme olasılığı var.
 
Kâr satışlarını FED tetikledi
ABD Merkez Bankası Fed’in ekonomiyi canlandırmak için mevcut önlemlerini artıracağına yönelik beklentilerin piyasada güçlenmesi paritede kâr satışlarını tetikledi. Günün genelinde 1.3866-1.4013 seviyeleri arasında hareket yaşanan piyasada euro, dolar karşısında yaklaşık yüzde 0.28 oranında değer kaybetti. Piyasa gün boyunca Fed toplantı tutanaklarına ilişkin gelişmeleri izledi.

Borsa rekorlarını sürdürür mü?
Son günlerde yatırımcıların en fazla sorduğu soru “Borsa rekorlarını sürdürecek mi? İyimserlik nereye kadar yaşanacak?” Portföy girişleri olduğu sürece veya sıcak para girişleri devam ettiği sürece yükseliş sürecek. Faiz ve döviz kurlarındaki düşüş eğilimi sürüyor. Bonoda alıcılı, döviz kurlarında ise satıcılı seyir söz konusu. Bu açıdan İMKB’deki yükselişi diğer piyasa araçlarının seyri de destekliyor. İMKB’de bir balon oluştuğu kesin. Ancak karar verilmesi gereken bu balon daha ne kadar şişecek? Bunun cevabını önümüzdeki süreç ve sıcak para girişleri belirleyecek. Yabancı raporlarda hisse senetlerinde kârların realize edilebileceğine yönelik raporlar çıkmaya başladı. Buna dikkat etmekte fayda var. Ve en önemlisi de dolar bazında endeksin zirve seviyede olması.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/borsa-sirketlerinin-degeri-iki-yilda-dorde-katlandi/ekonomi/haberdetay/13.10.2010/1300766/default.htm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir