Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (6.06.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Cuma günü ABD’de beklentilerin üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisi izlenirken, Wall Street’te ana endeksler günü ekside kapattı. Nasdaq teknoloji endeksi %2,5 değer kaybetti ve düşüşlere öncülük etti. Cuma günkü ABD borsalarının kapanışı ve artan petrol fiyatlarına karşın, Çin’in kovid önlemlerini daha da gevşetmesiyle bu sabah Asya’da ana endeksler artıda seyrediyor ki Asya’daki görüntü ABD vadelilerine de yansımış gözüküyor. Nasdaq vadelisi %0,6 civarında yükseliyor. Euro STOXX 50 vadelisinde de yaklaşık aynı oranda prim gözleniyor. Çin’deki açılmalar dışında Fed’e yönelik şahin beklentilerin tepe yapması küresel fiyatlamalara destek verebilir. Diğer yandan, bu haftaki ECB toplantısının şahin geçme olasılığının daha yüksek olması Dolar endeksinin (DXY) düşmesine katkı sağlayabilir ki bu da risk alma iştahı için olumlu olabilir. Ek olarak, cuma günü ABD’de açıklanacak mayıs çekirdek enflasyonun yıllık olarak bir önceki aya göre bir miktar gevşemesi bekleniyor. Borsa İstanbul tarafında ise enflasyona endeksli bir ürün ile ilgili bir gelişmenin olmaması hisselere yönelik alım iştahını artırdı. BIST100 endeksi geçen hafta %6,66 oranında prim yaptı. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki görüntü de dikkate alındığında endekste geçen haftaki yükseliş ivmesinin devam edebileceğini düşünüyoruz. Bugün yurtiçinde Kabine Toplantısı takip edilecek.

MAKROEKONOMİ

Yurt içinde, TÜİK tarafından mayıs ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri yayınlandı. Mayıs ayında TÜFE, Bloomberg piyasa beklentisi olan %4 seviyesinin altında aylık %2,98 arttı, yıllık bazda %69,97’den %73,5’e yükseldi. Beklentilerin altında kalmasında taze meyve ve sebze ile giyim ve ayakkabı kaleminin tarihsel ortalamasının belirgin altında kalması etkili olmuş gözüküyor. Mayısta; başta havayolu ve demiryolu yolcu taşımacılığındaki aylık artışın da etkisiyle ”ulaştırma” kalemi 0,61 puanla TÜFE’yi en çok etkiledi. ”Gıda kalemi” 0,45 puan etki yaparak TÜFE’yi en çok etkileyen ikinci grup oldu. Mevsimsellikle taze meyve ve sebze fiyatlarındaki belirgin düşüş buradaki baskıyı sınırladı. Bununla birlikte işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış trendi sürüyor. Muhtemelen gıda fiyatlarındaki yükselişin yansımaya devam ettirilmesi ve otel fiyatlarında artışın etkisiyle “lokanta ile oteller” 3. sırada TÜFE’yi yukarı çekti. Su ve katı yakıtlardaki artışın öncülük etmesiyle ”konut” kalemi 0,32 puan TÜFE’yi etkiledi. Kur ve emtia fiyatlarının yanı sıra muhtemelen öne çekilen taleple ”ev eşyası”, dayanıksız ev malzemelerinin öncülüğünde TÜFE’yi yukarı çekmeyi sürdürüyor. Başta tütün fiyatlarındaki ayarlama ile aylık en çok artış sergileyen ”Alkollü içecekler ve tütün” grubu enflasyondaki ağırlığının sınırlı olmasıyla 0,28 puan TÜFE’yi etkiledi. Mevsimsellikle mayıs ayında belirgin artış sergilemesine aşina olduğumuz ”giyim ve ayakkabı” kalemi tarihsel ortalamasının neredeyse yarısı kadar artış sergilemiş gözüküyor.

• Çekirdek C endeksi (Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) yıllık %52,37’den %56,04’e, çekirdek B endeksi (İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE) ise %57,2’den %61,63’e geldi. ÜFE ise aylık %8,76 artışla önceki aya göre hızlandı ve yıllık bazda %121,82’den %132,16’ya yükseldi. ÜFE’deki yükselişin sürmesi TÜFE üzerindeki maliyet baskısının hız kesmeden devam ettiğine işaret ediyor.

• Jeopolitik gelişmelere dair belirsizliğin sürmesi, AB’nin Rusya’ya petrol yaptırımı, Çin’de pandemi kısıtlamalarının hafifletilmesiyle talep görünümünde beklenen iyileşme emtia fiyatları üzerinde baskının sürebileceğine işaret ediyor. Küresel enflasyonist görünümün yanı sıra yurt içinde de TL’deki görünüm, doğal gaz, elektrik ve akaryakıt kalemlerindeki fiyat ayarlamaları ile ÜFE’deki artışın sürmesi TÜFE üzerinde baskıların devam edebileceğine dair mesaj veriyor.

Cuma günü TCMB tarafından finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülükleri yayınlandı. Mart ayında reel kesimin net döviz pozisyonu açığı 114,1 milyar USD’ye gerilerken, kısa dönemde net döviz pozisyon fazlası verilmeye devam edilmekte.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan Küresel Gıda Fiyat Endeksi mayıs ayında sınırlı oranda düşüş kaydetti. Bu kapsamda, endeks aylık bazda %0,6 gerilerken, yıllık artış hızı ise %29,7’den %22,8’e yavaşladı.

Avrupa genelinde mayıs ayına ilişkin hizmet sektörü PMI nihai verileri takip edildi. Buna göre, mayısta hizmet PMI’larda bölge genelinde hafif aşağı yönlü revizeler görüldü, bununla birlikte genel olarak hizmet PMI verileri artan enflasyonist baskılar, yüksek emtia fiyatları ve tedarik zincirindeki sıkıntılara karşılık pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasının etkisiyle büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürdü.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin perakende satışlar, artan tüketici fiyatlarının satın alma gücüne baskı yapması ve tüketicilerin bazı harcamaları kısmaya başlamasının etkisiyle aylık %1,3 gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti.

ABD’de ISM hizmet PMI 57,1’den 55,9’a gerileyerek Şubat 2021’den beri en düşük seviyede gerçekleşti. Gerilemede belirleyici olan üretim alt endeksinin 59,1’den 54,5’e gerilemesi olurken, istihdam tekrar eşik seviyenin üzerine çıkmakta. Yeni siparişlerdeki artış da dikkat çekici. Savaşın ve salgının ise arz zincirine olan etkileri halen sürmekte fakat veride buna dair izlenen göstergelerden tedarikçi teslimat sürelerindeki düşüş de olumlu.

ABD’de tarım dışı istihdamı 390 bin kişi artarak istihdam piyasasındaki olumlu seyri teyit etti. En belirgin istihdam artışı konaklama ve eğlence sektörlerinde görülürken, perakende ticaret sektöründe istihdam 60,7 bin kişi azaldı. İşsizlik oranı %3,6’da yatay seyrederken, iş gücüne katılım oranı %62,2’den %62,3’e yükseldi. Enflasyonun seyri açısından bakılan ücretlerdeki artış ise yıllık %5,2 oldu. Veri Fed’in istihdam piyasasının güçlü olduğu fikrini desteklemekte. Ücretler kısmında da yıllık artış hızında sınırlı bir gevşeme görülmekte. Bu açıdan istihdam verileri Fed’in pozisyonunda bir değişikliğe neden olacak yeni bir bilgi içermemekte fakat bu haftaki TÜFE verileri de bu açıdan önemli olacaktır.

Bu haftanın veri gündemine baktığımızda;

• ABD tarafında, bu hafta veri gündeminde istihdam verileri sonrası cuma günü açıklanacak TÜFE verileri önemli olacaktır. Nisanda TÜFE, aylık bazda %0,3 artarken, yıllık bazda %8,5’ten %8,3’e gerilemesine rağmen fiyat baskılarının devam ettiğine işaret etmişti. Veriye bakıldığında mart ayında Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş nedeniyle belirgin artan enerji fiyatları nisan ayında aylık bazda %2,7 düşerek aylık enflasyonu yavaşlatıcı etki yapmıştı. Mayıs ayına ilişkin veri ise Fed’in politikalarını belirlemesi açısından önemli olacaktır. Beklentilerin üstünde gelebilecek TÜFE piyasalarda Fed’den sıkılaştırma adımlarının artmasına yönelik beklentiyi artıracaktır. Cuma günü ayrıca haziran ayı Michigan Üniversitesi öncü tüketici güveni açıklanacak. Bu dönemde tüketici güveni enflasyonist gelişmeler nedeniyle baskı altında kalmakta. Bu ay ise enflasyonist görünümde belirgin değişiklik olmadığından veride önemli bir değişim beklenmemekte.

• Avrupa tarafında, bu hafta perşembe günkü ECB toplantısı odak noktasında olacaktır. Bu toplantıda faiz artırımı olmayacaktır, fakat temmuz ayıyla birlikte faiz artırımına başlanacağına dair ECB yetkilileri tarafından mesajlar verildi. Kısaca son dönemde üyeler faiz artırımı konusunda hemfikir fakat 25 baz puan mı 50 baz puan mı olacağı ve faiz artırım patikasına yönelik özellikle Lagarde’ın basın toplantısında verebileceği ipucular önemli olacaktır. Ayrıca enflasyon ve büyüme projeksiyonları da faiz patikasına yönelik sinyal verecektir. Veri gündeminde ise salı günü Almanya nisan ayı fabrika siparişleri ve çarşamba günü sanayi üretimi verileri açıklanacak. Mart ayında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın neden olduğu belirsizlik, arz kısıtlamaları ve yükselen enerji fiyatlarının etkisiyle iki veri de belirgin düşmüştü. Savaşın olumsuz etkilerinin bu hafta açıklanacak verilerde de devam etmesi olası. Ayrıca salı günü İngiltere nihai hizmet PMI ve Euro Bölgesi Sentix yatırımcı güveni ve çarşamba günü ise Euro Bölgesi ilk çeyrek nihai GSYH verileri açıklanacak. Öncü verilere göre hizmet PMI İngiltere’de 7,1 puanlık sert düşüşle 51,8’e gerilemişti. Reel harcanabilir gelirdeki azalışın da etkisiyle öncesinde açıklanan GfK tüketici güven endeksi de mayıs ayında tarihi düşük seviyeye gerilemişti. Dolayısıyla veriler BoE’nin ekonomik aktivitede yavaşlama beklentisiyle uyumluydu.

• Asya tarafında ise veri gündemi yoğun. Çarşamba günü Japonya’nın 1. çeyrek nihai büyümesi açıklanacak. Öncü verilere göre Japonya ilk çeyrekte yıllıklandırılmış bazda %1 daralmıştı. Perşembe günü ise Çin’in mayıs ayı dış ticaret verileri ve cuma günü ise Çin mayıs ayı enflasyon verileri takip edilecek. Çin’de son zamanlarda ekonomik büyümede yavaşlama görülmekte. Mayısta PMI verileri de daralma bölgesinde gelse de önemli ölçüde artarak toparlanma sinyali vermişti. Bu açıdan dış ticaret verilerinde de buna yönelik sinyaller önemli olacaktır. Enflasyon tarafında ise gıda ve enerji fiyatlarındaki artışla TÜFE’nin artması, ÜFE’de ise kapanmaların etkisiyle yavaşlama beklenmekte.

• Ayrıca salı günü Avustralya Merkez Bankası faiz kararı izlenecek. Geçen toplantıda Banka artan enflasyonist baskılarla beklentilerin üzerinde faizleri %0,25 baz puan artırarak %0,35’e çekmiş, önümüzdeki dönemde faiz artışlarının devam edeceğine yönelik sinyal vermişti. Piyasalarda ise bu sene sonunda faizlerin %2,5’e, 2023 ortalarında ise %3,5’e yükselmesi beklenmekte. Bu toplantıda da Banka’nın enerji fiyatlarındaki seyrin de etkisiyle politika faizini artırması beklenmekte.

• Cuma günü ise Rusya Merkez Bankası faiz kararı izlenecek. Savaşın finansal sisteme olan etkisini azaltmak adına şubatta faizi %20’ye çıkaran Banka, sağlanan stabilite ile son üç toplantıda 900 baz puan indirime giderek politika faizini %11’e çekmişti. Bu toplantıda da beklenti, politika faizinin indirilmesine devam edilmesi yönünde.

Yurt içi veri gündeminde ise bugün mayıs ayı reel efektif döviz kuru, yarın mayıs ayı Hazine nakit dengesi, çarşamba günü mayıs ayı DHMİ uçuş istatistikleri ve haftanın son iş gününde ise nisan ayı iş gücü istatistikleri, dış ticaret ve inşaat maliyet endeksleri yayınlanacak. Ayrıca bugün TCMB mayıs ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınlayacak. Bunun yanında, bugün ve yarın Hazine borçlanma ihaleleri izlenecek.

• Reel efektif döviz kuru nisan ayında 53,79’dan 57,05’e yükselmişti.

• Nisan ayında Hazine nakit dengesi 43,7 milyar TL açık vermişti. 12 aylık kümülatif nakit açığı 176,6 milyar TL’den 206,9 milyar TL’ye yükselmişti. Faiz dışı denge ise nisan ayında 29 milyar TL açık verirken, kümülatif faiz dışı açık 18 milyar TL olmuştu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mayıs-temmuz dönemi iç borçlanma stratejisinde mayıs ayı iç borçlanma hedefi 59 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hazine mayıs ayında hesaplamalarımıza göre borçlanma hedefine yakın 57,5 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ve mayıs ayında iç borç anapara ödemesinin 41,3 milyar TL olduğunu varsaydığımızda Hazine’nin 16,2 milyar TL net iç borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplamaktayız. Hazine mayıs ayında uluslararası piyasalarda dış borçlanmaya gitmedi, dış borç anapara ödemesinin ise 3 milyar TL olduğunu varsaydığımızda 3 milyar TL net dış borç ödemesi gerçekleştirdiğini öngörmekteyiz. Böylelikle Hazine’nin mayıs ayında toplamda yaklaşık 13,2 milyar TL net borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplıyoruz. Mayıs ayında Hazine’nin TCMB Analitik Bilanço’dan kasa hareketlerine baktığımızda kasa bakiyesinin bir önceki aya göre 176,7 milyar TL arttığını görmekteyiz. Bu açıdan mayıs ayında Hazine nakit dengesinin belirgin fazla vermesini beklemekteyiz.

• Nisan ayında DHMİ verilerine göre dış hat yolcu sayısında aylık bazda %18,9, yıllık ise %152,1 oranında güçlü artış görülmüştü. İç hat yolcu sayısı ise aylık %5,5 azalırken, yıllık artış hızı ise %44,7 olmuştu. Mayıs ayına ilişkin veri de özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın dış hat yolcu sayısındaki etkisine dair net fikir verebilir. Nisan ayı bu açıdan veride belirgin bir olumsuzluğa işaret etmemekteydi.

• İnşaat maliyet endeksi mart ayında aylık %9,6, yıllık ise %101,6 artmıştı. Verideki artışa bakıldığında ağırlıklı olarak emtia fiyatlarındaki artışın etkisi malzeme endeksinde hissedilirken işçilik ücretleri ise görece daha sınırlı artmıştı.

• Mart ayında işsizlik oranı %11,1’den %11,5’e yükselirken, arındırılmamış işsizlik oranı ise %11,4’te yatay seyretmişti. Arındırılmış verilere göre işsiz sayısı 153 bin kişi artarken, iş gücüne katılım oranı %52,5’ten %52,6’ya sınırlı yükselmişti, istihdam oranı da %46,7’den %46,5’e sınırlı gerilemişti. Arındırılmış verilere göre istihdam şubatta 59 bin kişi azalmıştı. İşsiz sayısı 153 bin kişi artmıştı. Genç nüfus işsizliği ise %20,7’den %21,2’ye yükselmişti. Nisan ayında İŞKUR’un yayınladığı açık iş ve işe yerleştirme verilerine baktığımızda ise açık işler inşaat sektörü ve tarım sektöründe düşerken, hizmet ve sanayi sektöründe belirgin artmakta. Marta göre ise toplam açık iş sayısı artmakta. İşe yerleştirme verisinde de hizmetler sektöründe belirgin artış görülürken, inşaat ve imalat sektörlerinde ise düşüşler görülmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Negatif): Holding’in bağlı Ortaklığı Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş.’nin %50 hisseye sahip olduğu Ortak Girişimin (Ortak Girişim), 14.04.2017 tarihinde imzalanan sözleşme ile üstlendiği “Kaynarca – Pendik – Tuzla Metrosu İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temin, Montaj ve İşletmeye Alma İşleri” projesi ile ilgili olarak 14.04.2017, 02.01.2018 ve 01.08.2018 tarihlerinde proje ile ilgili özel durum açıklamalarımız kamuoyuna duyurulmuştu. Ortak Girişim tarafından İşveren İdare’ye gönderilen 03.06.2022 tarihli yazıyla, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Geçici 6’ncı maddesi uyarınca Şirket tarafına tanınan fesih hakkı çerçevesinde, İşveren İdare’ye sözleşmenin feshi talebiyle başvurulmuş ve tasfiye işlemlerinin yapılması talep edilmiştir.

Bim (BIMAS, Sınırlı Pozitif): Şirket Yönetim Kurulu 3 Haziran 2022 tarihinde, daha önce 2 Mart 2022 tarihli kararında tavsiye ettiği 2021 yılı kar payı dağıtım tutarının artırılarak aşağıdaki şekilde revize edilmesine karar vermiştir. Buna göre Yönetim Kurulu; Ortaklara ödenmiş sermayenin %300’üne isabet eden brüt 1.821mn TL’nin 2021 yılı karından karşılanmak üzere nakden dağıtılmasına, TTK’nın 519. maddesinde belirtilen hadlere ulaşıldığı için 1. tertip yedek akçe ayrılmamasına, 179,1mn TL’nin 2. tertip yasal yedek akçe ayrılmasına, nakden dağıtılacak karın hesabında “1.-TL Nominal değer=1 adet=1 Lot” eşitliği esasının kullanılmasına, bu suretle bedelinin tamamı ödenmiş hamiline yazılı 1.-TL’lik hisseye, temettü gelirleri stopaja tabi olmayan pay sahipleri için brüt=net 3,0 TL, diğer hissedarlar için 1 TL.lik hisseye (brüt 3,0 TL) net 2,70 TL nakit kar payı ödenmesine, nakit kar payı dağıtımının iki taksit halinde, ilk taksidin 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren her bir pay için brüt 1,50 TL olarak, ikinci taksidin ise 14 Aralık 2022 tarihinden itibaren her bir pay için brüt 1,50 TL olarak dağıtılmasının teklif edilmesine, kar dağıtım tablosunun ekteki şekliyle şirketin Olağan Genel Kurul toplantısında görüşülmek üzere tavsiye edilmesine karar vermiştir.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Sınırlı Pozitif): Şirket, İşbirlikçi Kolaboratif Robot’ların (CoBot) geliştirilmesine yönelik yaptığı Ar-Ge çalışmalarında önemli bir aşamaya geldiğini, ilk prototipin üretildiğini ve seri imalat için gerekli çalışmalara başlanacağı açıklanmıştır.

Migros (MGROS, Nötr): Şirketin 8 adet Migros, 8 adet Migros Jet ve 1 adet Macrocenter formatında toplam 17 satış mağazası Mayıs ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 31 Mayıs 2022 itibariyle Şirketin yurtiçinde toplam mağaza sayısı 2.645’tir.

SASA Polyester (SASA, Nötr): Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın Adana’da yer alan “116 adet parselin/hissenin toplamı 4.058.685,13m2 (bir bütün hâlinde) yüzölçümlü taşınmazların ve bu taşınmazlar üzerinde bulunan yapıların satışı” ihalesi sonuçlanmış olup söz konusu taşınmazlar 2.139mn TL bedelle en yüksek teklifi veren SASA Polyester’e satılması Cumhurbaşkanlığı kararı ile onaylanmıştır.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Banka, paylarının %89,15’ine sahip olduğu TSKB GYO’nun (TSGYO) borsada işlem gören paylarından, kesin taahhüt içermeyecek şekilde bir yıl içinde 50 milyon TL nominal tutara kadar satılması konusunda Genel Müdürlüğün yetkili kılınmasına karar verildiğini duyurmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık sektörünün nisan ayı net dönem karı bir önceki aya göre %44,1 oranında artarak 34,9 milyar TL’ye yükselmiştir. Diğer faaliyetlerden giderler ile karşılık ve vergi giderlerinin azalması karın artmasında başlıca faktörler olmuştur. Özel bankaların karı bu ayda 23,4 milyar TL ile önceki aya göre %22,7 oranında artarken, kamu bankalarının karı %122,4 oranında artmış ve 11,6 milyar TL’ye çıkmıştır. Nisan ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün Ocak – Nisan 2022 dönemi karı 98,2 milyar TL’ye çıkmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 20,7 milyar TL kar elde edilirken 2021 yılının tamamında ise 93 milyar TL net kar elde edilmişti. Özel ve kamu bankalarının karı ise Ocak-Nisan döneminde sırasıyla 69,4 milyar TL ve 28,8 milyar TL ile geçen yılın aynı dönemindeki 16,5 milyar TL ve 4,2 milyar TL karın oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörünün net faiz gelirleri nisan ayında aylık bazda sadece %1,6 oranında artarak 46,3 milyar TL’ye yükselmiştir. Özellikle YP Kredi – mevduat makasındaki daralma ve geçen ayki yüksek katkının ardından nisan ayında menkul kıymet gelirlerinin yatay kalması, net faiz gelirlerinin sınırlı artmasına neden olmuştur. Net ücret komisyon gelirleri de yine baz etkisiyle sadece %1,6 oranında artarak 9 milyar TL’ye çıkmıştır. Diğer yandan, mart ayındaki 10,9mn TL rekor ticari kar, nisan ayında 1,1milyar TL’ye düşmüştür. Diğer taraftan bankacılık sektörünün operasyonel giderleri ile karşılık giderlerinin ise sırasıyla %11,8 ve %44,1 oranında azalarak 13,8 milyar TL ve 13,6 milyar TL’ye gerilemiş ve karın artmasında ana etkenler olarak öne çıkmışlardır. Son olarak, vergi giderlerinin yüksek bazın etkisiyle %68,2 oranında düşerek 3,7 milyar TL’ye gerilemesi de karın artmasına destek vermiştir. Nisan ayında TL krediler aylık bazda %6,0 oranında büyürken; tüketici kredileri %3,0 artmıştır. Kredi kartlarında %3,9’luk artış gözlenirken, kobi kredilerindeki büyüme %6,1 olarak gerçekleşmiştir. Fonlama tarafında bakıldığında, Kur Korumalı Mevduat ile birlikte TL mevduatlarda büyüme devam ederken, önceki aylarda görülen YP kredilerdeki daralma son iki ayda yerini yükselişe bırakmıştır. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat ise %89,8 ile 50 baz puan azalış göstermiştir. Bankacılık sektörünün net faiz marjı %5’e yaklaşırken, bir önceki aya göre ortalama özsermaye karlılığı 1.080 baz puan artarak %44,8’e, aktif karlılık ise 110 baz puan artarak %4,1 seviyesine çıkmıştır. Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı %2,72 ile 10 baz puan iyileşirken, sermaye yeterlilik oranı nisan ayında %20,40 ile aylık bazda önemli bir değişim göstermemiştir.

Otomotiv: Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Bu yılın mayıs ayında ise baz etkisiyle eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatında %288 gibi çok yüksek oranlı artış yaşandı (378mn USD). Toplamda ise %22 artışla (2,3 milyar USD) bu yıl aylık bazda en yüksek ihracat artış oranına ulaştık” ifadelerini kullandı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Carrier (ALCAR): Şirketin aktifinde kayıtlı, İstanbul Ümraniye’de  18.328m² arsası üzerindeki fabrikasının satışı konusunda potansiyel bir alıcı ile görüşmelere başlanıldığı daha önce kamuoyuna duyurulmuştu. Söz konusu arsa ve üzerindeki taşınmazlarının 329.372mn TL bedel ile satışı konusunda potansiyel bir müşteri ile ön anlaşmaya varılmıştır. Konuya ilişkin gelişmeler nihai sözleşme imzalanınca ayrıca açıklanacaktır.

Batısöke Söke Çimento (BSOKE): Şirket’in klinker üretimini gerçekleştirdiği Döner Fırın 2’nin faaliyete başladığı açıklanmıştır.

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN): Şirket, Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen ”Trafo Malzeme Alımı İşi” ihalesine katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek, ihalede 1. olmuştur. İhalede teklif edilen toplam bedel 500bin USD’dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile ihale bedeli 8,3mn TL’dir.)

Karel Elektronik (KAREL): 30 Mart 2022 tarihli açıklamada; Daiichi Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Daiichi) hisselerinin %75’inin 20.4mn ABD Doları bedel karşılığında edinilmesi için 29 Mart 2022 tarihinde “Pay Devir Sözleşmesi” ve “Pay Sahipleri Sözleşmesi”‘nin (Sözleşmeler) imzalanmış olup anılan tutarın şarta bağlı bedel uyarlamalarına göre değişiklik gösterebileceği ve pay devir işleminin sözleşmelerdeki kapanış işlem ve koşulların yerine getirilmesi şartıyla tamamlanacağı duyurulmuştu.  3 Haziran 2022 tarihinde yapılan Daiichi Genel Kurul toplantısıyla beraber kapanış işlemleri süreci tamamlanmış olup, Daiichi paylarının %75’ine karşılık olarak 20.4mn ABD Doları karşılığı 335,3mn TL satıcı hissedarlara nakden ödenmiştir.

Peker GYO (PEKGY): Paylarının tamamı Şirket’e ait olan İspanya’daki iştiraki Peker GYO Spain SL unvanlı şirket bünyesine İspanya Malaga Marbella’da Urbanisation Oasis Club projesinde yer alan konutlar 1,4mn EUR bedelle satın alınmıştır. Söz konusu gayrimenkulün tadil edilmesi ve ardından satılmasının planlandığı açıklanmıştır. Tadilat bütçesinin 400bin EUR ve tadilat sonrası satış fiyatının 3,5mn EUR olması öngörülmüştür.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB cuma günü 103 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 570 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %2,91 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,90-%2,99 bandında hareketin ardından %2,94 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde kısa ve orta vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yatay seyir görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa ve orta vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yatay hareket görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 45 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 230 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi