Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (5.05.2023)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de bölgesel banka hisselerindeki satış baskısının sürmesi finansal istikrara yönelik endişelerin devam etmesine neden olurken, borsalarda satıcılı bir görüntü vardı. ABD borsaları günü yaklaşık %0,5 – %0,9 oranında düşüşle tamamladı. Bu sabah ise Apple’ın beklentilerin üzerindeki finansalları sonrasında vadelilerde alıcılı bir görüntü var. Ek olarak, bankacılık üzerindeki stres yılın ikinci yarısında faiz indirim beklentilerini canlı tutuyor ki bu da piyasa için destekleyici bir hikaye olarak duruyor. Öte yandan, Powell’ın veriye bağlı söyleminin ardından bugün TSİ 15.30’da ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi kritik olacak. Yurtiçi tarafta ise seçime az bir süre kala Borsa İstanbul’da düşük hacimle birlikte yüksek oynaklık devam ediyor. Dün 4.578 seviyesine kadar yükselen BIST100 günü 4.484 ile yatay bir görüntüyle tamamladı. Sınai endeksi (XUSIN) %0,75 yükselirken, Bankacılık endeksi (XBANK) %0,23 oranında düşüş kaydetti. XGIDA ise %2,92 prim yaptı. Diğer taraftan, BIST100’de 63 hisse günü artı bölgede tamamladı. Endeksin haftanın son işlem gününe hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. BIST100’de olası yükselişlerde kalıcılık sağlanamayacağını ve endekste genel olarak baskının devam edebileceğini düşünüyoruz.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, mart ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi açıklandı. Aylık bazda ihracat mart ayında %2,1 artışla 256,2 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise martta aylık bazda %0,3 düşüşle 320,4 milyar USD seviyesine geriledi. Böylece martta dış ticaret açığı aylık bazda ihracatın artışı ve ithalatın azalışıyla 70,6 milyar USD’den 64,2 milyar USD seviyesine geriledi.

Ayrıca ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 29 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi, 229 bin kişi seviyesinden 242 bin kişi seviyesine beklentilerin hafif üzerinde yükselerek son 6 haftanın en yüksek artışını kaydetmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etti.

Avrupa tarafında, ECB’nin faiz kararı ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması takip edildi. ECB, faizleri beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan artırarak faiz artırım hızını düşürmekle birlikte faiz artışlarına devam sinyali verdi. Buna göre temel refinansman faiz oranını %3,50’den %3,75’e, marjinal borç verme faiz oranını %3,75’ten %4’e ve mevduat imkanı faiz oranını ise %3’den %3,25’e yükseltti.

  • Karar metninde, gelecek kararların faizlerin yeteri kadar kısıtlayıcı olmasını sağlamaya dönük olacağı, faizlerin gerektiği kadar kısıtlayıcı bölgede kalacağı, bunun yanında faiz seviyesi ve kısıtlayıcı seviyede kalma süresini belirlemede veriye bağlı yaklaşımın sürdürüleceği belirtildi.
  • Ayrıca Banka bilançosuna ilişkin olarak temmuz ayında Varlık Satın Alma Programı (APP) kapsamındaki yeniden alımların durdurulmasının öngörüldüğü ve söz konusu portföyün ölçülü ve tahmin edilebilir hızda azaltılacağı ifade edildi.

ECB Başkanı Lagarde ise, toplantıdaki atmosferin kararlı bir havayı yansıttığını, tüm üyelerin, faizlerin artırılmasının gerekli olduğunu düşündüğünü ve Banka’nın, faiz artışlarına ara vermediğinin çok açık olduğunu ve kararın neredeyse oybirliğiyle alındığını belirtmekle birlikte, faizlerin değişmemesini savunan üye olmadığını ve bazı üyelerin ise 50 baz puan artışın uygun olduğu önerisini dile getirdiklerini söyledi.

  • Lagarde, sıkı para politikası koşullarının orta vadeli %2 enflasyon hedefine ulaşılıncaya kadar devam edeceğini ve faiz artırımlarının durmadığını, daha fazla adım atmalarının gerekli olduğunu vurgulayarak, Banka’nın sıkılaşma sürecinin bir yolculuk olduğunu ve henüz yolun sonunda bulunmadıklarını, yeteri kadar sıkılaştırıcı faiz seviyesi için sihirli bir rakamları olmadığını ve bu seviyeye ulaştıklarında onu göreceklerini söyledi.
  • Lagarde, verilere bağlı kalmaya devam edeceklerini ve sıkılaştırmanın uzunluğunu ve dozunu buna göre ayarlayacaklarını vurguladı. Ayrıca enflasyonda hedefe ulaşmak için arzu ettikleri etkinin tamamını henüz görmediklerini belirtti.
  • Ayrıca manşet enflasyonun aşağı geldiğini ancak fiyat baskılarının güçlü kalmaya devam ettiğini, gıda enflasyonunun yüksek kalmaya devam ettiğini, enerji ve tedarik sıkıntılarının halen enflasyona yol açtığını ve ücret baskılarının daha da güçlendiğini, enflasyon beklentileri üzerinde ücret artışlarının ve bazı sektörlerdeki işletmelerin kar marjlarının yükselmesinin enflasyonu yukarı taşıyabileceğini, bu kapsamda enflasyon görünümünün halen yukarı yönlü risk taşıdığını ve son ücret anlaşmalarının enflasyona yukarı yönlü risklerin eklenmesine neden olduğunu belirtti.
  • Bunun yanında, faiz indirimleriyle ilgili bir taahhütte bulunmadıklarını belirtti.
  • Banka bilançosunu daha önce açıkladıkları sürede azaltmaya devam edeceklerini söyledi.
  • Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin olarak ise sektörler arasında ayrışma olduğunu, bu kapsamda sanayi sektörlerinin görünümünün kötüleştiğini, buna karşın hizmetler sektörünün ise daha güçlü toparlandığını söyledi.
  • Ayrıca yeniden gündeme gelen piyasa tansiyonunun büyüme için aşağı yönlü risk oluşturabileceğini vurguladı. Euro Bölgesi bankacılık sektörünün, sağlam olduğunu gösterdiğini, ancak son araştırmaların ise, kredi koşullarının, bankaların beklentilerinden daha fazla sıkılaştığını ve bankaların kredilerinin daha da zayıflayacağına işaret ettiğini belirtti.
  • Hane halkı talebinin zayıf kalmasının olası gözüktüğünü, buna karşın hane halkı gelirlerinin güçlü istihdam piyasasından olumlu etki gördüğünü belirtti.

Ayrıca Norveç Merkez Bankası, dünkü toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan artışla %3,25 seviyesine yükseltti. Ayrıca Banka, kronun tahmin edilenden daha zayıf kalması durumunda daha fazla sıkılaştırmanın gerekli olabileceğine ilişkin sinyal verdi.

Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin ÜFE, enerji ve ara malı fiyatlarındaki devam eden gerilemenin etkisiyle aylık bazda %1,6 oranında düşüş sergileyerek düşüşünü üçüncü aya taşıdı, yıllık bazda %13,3’ten %5,9 seviyesine gerileyerek yavaşlamayı sürdürdü ve böylece Mart 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Ayrıca Avrupa genelinde son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren nisan ayı HCOB hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre nisanda hizmet PMI’lar, bölge genelinde 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürdü. Nisanda hizmet PMI’lar, Almanya’da 55,7’den 56’ya ve İngiltere’de ise 54,9’dan 55,9’a hafif yukarı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin hafif hızlandığına işaret ederken, Fransa’da 56,3’ten 54,6’ya ve Euro Bölgesi’nde 56,6’dan 56,2’ye hafif aşağı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına işaret etti.

Öte yandan, Almanya mart ayı dış ticaret verileri açıklandı. Almanya’da ihracat aylık bazda şubatta son 10 ayın en yüksek aylık artışı olan %4 artışla rekor seviyeye ulaşmasının ardından martta %5,2 gerilemeyle beklentilerin (%2,2 düşüş) üzerinde düşüş sergileyerek son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşirken, ithalat da şubatta aylık %4,4 artışın ardından martta %6,4 gerileyerek beklentilerin (%2,1 düşüş) üzerinde düşüş kaydetti ve böylece son 14 ayın en düşük seviyesine geriledi. Detaylara bakıldığında, martta AB ülkelerine ihracat %6,2 gerilerken, AB dışındaki ülkelere ihracat %4 geriledi, özellikle ABD’ye (%10,9 düşüş) ve Çin’e (%9,3 düşüş) ihracattaki düşüşler öne çıktı. Martta AB ülkelerinden yapılan ithalat %4,4 gerilerken, AB dışı ülkelerden yapılan ithalat ise %8,6 düştü, özellikle Çin’den (%7,2 düşüş) ve İngiltere’den (%4) ithalattaki düşüşler dikkat çekti.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından yılın ikinci Enflasyon Raporu yayınlandı. TCMB, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini %22,3 (%18,1-%26,5 tahmin aralığı) seviyesinde korudu. (Son TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcıların 2023 yıl sonu TÜFE beklentisi %37,8 idi.) 2024 yıl sonu enflasyon tahminini de %8,8 seviyesinde sabit tuttu (Orta noktası %8,8 olmak üzere %4-%13,6 tahmin aralığı). 2025 yılı sonunda ise TÜFE’nin orta vadeli hedef olan %5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağı öngörülmekte.

  • TCMB’nin enflasyon tahmin patikası, baz etkisinin katkısıyla TÜFE’nin bu yılın ilk yarısında düşüşünü sürdüreceğini işaret etmekte ve ilk yarıda %30’lara doğru bir gevşeme beklentisini yansıtmaya devam etmekte. İkinci yarıda da düşüşün sürmesi ancak daha ılımlı olması beklentisinin korunduğu görülmekte.

Bunun yanında, TCMB tarafından yayınlanan reel efektif döviz kuru endeksi, üç aylık yükselişin ardından nisan ayında aylık %1,1 oranında düşüşle 59,57 seviyesinden 58,94 seviyesine geriledi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden nisan ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri TSİ 15.30’da izlenecek. Mart ayında tarım dışı istihdam artışı, 236 bin kişi seviyesinde gelerek beklentilerin (230 bin kişi) hafif üzerinde gerçekleşmişti ve bununla birlikte Aralık 2020’den bu yana en düşük seviyeyi görmüştü, ayrıca bir önceki aydaki 326 bin kişilik artışa göre yavaşlama sergilemişti. İşsizlik oranı ise, martta yatay seyretme beklentilerine karşın %3,6’dan %3,5 seviyesine gerilemişti. Enflasyonun seyri açısından bakılan ortalama saatlik kazançlar, yani ücretlerdeki artış hızı ise martta aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak %0,2’den %0,3 seviyesine yükselirken, yıllık bazda artış hızı %4,6’dan %4,2 seviyesine gerileyerek Haziran 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Bu kapsamda, Fed’in, faiz artışlarıyla yavaşlayan ekonomik faaliyetin ve bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan dalgalanmanın ardından kredi koşullarındaki sıkılaşmanın seyrinin, firmaların istihdam politikaları üzerindeki yansımaları yakından takip edilecektir.

Ayrıca TSİ 20’de St. Louis Fed Başkanı Bullard’ın ve Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook’un konuşmaları, Fed’in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Bunun yanında, Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak mart ayı fabrika siparişleri verisi TSİ 09’da takip edilecek. Şubat ayı fabrika siparişleri, aylık bazda %4,8 oranıyla beklentilerin belirgin şekilde üzerinde artış kaydederek yükselişini üçüncü aya taşımıştı ve üretimin seyrine ilişkin olumlu sinyal vermişti.

Öte yandan, iç talebin seyrine ilişkin olarak Euro Bölgesi’nde mart ayı perakende satışlar verisi TSİ 12’de izlenecek. Bölgede perakende satışlar, şubat ayında aylık bazda %0,8 oranında düşüş kaydetmişti, yıllık düşüş hızı ise %1,8’den %3 seviyesine yükselmişti ve son beş aydır daralmayı sürdürmüştü. Bununla birlikte, ECB’nin faiz artışlarına devam etmesiyle sıkılaşan finansal koşulların tüketici talebini olumsuz etkilemesi nedeniyle perakende satışların önümüzdeki dönemde baskı altında kalması bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Çimsa (CIMSA, Nötr): Çimsa’nın 1Ç2023’teki ana ortaklık net dönem karı yıllık %102,5 oranında artarak 251,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bizim beklentimiz Şirket’in bu çeyrekte 335mn TL kar elde edebileceği yönündeyken, piyasanın ortalama kar beklentisi 338mn TL idi. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan elde edilen gelirler beklentimizin altında gerçekleşirken, net finansman gideri beklentimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2023’te 2.363mn TL (Beklenti: 2.401mn TL) gerçekleşerek yıllık %74,4 oranında büyüme kaydetmiştir. Aynı dönemde yurtiçi satış gelirleri %110 oranında artarak yılın ilk çeyreğinde 1.259mn TL’ye çıkarken, yurtdışı satış gelirleri %35,1 oranında artmış ve 1.304mn TL’ye ulaşmıştır. Maliyetler ise aynı dönemler itibarıyla %64,6 oranında yükselmiş ve 1.939mn TL’ye çıkmıştır. Brüt kar da 423,9mn TL ile aynı dönemde %140 oranında artış kaydetmiştir. Faaliyet giderleri 149mn TL’ye çıkan Şirket’in FAVÖK’ü 313,9mn TL gerçekleşerek (Beklenti: 285mn TL) aynı dönemler itibarıyla %129 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı da %13,3 olmuştur. (1Ç2022: %10,1). Öte yandan, Şirket son çeyrekte 24,4mn TL özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan gelir kaydederken, net finansman gideri 102,7mn TL olmuştur. 67,4mn TL’lik vergi geliri sonrasında Şirket’in net dönem karı bu yılın ilk çeyreğinde 251,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Enerjisa (ENJSA, Nötr): Enerjisa’nın ana ortaklık net dönem karı 1Ç2022’de geçen yılın aynı döneminde göre %91,5 oranında artarak 369,6mn TL’ye yükselmiş ancak piyasanın ortalama kar beklentisi olan 707mn TL’nin altında gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %59,9 oranında artarak 28.641mn TL’ye (piyasa beklentisi: 20.717mn TL) yükselirken satışların maliyeti de %50,9 oranında artarak 22.927mn TL’ye ulaşmıştır. Buna bağlı olarak Şirket’in brüt karı da %110,2 oranında artarak 5.715mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in operasyonel giderleri bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre %179 oranında artarak 3.384mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer faaliyetlerinden ise 771mn TL gider (1Ç22: 345mn TL gider) kaydeden Şirket’in faaliyet karı %19,5’lik artışla 1.260mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü de birinci çeyrekte 2.188mn TL (Beklenti 2.264mn TL) ile geçen yılın aynı dönemine göre %43,5 oranında artmıştır ancak piyasa beklentisinin bir miktar altında gerçekleşmiştir. Şirket bu çeyrekte olarak 765mn TL net finansman gideri yazmıştır. 125mn TL’lik vergi gideri sonrasında Şirket’in net dönem karı 369,6mn TL olmuştur.

Ayrıca Şirket 2023 yılı için beklentilerini açıklamıştır. Buna göre Şirket, faaliyet gelirlerinin 20-24 milyar TL aralığında, yatırım harcamalarının 11-15 milyar TL aralığında, baz alınan net karın 4,5-6,0 milyar TL aralığında, düzenlemeye tabi varlık tabanının ise 30-35 milyar TL aralığı olmasını beklemektedir.

Sasa Polyester (SASA, Sınırlı Negatif): Şirket’in 2023 yılının ilk çeyreğindeki ana net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %7 oranında artarak 2.496mn TL’ye çıkmıştır. Yüksek kar rakamında 3.494mn TL’lik vergi geliri ana etken olmuştur. Satış gelirleri 1Ç2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,4 oranında artan Şirket’in brüt karı ise maliyetlerdeki yüksek artışın sonucu %55 oranında azalarak 990mn TL olmuştur. Aynı dönemde operasyonel giderler %11,9 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 204mn TL net gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı %72,5 oranında azalışla 461,7mn TL’ye gerilemiştir. Şirket’in FAVÖK’ü ise %63 oranında azalarak 739mn TL olurken, FAVÖK marjı da %28,1’den %9,1’e gerilemiştir. Şirket finansman tarafında 1.460mn TL net gider (1Ç2022’de 859mn TL net gider) kaydederken, vergi öncesi 998mn TL net zarar oluşmuştur. 3.494mn TL’lik vergi geliri ardından Şirket 2.496mn TL net dönem karı açıklamıştır.

Girişim Elektrik (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB Yönetimi tarafından 04/05/2023 tarihinde gerçekleştirilen, ‘HAB OSB 2. Kısım Elektrik Dağıtım Şebekesi Yapımı İşi” konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 41,3mn TL’dir.

Hektaş (HEKTS, Sınırlı Pozitif): Şirketin, pet mama pazarında üretici olarak yerini alma çalışmalarında sona gelinmiş olup, 40.336m2 alan içinde kurulan pet mama üretim tesisinde deneme üretimleri yapılmış ve başarıyla sonuçlanmıştır. Seri üretime geçilmesi için gerekli tüm izinlerin alınması işlemi de sonuçlandırılmış olup, üretim faaliyetleri başlamıştır.

Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Pozitif): Dağıtılabilir net dönem kârının yaklaşık %30’u oranında (brüt 1.281mn TL) ve 1 TL nominal değerli paya 0,40 TL olacak şekilde ortaklara nakit olarak kâr payı dağıtılmasına, dağıtılabilir karın 14.07.2023 tarihinde dağıtılmasının Genel Kurul yetkisine sahip olan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Fon Kurulu’nun onayına sunulmasına karar verilmiştir. Son kapanış değerine göre temettü verimi %2,4 olarak hesaplanmaktadır.

Şok Marketler (SOKM, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu, hisse başına brüt 0,51TL (net 0,46TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Son kapanış değerine göre temettü verimi %1,5 olarak hesaplanmaktadır.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Banka, Avusturya Kalkınma Bankası (Oesterreichische Entwicklungsbank, OeEB) ile, Türkiye genelinde yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarının finansmanında kullandırılmak üzere 04.05.2023 tarihinde 25 milyon Euro tutarında kredi sözleşmesini imzalamıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında PAGYO.E payları 05/05/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 02/06/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

Havacılık: Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), mart ayına ilişkin küresel toplam yolcu talebi istatistiklerini içeren piyasa analizini yayımladı. Buna göre, martta dünya genelinde hava yolu yolcu trafiği arttı. Yolcu trafiğini temsil eden ücretli yolcu kilometre (RPK), mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52,4 yükseldi. Böylece martta kilometre başı yolcu geliri, Kovid-19 salgınından önceki dönem olan Mart 2019 seviyesinin yüzde 88’ini buldu. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla kilometre başına yolcu geliri, uluslararası seyahatlerde yüzde 68,9, yurt içi yolculuklarda da yüzde 34,1 artış gösterdi. Çin’in yeniden açılması ve seyahat kısıtlamalarını hafifletmesi iç ve dış hava trafiğinin toparlanmasını hızlandırdı. Özellikle Asya Pasifik bölgesindeki taşıyıcıların uluslararası yolcu sayısında önemli artış oldu. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Birleşim Mühendislik (BRLSM): Şirket’in 1Ç2023 ana ortaklık net dönem karı 56,7mn TL olmuştur. Şirket 1Ç2022’de 1,2mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1. çeyrekte 2022’nin aynı dönemine göre %131,5 oranında artmış ve 562,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış maliyetleri %111,6 oranında artan şirketin brüt karı 6,4 kat artmış ve 72mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 8,2 puan artarak %12,8 olmuştur. Operasyonel giderleri %135,4 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 14,3mn TL net gelir kaydetmiştir. Bunlara bağlı olarak, faaliyet karı 62,4mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2022’deki faaliyet zararı 4,2mn TL idi. Şirket’in FAVÖK’ü 50,1mn TL ile yıllık 47,9mn TL artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 8 puan artışla 1Ç2023’de %8,9 olmuştur. Birleşim Mühendislik’in yatırım faaliyetlerinden net gelirleri ilk çeyrekte 14,4mn TL olmuş ve net dönem karını desteklemiştir. Şirketin finansman giderleri ilgili dönemde 4,3mn TL’yi göstermiştir. Vergi öncesi karı 72,5mn TL olan şirketin 16mn TL vergi gideri sonrası 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 56,7mn TL olmuştur.

Yünsa (YUNSA): Şirket’in 1Ç2023 ana ortaklık net dönem karı 108,4mn TL olmuştur. Şirket 1Ç2022’de 54,8mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1. çeyrekte 2022’nin aynı dönemine göre %75,9 oranında artmış ve 397,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış maliyetleri %90,1 oranında artan şirketin brüt karı %57 artmış ve 151,7mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 4,6 puan azalarak %38,2 olmuştur. Operasyonel giderleri 35,7mn TL olan şirket, diğer faaliyetlerden 7,6mn TL net gelir kaydetmiştir. Bunlara bağlı olarak, faaliyet karı 124,1mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2022’deki faaliyet karı 76,5mn TL idi. Şirket’in FAVÖK’ü 120,9mn TL ile yıllık %51,2 artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 5 puan azalışla 1Ç2023’de %30,9 olmuştur. Yünsa’nın 18,9mn TL vergi gideri sonrası 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 108,4mn TL olmuştur.

Emek Elektrik (EMKEL): Şirket, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından 04/05/2023 tarihinde gerçekleştirilen, ”Toplam 1150 Adet Ayırıcı, Toprak Bıçağı ve Yedek Malzemeleri Alım İşi” konulu ihaleye katılmış ve ”300 Adet 170KV Ayırıcı ve Yedek Malzemeleri ” kısmında en avantajlı fiyatı vererek 1. olmuştur. İhale baz bedeli 78mn TL’dir.

Escort Teknoloji (ESCOM): Şirketin bağlı ortaklığı Alesta Teknoloji üzerinden  %10 iştirak ettiği Polynom Teknoloji’nin 4,8mn USD değerleme üzerinden 450 bin USD yatırım için niyet mektubu imzaladığı duyurulmuştu. 03.11.2020 tarihinde 2,4mn TL şirket değerlemesi değerlemeyle  iştirak ettiği Polynom teknoloji, 30 ayda değerlemesini 38 kat artırarak bu defa 93,6mn TL değerleme üzerinden yatırımcılar ile sözleşme sürecini tamamlamış olup Alesta Teknoloji, yatırım turuna payını koruyacak şekilde katılım sağlamıştır. Polynom, bankalardan hesap hareketlerinin ve bakiyelerinin alınarak uygulamada gösterilmesi ve buna bağlı olarak toplu ödeme işlemlerin yapılması, çek entegrasyonu sürecinin yönetilmesi, doğrudan borçlandırma sistemi ile bayi işlemlerinin yapılmasına yönelik çözümler sunuyor.

Hürriyet Gazetecilik (HURGZ): Şirket portföyünde yer alan; İstanbul Esenyurt’taki 4 adet matbaa tesis binası B, C, D ve F Bloklar ve komprasör odası ve arsası niteliğindeki gayrimenkulün Baykar Makine’ye 816,6mn TL bedel ile satış ve devri tamamlanmıştır.

Mia Teknoloji (MIATK): 2022 yılında şirketin de ortak olarak yer aldığı bir girişimle ABD’nin Nevada Eyaletinde kurulan Metatıatıve LLC, vergisel faydalardan yararlanmak, şirket kuruluş türüne ait avantajları kullanmak ve yerel ortaklıklardan da güç sağlamak adına, 30.03.2023 tarihinde ABD’nin Delaware eyaletinde, C Corporation (Anonim Şirket) şirket yapısıyla yeni bir yapılanmaya gitmiştir. Yeni yapılanma bünyesinde şirketin ortaklık payı %26,1 olarak belirlenmiş olup, şirket finansal hesaplarının 04.05.2023 tarihinde açılması ile faaliyetlerine başlamıştır. Firmanın faaliyet alanları; metaverse teknolojileri, bilim ve teknoloji yönetim sistemleri, blokzincir ve NFT, genişletilmiş gerçeklik teknolojileri, bulut teknolojisi, tasarım ve simülasyon projeleri, teknik ve yönetimsel danışmanlık servisleri, teknoloji alanında çeşitli yatırım alanları oluşturma olarak belirlenmiştir. Şirketin yatırım yapmayı planladığı alanlar ve projeler kapsamındaki gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Orge Enerji (ORGE): 06.02.2023 tarihli açıklamada, Şirketin devam eden işleri arasında yer alan Bakırköy – Kirazlı Metro Projesi’nde, Özgürlük Meydanı İstasyonu, İncirli İstasyonu, Yıldıztepe İstasyonu, Yıldıztepe-Molla Gürani İstasyonu Arası TVF Yapısı, Acil Kaçış Şaftları ve Hat Boyu Tünel Elektrik İşlerine ilişkin olarak verilen 9mn EUR+KDV tutarındaki teklifinin kabul edildiği ve İşveren Aga Enerji ile sözleşme görüşmelerine başlandığı kamuya duyurulmuştu. Bahsi geçen sözleşme imza süreci tamamlanmıştır. İşin 360 günde tamamlanması planlanmaktadır. Böylece Bakırköy – Kirazlı Metro Projesi’nde toplam sözleşme büyüklüğü 10,9mn EUR+KDV seviyesine ulaşmış bulunmaktadır

Polisan Holding (POLHO): %50 payına ve ortak kontrole sahip olduğu iştiraki Polisan Kansai Boya San. ve Tic. A.Ş. ‘den yapılan bildirime istinaden 2022 yılında başlanan solvent bazlı yeni üretim tesisi tamamlanmış ve test üretimlerine başlanmıştır. Gebkim JR’da solvent deco ve grenli su bazlı ürünler yarı otomasyon sistemiyle üretilecek olup, yıllık su/solvent boya üretim kapasitesi 40.000 ton olacaktır. Gebkim JR’in kuruluşu ile solvent boya gelirlerinin yaklaşık %9 artması ve operasyonel giderlerde %35 tasarruf sağlanması hedeflenmektedir.

Sun Tekstil (SUNTK): Şirketin Yönetim Kurulu, hisse başına brüt 0,64TL (net 0,58TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Son kapanış değerine göre temettü verimi %1,9 olarak hesaplanmaktadır.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,61’den %8,59 seviyesine geriledi. TCMB dün 52,6 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST’te kotasyon yoluyla 22,8 milyar TL (%10’dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 374,9 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yükselişler, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 290 baz puana yaklaşan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 80 baz puana varan düşüşler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi