SABAH STRATEJİSİ
Haftaya üretim kesintisi haberiyle sert yükselişle başlayan petrol fiyatları, borsaların da güne zayıf bir görüntüyle başlamasına neden oldu. Ancak, ABD’de ISM verisinin beklentilerin altında gelmesinin de hafif etkisiyle borsalarda toparlanma gözlendi. S&P500 endeksi %0,4 oranında yükseldi. Avrupa’da ise endeksler genel olarak yatay karışık bir görüntüyle günü tamamladı. Bu sabah da petrolde devam eden yükseliş isteğine karşın borsa endekslerinde net bir baskı yok. Hatta Avrupa vadelileri artıda. ABD vadelileri ve Asya endeksleri ise yatay. Yurtiçi tarafa bakıldığında, düşük işlem hacminin devam ettiği Borsa İstanbul’da dün sert hareketler gözlendi. Günün önemli bir kısmını baskı altında geçiren ve bir ara 4.680 seviyesini gören BIST100 endeksi, kapanışa doğru gelen güçlü alım dalgasıyla günü %0,55 oranında primle 4.839 seviyesinden tamamladı. BIST100’de yalnızca 41 hisse günü artıda tamamlamasına karşın %6,5 oranında yükseliş kaydeden TUPRS, endeksin günü pozitif tarafta kapatmasına önemli bir katkı sağladı. Endeksin bugüne ise alıcılı bir görüntüyle başlamasını beklerken, gün içinde yüksek oynaklık devam edebilir.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, TÜİK tarafından mart ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri yayınlandı. Mart ayında TÜFE, Bloomberg piyasa beklentisi olan %2,85’in altında aylık %2,29 arttı (şubatta aylık %3,15 artmıştı), TÜFE yıllık bazda ise baz etkisiyle birlikte %55,18’den %50,51’e geriledi ve böylece Ocak 2022’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Öte yandan, çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artış ortalama %2,17 ile manşet enflasyonun da altında gerçekleşti, B çekirdek göstergesi yıllık %55,16’dan %52,11’e, C endeksi %50,58’den %47,36’ya geriledi.
- Aylık TÜFE’ye mallar ve hizmet ayrımında bakıldığında, bir önceki aya göre yavaşlamada, özellikle mallar grubu enflasyonundaki yavaşlamanın (%3,15’ten %1,98’e) belirleyici olduğu gözlenmekte. Mallar grubu enflasyonunda, özellikle gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki aylık bazda belirgin yavaşlama (%7,36’dan %3,84’e) gözlenirken, alt kalemler bazında taze meyve ve sebzede aylık %2,69’luk düşüş dikkat çekmekte, bunun yanında işlenmiş gıdada da belirgin yavaşlama (%4,56’dan %2,32’ye) görülmekte. Bununla birlikte, gıda ve alkolsüz içecekler grubunun artış hızında bir önceki aya göre belirgin yavaşlama olsa da, mart aylarının tarihsel ortalamasının üzerinde seyrettiği görülmekte. Öte yandan, enerji grubunda artış hızı giderek yavaşlamakta (%0,64’ten %0,38’e). Enerji ve gıda dışı mallar grubunda ise sınırlı hızlanma (%0,94’ten %1,12’ye) görülmekte, alt kalemlere bakıldığında, alkollü içecekler, tütün ve altın grubu yeniden artışa geçerken (%0,51 düşüşten %0,33 artışa), temel mallarda dayanıklı mallar (altın hariç) grubunun artış hızı ise yavaşlamış (%2,49’dan %1,67’ye), öte yandan giyim ve ayakkabı grubunda düşüşün hızlanması (%1,89 düşüşten %2,02 düşüşe) enerji ve gıda dışı mallar enflasyonundaki artışı sınırlandırmış. Diğer yandan hizmetler grubu enflasyonundaki sınırlı yavaşlamanın, kiradaki belirgin hızlanmaya (%2,66’dan %4,89’a) karşın diğer alt kalemlerdeki kısmi yavaşlamayla gerçekleştiği gözlenmekte.
- Enerji kalemindeki düşüş ÜFE’deki artışı sınırlamaya devam etti. Bununla birlikte mart ayında başta gıda ürünleri ve ana metal ürünlerinin etkisiyle ÜFE aylık %0,44 artış kaydetti, bir önceki ay %1,56 artış kaydetmişti (ÜFE 2022 yılında ortalama %5,9 artış, 2003 yılından bu yana ortalama %1,3 artış gösterdi). Yıllık bazda ÜFE %76,61’den %62,45 seviyesine gerileyerek Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
- Yılın ilk yarısında enflasyonda baz etkisi yıllık yavaşlamada etkili olmayı sürdürecektir, bununla birlikte depremlerin üretim, iş gücü ile tedarik zinciri ve konut kiraları üzerindeki etkisi yanında, iklim koşulları ve tarımsal ürünlerin rekolteleri, gıda fiyatlarının ve yönetilen ve yönlendirilen fiyatların seyri, ayrıca depremler ve seçim nedeniyle uygulanacak para ve maliye politika adımları enflasyon üzerinde önümüzdeki dönemde belirleyici olacak unsurlar olarak öne çıkmakta. Özellikle, hükümet tarafından en düşük emekli aylıklarında ve bayram ikramiyelerinde artışa gidilmesi, EYT düzenlemesi, asgari ücrette ara dönemde artışa gidileceğinin açıklanması gibi tüketim talebini artırıcı adımlar enflasyona yukarı yönlü etki edebilir, buna karşın hükümetin nisan ayından itibaren sanayide kullanılan doğal gaz tarifesinde %20 indirim uygulanacağını ve elektrikte tüm abone gruplarında %15 indirime gideceğini açıklaması ise enflasyonu düşürücü yönde etkide bulunabilecektir.
- TÜFE’nin detaylarını incelediğimizde; 1,02 puanla en yüksek etkiyi veren kalem başta diğer işlenmemiş gıda kaynaklı olmak üzere ”Gıda grubu” oldu. Et ve balık ürünleri, yumurta ve sakatatlar, meyve ve sebze sularının öncülük etmesiyle mart aylarının üzerinde bir gıda enflasyonu görmekteyiz. Yemek hizmetlerindeki artışla ”Lokanta ve oteller” kalemi 0,32 puan TÜFE’yi etkiledi. Katı yakıtlardaki düşüşe karşın kiracı tarafından ödenen gerçek kira, şebeke suyu, şehir doğalgazı ve konutun bakım ve onarımı için malzemelerdeki artışlarla ”Konut” kalemi aylık enflasyona 0,31 puan etki yapmış. Halı ve diğer yer döşemelerindeki düşüşe karşın yemek ve oturma odası, yatak odası ve mutfak mobilyaları, ev ile ilgili temizlik malzemelerindeki artışlarla ”Ev eşyası” kalemi aylık enflasyona 0,23 puan etkide bulundu. Karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı, kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarımı ile yakıt ve yağlarındaki düşüşlere karşın dizel motorlu araçlar, deniz ve yurt içi su yolu ile yolcu taşımacılığındaki artışlarla ”Ulaştırma” kaleminin TÜFE’ye etkisi 0,09 puan oldu. Giyim ve ayakkabı kalemi ise TÜFE’yi negatif etkileyen kalem oldu.
- Mart ayında ÜFE’deki artışın sanayi gruplarına göre ana belirleyicileri; dayanıksız tüketim malları oldu. Dayanıklı tüketim malı, ara malı ve sermaye malı kalemlerinde ise daha sınırlı artışlar gözlendi. Buna karşın enerji kalemindeki düşüş ise ÜFE’deki artışı sınırlandırmaya devam etti.
- ÜFE’deki artışta alt sektörler bazında belirleyicilere baktığımızda, gıda ürünleri, ana metaller, fabrikasyon metal ürünler, tekstil ürünleri, metalik olmayan diğer mineral ürünler, mobilya, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç), makine ve ekipmanlar, diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri ve elektrikli teçhizat en yüksek etkiye sahip olan kalemler.
Ayrıca şubatta depremlerin gözlenen belirgin etkilerinin ardından mart ayında S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, 50,1’den 50,9 seviyesine yükselerek imalat sektöründe büyümenin hızlandığına işaret etti ve böylece büyüme bölgesindeki seyrini üçüncü aya taşıdı. Martta faaliyet koşullarındaki güçlenme, Aralık 2021’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti.
- Detaylara bakıldığında, mart ayında üretim ve yeni siparişlerin yeniden büyümeye geçmesi sektörün genel durumundaki toparlanmada belirleyici oldu. Yeni ihracat siparişlerinde de artış gözlendi.
- Bazı anket katılımcıları şubat ayındaki depremler nedeniyle aksaklıklarla karşılaşmaya devam ederken, diğerleri üretime yeniden başladıklarını bildirdi. Ayrıca depremlerden etkilenen bölgelerdeki yeniden inşa çalışmalarının bazı firmalarda üretimin artmasını sağladığı gözlendi.
- Takip edilen 10 sektörün altısı üretimini artırırken, beşinde üretim şubattaki yavaşlamanın ardından martta yeniden büyüme kaydetti. Bu sektörler tekstil, ağaç ve kağıt ürünleri, makine ve metal ürünler, elektrikli ve elektronik ürünler ile kara ve deniz taşıtları imalatı oldu. En güçlü üretim artışı ise son üç ayda ilk kez büyüme sergileyen tekstil imalatında gözlendi, en belirgin düşüş ise gıda ürünleri imalatı sektöründe gerçekleşti. Ayrıca üretimin yavaşlamaya devam ettiği sektörlerde de düşüşler bir önceki anket dönemine göre hız kesti.
- Yeni siparişlerde en hızlı iyileşme ise kara ve deniz taşıtları sektöründe görüldü. Yeni siparişlerdeki en keskin yavaşlama ise son dört ayda ilk kez düşüş gözlenen kimyasal, plastik ve kauçuk ürünler sektöründe kaydedildi.
- Öte yandan, üretim gereksinimlerindeki artışa karşın, depremlerin ve yeni devreye giren erken emeklilik yasasının etkisiyle istihdam son beş ayda ilk kez düşüş sergiledi.
- Ayrıca martta sektörlerin birçoğunda girdi fiyatları enflasyonu yavaşlarken, girdi fiyatlarındaki en belirgin artış, makine ve metal ürünlerinde görüldü, en ılımlı artış ise kimyasal, plastik ve kauçuk sektöründe gözlendi. Özellikle, tedarik zincirlerinin iyileşme sergilediği mart ayında ana metal ve tekstil sektörlerinin teslimat süreleri kısalırken diğer birçok sektörde de gecikmeler bir önceki aya göre daha ılımlı kaydedildi. Bu kapsamda, depremler kaynaklı gecikmelerin azalmasına bağlı olarak tedarikçi performansındaki bozulma ılımlı seyretti.
- Bunun yanında, kara ve deniz taşıtları sektöründe talepteki toparlanmanın getirdiği fiyatlama gücünün etkisiyle ürün satış fiyatlarında son yedi ayın en sert artışı gözlendi. Kara ve deniz taşıtları dışındaki ürün satış fiyatları enflasyonunun hızlandığı tek sektör ise giyim ve deri ürünleri imalatı oldu.
ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal veren mart ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI, 49,3’ten 49,2 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilerek imalat sektöründe daralma hızının hafif hızlandığına işaret etmekle birlikte 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyrini beşinci aydır sürdürdü. Özellikle, yüksek faiz oranları ve enflasyonist baskıların talebi olumsuz yönde etkilemesiyle yeni ihracat siparişlerinin art arda onuncu ayda düşmesiyle birlikte yeni siparişler gerilemeye devam etti.
ABD’de mart ayına ilişkin ISM imalat sanayi endeksi ise 47,7’den 46,3 seviyesine beklentilerin üzerinde gerileyerek imalat sanayinde daralmanın hızlandığına işaret ederken, daralma bölgesindeki seyrini beşinci aya taşıdı. Mart ayı verisi, Mayıs 2020’den bu yana imalat sektörü faaliyetlerinde en sert daralmaya işaret etti. Detaylara bakıldığında, yavaşlayan talep kapsamında yeni siparişler, istihdam ve birikmiş siparişler daha hızlı daralırken, üretim düşmeye devam etti. Ayrıca fiyat baskıları azalırken, tedarikçi teslimat endeksi Mart 2009’dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, şubat ayı dayanıklı mal siparişleri nihai verisi TSİ 17’de izlenecek. Şubat ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi, aylık %1 oranında gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşımıştı. Detaylara bakıldığında, şubatta savunma amaçlı uçaklar ve parçalarının (%11,1 düşüş) ve savunma dışı uçaklar ve parçalarının siparişlerindeki belirgin düşüşler (%6,6 düşüş), dayanıklı mal siparişlerinin düşüşünde belirleyici olmuştu.
Bunun yanında, ABD’de üretimin görünümüne ilişkin sinyal verecek olan verilerden şubat ayı fabrika siparişleri verisi TSİ 17’de açıklanacak. Ocak ayı fabrika siparişleri, aylık bazda %1,6 düşüşle beklentilerin üzerinde gerilemişti. Şubatta ise fabrika siparişlerinin aylık %0,5 gerilemeyle birlikte yavaşlayarak düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.
Diğer yandan, Fed’in para politikasına yön vermesi açısından istihdam piyasası verilerinden şubat ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi TSİ 17’de izlenecek. Ocak ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı 11,01 milyondan 10,82 milyona hafif gerilemekle birlikte beklentilerden daha sınırlı gerilemişti ve son 5 ayın en yüksek seviyesine yakın seyrederek firmaların iş gücü talebinin gücünü koruduğuna işaret etmişti. Fed’in, faiz artışlarına devam etmesiyle yavaşlayan ekonomik faaliyetin etkisiyle JOLTS açılan iş sayısının şubatta 10,45 milyon seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.
Ayrıca Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin ÜFE verisi TSİ 12’de açıklanacak. Bölgede ÜFE, aylık bazda ocak ayında %2,8 oranında düşüş kaydetmişti, yıllık ise %24,5’ten %15 seviyesine yavaşlayarak ağustos ayındaki rekor seviye olan %43,4’ten gerilemeyi sürdürmüştü ve böylece Ağustos 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Detaylara bakıldığında, ocakta aylık bazda ÜFE’deki düşüşte, özellikle enerji ürünleri fiyatlarındaki sert düşüş belirleyici olmuştu. ÜFE’deki yavaşlamanın şubatta da sürmesi bekleniyor.
Bunun yanında, küresel ticaretin görünümüne ilişkin de sinyal verecek olan Almanya şubat ayı dış ticaret verileri TSİ 09’da açıklanacak. Almanya’da ihracat aylık bazda aralıkta %6,3 oranında gerilemenin ardından ocakta %2,7 artışla kısmi toparlanma kaydetmişti, ithalat ise aylık %2,1 gerilemeyle düşüşünü yavaşlayarak sürdürmüştü ve son bir yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Detaylara bakıldığında, ocakta ihracattaki artışta, AB dışındaki ülkelere ihracattaki artış belirleyici olmuştu, özellikle Rusya, İngiltere ve ABD’ye ihracat artışları öne çıkmıştı. AB ülkelerine ihracatta ise sınırlı artış gözlenmişti. Ocakta ithalattaki düşüşte ise, AB dışındaki ülkelerden yapılan ithalattaki sert düşüş belirleyici olmuştu, özellikle de Rusya ve Çin’den yapılan ithalattaki düşüşler öne çıkmıştı, buna karşın AB ülkelerinden yapılan ithalatta ise sınırlı artış kaydedilmişti. Şubatta ise aylık bazda ihracatın %1,8 yükselişle artışını yavaşlayarak sürdürmesi, ithalatın ise %1,5 artışla kısmi toparlanması bekleniyor.
Diğer yandan, TSİ 19’da BoE Baş Ekonomisti Pill’in konuşması, BoE’nin para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 14.30’da TCMB tarafından mart ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi yayınlanacak. Şubat ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi, aylık %2,9 oranında artışla 57,07 seviyesinden 58,73 seviyesine yükselmişti ve böylece Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü.
Ayrıca TSİ 10’da TCMB tarafından mart ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu yayınlanacak.
TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 31 Mart haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 2,4 milyar USD azalışla 122,3 milyar USD seviyesine gerilediğini, net uluslararası rezervin ise 0,6 milyar USD azalışla 18,4 milyar USD’ye geldiğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Başkent Doğalgaz (BASGZ, Pozitif): Şirket Yönetim Kurulu, hisse başına brüt 1,16TL (net 1,16TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 4 Mayıs 2023’tür. Son kapanış değerine göre temettü verimi %9,2 olarak hesaplanmaktadır.
Enerjisa Enerji (ENJSA, Nötr): Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, şirketin 2023’te yapacağı 15 milyar TL’lik yatırımın önemli bir bölümünün depremden etkilenen Toroslar Bölgesi’nde planlanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Pınar, 11-15 milyar TL’lik yatırım için yılsonuna kadar finansman sorunu görmediğini belirttiği konuşmasında, 11-15 milyar TL’lik yatırım için tahvil ihracını da kullanacaklarını söyledi. Türkiye’de şebekelerine her yıl 1 milyon yeni abone kaydettiklerini açıklayan Pınar, “Elektrikli araç kaynaklı her yıl yüzde 1,8 fazla elektrik talebi bekliyoruz. Yılsonuna kadar bin şarj istasyonuna ulaşmayı planlıyoruz.” dedi. (Kaynak: BloombergHT)
Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, Açılım Eğitim Ve Öğretim Yapı ile Kırıkkale’de bulunan arazilerine, Arazi Öztüketim Güneş Enerjisi Santrali yapılması hususunda anlaşmaya varmıştır. Anlaşma bedeli vergiler hariç toplam 834bin USD’dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile anlaşma bedeli vergiler hariç 16mn TL)
Şirket, Pado Dondurma Unlu Mam. Yemek Üretimi ile Erzurum’da bulunan arazilerine, Arazi Öztüketim Güneş Enerjisi Santrali yapılması hususunda anlaşmaya varmıştır. Anlaşma bedeli vergiler hariç toplam 1,65mn USD’dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile anlaşma bedeli vergiler hariç 31,7mn TL)
Kardemir (KRDMD, Nötr): Şirketin Genel Müdürü Necdet Utkanlar, yakın gelecekte Kardemir ürünlerinin de savunma sanayisine yönelmesini programlıyor ve o konu üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz açıklamasında bulundu.
Ziraat GYO (ZRGYO, Sınırlı Pozitif): Yönetim Kurulu kararına istinaden; Müşterek Yönetime Tabi Ortaklığı Konkur İnşaat Yatırım ve Pazarlama A.Ş.’nin 32mn TL tutarındaki ödenmiş sermayesinde Şirketin sahip olduğu %50 oranındaki 16mn adet pay, 31.10.2019 tarihli “Hisse Devir Sözleşmesi” ve Ek Protokoller ile belirlenen “Geri Alım Hakkı” şartları doğrultusunda devir tarihi itibariyle hesaplanan 245,9mn TL bedel üzerinden 03.04.2023 tarihi itibarıyla Kurmel Holding A.Ş.’ye devredilmiştir. Satış Sonucu Oluşan Kar/Zarar Tutarı: 18,2mn TL’dir.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında KRGYO.E payında 04/04/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 03/05/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
Sigortacılık: Zorunlu trafik sigortasında azami prim artırım tutarı mayıs’tan itibaren %2 olarak belirlendiği Resmi Gazete’de yayımlandı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Alkim Kağıt (ALKA): Milli Eğitim Bakanlığı Devlet Kitapları Müdürlüğünün 3000 ton 120×80 gr/m2 1. hamur ofset bobin kağıt ihalesi sözleşmesi imzalanmıştır.
Arsan Tekstil (ARSAN): 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremden etkilenen şirkete ait üretim tesislerine ilişkin oluşan hasarla ilgili olarak sigorta şirketi tarafından 111mn TL kısmi ödeme gelmiştir. Kar kaybı ve diğer hasar ekspertiz dosyalarıyla ilgili sigorta eksperinden ve ilgili sigorta şirketinden alınan sözlü bilgiye göre çalışmaların devam ettiği Şirkete bildirilmiştir.
Bülbüloğlu Vinç (BVSAN): Macaristan’da yerleşik bir firmanın; yeni yapacağı fabrika yatırımında kullanmak üzere 3 adet 32 ton kapasiteli portal vinç ve 6 adet 32 ton kapasiteli gezer köprülü vinç için 1,1mn EUR bedelle anlaşma yapılmış olup, avans ödemesi alınarak proje çalışmalarına başlanmıştır. Söz konusu projenin 2023 yılı ikinci yarısında tamamlanması hedeflenmektedir.
Escort Teknoloji (ESCOM): İştiraki Alesta Elektronik’den alınan bilgiye göre; yüksek büyüme potansiyeline sahip erken aşama teknoloji girişimlerine yatırım stratejisi doğrultusunda, Pink Games Oyun Teknolojileri Anonim Şirketi’ne 22,8mn TL değerleme üzerinden %4 iştirak edilmesine, yine aynı değerlemeden %1,6 ilave pay edinimi için opsiyon alınmasına karar verilmiştir. Snapcat, Tiktok gibi uygulamalara HTML tabanlı oyun geliştiren Pink Games, kendi geliştirdiği araçlarla üretim süreçlerini iki kat hızlandırabiliyor.
Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Şirket Sivas İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan 36 ay süreli sağlık bilgi yönetim sistemi (SBYS) hizmet alımı ihalesine katılmıştır. Yapılan ihaleye 3 şirket iştirak etmiş olup 23mn TL ile en uygun teklifi firma vermiştir.
Ortaköy Çay (ORCAY): 19.01.2023 tarihli KAP duyurusuyla kamuoyunun bilgisine sunulan pelet üretimi konusunda alınan yatırım kararı kapsamında; tesis kurulumu amacıyla Giresun’un Espiye İlçesinde 33mn TL bedel ile 24.365 m2 arsa alımı gerçekleşmiştir.
Suwen Tekstil (SUWEN): Şirket ile Moğolistan’da yerleşik bir firma arasında münhasır bayilik sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşmeye göre, 2023-2027 yılları arasında toplamda 3 mağaza açılması planlanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,56’dan %8,50 seviyesine geriledi. TCMB dün 30 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 234 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 45 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi