Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (31.08.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Geçen hafta Fed’in düşük faiz konusunda güvence vermesi ile birlikte pozitif risk iştahı haftanın ilk işlem gününde de devam ediyor. ABD vadelileri bu sabah %0,5 civarında alıcılı bir görüntü sergilemekteler. Dolar endeksi (DXY) de bu ay gördüğü dip seviyelerine yakın seyrediyor. TL ise Dolar karşısında yatay bir görüntü sergilerken, BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Ancak, ana gündem maddesi olarak takip edilen Doğu Akdeniz konusunda belirsizlikler sürüyor. Dolayısıyla, geçen hafta negatif ayrışan ve güçsüz bir görüntü çizen endekste baskı devam edebilir. Bugün saat 10’da yurtiçinde ikinci çeyrek büyüme verisi ile temmuz ayına ait dış ticaret dengesi izlenecek.

MAKROEKONOMİ

Gerek yurt içi gerekse yurt dışında yoğun veri takvimine sahip bir haftaya başlangıç yapıyoruz. Fed’in yeni para politikası stratejisi ardından dolar endeksi iki yılın en düşük seviyelerinde bulunuyor. Çin ve Japonya’daki olumlu verilerin desteğiyle ABD vadelileri ve Asya borsaları ise yeni haftaya alıcılı bir şekilde başlıyor.

  • Çin resmi imalat dışı PMI ağustos ayında toparlanmasını devam ettirdi ve hizmet ve inşaat sektöründeki görünüme dair fikir veren bu endeks 54,2 seviyesinden 55,2’e yükseldi. Ülkenin imalat PMI verisi ise ağustos ayında yatay bir görünüm sergiledi ve 51 seviyesinde gerçekleşti. Japonya’da sanayi üretimi otomotiv sektörünün desteğiyle temmuz ayında iyileşti.
  • Japonya’da genişleyici para ve maliye politikalarının devamına ilişkin endişelerin bugün kısmen hafiflediğini görüyoruz. Eski Başbakan Abe’nin yakınındaki kabine sekreterinin 13-15 Eylül’de yapılması planlanan seçime katılabileceğinin gözlenmesi genişletici politikaların devamına işaret ediyor.

Yurt içinde haftanın odak noktaları bugünkü saat 10’da açıklanacak Türkiye’nin ikinci çeyrekteki GSYH gelişimi ile perşembe günkü enflasyon rakamları olacak. Bugün ayrıca temmuz ayına ilişkin dış ticaret dengesi açıklanacak ve Hazine ve Maliye Bakanlığı, borçlanma stratejisini paylaşacak. Salı günü ağustos ayına ilişkin imalat PMI verisi ile cuma günkü reel efektif döviz kuru endeksi takip edilecek gelişmelerden.

Salgın nedeniyle iktisadi faaliyetin kesintiye uğraması sonrası ikinci çeyrek, salgının etkisini en belirgin hissedeceğimiz dönem oldu. Ekonomideki yavaşlama nisan ayında belirginleşti, sınırlamalar nedeniyle bu dönemde seyahat geliri elde edemezken, ihracatta yavaşlama gözlendi. Mayıs ayında küresel anlamda kademeli normalleşme ihracat ortaklarında da sınırlı toparlanmayı beraberinde getirdi ve yurt içindeki parasal ve mali önlemlerle birlikte mayıs ayında ekonomi dipten çıkış gösterdi. Haziran ayında imalat PMI verisinin büyüme eşik değerini aşmasıyla birlikte toparlanmanın ise güç kazandığı görüldü.

  • Neticede Foreks anketine göre anket katılımcılarının GSYH beklentileri %7 ile %13 arasında daralma olarak şekillenmekte. Anket katılımcıları ortalamada ise %10,7 daralma beklemekte. Foreks anketine göre anket katılımcılarının 2020 yılı GSYH tahmini ise %2,4 büyüme ve %3,8 daralma arasında, ortalama beklenti ise %1,5 daralma olarak şekillenmekte. 2009 yılı birinci çeyreğinde Türkiye ekonomisi yıllık %14,4 daralmıştı. Türkiye ekonomisi, salgının etkilerinin keskin hissedilmediği 2020 yılının ilk çeyreğinde %4,5 büyümüştü. İlk çeyrekte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, bir önceki çeyreğe göre %0,6 artmıştı.
  • Gerek yurt içinde gerekse küresel ekonomide salgının en belirgin etkisi ikinci çeyreğe yansıdı. Seçilmiş ülkeler içerisinde İngiltere ekonomisi 2. çeyrekte %20,4 ile en belirgin daralmayı gerçekleşirken, Çin ekonomisi salgının belirgin etkisini 1. çeyrekte hissetmesi sebebiyle 2. çeyrekte %11,5 büyüdü. 1. çeyrekte Çin çeyreksel %10 daralmıştı. Bloomberg beklentisi ise 2. çeyrekte Türkiye’deki yıllık daralmanın %10,3, çeyreksel daralmanın ise %11,7 olabileceği yönünde.

Bugün temmuz ayına ilişkin dış ticaret rakamları açıklanacak. Geçici verilere göre temmuz ayında dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,8 oranında gerileyip 2,7 milyar USD oldu. Bugünkü rakamlarında bu seviyelerde gerçekleşmesi beklenmekte. Geçici verilere göre temmuz ayında ihracat 15 milyar USD ile pandemi öncesi dönemi aştı. İç talepteki güçlenme ışığında ithalatta aylık %8,9 artış gözlenirken, haziran ayındaki aylık %22 artıştan daha zayıf gerçekleşti. Son 3 aydır ihracattaki aylık artış ise ithalattaki artıştan daha fazla gerçekleşmekte.

Ağustos ayında TÜFE’nin aylık %1 artış sergileyerek yıllık enflasyonun %11,76 seviyesinden %11,89 seviyesine yükselmesi beklenmekte. Salgın kaynaklı fiyat düzeltmeleri, döviz kuru ve kredilerin katkısıyla iç talepteki gelişmeler bu süreçte enflasyonun yukarı yönlü eğiliminde belirleyici oluyor. PPK toplantı özetlerinde de vurgulandığı üzere ağustos ayında çekirdek enflasyon göstergelerin eğilimlerinde yükselişin sürmesi öngörülmekte. TCMB’nin son dönemdeki likidite kanalı ile gerçekleştirdiği sıkılaştırma adımlarının ise kredi büyümesini normalleştirmesini ve TL’deki oynaklığı hafifleterek enflasyon üzerindeki baskıyı sınırlayacağını değerlendirmekteyiz.

Yurt dışı tarafında ise bugünün öne çıkan gelişmeleri ağustos ayına ilişkin Almanya TÜFE ve ABD Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi ile Atlanta Fed Başkanı ile Fed Başkanı yardımcısının konuşmaları olacak. Bugün İngiltere piyasaları kapalı.

  • Hafta genelinde yarınki Çin dahil olmak üzere ağustos ayı küresel imalat PMI verileri ile ABD ISM imalat ve Euro Bölgesi işsizlik rakamları, çarşamba günkü ABD ADP özel sektör istihdam verisi, perşembe günkü küresel hizmet PMI verileri ve ABD ISM hizmet ile cuma günkü ABD tarım dışı istihdam verisi haftanın odak noktaları olacaktır. Çarşamba günü Euro Bölgesi TÜFE verileri ile Fed’in uzun bir süre faiz artırmayacağını işaret eden Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ardından bu hafta yoğun bir şekilde Fed bölgesel başkanlarının konuşmalarını da yakından izleyeceğiz.
  • Ağustos öncü PMI verileri, Euro Bölgesi’nde bir miktar yavaşlamaya, ABD ve İngiltere’de ise daha olumlu bir resme işaret etmişti. Geçen hafta açıklanan ABD’de dayanıklı mal siparişleri de, ardı ardına üç aydır ki yükselişini sürdürürken, otomobil talebinin desteğiyle temmuz ayında güçlü artış kaydetmişti. Dolayısıyla temmuz ayındaki görüntüye kıyasla son dönemde ABD tarafında açıklanan verilerin Euro Bölgesi’nden daha iyi geldiğini görmekteyiz. İtalya ve Fransa’da artan vakaları da dikkate alınca bu hafta açıklanacak verilerde bu görüntünün sürüp sürmeyeceğini izleyeceğiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Arçelik (ARCLK, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye kredi notu görünümünün revizyonunu takiben Şirketin “BB” olan yabancı para ve TL cinsinden uzun vadeli kredi notlarını teyit etti ve görünümü “negatif” olarak revize etti. Fitch Ratings, Şirketin kıdemli teminatsız tahvil notunu ise “BB” olarak teyit etti. Fitch Ratings Şirketin “AAA(tur)” olan Uzun Vadeli Ulusal Kredi Notunu teyit etti ve not görünümünü “negatif” olarak revize etti.

Türk Telekomünikasyon (TTKOM, Nötr): Fitch Ratings, 21 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye’nin uzun vadeli kredi notlarını (IDRs) “BB-” olarak teyit ederek görünümünü “Durağan” dan “Negatif” e revize etmiştir. Bunu takiben, Fitch Ratings Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin (Türk Telekom) uzun vadeli kredi notlarını (IDRs) “BB-” olarak teyit ederken, görünümlerini “Durağan” dan “Negatif” e revize etmiştir.

Fitch Ratings Türk Telekom’un yabancı para ve TL cinsinden uzun vadeli kredi notlarını (IDRs) teyit ederken, görünümlerini “Durağan” dan “Negatif” e revize etmiş ve Uzun Vadeli Ulusal Kredi notunu “AA+(tur)”, görünümünü “Durağan” olarak teyit etmiştir.

Migros Ticaret (MGROS, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Migros Ticaret A.Ş.’nin ‘AA(tur)’ olan ulusal uzun vadeli kredi notunu gözden geçirmiş ve ‘AA(tur)’ olarak teyit etmiştir. Not görünümü de “Pozitif” olarak teyit edilmiştir.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): 133 gün vadeli 600mn TL nominal değerli Vakıfbank finansman bonoları ihraç ve halka arz edilecek olup Vakıfbank Finansman Bonolarının ihraç ve halka arzına ilişkin talep toplama işlemi 31 Ağustos ve 01-02 Eylül 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Söz konusu bonolara, 600mnTL nominal olan halka arz büyüklüğünden fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 900mn TL nominal tutara yükseltilebilecektir.

SEKTÖR HABERLERİ

Kısa Çalışma Ödeneği: Kısa çalışma ödeneği uygulamasının 2 ay daha uzatılmasını öngören karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Koronavirüs pandemisi nedeniyle 29 Mart tarihinde başlatılan uygulamada daha önce uzatılan süre 31 Ağustos’ta sona eriyordu. NOT: İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında sağlanan bir imkan olan kısa çalışma ödeneği, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlanmasını öngörüyor. Kaynak: Bloomberg

Otomotiv: Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca cari açık üzerinde yüksek düzeyli olumsuz etkiye sahip olan otomobil ithalatının azaltılması amacıyla motor silindir hacmi aralıkları ve özel tüketim vergisi matrahları esas alınarak düzenlemeye gidildi. Türkiye’de 1600 cc altı yüzde 60 ÖTV oranına tabi olan otomobillerin neredeyse tamamı (yüzde 99,3’ü), 1600 cc üzeri otomobillerin ise tamamı ithal ediliyor. Bu grup otomobillere uygulanan ÖTV oranlarında artışa gidilirken, 1600 cc altında olup yerli imalatın yoğunlaştığı alanda da vergisiz satış bedeli 70 bin liradan 85 bin liraya artırılarak yerli üreticiye ve yerli sanayiye destek verilmesi amaçlandı. Hibrit otomobiller için mevcut korelasyon korunarak bu araçlardaki ÖTV oranları da eşgüdümlü bir şekilde artırıldı. (TOASO, Sınırlı Pozitif; FROTO, Nötr; DOAS, Negatif)

Böylece maliye politikası değişikliğiyle, yüksek fiyatlı ithal otomobillere olan talebin düşük ÖTV oranına tabi otomobillere yönelmesi, bu kapsamda daha az yüksek fiyatlı otomobil ithal edilmesi, yerli otomobil satışının artması, buna bağlı ithalatın miktarının azalması ve kompozisyonunun değişmesi suretiyle daha az ithalat bedeli ödemesi yoluyla cari açığın azalmasına olumlu katkı vermesi hedeflendi.

Örneğin, motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçmeyen, ÖTV matrahı 130 bin lirayı aşan otomobiller için ÖTV oranı yüzde 60’tan yüzde 80’e çıkarıldı. Motor silindir hacmi 2000 cc’yi geçen ÖTV matrahı 170 bin lirayı aşmayan elektrikli otomobiller için vergi oranı yüzde 100’den yüzde 130’a, diğerleri için de yüzde 110’dan yüzde 150’ye yükseltildi. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Yibitaş Yozgat (YBTAS): Piyasa koşulları nedeniyle, Şirket, Yozgat Çimento Fabrikası klinker üretim hattının yaklaşık olarak 3(üç) aylık bir süre için geçici olarak faaliyetinin durdurulmasına karar vermiştir. Üretim planlaması kapsamı neticesinde ve piyasa koşulları öngörüsü dahilinde anılan sürede klinker stokları, çimento üretim ve satış ile klinker satış taleplerini karşılayacak seviyededir. Dolayısıyla devam eden duruştan çimento üretim ve satışları etkilenmeyecektir.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10 seviyesinden %10,02 seviyesine yükseldi. Cuma günü TCMB 10 milyar TL tutarında geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı %10,73’ten fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 287,6 milyar TL ile 150 milyar TL’si (30 milyar 3 aylık,%6,75 + 120 milyar TL 1 aylık,%11,16) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 120 milyar TL’si BİST’te %9,75’ten, 10,8 milyar TL’si BAPP’ta %9,75’ten ve diğer geri kalan 6,8 milyar TL TCMB bünyesinde %9,75’ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %0,75 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,71-%0,79 bandında hareketin ardından, %0,72 seviyesinden günü düşüşle kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, kısa vadeli tarafta günlük bazda 30 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta günlük bazda 10 baz puana varan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 30 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise genellikle 20 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi