Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (5.07.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Çarşamba günü beklentilerin altında gelerek yılın son çeyreğinde faiz indirimini gündeme getiren enflasyon verisi sonrasında BIST100 endeksinde yükseliş dün de devam etti. Dün sabah TCMB Başkanı Karahan’ın sıkı duruş sinyali ile açılışta bir miktar kararsız bir görüntü sergileyen endekste öğleden sonra tekrar alım dalgası görüldü ve BIST100 günü %1,8 oranında primle tamamladı. Bankacılık endeksi %1, Sanayi endeksi ise %2 oranında yükseldi. Tahvil faizlerinde de belirgin geri çekilmeler gözlenirken, gösterge iki yıllık Devlet tahvili %40’ın altında seyretti. Risk primimizde de tekrar düşüş yaşanırken, piyasa faizlerindeki net düşüşün de desteğiyle BIST100 son iki günde yakaladığı ivmeyi bugün de sürdürerek tarihi zirvesi olan 11.088 seviyesini hedefleyebilir. Yurtdışında ise dün Avrupa borsaları pozitif tarafta günü kapatırken, İngiltere seçim sonuçlarının izlendiği bu sabah FTSE100 vadelilerinde kısmi yükseliş var. Sterlin de hafif de olsa değer kazanıyor. İkinci turu hafta sonu yapılacak Fransa seçimleri de beklenirken, Fransa vadelileri de pozitif bir açılışa işaret ediyor. ABD ve Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise yatay. Öte yandan, bugün ABD’de TSİ 15.30’da açıklanacak kritik tarım dışı istihdam verisi (Beklenti: 190bin, Önceki 272bin) fiyatlamalarda belirleyici olabilir. İşsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar da takip edilecekken, ekonomide kısmi yumuşamaya işaret eden ve Fed’e yönelik faiz indirim beklentilerini bir miktar artıran son verilerin ardından söz konusu verinin de beklenti paralelinde veya daha düşük gelmesi durumunda borsalarda hafta kapanışı olumlu olabilir. Böyle bir durum Borsa İstanbul’a da pozitif yansıyabilir. İçerde bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından haziran ayı Hazine nakit dengesi verisi yayımlanacak.

MAKROEKONOMİ

ECB’nin haziran ayı toplantı tutanakları yayımlandı. ECB, faizleri önceki son beş toplantıda sabit tutmasının ardından haziran ayındaki toplantısında beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan indirmişti ve böylece faizleri yaklaşık 5 yıl sonra ilk kez düşürmüştü. Karar metninde, faizlerin gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyede tutulacağı belirtilerek, belirli bir seviye için önceden taahhütte bulunulmayacağı vurgulanmıştı. ECB Başkanı Lagarde ise, faizleri yeterince kısıtlı tutacaklarını ve sıkılaştırma sürecini toplantıdan toplantıya alacakları kararlarla belirleyeceklerini söylemişti. Lagarde, dezenflasyonist sürecin devam edip etmeyeceğine yönelik verileri takip edeceklerini, gelecek dönemde daha fazla veriye ihtiyaçları olacağını belirtmişti.

  • Yayımlanan tutanaklarda, enflasyon görünümüne, enflasyonun temel dinamiklerine ve para politikası aktarımının gücüne ilişkin güncellenmiş değerlendirmeye dayanarak, neredeyse tüm üyelerin faiz oranlarının 25 baz puan düşürülmesi önerisini kabul ettikleri gözlendi.
  • Bunun yanında, gelecek toplantılarla ilgili olarak üyeler, enflasyonun %2’lik hedefe sürdürülebilir bir şekilde zamanında dönmesini sağlama konusundaki kararlılıklarını sürdürdüklerini vurgularken, bu amaca ulaşmak için gerekli olduğu sürece faizleri yeterince kısıtlayıcı tutacaklarını teyit ettikleri görüldü.
  • Ayrıca enflasyondaki düşüş sürecine ilişkin devam eden belirsizlik ve gelecek dönemdeki inişli çıkışlı yol dikkate alındığında, uygun kısıtlama seviyesi ve süresinin belirlenmesinde verilere bağlı ve toplantıdan toplantıya bir yaklaşımın sürdürülmesinin önemli görüldüğü ve belirli bir faiz patikasına önceden taahhütte bulunulmaması gerektiği gözlendi.
  • Diğer yandan üyelerin, faiz kararını haklı çıkaran dezenflasyonist sürece artan güvenin iletilmesinin önemli olduğu konusunda mutabık kaldıkları gözlenirken, gelecekteki dezenflasyon patikasına ilişkin ihtiyat ve sabrın sürdürülmesi ve enflasyonu zamanında hedefe geri getirme kararlılığının devam etmesi gerektiğini vurguladıkları görüldü.

Ayrıca Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak mayıs ayı fabrika siparişleri verisi izlendi. Buna göre, Almanya’da fabrika siparişleri aylık bazda nisanda %0,6 oranında düşüşün ardından mayısta zayıf dış talebin etkisiyle %1,6 oranında düşüş kaydederek ocak ayından bu yana en sert düşüşü gerçekleştirdi ve böylece düşüş serisini beşinci aya taşıdı. Detaylara bakıldığında mayısta aylık bazda en sert sipariş düşüşleri olan sektörler, uçak, gemi ve tren imalatı (%19,2 oranında düşüş) ve otomotiv endüstrisi (%2,9 oranında düşüş) oldu. Fabrika siparişlerinin yıllık bazda ise düşüş hızı ise %1,8’den %8,6 seviyesine yükseldi.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından yayımlanan reel efektif döviz kuru endeksi verisi, aylık bazda mayıs ayında %2,7 artışın ardından haziran ayında %0,6 artışla 61,54’ten 61,90 seviyesine yükselerek aralıksız artışını üçüncü aya taşıdı ve böylece Eylül 2021’den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve TL’nin reel değerinde artışa işaret etti.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, TSİ 15.30’da haziran ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri izlenecek. Haziranda tarım dışı istihdam artışının 272 bin kişiden 190 bin kişi seviyesine yavaşlaması ve işsizlik oranın bir önceki aya benzer şekilde %4 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, ortalama saatlik kazançların artış hızının ise haziran ayında aylık bazda %0,4’ten %0,3 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda artış hızının ise %4,1’den %3,9 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

Ayrıca Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak TSİ 09’da mayıs ayı sanayi üretimi verisi izlenecek. Almanya’da sanayi üretimi aylık bazda martta %0,4 oranında düşüşün ardından nisanda %0,1 oranında düşüş kaydederek düşüşünü ikinci aya taşımıştı, yıllık bazda ise sanayi üretiminin daralma hızı %4,3’ten %3,9 seviyesine yavaşlamıştı. Almanya’da aylık bazda mayısta ise sanayi üretiminin %0,2 oranında artışla toparlanma sergilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde iç talebin seyrine yönelik sinyal verecek olan mayıs ayı perakende satışlar verisi TSİ 13’te izlenecek. Bölgede perakende satışlar, aylık bazda martta %0,7 oranında artışın ardından nisanda %0,5 oranında düşüşle kısmi zayıflama kaydetmişti, yıllık bazda ise artış hızı nisanda %0,7’den %0 seviyesine yavaşlayarak durağan seyre geçtiğine işaret etmişti. Mayısta ise aylık bazda perakende satışların %0,2 oranında artışla kısmi toparlanma kaydetmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından haziran ayı Hazine nakit dengesi verisi yayımlanacak. Hazine nakit dengesi, mayıs ayında 234,7 milyar TL fazla vermişti, nisan ayında 237,1 milyar TL açık, mart ayında 166,9 milyar TL açık, şubat ayında 202 milyar TL açık ve ocak ayında ise 201,5 milyar TL açık olmak üzere yılın ilk dört ayında toplam 807,5 milyar TL açık vermişti. 12 aylık kümülatif bazda nakit açığı ise nisan ayındaki 1,016 trilyon TL’den mayısta 951,3 trilyon TL’ye, GSYH’a oranı ise %3,34’ten %3,12’ye gerilemişti (GSYH verisi olarak 2024 yılı 1. çeyrek kümülatif verisi kullanıldı).

ŞİRKET HABERLERİ

Coca Cola İçecek (CCOLA, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 254,4mn TL’lik ödenmiş (çıkarılmış) sermayesinin, Kayıtlı Sermaye Tavanı olan 6.000mn TL içerisinde ve tamamen iç kaynaklardan karşılanacak şekilde % 1000 oranında (her 1 hisse için 10 yeni hisse) olmak üzere, bedelsiz 2.544mn TL arttırılarak toplam 2.798mn TL’ye çıkarılmasına, beheri 1 Kuruş olarak çıkarılacak 2.544mn TL nominal değerli toplam 255 milyar adet söz konusu payın bedelsiz olarak ve Şirket sermayesindeki mevcut payları oranında pay sahiplerine dağıtılmasına karar verilmiştir.

CW Enerji (CWENE, Nötr): Şirket ile Bera Holding’in iştiraki olan Muratlı Karton Sanayi arasında, güneş enerjisine dayalı Lisanssız Elektrik Üretim Tesisi kurulumu hizmeti amacı ile arazi güneş enerjisi santraline ilişkin mühendislik, tedarik ve montaj sözleşmesi KDV Hariç 4mn USD tutarında GES kurulum sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu projenin, 2024 yılının son çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.

Migros Ticaret (MGROS, Nötr): Şirket tarafından 20 adet Migros, 9 adet Migros Jet, 2 adet Macrocenter ve kozmetik mağazacılığı formatında 1 adet Mion olmak üzere toplam 32 yeni mağaza haziran ayı içerisinde hizmete açmıştır. 30 Haziran 2024 itibariyle Şirket’in toplam mağaza sayısı 3.490’dır. Şirket’in toplam net satış alanı yaklaşık 2mn m2‘ye ulaşmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık sektörünün, mayıs ayındaki net dönem karı önceki aya göre %40,1 oranında artarak 42,9milyar TL’ye çıkmıştır. Bu artışta, önceki çeyrekte yüksek gelen ticari zararın düşmesi önemli bir etken olmuştur. Aynı dönemde, özel bankaların mayıs ayı karı nisan ayına göre %31,9 oranında artarak 30,3milyar TL olurken, kamu bankalarının karı 12,6milyar TL olmuş ve aynı dönemde %65 oranında yükseliş kaydetmiştir. Mayıs ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün Ocak -Mayıs dönemi karı yıllık bazda %22,8 oranında artarak 233,6milyar TL’ye çıkmıştır.

Mayıs ayında net faiz gelirleri, devam eden yüksek mevduat maliyetleri ile birlikte önceki aya göre %4,8 oranında gerilemiş ve 78,2milyar TL olmuştur. Diğer yandan, net ücret ve komisyon gelirleri %15,3 oranında artarak 53,8milyar TL’ye yükselmiş ve karı desteklemiştir. Diğer faaliyet gelirlerinin %27,3 oranında artarak 26milyar TL’ye çıkması karı destekleyen bir diğer kalem olurken, ticari zarar 37milyar TL’den 20,1milyar TL’ye gerilemiştir. Operasyonel giderlerin %5,1 oranında arttığı ayda, toplam karşılıklar 15,9milyar TL’den 24,9milyar TL’ye yükselmiştir. Artan karlılığa bağlı olarak nisan ayında özsermaye karlılığı %21,9 olurken, net faiz marjı %3,53 ile yatay kalmıştır. Sorunlu krediler oranında önemli bir değişim gözlenmemiş ve söz konusu oran %1,52 olmuştur. Sektörün sermaye yeterlilik oranı %16,96 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, aylık bazda TL kredi büyümesinde hafif artış gözlenirken, ihtiyaç kredileri öne çıkmaya devam etmiştir. Önceki çeyrekte yaşanan gerileme sonrasında Kobi kredilerinde %2,4 oranında büyüme gözlenmiştir. Diğer taraftan, YP kredilerde %5,7 oranında artış yaşanmıştır. Fonlama tarafında; TL mevduatlarda %7 oranında yükseliş gözlenirken, YP mevduatlarda %5,2 daralama yaşanmıştır. Kredi mevduat oranı önceki aya göre 80 baz puan artarak mayısta %82,3 olmuştur.

Otomotiv: Avrupa Birliği (AB), yarından itibaren Çin’de üretilen elektrikli otomobillerin Birlik üyesi ülkelere ithalatında %38,1’e varan oranlarda ilave vergi uygulayacak. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Elite Naturel (ELITE): Şirket bünyesinde, ürün gamına yeni eklenen bebek maması üretim çalışmalarının sonuçlandığı ve nihai ürün haline getirildiği açıklanmıştı. Ürünlerin ABD’nin market zincirlerinden birisi olan Whole Foods Market Inc’ye satışı konusunda yürütülen görüşmeler sonucunda toplam 1,2mn USD tutarındaki ilk sipariş alınmıştır.

Galatasaray (GSRAY): Şirket ve Arkham Intelligence arasında Galatasaray Futbol A Takımının forma sol kol reklamında Arkham markasının kullanılması konusunda, 2024-2025 sezonundan başlamak ve 2 sezon için geçerli olmak üzere yeni sponsorluk sözleşmesi imzalanmıştır. Toplam sponsorluk bedeli 3,7mn Euro + KDV olarak belirlenmiştir.

Link Bilgisayar (LINK): Şirket ile Birkil Bilişim arasında KDV dahil 178mn TL tutarında “IoT Destekli Güvenlik Sistemleri” kapsamında işbirliği anlaşması imzalanmış olup anlaşmanın ilk fazı olan KDV dahil 82,6mn TL tutarındaki siparişi 04.07.2024 itibariyle onaylanmıştır. Projenin kalan siparişi 60 gün içerisinde tamamlanacaktır.

Verusa Holding (VERUS): Şirket’in %40,75 oranında pay sahibi olduğu iştiraki Aldem Çelik Endüstri San. ve Tic. A.Ş.’nin mevcut 39,5mn TL olan sermayesinin tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 110,5mn TL artırımla 150mn TL’ye çıkarılmasına ilişkin sermaye artırım işlemi tescil edilmiştir.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi