Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (5.10.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Trump’ın koronavirüse yakalanmasına negatif tepki veren küresel piyasalar, hafta sonu Trump’ın sağlık durumunun iyiye gittiğine yönelik haber akışıyla bu sabah toparlanıyorlar. ABD vadelileri %0,5 – %1,0 arasında alıcılı bir görüntü sergilerlerken, Asya’da çoğu borsa endeksi pozitif bölgede seyrediyor. Trump’ın sağlık durumunun iyiye gitmesi ek mali teşvik beklentilerini de beraberinde getirdiği için küresel piyasalar iyimser tarafta kalabilir. Yurtiçi tarafta ise jeopolitik risklere karşın, atılan normalleşme adımlarının TL varlıklarda etkisini hissettirdiğini gözlemliyoruz. 5 yıllık CDS’imiz 522 seviyesine kadar iyileşti. TL’de biraz negatif ayrışma kaydedilse de BIST100 endeksinde yükseliş isteği devam ediyor. Dolayısıyla, risk pozitif ortamda endekste yukarı yönlü hareket gözlemlenebilir. Olası yükselişlerde 1.167 – 1.170 bölgesi hedef olarak izlenebilir.

MAKROEKONOMİ

Trump’ın sağlık durumu, ABD’de ek teşvik paketine dair haber akışı, Fed tutanakları ve küresel hizmet PMI verileri bu haftanın öne çıkan başlıkları. Yarın Fed Başkanı Powell ile ECB Başekonomistinin konuşmaları da yakından izlenecek gelişmelerden. Yeni haftaya başlangıç yaparken, Trump’ın hastaneden taburcu edilebileceğine yönelik haber akışının risk iştahını pozitif etkilediği görülüyor. Çin piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalı, Paris’te ise yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle “maksimum alarm” seviyesine geçildi.

ABD tarafında geçen hafta yayınlanan eylül ayı nihai PMI verileri ardından bugün hizmet, bileşik ve ISM hizmet PMI verileri takip edilecek. Öncü verilere göre ABD’de bileşik PMI 54,6’dan 54,4’e gerilerken, hizmet PMI 55’ten 54,6’ya geriledi. Fakat hizmet sektörü genişleme bölgesinde kalmaya devam etmişti. ISM hizmet PMI’ın da güçlü genişleme bölgesinde gelmesi beklenmekte. Seçimlerin yanı sıra geçen hafta Trump’un Kovid-19’a yakalanması da ek siyasi belirsizlik yaratmakta. Siyasi gelişmelerin yanı sıra artan vaka sayısı ekonomik toparlanma ve PMI verileri üzerinde belirleyici olacaktır. Yarın ağustos ayına ilişkin ticaret verileri izlenecek. Temmuz ayı dış ticaret açığı 63,6 milyar USD’ydi ki bu rakamda 2008’den beri görülen en büyük rakamdı. Beklentiler ise bu ay dış ticaret açığının artarak 66,1 milyar USD olması yönünde, ayrıca ihracat ve ithalat seviyeleri halen salgın öncesi seviyelerine ulaşabilmiş değil. Çarşamba günü ise Fed toplantı tutanakları yayınlanacak ve Fed’in son toplantıda açıkladığı ortalama %2’lik enflasyon hedefine ilişkin yeni para politikası çerçevesine ait detaylara bakılacak. Ayrıca son zamanlarda olduğu gibi perşembe günkü haftalık işsizlik maaşı başvurularından istihdam piyasasında toparlanmaya dair ipucu aranacak.

ABD’de olduğu gibi Avrupa tarafında da bugün eylül ayı nihai hizmet PMI verileri takip edilecek. Bölgede öncü hizmet PMI verileri, artan vaka sayısının etkisiyle daralma bölgesine geçerek tatmin edici gelmemişti. Ayrıca bugün Euro Bölgesi ağustos ayına ilişkin perakende satışlar verisi izlenecek. Her ne kadar data güncel veriyi içermese de 2. çeyrekte görülen tarihi daralma sonrası tüketici harcamalarının gidişatına yönelik ipucu verecektir. Ayrıca Almanya’nın salı günü ağustos ayı fabrika satışları, çarşamba günü sanayi üretimi verisi de takip edilecek. Şu ana kadar salgın sonrası imalat PMI verileri hizmet sektörüne göre daha iyi gelmekte ve imalat PMI genişleme bölgesinde, bundan dolayı beklentiler sanayi üretiminin ve fabrika satışlarının aylık bazda artması yönünde. Ayrıca perşembe günü açıklanacak Almanya dış ticaret verisi de dünya ticaretinde normalleşme olup olmadığına dair fikir verecektir. İngiltere’de aynı şekilde bugün eylül ayı nihai hizmet PMI verileri izlenecek. İngiltere’de öncü verilere göre Avrupa’ya göre daha iyi bir görünüm mevcuttu. Ek olarak cuma günü ağustos ayı GSYH tahmini izlenecek. İngiltere 2. çeyrekte %21 üzeri daralma yaşamıştı.

Asya’da tarafında ağırlıklı olarak ticaret ve enflasyon verileri takip edilecek. Hafta içinde Güney Kore, Avustralya gibi ülkelerin enflasyon verilerinden deflasyonist eğilimlerin devam edip etmediği takip edilecek. Salgın küresel anlamda deflasyonist eğilimleri şiddetlendirmesinin yanında küresel ticaret hacmini de olumsuz etkiledi. Bu anlamda küresel ticaretin gidişatı açısından Asya’daki bazı ülkelerin (Tayvan,Filipinler gibi) ticaret performansı takip edilecek. Ayrıca yarın Avustralya Merkez Bankası’nın para politikası kurulu toplantısı takip edilecek. Sabit bırakması beklense de önümüzdeki döneme yönelik faiz indirimi için beklentiler artmakta.

Yurt içi veri takviminde ise bugün eylül ayına ilişkin enflasyon verileri, yarın eylül ayına ilişkin reel efektif döviz kuru, çarşamba günü eylül ayı DHMİ yolcu istatistikleri ve eylül ayı Hazine nakit dengesi takip edilecek. Ayrıca bu hafta salı günü TCMB’nin aylık fiyat gelişmeleri raporu ve salı günkü Hazine’nin TLREF’e endeksli ve sabit kuponlu devlet tahvili ihaleleri izlenecek.

Enflasyon (TÜFE) ağustos ayında beklentinin altında kalarak, aylık bazda %0,86 artış göstermiş, yıllık enflasyon ise yatay seyrederek %11,77 seviyesinde gerçekleşmişti. Eylül ayında aylık enflasyonun geçen seneki gerçekleşmesinin üzerinde artması beklenmekte ve beklentiler enflasyonun aylık %1,5 artış göstererek yıllık enflasyonu %11,77 seviyesinden %12,33 seviyesine doğru taşıması yönünde. TCMB, 2 yıl aradan sonra faiz artırımına gittiği toplantının özetinde, döviz kuru gelişmeleri ve artan kredi genişlemesi gibi sebeplerle enflasyon beklentilerinde ve çekirdek göstergelerde yükseliş olduğunu vurgulamıştı. TÜFE öncesi takip ettiğimiz İTO İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi eylül ayında aylık %1,47 arttı. İTO enflasyonunda genel olarak ulaştırma haricinde bütün alt kalemlerde aylık bazda artışlar gözlemledik. Kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında %8,8, giyim harcamalarında %1,99, diğer harcamalar grubunda %1,85, ev eşyası harcamalarında %1,67, gıda harcamalarında %1,26, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında %0,81, konut harcamalarında %0,56 artış gözlenirken, ulaştırma ve haberleşme harcamaları %0,99 azalış kaydetti. Ayrıca son yayınlanan İSO imalat PMI raporunda da nihai ücretler ve girdi maliyetlerindeki artışa vurgu yapılmakta.

Reel efektif döviz kuru ağustos ayında 63,7 seviyesinde gelmişti. Eylül ayında artan döviz kurları REDK’ya aşağı yönlü baskı yapacaktır. Pozitif bir nokta olarak eylül ayına ilişkin ISO imalat PMI raporunda ihracatçı firmaların kurun, ihracat pazarlarında kendilerine avantaj yarattığı yorumu yer almaktaydı.

Ağustos ayı DHMİ yolcu istatistikleri’ne göre, iç hat yolcu sayısı aylık %25 artarken geçen yılın aynı ayına göre %37,5 azalmış, dış hat yolcu sayısı ise aylık %136 artarak 3,8 milyon kişiye çıkarken, geçen senenin aynı ayına göre %73 düşük kalmıştı. Veriler turizm tarafında kıpırdanma olduğunu fakat geçen senelere göre oldukça düşük olduğunu göstermekte. TCMB’de son toplantı özetinde seyahat gelirlerinde kısmi artış olduğuna vurgu yapmıştı. Eylül ayına ilişkin veriden en azından aylık trendin devam edip etmediği takip edilecek.

Hazine eylül ayı iç borçlanma stratejisinde 10 milyar TL iç borçlanma gerçekleştireceğini ve toplamda 15,6 milyar TL anapara ödemesi yapacağını ve böylelikle 5,6 milyar TL net iç borçlanma ödemesi yapacağını belirtmişti. Stratejide hedeflenen iç borçlanma miktarı 10 milyar TL iken hesaplamalarımıza göre Hazine ağustos ayında yaklaşık 8,7 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ki salgın sonrası en düşük rakam. Net iç borçlanma miktarınınsa 6,9 milyar TL olduğunu öngörüyoruz. Böylece iç borç çevirme rasyosu %33,8 gerçekleşti ki bu da 2018 Kasım’dan beri en düşük rakam. Dış borçlanma tarafına bakıldığında, Hazine eylül ayında yurt dışı borçlanmaya gitmedi. Stratejiye göre 0,9 milyar TL dış borç ödeyicisi olduğunu varsaydığımızda toplamda 0,9 milyar TL net dış borç ödeyici konumunda. Net borç ödemesinin böylece eylül ayında 7,8 milyar TL olduğunu öngörmekteyiz. Günlük TCMB Analitik Bilançosu’nda Hazine hesabı 184 milyar TL’den ağustos sonunda 117 milyar TL’ye geriledi, bunun sonucunda Hazine nakit dengesi hesabının açık vereceğini tahmin etmekteyiz. Sonuç olarak Hazine’nin eylül ayında net borç ödeyici konumda olduğunu ve nakit dengesinin ise açık verdiğini tahmin etmekteyiz.

Ticaret Bakanlığı tarafından eylül ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri yayınlandı. Eylül ayında ihracat, ağustos ayına göre belirgin toparlanırken, eylül ayları içerisinde de en yüksek eylül ayı ihracatına erişti. İthalat ise ağustos ayına benzer şekilde altın ithalatındaki artışın da etkisiyle Temmuz 2018’ten bu yana en yüksek rakama geldi.

  • Eylül ayında ihracat 16 milyar USD olurken, ithalat ise 20,9 milyar USD oldu. Altın ticareti hariç tutulduğunda ise ihracat 15,9 milyar USD, ithalat ise 17,5 milyar USD oldu ki bu ayda altın ithalatının hız kesse de yüksek olduğu görülmekte. Geçen ay sert artan altın ithalatı sonucu genişleyen ve 6,3 milyar USD olan dış ticaret açığı eylül ayında 4,9 milyar USD’ye gerilemiş oldu. İhracattaki olumlu gidişat devam etmekte ve bu senenin en yüksek rakamına ulaşıldı fakat artan talep ithalata halen baskı yapmakta.
  • Veriye bakıldığında otomotiv ihracatı salgın sonrası ilk kez yıllık bazda arttı ve en önemli ihracat pazarı konumundaki AB ülkelerindeki toparlanmayla birlikte ihracat rakamlarımızda bu ülkelere karşı artış var. Finansal koşullardaki sıkılaşma ile birlikte ticari kredilerdeki normalleşmeye tüketici kredilerindeki yavaşlama da son dönemde eşlik etmekte. Bu durum önümüzdeki süreçte iç talebin daha dengeli duruma gelebileceğine işaret ediyor ve ithalat üzerindeki baskının hafifleyebileceğini gösteriyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında eğitim, kültür, sanat faaliyetlerine destek vermek amacıyla, şirket tarafından 20mn TL bağış yapılmıştır.

Şişecam (SISE, Nötr): 30.09.2020 tarihinde Trakya Cam Sanayii A.Ş. tarafından yapılmış olan bildirim ile detaylarını aktarılan Türkiye’deki 8. Düzcam Hat Yatırımı olan Polatlı Fabrikasındaki yeni fırını 2 Ekim’de ateşlenmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Basında yer aldığı şekilde şirkete sermaye desteği verilmesi ya da finansman sağlanması amacıyla görüşmeler yapıldığı konusunda şirket yönetimine herhangi bir bilgi intikal etmemiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) twitter sayfasından şu açıklama yapıldı: 03/10/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Benzinde 15 KRŞ/LT pompa satış fiyatlarında indirim gerçekleşmiştir.

Demir Çelik: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), ağustos ayı ve ocak-ağustos dönemine ilişkin üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, ham çelik üretimi ağustosta 2019’un aynı ayına kıyasla %22,9 artarak 3,2mn tona, ocak-ağustos döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre %0,6 yükselerek 22,7mn tona çıktı. Nihai mamul çelik tüketimi ise ağustosta yıllık bazda %27,5 arttı ve 2,9mn tona yükseldi. Tüketim, ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %13 artarak 19mn ton oldu.

Türkiye’nin çelik ürünleri ihracatı ağustosta miktar bazında %10,3 azalarak 1,5mn tona gerilerken, değer bazında %14,9 artışla 1,02 milyar dolara yükseldi. İhracat, ocak-ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında %10,2 azalarak 13mn tona, değer bazında %16 azalarak 9,1 milyar dolara geriledi. İthalat, ağustosta geçen yılın aynı ayına kıyasla miktar bazında %7,7 azalışla 1,09mn tona, değer bazında %12 azalışla 765,5mn dolara düştü. İthalat, ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bakımından %8,7 artışla 8,7mn tona ulaştı, değer bakımından ise %5,1 azalarak 6,3 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı, geçen yılın 8 ayında %163 iken bu yılın aynı döneminde %144,4 olarak hesaplandı. Öte yandan, Dünya Çelik Derneği, dünya ham çelik üretiminin bu yılın ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre %0,6 artarak 156,2mn tona ulaştığını, yılın 8 ayında ise %4,2 azalarak 1,18 milyar ton seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı. Kaynak: Matriks

Enerji: Türkiye’nin elektrik tüketimi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre %8,4 artarak 26,1 milyar kilovatsaate yükseldi.

Otomotiv: ODD verilerine göre2020 yılı Eylül ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2019 yılı Eylül ayına göre %115,8artarak 90.619 adet olmuştur. Eylül ayıyla birlikte yılın ilk 9 ayında ise geçen yılın aynıdönemine göre %75,5 oranında artarak 493.621 adete ulaşmıştır. ODD 2020 yılı otomotiv sektörü toplam pazarının 700 – 750 bin adet aralığında olması tahminedilmektedir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Gersan Elektrik (GEREL): Şirketin 24.04.2019 tarihli özel durum açıklamasına istinaden yapılan açıklamaya göre Şirket ile Panasonic Life Solutions Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında Slim Led Panel Işık Üretimi projesi için yapılan 24.04.2019 tarihli “Standart Satın Alma Çerçeve Sözleşmesi”‘nin feshi olması nedeniyle oluşan zararlarının tazmini için hukuki sürecin başlanmasına karar verilmiştir.

Kiler GYO (KLGYO): 124mn TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden karşılanmak suretiyle, 496mn TL (% 400 oranında) artırılarak 620mn TL’ye çıkarılmasına ilişkin olarak hazırlanmış olan izahnamenin onaylanması talebiyle SPK’ya başvuruda bulunulmuştur.

Naturel Yenilenebilir Enerji (NATEN): Şirketin %100 bağlı ortaklığı Esenboğa Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (ESEN) halka arzı 2 Ekim itibarıyla tamamlanmıştır. Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş.’nin ödenmiş sermayesi 40mn TL’den 64mn TL’ye çıkartılarak artırılan 24mnTL nominal değerli payları, pay başı 8,5 TL’den halka arz edilmiştir. Toplam halka arz geliri 204mn TL olarak gerçekleşmiş, tahmini halka arz giderleri (-2.17mn TL) düşüldükten sonra net halka arz gelirinin 201,8mn TL olması beklenmektedir. Halka arzda mevcut ortakların sermaye artışına katılımı kısıtlanarak, halka arz gelirinin tamamının Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinde kalması sağlanmıştır.

RTA Laboratuvarları (RTALB): 02/10/2020 tarihinde Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından SARS- Cov-2 (2019-nCov) RT-q PCR Tespit Kitinin temini hususunda akdedilen Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması Kapsamında, 2 Ekim’de yeniden 500.000 adet ürün siparişi verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11,20 seviyesinden %11,32 seviyesine yükseldi. TCMB cuma günü geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı 10 milyar TL (28 gün, %12,54) fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 262,3 milyar TL ile 155 milyar TL’si (10 milyar TL 3 aylık,%6,75 + 145 milyar TL 1 aylık,%11,32) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 80 milyar TL’si BİST’te, 16,7 milyar TL’si BAPP’ta ve diğer geri kalan 10,6 milyar TL TCMB bünyesinde %11,75’ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %0,68 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,65-%0,70 bandında hareketin ardından, %0,70 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde faizlerde günlük bazda kısa vadeli tarafta görece yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 20 baz puana yaklaşan artışlar görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan artışlar gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 20 baz puana varan artışlar görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi