Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (8.01.2021)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de teşvik beklentileri piyasalardaki fiyatlamalarda belirleyici olmaya devam ederken, küresel borsa endekslerinde ralli havası var. Dün Nasdaq teknoloji endeksi %2,6 oranında yükselişle tamamladı. Bu sabah da ABD vadelilerinde %0,5 civarında alıcılı bir seyir var. ABD’deki yükselişlerin Asya tarafına da yansıdığını gözlemliyoruz. Diğer yandan, reflasyon temasıyla ABD on yıllık tahvil faizi de %1,10’a kadar yükseldi. Yurtiçi tarafta ise BIST100 endeksinde yükseliş devam ediyor. Risk algısının düzeldiği ortamda endeks TL bazında yeni rekor seviyeleri görürken, Türkiye ekonomisine yönelik iyimser tahminler gelmeye devam ediyor. Dün Garanti Bankası her ne kadar kredi büyümesinde Akbank’a göre daha muhafazakar tahmin paylaşsa da 2021 yılına yönelik büyüme tahminini %5 olarak açıkladı. Bugün de Yapı Kredi ve İş Bankası 2021 yılına ait beklentilerini paylaşacaklar. Özetle, hem yurtdışı hem de yurtiçinde büyümeye yönelik olumlu beklentilerle BIST100 endeksinde yükseliş eğilimi sürebilir ve endeks haftanın son işlem gününde 1.545 – 1.550 direnç bölgesini hedefleyebilir.

MAKROEKONOMİ

Teknoloji hisseleri öncülüğünde ABD borsalarındaki ralli ardından bugün Asya borsalarında da benzer bir görünüm mevcut. Teşvik hikayesi piyasaları desteklemeyi sürdürmekte. Dün ISM hizmet PMI, beklentilerden iyi performans sergileyerek 57,2 seviyesine yükseldi ve son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştı, işsizlik maaş başvuruları ise beklentilere yakın gerçekleşti. Almanya’da fabrika siparişleri düşüş beklentilerinin aksine kasım ayında güçlü bir artış sergiledi ve bizim ihracatımız açısından da olumlu sinyal verdi.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.30’da aralık ayına ilişkin istihdam piyasası verileri takip edilecek. Buna göre, tarım dışı istihdam artışının 245 bin kişi seviyesinden 71 bin kişi seviyesine gerilemesi beklenirken, işsizlik oranının %6,7’den %6,8’e hafif yükselmesi ve ortalama saatlik kazançların ise yıllık bazda %4,4 seviyesinde gerçekleşerek önceki aya göre yatay seyretmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 19’da Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida’nın konuşması takip edilecek.

Almanya’da TSİ 10’da kasım ayına ilişkin sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi verileri takip edilecek. Ayrıca TSİ 13’te Euro Bölgesi’nde kasım ayına ilişkin işsizlik oranı verisi izlenecek. Kasımda sıkılaştırılan kısıtlayıcı tedbirlerle özellikle hizmet sektöründeki işten çıkarmaların etkisiyle işsizlik oranının %8,4’ten %8,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 17.30’da aralık ayı Hazine nakit bütçe dengesi verisi takip edilecek. Hazine aralık ayında iç borçlanma stratejisinde 10 milyar TL iç borçlanma gerçekleştireceğini ve toplamda 9,6 milyar TL anapara ödemesi yapacağını ve böylelikle 0,4 milyar TL net iç borçlanma yapacağını belirtmişti. Stratejide hedeflenen iç borçlanma miktarı 10 milyar TL iken hesaplamalarımıza göre Hazine aralık ayında yaklaşık 7,6 milyar TL(7,1 sabit+0,5 kira sertifikası) iç borçlanma gerçekleştirdi. Ayrıca Hazine bu ay değişim ihalelerine gitti, buradan yaklaşık 2,1 milyar TL iç borçlanmasını hafiflettiğini hesaplamaktayız. Böylelikle net iç borç ödemesinin 4 milyar TL olduğunu öngörüyoruz. Dış borçlanma tarafına bakıldığında, Hazine kasım ayı sonlarında yurt dışı borçlanmaya gitmişti. Valör tarihi 2 Aralık olduğundan aralık ayının dış borçlanma tarafında görmekteyiz. Aralık ayında Hazine böylelikle 2,25 milyar USD (yaklaşık 17,6 milyar TL) dış borçlanma gerçekleştirdi. Stratejiye göre 0,4 milyar TL dış borç ödeyicisi olduğunu varsaydığımızda toplamda 17,2 milyar TL net dış borçlanma gerçekleştirdi. Net borçlanmasının böylelikle aralık ayında 13,2 milyar TL olduğunu öngörmekteyiz. Günlük TCMB Analitik Bilançosu’nda Hazine hesabı 131 milyar TL’den aralık sonunda 118,6 milyar TL’ye geriledi, bunun sonucunda aralıkta Hazine nakit dengesinin fazladan açığa yöneleceğini tahmin etmekteyiz. Ayrıca TSİ 10’da aralık ayına ilişkin İŞKUR işgücü piyasası istatistikleri izlenecek.

31 Aralık haftasında yurt içi yerleşiklerin DTH’ları, 0,9 milyar USD artış sergileyerek 235,7 milyar USD ile rekor seviyesini yeniledi. Yabancı yatırımcılar, hisse senedi piyasasında 0,09 milyar USD tutarında alış ve repo hariç DİBS tarafında ise 0,06 milyar USD tutarında satışta bulundular. Merkez Bankası’nın toplam döviz rezervleri, 1,4 milyar USD azalarak 93,2 milyar USD’ye ve net rezervler ise 1,8 milyar USD azalışla 13,7 milyar USD’ye geriledi.

Gerçek kişiler üst üste 11 haftadır döviz alırken, tüzel kişiler ise ekim başından bu yana en yüksek DTH çözülmesini gerçekleştirdi.

  • Gerçek kişilerin DTH’ı 1,9 milyar USD’lik (+0,7 milyar USD’si döviz, +1,1 milyar USD’si altın) artışla 150,2 milyar USD seviyesinde gerçekleşti.
  • Tüzel kişilerin DTH’ı 1 milyar USD’lik azalışla (-1,1 milyar USD’si döviz, +0,1 milyar USD’si altın) 85,5 milyar USD seviyesinde gerçekleşti.

2018 yılında DTH’larını çözme eğiliminde olan yerleşikler, son 2 yıldır DTH’ını 75 milyar USD artırdı. Dolarizasyon oranı olarak da izlenen döviz mevduatının toplam mevduatlardaki payının %49,5’lerden %55,7’lere yükselmesine sebep oldu.

Gerçek kişiler bir yıllık süreçte DTH’ını 30 milyar USD artırırken, tüzel kişiler ise 12 milyar USD artışla görece sınırlı kaldı. 2020 yılında 42 milyar USD’lik toplam DTH artışının, 25 milyar USD’si altın mevduatı, 17 milyar USD’si döviz mevduatından kaynaklandı.

25-31 Aralık haftasında hisse senedi ve tahvil kaynaklı toplamda 0,03 milyar USD yabancı sermaye girişi oldu.

2020 yılında yabancı yatırımcılar, hisse senedinde -4,3 milyar USD ve repo hariç DİBS tarafında ise -6,4 milyar USD olmak üzere toplamda –10,7 milyar USD net çıkış yaptı.

  • Pandemi ve kendimize özgü koşullar nedeniyle ocak ile ekim arasındaki -5,8 milyar USD hisse senedi çıkışı, piyasa dostu adımlarla son iki ayda artan girişlerle -4,3 milyar USD çıkışa geriledi. Neticede yabancıların hisse senedi piyasasındaki payı 2018 yılındaki %65 seviyesinden 2020 yılında %49 seviyesine geriledi. Risk primi göstergemiz ocak-ekim döneminde ortalama 478 baz puanlarda seyrederken, yılı iyileşerek 304 baz puandan sonlandırdı.
  • Ocak-ekim arasındaki -7,4 milyar USD’lik tahvil çıkışı, son iki aydaki girişlerle -6,4 milyar USD’ye geriledi. Son 2 senede tahvil piyasasından -9,8 milyar USD’lik çıkışla birlikte yabancıların DİBS’teki payı 2018 yılındaki %15 seviyesinden %4,1 seviyesine geriledi.

Merkez Bankası’nın toplam döviz rezervleri, 2020 yılında 13,1 milyar USD azalarak 93,2 milyar USD’ye geriledi.

  • Brüt döviz rezervlerindeki 31,3 milyar USD’lik azalışa karşın altın rezervlerindeki 18,2 milyar USD’lik artış rezervlerdeki azalışı sınırladı.

Dün Ticaret Bakanlığı tarafından yılın ilk çeyreğine ilişkin beklenti anketi yayınlandı. İhracat Beklenti Endeksi 108,4 seviyesinden 114,9 seviyesine yükselirken, bütün alt endekslerde artış gözükmekte. 100 üstü beklentilerin iyimser olduğu anlamına gelmekte. İthalat Beklenti Endeksi de 105,9 seviyesinden 112,8 seviyesine yükseldi. Alt endekslere bakıldığında son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyi alt endeksi hariç diğer endeksler artış yönünde. İhracatçı firmalar lojistik maliyetleri ve enerji fiyatlarının ihracat yaparken en büyük zorluk olarak ifade etti.

Aşırı kredi genişlemesi ile artan iç talebin cari dengeye baskı yapmasının da etkisiyle TCMB finansal sıkılaşmayı artırmıştı. Dün TCMB tarafından yayınlanan iç talebin seyri açısından banka ve kredi kartı harcama verilerini takip ettik. Veride aralık ayında aylık reel ölçekte %10’a yakın azalış görsek de 31 Aralık sonu ile haftalık bazda %6 artış görmekteyiz ki bu da aslında iç talebin belirgin yavaşlamadığını gösteren datalardan biri oldu. Son olarak aralık ayına ilişkin ithalat verileri ve iki gün önce yayınlanan aralık ayı otomobil satışları verisi de iç talebin belirgin baskılanmadığını göstermekteydi.

AB, Türk çeliğine damping uygulama iddiasıyla karşı tarife uygulamasına gitti ve Türk sıcak haddelenmiş çeliğine ihracatçılar bazında %4,8 ile %7,6 aralığında değişen oranlarda tarife koydu. 2020 yılının ocak-kasım döneminde Türkiye’nin demir sektörü ihracatında AB’nin (27 üye) payı %30 civarında olup ilk sırada yer almaktadır. AB ülkeleri içerisinde en yüksek paya sahip olan ülkeler ise, İtalya (%7), İspanya (%6), Belçika (%3), Romanya (%3) ve Hollanda (%2)’dır. Demir çelik ihracatında AB’nin ardından en çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında ise, İsrail (%8), Yemen (%5), Mısır (%5), Fas (%3) ve Irak (%3) gelmektedir.

ŞİRKET HABERLERİ

Coca Cola İçecek (CCOLA, Sınırlı Pozitif): Şirket 2020 yılı son çeyrek satış hacimleri ile 2021 yıl satış hacim hedeflerini paylaştı. Buna göre şirket 2020 yılı son çeyreğinde konsolide satış hacmi %11,7 oranında artarken, uluslararası operasyonları satış hacmi %15,8 ve Türkiye operasyonlarının satış hacmi de %7,3 oranında arttı. Gazlı içecekler kategorisi %20,2 oranında büyürken, Coca Cola markası ise %24,8 oranında büyüdü.

Şirket ayrıca 2021 yılı satış hacmi beklentilerini de açıkladı. Buna göre Şirket faaliyet gösterdiği pazarların yüksek potansiyeli ve güçlü ve dengeli portföyümüz ile 2021 yılında konsolide satış hacimlerinin, 2020 yılının bazı da dikkate alındığında, %4 ile %6 aralığında büyümesini beklemektedir. Türkiye operasyonlarındaki büyümenin düşük tek haneli olması beklenirken, uluslararası operasyonlar için büyüme beklentisi yüksek tek hanelidir.

Enka İnşaat (ENKAI, Sınırlı Pozitif): Enka Siemens ile birlikte yer aldığı konsorsiyumun Libya’nın Misrata ve Trablus kentlerinde iki elektrik santrali projesinin yapımına başlayacağını duyurdu. Enka-Siemens konsorsiyumunun üstlendiği projeler 650 MW’lik Misurata Basit Çevrim Elektrik Santrali ile 671 MW’lik Tripoli West Basit Çevrim Elektrik Santrali’nin yapımını içeriyor. Projelerin 2022 yılında tamamlanması planlanıyor.

Garanti Bankası (GARAN, Sınırlı Pozitif): Garanti Bankası dün akşam 2021 yılı beklentilerini açıkladı. Banka, baz etkisinin yanı sıra risk primindeki düşüş ve beklenen normalleşme ile Türkiye ekonomisin 2021 yılında %5 oranında büyüyebileceğini öngörüyor. Banka’nın 2021 enflasyon tahmini %10,5 iken, politika faizinde, yılın genelinde yatay kaldıktan sonra yılın son çeyreğine doğru düşüş bekliyor. Banka’nın yılsonu fonlama maliyeti tahmini %14. Diğer yandan, Banka, cari açıkta düzelme, bütçe dengesinde ise yönetilebilir seviye öngörüyor.

Aktif kompozisyonunda önemli bir değişiklik beklemeyen Banka’nın 2020 TL kredi büyüme beklentisi %14 – %16 aralığında. TL işletme kredilerinin büyümede ön planda kalması beklenirken, bu alanda 2020 yılına göre daha düşük bir tempo ile büyümesi öngörülüyor. Diğer yandan, Banka YP kredilerde (Dolar bazında) ise daralma bekliyor. Fonlama tarafında ise Banka, düşük maliyetli mevduatlara odaklanmaya devam edecek. Halihazırda Banka’nın vadesiz mevduat tabanı sektörden daha yüksek konuma.

Garanti Bankası, 2020 özsermaye karlılığını %14 – %16 aralığında beklerken, ilk çeyrekte artan fonlama maliyetlerinin etkisiyle net faiz marjının (NFM) (swap fonlama giderleri dahil) en düşük seviyede olacağını bekliyor. Artan kredi getirileri ve faiz oranlarındaki normalleşme öngörülerine karşın Banka 2021 yılında NFM’de 100baz puan daralma bekliyor.

Banka, takipteki krediler oranını %6’nın altında olmasını tahmin ederken, bu tahminde planlanan kayıttan düşen takipteki krediler dikkate alınmıştır. Önceki yılda pandemi nedeniyle alının önlemler nedeniyle düşük girişlerin yaşandığı takipteki kredilere 2021 yılındaki girişlerin biraz daha fazla olabileceği öngörülüyor. Diğer yandan, Banka, net kredi risk maliyetinin (kur riski hariç) 200 baz puan altında olmasını öngörüyor. Banka, takipteki kredilerde artış olsa da pandemi döneminde ayrılan karşılıklar sayesinde bunun kar – zarar rakamlarına etkisinin sınırlı olacağını açıkladı.

Garanti Bankası net ücret ve komisyon gelirlerinde %14 – %16 oranında artış beklerken, operasyonel giderlerde ortalama enflasyon kadar (yaklaşık %13 – %14 arası) artış öngörüyor. Son olarak Banka, gider/gelir oranının ise %40’ın altında kalmaya devam etmesini bekliyor.

Migros (MGROS, Sınırlı Pozitif), CarrefourSA (CRFSA, Nötr): Şirket ile CarrefourSA arasında, CarrefourSA tarafından işletilmekte olan 34 adet mağazanın, kiracılık hakkının ve kira sözleşmelerinin devri hususunda 07.01.2021 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme kapsamında gerekli hukuki ve idari izinlerin alınması için Rekabet Kurulu’na izin başvurusu yapılması dahil resmi ve özel kurum ve kuruluşlar nezdinde iş ve işlemler başlatılacak olup, devir işlemleri Rekabet Kurulu onayı sonrasında gerçekleştirilerek geçerlilik arz edecektir. Mağaza adedi, mağaza lokasyonları ve devir bedeli uyarlamaya tabi olup, Rekabet Kurulu onayının ardından kesinleşecek ve gerekli açıklama yapılacaktır.

Netaş (NETAS, Pozitif): Şirket ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün (NVİGM) 2021 yılı merkez ve taşra genel bakım, geliştirme ve güncelleme hizmeti alımı için toplam 184,78mn TL + KDV bedelli yeni bir sözleşme imzalanmıştır. 30/12/2020 tarihi itibariyle imzalanan sözleşme 01.01.2021-31.12.2021 dönemini kapsamaktadır.

Ayrıca, Şirket ile Turkcell Satış ve Dijital İş Servisleri A.Ş. arasında İstanbul dahil 13 ilde yeni nesil 112 acil çağrı merkezi projesi altyapı kurulumu işi hizmet ve mal alımı kapsamında toplam bedeli 138mn TL + KDV bedelli 3 farklı sözleşme imzalanmıştır. 30/12/2020 tarihi itibariyle imzalanan sözleşmeler 01.01.2021-01.06.2021 dönemini kapsamaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ

Altın: Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin geçen yıl 42 ton altın ürettiğini, şu anda yatırım hazırlığında olan 20 projenin önümüzdeki yıllar içinde devreye girmesiyle altın üretiminin 100 tona çıkacağını söyledi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

RTA Laboratuvarları (RTALB): COVID-19 virüsünün tespitinde faydalanılan ve şirkete ait olan Diagnovital Influenza -A/B- SARS-COV-2 MULTIPLEX REAL TIME PCR KIT’inin Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu nezdinde Ürün Takip Sistemi’ne kaydı gerçekleşmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 253 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak perşembe günü 40 milyar TL (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,04 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,03-%1,09 bandında hareketin ardından, %1,08 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde çoğunlukla yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 50 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 15 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi