Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (31.07.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Perşembe günü Enflasyon Raporu sunumu ve cuma günü de Merkez Bankası başkan yardımcılarında yapılan değişiklikler yurtiçinde öne çıkan gelişmelerdi. Cuma günü ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 400 baz puanın altına gerilerken, son iki günde bankacılığa gelen alımlarla birlikte BIST100 endeksi haftayı %5,67 oranında primle tamamladı. Olumlu risk algısı ve borsayı cazip kılan faktörlerin devam etmesine istinaden Borsada alım iştahı haftanın ilk işlem gününde de sürebilir. Yurtiçinde bu hafta perşembe günü açıklanacak temmuz ayı enflasyon verisi öne çıkıyor. Yurtdışında ise geçen hafta Fed toplantısının ardından veriler önemli olmaya devam edecektir. Bu kapsamda, veri gündemi açısından yoğun geçecek haftada ABD’de tarım dışı istihdam ve ISM verisi öne çıkıyor. Bu sabah ise Çin’de PMI’ın beklentilerin üzerinde gelmesi ile Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yaklaşık %0,5 primli. Bu arada geçen hafta sürpriz yaparak 10 yıllık tahvilde getiri hedefindeki üst sınırını 50 baz puan artırarak verim eğrisi kontrolüne esneklik getiren Japonya Merkez Bankası’nın bu sabah tahvil alımı yaptığına yönelik haber akışı önemli. Nikkei endeksi %1’in üzerinde primli. Son olarak, ABD vadelilerinin ise haftaya hafif baskı altında başladığını izliyoruz.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, Fed’in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör haziran ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar haziran ayı verileri takip edildi.

  • Buna göre, haziranda PCE deflatörün aylık artış hızı beklentilerle uyumlu olarak %0,1’den %0,2’ye hızlanırken, yıllık bazda da beklentilerle uyumlu olarak %3,8’den %3 seviyesine geriledi ve böylece Mart 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.
  • Çekirdek PCE deflatörün artış hızı ise aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak %0,3’ten %0,2 seviyesine yavaşlarken, yıllık bazda da %4,6’dan %4,1 seviyesine geriledi ve böylece Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.
  • Haziranda kişisel gelirlerin aylık bazda artış hızı ise %0,5’ten %0,3 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,5) altında gerçekleşirken, kişisel harcamaların aylık bazda artış hızı ise %0,2’den %0,5 seviyesine yükselerek beklentilerin (%0,4) üzerinde kaydedildi ve tüketicilerin, daha yüksek faiz oranlarına karşı tüketim talebinin canlılığını koruduğuna işaret etti.

Ayrıca ABD’de temmuz ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, 72,6’dan 71,6 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilmekle birlikte enflasyonda devam eden gevşemenin yanında iş gücü piyasasındaki istikrarlı seyrin etkisiyle bir önceki ayki 64,4 seviyesinin belirgin şekilde üzerinde gerçekleşti ve Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyeye kaydedildi. Detaylara bakıldığında, temmuzda cari koşullar alt endeksi 77,5’ten 76,6’ya hafif aşağı yönlü revize edilirken, beklentiler alt endeksi ise 69,4’ten 68,3’e hafif aşağı yönlü revize edildi. Ayrıca tüketicilerin bir yıl sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentileri %3,4 seviyesinde korunurken, uzun vadeli yıllık enflasyon beklentileri ise %3,1 seviyesinden %3 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi.

Öte yandan, Euro Bölgesi’nde temmuz ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi, öncü veriyle uyumlu olarak -15,1 seviyesinde gerçekleşerek Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmekle birlikte, ECB’nin faiz artışlarına devam etmesinin etkisiyle negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü.

Bunun yanında, Almanya’da temmuz ayı öncü TÜFE verisi edildi. Almanya’da manşet TÜFE aylık bazda haziranda %0,3 oranında artışın ardından temmuz ayında da beklentilerle uyumlu olarak %0,3 oranında artış sergiledi, yıllık bazda da beklentilerle uyumlu olarak %6,4’ten %6,2 seviyesine hafif geriledi. Ayrıca yıllık bazda çekirdek TÜFE ise temmuzda %5,8’den %5,5 seviyesine hafif geriledi.

Diğer yandan, Almanya’da ve Fransa’da bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi öncü verileri açıklandı. Almanya ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüksek seyreden enflasyon, devam eden enerji krizi ve ECB’nin faiz artırımlarıyla birlikte sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle çeyreklik bazda %0,4 oranında daralmanın ardından bu yılın ilk çeyreğinde enerji krizine yönelik endişelerin azalmasına karşın sıkılaşan finansal koşulların tüketici harcamalarını baskılamasıyla ve kamu harcamalarındaki düşüşle %0,1 oranında daralma kaydetmişti ve böylece iki çeyrek üst üste daralmayla resesyona girmişti. Almanya ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde ise çeyreklik bazda %0 oranında büyümeyle durağan seyretti ve resesyondan çıktı, beklentiler ise %0,1 oranında büyüme sergilemesi yönündeydi. Fransa ekonomisi ise, geçen yılın son çeyreğinde ve bu yılın ilk çeyreğinde %0,1 oranında sınırlı büyümeyle durağana yakın seyir kaydetmesinin ardından, bu yılın ikinci çeyreğinde %0,5 oranında büyüme kaydederek beklentilerin (%0,1 büyüme) üzerinde büyüme sergiledi ve böylece 2022 yılının ikinci çeyreğinden bu yana en güçlü büyüme görüldü.
.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından haziran ayı dış ticaret dengesi verisi yayınlandı.

  • Buna göre, ihracat aylık bazda mayısta %12,3 artışla 21,6 milyar USD seviyesine yükselmesinin ardından haziranda aylık %3,4 oranında kısmi düşüşle 20,9 milyar USD seviyesine geriledi. Aylık ihracat martta ise %26,9 oranında artışla 23,6 milyar USD seviyesine yükselerek rekor seviyede gerçekleşmişti, 2022 yılında ise aylık ortalaması 21,2 milyar USD seviyesinde kaydedilmişti.
  • İthalat ise mayısta aylık %21,9 oranında güçlü artışla 34,2 milyar USD seviyesine yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmasının ardından haziranda aylık %23,8 oranında belirgin düşüşle 26,1 milyar USD seviyesine geriledi. İthalatta 2022 yılı aylık ortalaması 30,3 milyar USD seviyesindeydi. Haziranda ihracattaki düşüşte Bayram tatili nedeniyle yaşanan iş günü kaybının etkili olduğu söylenebilir, ithalattaki düşüşte, özellikle altın ithalatındaki belirgin düşüş ve enerji ithalatındaki görece daha sınırlı düşüş etkili oldu.
  • Haziranda dış ticaret açığı ise aylık %58,9 oranında düşüşle 12,6 milyar USD’den 5,2 milyar USD seviyesine geriledi, 2022 yılında aylık ortalama dış ticaret açığı 9,1 milyar USD seviyesindeydi, aylık dış ticaret açığı rekor seviyeye ise 14,3 milyar USD ile ocak ayında ulaşmıştı.
  • Dış ticaret verilerine 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında ise, ihracat mayıstaki 254,3 milyar USD’den haziranda 251,8 milyar USD seviyesine gerilerken (kümülatif ihracat rekor seviyeye 256 milyar USD seviyesiyle ocak ayında ulaşmıştı), ithalat ise mayıs ayındaki rekor seviye olan 376,6 milyar USD’den haziranda 371 milyar USD seviyesine geriledi. Dış ticaret açığı da 122,2 milyar USD’den 119,4 milyar USD seviyesine geriledi.
  • Enerji ithalatı aylık bazda mayısta aylık %7,3 artışın ardından haziranda aylık %18,6 düşüşle 4,3 milyar USD seviyesine gerilerken, altın ithalatı ise mayısta aylık %126,8 oranında sert artışla 2,8 milyar USD seviyesine yükselmesinin ardından haziranda %31 düşüşle 1,9 milyar USD seviyesine geriledi.

Ayrıca TÜİK tarafından temmuz ayı ekonomik güven endeksi verisi yayınlandı. Güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan ekonomik güven endeksi önceki üç ayda 100 iyimserlik eşik değerinin üzerindeki seyrinin ardından temmuz ayında aylık bazda %1,8 oranında düşüşle 101,12 seviyesinden 99,28 seviyesine gerileyerek son dört ayın en düşük seviyesinde kaydedildi.

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

  • ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan temmuz ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI ve ISM imalat sektörü endeksi verileri yarın ve S&P Global hizmet sektörü nihai PMI ve ISM imalat dışı endeksi verileri ise perşembe günü takip edilecek. Öncü verilere göre, temmuzda imalat PMI hafif düşüş beklentisine karşın 46,3’ten 49 seviyesine yükselerek imalat sektöründe daralma hızının yavaşladığına işaret etmişti.  Detaylara bakıldığında, temmuzda imalat sektöründe üretim seviyesi yatay seyrederken, yeni siparişlerde daha sınırlı düşüşün etkisiyle son üç aylık dönemin en ılımlı daralması gözlenmişti. Firmaların, yavaşlayan iç ve dış talep koşullarında girdi alımlarını azaltmaya ve maliyetleri düşürmeye yönelmeleriyle girdi ve ürün satış fiyatlarında düşüşler görülmüştü. Girdilere yönelik zayıf taleple, tedarikçi teslimat sürelerinde de belirgin iyileşmeler gözlenmişti. Temmuzda hizmet PMI ise 54,4’ten 52,4 seviyesine beklentilerin üzerinde gerileyerek hizmet sektöründe büyümenin yavaşladığına işaret etmekle birlikte son altı aydır büyüme bölgesinde seyretmişti. Özellikle, yüksek faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskılamasıyla yeni satışların artış hızının yavaşlaması nedeniyle temmuzda hizmet sektöründe şubat ayından bu yana en zayıf büyüme kaydedilmişti. Firmaların iş oluşturma imkanı ise, artan ücret maliyetleri ve açık pozisyonlara ilişkin nitelikli personel eksikliği nedeniyle son altı ayın en düşük seviyesine gerilerken, firmaların girdi ve ürün satış fiyatları güçlü artış kaydetmişti. Haziran ayına ilişkin ISM imalat sanayi endeksi ise 46,9’dan 46 seviyesine gerileyerek imalat sanayinde daralmanın hafif hızlandığına işaret etmekle birlikte, daralma bölgesindeki seyrini dokuzuncu aya taşımıştı. Böylece Mayıs 2020’den bu yana imalat sektöründe en hızlı daralma kaydedilmişti. Haziran ayına ilişkin ISM imalat dışı endeksi ise, 50,3’ten 53,9 seviyesine yükselerek beklentilerin üzerinde artış kaydetmişti ve imalat dışı sektörlerde büyümenin hızlandığına işaret etmekle birlikte büyüme bölgesindeki seyrini altıncı aya taşımıştı. Ayrıca perşembe günü haziran ayı dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi izlenecek. Dayanıklı mal siparişleri, mayısta aylık %2 oranında artışın ardından haziranda öncü veriye göre aylık %4,7 oranında artışla beklentilerin (%1,3 artış) belirgin şekilde üzerinde artış kaydetmişti ve böylece yükselişini dördüncü aya taşımıştı. Detaylara bakıldığında, haziranda savunma dışı uçaklar ve parçalarının (%69,4 artış) siparişlerindeki belirgin artış, dayanıklı mal siparişlerinin yükselişinde belirleyici olmuştu. Bunun yanında, firmaların yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise haziranda aylık bazda %0,2 artış kaydetmişti ve böylece son üç ayda artışını sürdürerek yatırımlarda toparlanmaya işaret etmişti. Fabrika siparişleri ise, aylık bazda nisanda %0,3 artışın ardından mayısta da aylık bazda %0,3 artış kaydetmekle birlikte beklentilerin altında artış sergilemişti. Bunun yanında, yarın haziran ayına ilişkin inşaat harcamaları verisi izlenecek. İnşaat harcamalarının aylık artış hızının haziranda %0,9’dan %0,6 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.  Öte yandan, Fed’in para politikasına yön vermesi açısından istihdam piyasası verileri izlenecek. Bu kapsamda, istihdam piyasası verilerinden, yarın haziran ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, çarşamba günü temmuz ayı ADP özel sektör istihdam verisi, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi ve cuma günü ise temmuz ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri izlenecek. Mayıs ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, 10,32 milyondan 9,82 milyon seviyesine gerileyerek beklentilerin (9,90 milyon) hafif üzerinde düşüş sergilemişti. Açılan iş sayısının beklentilerin üzerinde gerilemesi, firmaların iş gücü talebinin kısmi ivme kaybına işaret etmekle birlikte pandemi öncesi seviyelerin keskin bir şekilde üzerinde kalmıştı ve ABD ekonomisinde sıkı iş gücü piyasası görünümünün devam ettiğine dair görüşleri desteklemişti. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 228 bin kişi seviyesinden 221 bin kişi seviyesine gerileyerek son beş ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmekle birlikte, tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürmüştü. Haziran ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam artışı, 267 bin kişi seviyesinden 497 bin kişi seviyesine yükselerek kısmi yavaşlama beklentilerine (225 bin kişi artış) karşın belirgin şekilde artış kaydetmişti ve böylece Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmişti. Haziran ayında tarım dışı istihdam artışı ise, 306 bin kişi seviyesinden 209 bin kişi seviyesine gerileyerek beklentilerin (230 bin kişi) üzerinde düşüş sergilemişti ve böylece Aralık 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti, ayrıca bir önceki ayın verisi de 339 bin kişiden söz konusu 306 bin kişi seviyesine aşağı yönlü revize edilmişti. İşsizlik oranı ise, haziranda beklentilerle uyumlu olarak Ekim 2022’den bu yana en yüksek seviye olan %3,7’den %3,6 seviyesine gerilemişti. Haziranda işsiz sayısı 140 bin kişi azalışla 5,96 milyona gerilerken, istihdam edilenlerin sayısı ise 273 bin kişi artışla 161 milyona yükselmişti. İş gücüne katılım oranı ise %62,6 seviyesinde yatay seyretmişti ve böylece Mart 2020’den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Enflasyonun seyri açısından bakılan ortalama saatlik kazançlar, yani ücretlerdeki artış hızı ise haziranda aylık bazda %0,4 seviyesinde gelerek beklentilerin (%0,3 artış) üzerinde gerçekleşmişti ve bir önceki ayın verisi de %0,3’ten %0,4 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti, yıllık bazda artış hızı da %4,4 seviyesiyle beklentilerin (%4,2) üzerinde gelirken, bir önceki ayın verisi de %4,3’ten %4,4 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti. Bu kapsamda ortalama saatlik kazançlar verileri, ücretler kaynaklı enflasyonist baskıların canlılığını koruduğuna işaret etmişti. Bu hafta açıklanacak istihdam piyasası verilerinin ise, Fed’in faiz artışlarının etkisiyle genel olarak kısmi zayıflama sergilemesi bekleniyor. Buna göre, haziran ayı JOLTS açılan iş sayısı verisinin 9,82 milyondan 9,60 milyon seviyesine gerilemesi, temmuz ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam artışının 497 bin kişi seviyesinden 183 bin kişi seviyesine yavaşlaması, tarım dışı istihdam artışının 209 bin kişi seviyesinden 200 bin kişi seviyesine gerilemesi, işsizlik oranının ise %3,6 seviyesinde yatay seyretmesi ve ortalama saatlik kazançların aylık artış hızının %0,4’ten %0,3 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda artış hızının da %4,4’ten %4,2 seviyesine gerilemesi bekleniyor.
  • Avrupa genelinde son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan temmuz ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri yarın ve hizmet sektörü nihai PMI verileri ise perşembe günü takip edilecek. Öncü verilere göre, bölge genelinde temmuzda imalat PMI’lar 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürmekle birlikte gerileyerek daralma hızlarının arttığına işaret etmişti. Bu kapsamda imalat PMI’lar, temmuzda Almanya’da 40,6’dan 38,8’e, Euro Bölgesi’nde 43,4’ten 42,7’ye, Fransa’da ise 46’dan 44,5’e ve İngiltere’de 46,5’ten 45’e gerileyerek imalat sektöründe daralmanın hızlandığına işaret etmişti. Temmuzda hizmet PMI’lar ise, Fransa’da daralma bölgesindeki seyrini sürdürürken diğer bölgelerde ise düşüş kaydederek hizmet sektöründe büyümenin yavaşladığına işaret etmişti. Buna göre temmuzda hizmet PMI’lar, Fransa’da 48’den 47,4’e gerileyerek daralma hızının arttığına işaret ederken, Almanya’da 54,1’den 52’ye, Euro Bölgesi’nde 52’den 51,1’e ve İngiltere’de ise 53,7’den 51,5’e gerileyerek hizmet sektöründe büyümenin yavaşladığına işaret etmişti. Bunun yanında, İtalya’da ve Euro Bölgesi’nde bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi öncü verileri bugün açıklanacak. İtalya ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde %0,1 oranında daralmanın ardından bu yılın ilk çeyreğinde ise %0,6 oranında büyüme kaydetmişti. Euro Bölgesi ekonomisi ise geçen yılın son çeyreğinde %0,1 oranında daralma sergilemesinin ardından bu yılın ilk çeyreğinde %0 oranında büyüme sergileyerek durağan seyretmişti. İkinci çeyrekte ise çeyreksek bazda İtalya ekonomisinin %0 büyümeyle durağan seyretmesi ve Euro Bölgesi ekonomisinin ise %0,2 oranında büyüme sergilemesi bekleniyor. Öte yandan, ECB’nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, bugün Euro Bölgesi’nde temmuz ayı öncü TÜFE verisi takip edilecek. Euro Bölgesi’nde manşet TÜFE’nin haziranda aylık artış hızı %0’dan %0,3 seviyesine yükselirken, yıllık bazda ise %6,1 seviyesinden %5,5 seviyesine gerilemişti ve böylece Ocak 2022’den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Buna karşın çekirdek TÜFE’nin ise, haziranda aylık artış hızı %0,2’den %0,4 seviyesine yükselirken, yıllık bazda ise %5,3’ten %5,5 seviyesine yükselmişti ve böylece mart ayında ulaştığı rekor seviye olan %5,7 seviyesine yaklaşmıştı. Çekirdek enflasyondaki yükseliş, ECB’nin gelecek toplantılarda faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik beklentileri güçlendirmişti. Temmuzda ise manşet TÜFE’nin aylık %0,1 oranında düşüş kaydetmesi ve yıllık bazda ise %5,5’ten %5,4 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Çekirdek TÜFE’nin ise temmuzda yıllık bazda %5,5’ten %5,3 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Ayrıca Euro Bölgesi’nde haziran ayına ilişkin ÜFE verisi perşembe günü açıklanacak. Bölgede mayıs ayına ilişkin ÜFE, özellikle enerji fiyatlarında devam eden gerilemenin etkisiyle aylık bazda %1,9 oranında düşüş sergileyerek düşüşünü beşinci aya taşımıştı, yıllık bazda %0,9 artıştan %1,5 oranında düşüşe geçmişti ve böylece Aralık 2020’den bu yana üretici fiyatlarında ilk düşüş kaydedilmişti. ÜFE’deki gerilemenin sürmesi bekleniyor, bu kapsamda haziranda aylık bazda ÜFE’nin %0,3 oranında gerilemesi ve yıllık bazda da düşüş hızının %1,5’ten %3,1 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Bunun yanında, küresel ticaretin görünümüne ilişkin de sinyal verecek olan Almanya haziran ayı dış ticaret verileri perşembe günü açıklanacak. Almanya’da ihracat nisanda aylık bazda %1 oranında artışın ardından mayıs ayında AB ülkelerine yönelik ihracattaki düşüşün etkisiyle aylık bazda artış hızı %0,3 seviyesine yavaşlamıştı, beklentiler ise aylık %0,4 artış yönündeydi. İthalat ise nisanda aylık %0,1 oranında sınırlı düşüşün ardından mayısta AB dışı ülkelerden ithalattaki artışın etkisiyle aylık %2,1 oranında artış kaydetmişti, beklenti ise %0 artışla yatay seyretmesi yönündeydi. Cuma günü diğer yandan, Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak haziran ayı fabrika siparişleri verisi takip edilecek. Almanya’da fabrika siparişleri, nisanda aylık %0,2 artışın ardından mayısta aylık %6,4 artışla beklentilerin oldukça üzerinde artış kaydetmişti ve böylece Haziran 2020’den bu yana fabrika siparişlerdeki en büyük artış kaydedilmişti. Haziranda ise aylık bazda fabrika siparişlerinin %2 oranında düşüş sergilemesi bekleniyor. Cuma günü öte yandan, iç talebin seyrine ilişkin olarak Euro Bölgesi’nde haziran ayı perakende satışlar verisi izlenecek. Bölgede perakende satışlar, nisanda aylık bazda %0 değişimle yatay seyrin ardından mayısta da yatay seyrederek, iç talepte durağan seyre işaret etmişti. Perakende satışlar yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %2,9 gerileyerek son sekiz aydır daralmayı sürdürmüştü. Özellikle, ECB’nin faiz artışlarına devam etmesiyle sıkılaşan finansal koşulların tüketici talebini olumsuz etkilemesi nedeniyle perakende satışların önümüzdeki dönemde baskı altında kalması bekleniyor.
  • Diğer yandan, perşembe günü İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı takip edilecek. BoE, haziran ayındaki toplantısında politika faizini beklentilerin üzerinde 50 baz puanlık artışla %5 seviyesine yükseltmişti ve böylece politika faiz oranını son 15 yılın en yüksek seviyesine çıkarmıştı. Beklentiler ise, politika faizinin 25 baz puan artırılması yönündeydi. Beklentilerin üzerindeki faiz artış kararı, 2 sabit tutulması yönündeki oya karşı 7 oyla kabul edilmişti. Karar metninde, son verilerin enflasyonda daha fazla inatçılık olduğunu gösterdiği ve enflasyonist baskıların devam etmesi halinde daha fazla faiz artırımına gidilebileceği belirtilmişti. BoE Başkanı Bailey ise, Banka’nın, enflasyonu orta vadede %2 hedefine sürdürülebilir şekilde döndürmek için ne gerekiyor ise yapacağını vurgulamıştı. Banka’nın bu haftaki toplantısında ise politika faiz oranını 25 baz puanlık artışla %5,25 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.
  • Asya tarafında ise, küçük ve orta ölçekli firmaların faaliyetlerinin seyrine ilişkin sinyal verecek olan temmuz ayı Caixin imalat sektörü PMI verisi yarın ve Caixin hizmet sektörü PMI verisi de perşembe günü izlenecek. Haziranda Caixin imalat sektörü PMI verisi, 50,9’dan 50,5 seviyesine hafif gerileyerek imalat sektöründe büyüme hızının yavaşladığına işaret etmekle birlikte son iki aydır 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesinde seyretmişti. Haziranda Caixin hizmet sektörü PMI verisi ise, 57,1’den 53,9 seviyesine gerileyerek hizmet sektöründe büyümenin yavaşladığını göstermekle birlikte, hizmet sektöründe art arda altıncı ayda büyümeye işaret etmişti. Temmuzda ise Çin ekonomisindeki yavaşlamayla Caixin imalat sektörü PMI verisinin 50,2 seviyesine ve Caixin hizmet sektörü PMI verisinin de 52,4 seviyesine gerilemesi bekleniyor.
  • Diğer yandan, yarın Avustralya Merkez Bankası’nın toplantısı takip edilecek. Banka, geçen ayki toplantıda politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak %4,10 seviyesinde sabit tutmuştu. Banka, faiz oranlarını geçen ay sabit tutma kararının, Banka’ya ekonominin durumunu, ekonomik görünümü ve ilgili riskleri değerlendirmek için daha fazla zaman sağlayacağını belirtmişti. Ayrıca enflasyonun makul bir zaman diliminde hedefe dönmesini sağlamak için para politikasının biraz daha sıkılaştırılmasının gerekebileceği, ancak bunun, ekonominin ve enflasyonun gelişimine bağlı olacağı vurgulanmıştı. Banka’nın bu haftaki toplantısında ise politika faiz oranını 25 baz puanlık artışla %4,35 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, bugün haziran ayı hizmet üretici fiyat endeksi verisi ve gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri, yarın temmuz ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi, perşembe günü temmuz ayı TÜFE ve ÜFE verileri ve cuma günü ise temmuz ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi takip edilecek. Ayrıca bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Ağustos-Ekim dönemine ilişkin İç Borçlanma Stratejisi Raporu ve cuma günü TCMB tarafından temmuz ayına ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu yayınlanacak.

  • Mayıs ayı hizmet üretici fiyat endeksinin artış hızı aylık bazda %3,90’dan %2,99 seviyesine yavaşlarken, yıllık bazda ise %71,81’den %65,47 seviyesine gerilemişti ve böylece Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan mayıs ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistiklerine göre, mayıs ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık bazda %35,5 artışla 4,5 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmişti. Bununla birlikte bu yılın mayıs ayındaki veri tarihsel olarak en iyi mayıs ayına işaret etmişti. Gelen yabancı ziyaretçi sayısının mayısta yıllık bazda artış hızı ise %29’dan %16,2’ye yavaşlamıştı. Bu kapsamda, mayıs ayı itibarıyla 12 aylık kümülatif bazda gelen yabancı ziyaretçi sayısı 46,6 milyon kişi seviyesinden 47,2 milyon kişi seviyesine yükselerek yeni bir rekora işaret etmişti.
  • Haziran ayında S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, bir önceki aya benzer şekilde 51,5 seviyesinde yatay seyretmişti ve böylece imalat sektöründe büyüme hızının korunduğuna ve faaliyet koşullarında iyileşmenin sürdüğüne işaret etmişti. Veri, büyüme bölgesindeki altıncı aya işaret ederken Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü.
  • Haziran ayında TÜFE, aylık bazda Bloomberg piyasa beklentisi olan %4,30 seviyesinin altında aylık %3,92 artmıştı (mayısta aylık %0,04 artmıştı), bununla birlikte son beş ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti, TÜFE yıllık bazda ise haziranda devam eden baz etkisine karşın kurdaki dalgalanmaların etkisiyle %39,59’dan %38,21 seviyesine kısmi gerilemişti ve böylece Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. TÜFE’de haziranda aylık bazda hızlanmada, hükümet tarafından mayıs ayında doğal gazın hanelere ücretsiz sunulmasıyla mayıs ayında TÜFE hesabında sıfır fiyat yönteminin uygulanmasının devreden çıkmasının önemli belirleyici olduğu gözlenmekteydi. Öte yandan, çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artış ortalama %3,65 ile manşet enflasyonun hafif altında gerçekleşmişti, B çekirdek göstergesi (İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE) yıllık %47,70’ten %46,63’e gerilerken, C endeksi (Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) ise %46,62’den %47,33’e yükselmişti. Ana sanayi grupları bazında enerji kalemindeki belirgin artış ÜFE’deki artışta belirleyici olmuştu. Bununla birlikte haziran ayında başta ana metaller, elektrik, gaz üretim ve dağıtımı, kok ve rafine petrol ürünleri ve tekstil ürünlerinin etkisiyle ÜFE aylık %0,65’ten %6,50’ye hızlanmıştı, (ÜFE 2022 yılında ortalama %5,9 artış, 2003 yılından bu yana ortalama %1,3 artış göstermişti). Yıllık bazda ÜFE %40,76’dan %40,42 seviyesine hafif gerileyerek Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Foreks Anketi’ne göre temmuz ayına ilişkin TÜFE’nin, aylık medyan %9,20 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda medyan %47,44 seviyesinde gelmesi beklenirken, Bloomberg Anketi’ne göre TÜFE’nin, aylık medyan %8,40 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda medyan %46,80 seviyesinde gelmesi bekleniyor. 
  • Haziran ayı reel efektif döviz kuru endeksi, aylık %11,3 oranında düşüşle 58,07 seviyesinden 51,52 seviyesine gerilemişti ve böylece düşüşünü üçüncü aya taşımıştı, bunun yanında Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Çemtaş Çelik Makine (CEMTS, Sınırlı Pozitif): Bursa OSB’de bulunan 12.000 m2 kapalı alan çatı üzerine 2040,22 kWp kurulu gücünde GES yatırımı için Asunim Yenilenebilir Enerji ile sözleşme imzalamış ve yatırıma başlanmıştı. Söz konusu GES yatırımı tamamlanmış ve Türkiye Elektrik Dağıtım tarafından yapılan kontroller neticesinde kabul tutanağına bağlanmış olup kullanılmaya hazır hale gelmiştir.

Çimsa (CIMSA, Sınırlı Pozitif): Şirket, 135,1mn TL nominal değerli çıkarılmış sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 810,5mn TL nominal değerde ve %600 oranında bedelsiz artırılarak 945,6mn TL’ye çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştur.

Galata Wind Enerji (GWIND, Nötr): Şirket’in, %100 sermayesine sahip olacağı ve 1mn EUR sermayeli Hollanda’da yerleşik Galata Wind Energy Global BV unvanlı yeni bir şirket/ bağlı ortaklığın kuruluş işlemlerinin tamamlandığı açıklanmıştır.

Karsan (KARSN, Pozitif): Şirket İtalya merkezli kamu alım kurumu Consip’in açtığı ihalede 320 adedi kapsayan yeni bir çerçeve sözleşmeye daha imza attığını açıkladı. (Kaynak: AA)

Koç Holding (KCHOL, Nötr): Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr) payları ile ilgili olarak 1 TL nominal değerli paylar için satış fiyatı 11,75 TL olmak üzere toplam 575mn TL nominal değerli payın hızlandırılmış talep toplama yöntemiyle borsa dışında gerçekleştirilen satış işleminin takası 28 Temmuz 2023 tarihinde tamamlanmıştır. Bu işlemle birlikte, Koç Holding A.Ş.’nin, Banka sermayesindeki doğrudan payı %20,22’ye, Koç Holding A.Ş. ve bağlı ortaklığı Koç Finansal Hizmetler A.Ş.’nin Banka’daki toplam sermaye payı ise %61,17’ye’e düşmüş olup, Banka üzerindeki yönetim kontrolü devam etmektedir. Banka’nın halka açıklık oranı ise %38,83’e yükselmiştir.

İpek Doğal Enerji (IPEKE, Nötr), Koza Altın (KOZAL, Nötr), Koza Anadolu (KOZAA, Nötr): Daha önce TMSF’ye devredilen şirketlerin müsaderesine ilişkin davada son karar mercii olarak Yargıtay tarafından aleyhlerinde ceza kararı verilen sanıklar dışında Şirketlerde hisseleri bulunan iyi niyetli pay sahiplerinin/yatırımcıların pay ve hakları korunmak kaydı ile şirketlerin müsadere edildiği, bu doğrultuda halka açık olan şirketlerin hisselerinin, Borsa İstanbul’da işlem görmeye devam edeceği bildirilmişti. Bu kapsamda, Şirketlerin ve diğer Koza İpek Grubu şirketlerinin ortaklık yapılarının iyiniyetli pay sahipleri ile üçüncü kişilerin haklarını koruyacak biçimde tescil ve ilanı yönünde Ticaret Sicil Müdürlüğüne bildirimde bulunulmuştur. Bu tescil ve ilan ile grup içi şirketlerdeki ana ortaklık-iştirak yapısının aynen devam ettiğini ve BİST’te işlem gören yatırımcıların haklarının korunduğunu, bunlar dışında kalan gerçek kişilerin paylarının Hazine adına tescil edildiğini, Bu kapsamda, Koza İpek Grubunun Borsa İstanbul’da işlem gören hisselerinin (KOZAL, KOZAA, IPEKE) hukuki durumunda bir değişiklik olmayacağı ve Borsa İstanbul’da işlem görmeye devam edeceği bildirilmiştir.

Diğer yandan Koza Altın, Çukuralan Altın Madeni 3. Kapasite artırımı projesine ilişkin dava ile ilgili açıklama yapmıştır. Buna göre; daha önce Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı Projesi’ne ilişkin verilen dava konusu “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararının hukuka, çevre etki değerlerine uygun olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş olduğu ve ÇED Olumlu kararı kapsamında madencilik (üretim) faaliyetlerinin ilgili mevzuatlara uygun şekilde devam ettiği kamuoyu ile paylaşılmıştı. Davacı tarafından söz konusu karara karşı temyiz kanun yoluna başvurulmuş olup, Danıştay kararı ile davacının temyiz istemi kabul edilmiş olup, ilk derece mahkemesi kararı Şirket aleyhine bozulmuştur. Henüz kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmadığından ve yargılamaya devam edildiğinden şirket ÇED Olumlu kararı kapsamında madencilik üretim faaliyetlerine ilgili mevzuatlara uygun bir şekilde devam etmektedir.

Sasa Polyester (SASA, Nötr): Şirket’in derecelendirme çalışmaları sonucunda Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu ‘A+ (tr)’ ve Kısa Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu : J1 (tr) / (Stabil Görünüm)olarak açıklanmıştır.

Smart Güneş Teknolojileri (SMRTG, Sınırlı Pozitif): Şirket Başkan Yardımcısı Nuri Tezel tarafından yapılan açıklamalarda Şirket’in Aliağa yatırımı ile birlikte yılsonunda 2GW kurulu güce ulaşacağını, son çeyrekte Aliağa yatırımı için makine ekipmanlarının teslim edileceğini ve Şirket yükümlülüklerinin artmasının sebebinin Aliağa yatırımı için kullanılan krediler olduğunu belirtti. Diğer taraftan yılbaşından bu yana kontratların tutarının 7 milyar TL’ye ulaştığını ve yılsonunda öngörülerinin üzerinde bir sonuç beklediklerini açıkladı. Ek olarak önümüzdeki 1-2 sene içerisinde ABD’de yatırım yapmayı planladıklarını paylaştı. (Kaynak: BloombergHT)

TOFAŞ (TOASO, Sınırlı Pozitif): 1.03.2023 tarihinde Stellantis Grubu ile Stellantis Otomotiv Pazarlama’nın (“Stellantis Otomotiv”) paylarının devralınmasına ilişkin ana ilkelerin belirlenmesine yönelik bir Çerçeve Sözleşme imzalandığı duyurulmuştu. Bu kapsamda, Stellantis Otomotiv paylarının tamamının, Stellantis Otomotiv’in Türkiye’deki tüm faaliyet ve Stellantis markalarını içerecek şekilde Tofaş tarafından devralınmasına ilişkin Pay Devir Sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu Pay Devir Sözleşmesi uyarınca;

  • Devir bedeli, (i) olağan net nakit ve işletme sermayesi düzeltmelerine tabi olarak kapanışta nakden ödenmek üzere 400mn EUR ve (ii) kapanışı takip eden ilk 8 mali yılın her birinde Stellantis Otomotiv faaliyetlerinden elde edilen ve değerlemeye esas beklentileri yansıtan sözleşmedeki referans tutarları aşan nakit akışlarının %77,5’i oranında şarta bağlı performans ödemesi olarak belirlenmiştir
  • Pay devir işleminin tamamlanması, ilgili rekabet otoriteleri ve diğer düzenleyici kurumlardan gereken izinlerin alınması dahil belirli kapanış şartlarına tabidir. Bu çerçevede kapanış öncesinde; taraflar arasındaki ticari koşulların da belirleneceği yeni marka (Peugeot, Citroen, Opel ve DS Automobiles) dağıtım sözleşmeleri ile dört marka için öngörülen yeni “K0” modelin hafif ticari araç ve “Combi” versiyonlarının Türkiye’de münhasır üretim ve satış hakkının Tofaş’a verilmesine yönelik üretim sözleşmesinin ve Stellantis Grubu ile ortak iş alanlarının geliştirilmesine yönelik sözleşmelerin imzalanması gerekmektedir.
  • Kapanış koşullarının, Pay Devir Sözleşmesi’nin imzalanmasından itibaren 8 ay içinde yerine getirilememesi halinde tarafların işlemi kapatmama imkânı bulunmaktadır.
  • Ayrıca Koç Holding ile Stellantis Grubu arasındaki mevcut Ortaklık Sözleşmesi de Esas Sözleşme’deki esaslar dikkate alınarak taraflar arasındaki yönetim esaslarının düzenlenmesi amacıyla tadil edilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Kurumların, döviz tevdiat ve katılma hesaplarındaki yabancı paralarını TL’ye çevirmeleri durumunda vade sonunda elde edilen faiz ve kar payları ile diğer kazançlarının kurumlar vergisinden müstesna olması 30 Haziran 2023 itibarıyla uygulanacak. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. (Kaynak: aa)

Enerji: Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) tarafından Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde bazı düzenlemeler yapılarak Resmi Gazete’de yayımlandı. EPDK’dan konuya ilişkin verilen bilgide, elektrik tüketim ihtiyaçlarını kendi elektrik üretim tesislerinden kurmak üzere ülke genelinde lisanssız elektrik üretim yatırımları hızla devam ettiği hatırlatılarak, “Lisanssız elektrik üretim tesisi yatırımı yapmak isteyen kişilerin hangi bölgede ve trafo merkezinde ne kadar kapasite olduğunu öngörebilmesi, başvurunun olumlu sonuçlanabilmesi için kritik önem taşımaktadır” denildi. Düzenlemeye göre bu kapsamda, yatırımcıların yatırım planlaması yaparken hangi trafo merkezinde ve buna bağlı olarak hangi bölgede başvuru yapacaklarına sağlıklı bir şekilde karar verebilmesi adına; Ekim ayı itibarıyla TEİAŞ, dağıtım şirketleri ve OSB dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından ülke genelinde trafo merkezi ve fider bazında verilen bağlantı görüşleri kendi sitelerinde ilan edilecek. Bugüne kadar “elden teslim” yöntemiyle yapılan lisanssız elektrik üretim başvuruları, Ekim ayından itibaren elektronik ortamda alınmaya başlanacak. Düzenlemeye göre, şeffaflığın arttırılması, rekabet ortamının korunması kapsamında kapasitelerin tespiti ve ilanı ile elektronik başvuru altyapısının hazırlanması amacıyla 1 Ağustos 2023 – 30 Eylül 2023 tarihleri arasında ilgili şebeke işletmecilerince başvuru alınmayacak. Ekim ayı itibarıyla lisanssız üretim başvuruları yeniden açılacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim başvuruları devam edecek. (Kaynak: Bloomberght)

Mobilya: Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektörü olarak 2028 yılı ihracat hedeflerinin 12 milyar dolar olduğunu, sektörün bilgi, donanım ve motivasyon olarak bu hedefi gerçekleştirecek güçte bulunduğunu bildirdi. Geçen yıl yüzde 11,23’lük artışla 4,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren, bu yılın ilk 6 ayında ise 2 milyar 272 milyon dolarlık ihracata ulaşan sektör, hız kesmeden çalışmalarını sürdürürken, üretimde ve istihdamda da yatırımlarını artırmaya devam ediyor. (Kaynak: AA)

Sigorta: Yüzde 30 olarak belirlenen İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranının, 2023 yılı için yüzde 50’ye çıkarılması kararlaştırıldı. Kaynak: (Bloomberght)

Yatırım: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez turu kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzalanan iş birliği anlaşmalarının yaklaşık 30 milyar dolarlık bölümünün enerji alanında olduğu, bu kapsamda önümüzdeki dönemde Türkiye’de offshore (deniz üstü) rüzgâr santralleri, güneş enerjisi santralleri ve termik santrallerle, hidrojen üretimi yatırımları yapılacağı belirtiliyor. (Kaynak: Milliyet)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Burçelik (BURCE): Şirket ile Eti Bakır Samsun Limanı, Fosforik Asit Tesisi, Gübre Fabrikası Yardımcı Binalar Ve Diğer Yapılar Yapı işinin ana yüklenicisi Ahen Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında “Dap Gübre Tesisi Konveyör Galerisi 1. Etap ve İlgili Ekipmanların kurulum, montaj, işletmeye alma, test ve teslimatına ilişkin 1,75mn USD tutarlı sözleşme imzalanmıştır. Garanti edilen montaj bitim tarihi, sözleşme yürürlülük tarihinden itibaren 9 aydır.

Çelik Halat (CELHA): KAM 1 Projesi kapsamında yapılmakta olan yatırımların test edilmesi, devreye alınması ve üretim hatlarında yer alan makinaların periyodik bakımlarının yapılması amacıyla; 6 Ağustos 2023 -21 Ağustos 2023 tarihleri arasında 15 günlük Planlı Bakım duruşu yapılacak olup, bu duruş esnasında üretime geçici süre ile ara verilecektir.

Dardanel (DARDL): 20.07.2023 tarihinde yapılan bildirimde Tat Gıda Sanayi A.Ş’nin % 53,33 oranındaki paylarının satın alınması için Pay Satın Alma teklifinde bulunulduğu (hakim ortak Niyazi Önen Holding A.Ş., Dardanel ve bağlı ortaklık Dardanel Greece SA. ile ortak olarak) bildirilmişti. 28.07.2023 tarihinde şirkete yapılan bildirim ile grubun bir sonraki aşama olan, detay inceleme ve bağlayıcı teklif verme aşamalarının yer alacağı 2. faza seçilen firmalar arasında olduğu bildirilmiştir. İzleyen adımlarda süreçte yer alan tüm tarafların meşru çıkarlarının korunması amacıyla nihai sonuç kesinleşene kadar gizliliğin sağlanması için gerekli tüm önlemler alınacak olup, nihai aşamada gerekli açıklamalar yapılacaktır.

Deniz GYO (DZGYO): Muğla Sarıgerme Turizm alanı kapsamındaki Muğla – Ortaca İlçesi’nde bulunan Hazine taşınmazı üzerinde yapılacak olan turizm tesisi yatırımları için, Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılacak ödemeler 28.07.2023 tarihi itibarıyla tamamlanmıştır. “Kesin Tahsisin Devri ile Tür Değişikliği”, “Ek Alan Tahsisi” ve “Kapasite Artışı” talepleri doğrultusunda ödeme yapılmıştır.

Europower Enerji (EUPWR): Şirket, Sakarya Elektrik Dağıtım tarafından gerçekleştirilen beton köşk ve hücre alımı ihalesine girmiş ve en avantajlı fiyat vererek ihalede 1. olmuştur. İhale toplam bedeli KDV hariç 1,5mn USD’dir.

INVEO Yatırım Holding (INVEO): Şirketin 6 Kasım 2020 tarihli açıklaması ile duyurulan INVEO Delta üzerinden Estonya Cumhuriyeti’nde kurulu TROYA OÜ ve iştiraki EQUUS OÜ’nün satın alınmasına ilişkin satış sürecinin uzun sürmesi nedeniyle iptal edilmesine karar verilmiştir.

Mercan Kimya (MERCN): Şirketin bağlı ortaklıklarından S.C Rowax Global SRL’nin 1300 m2‘lik fabrika çatısı üzerine, 115 MWh/yıl elektrik tüketimini karşılayacak olan GES Panelleri ile yenilenebilir enerji yatırımı tamamlanmış ve devreye alınarak öz tüketim amaçlı üretime geçmiştir.

Panelsan (PNLSN): Şirket’in Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Maşlak ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Recep Kaan Maşlak’ın her birinin ayrı ayrı, Şirket’in sermayesinde sahip oldukları 4.650bin adet 4.650bin TL nominal değerli A grubu nama yazılı pay ile 18.470bin adet 18.470bin TL nominal değerli hamiline yazılı B grubu payın; 45,452 – 46,152 TL fiyat aralığından (ağırlıklı ortalama 45,75 TL) üzerinden ilişkili tarafı Maşlak Holding’e devrinin 18.07.2023 tarihinde gerçekleştirildiği; devir işleminin Yönetim Kurulu kararı ile uygun görüldüğü; pay devir işlemi sonucunda Şirket’in yönetim kontrolünde değişiklik olmadığından Pay Alım Teklifi Yükümlülüğü doğmadığı kamuya duyurulmuştu. Bu defa, adı geçenler tarafından devir konusu B grubu pay sayısının 12.425bin adet B grubu pay olması gerekir iken, sehven 18.470bin adet olarak belirlendiği Şirkete bildirilmiştir. Bu kapsamda Şirket pay devir onayının, Maşlak Holding’e devredilen payların Serhat Maşlak ve Recep Kaan Maşlak’ın her birinin ayrı ayrı Şirket sermayesinde sahip oldukları 4.650bin adet 4.650bin TL nominal değerli A grubu nama yazılı pay ile 12.425bin adet 12.425bin TL nominal değerli hamiline yazılı B grubu paydan ibaret olduğu şeklinde düzeltilmesine karar verilmiştir. Pay devrine ilişkin daha önce kamuya duyurulan diğer hususlarda bir değişiklik bulunmamaktadır.

Yayla Gıda (YYLGD): 24.07.2023 tarihinde Tat Gıda Sanayi A.Ş’nin %53,33 oranındaki paylarının satın alınması için Pay Satın Alma teklifinde bulunulduğu bildirilmişti. 28.07.2023 tarihinde şirkete yapılan bildirim ile Yayla Gıda’nın bir sonraki aşama olan, detay inceleme ve bağlayıcı teklif verme aşamalarının yer alacağı 2. faza seçilen firmalar arasında olduğu bildirilmiştir. İzleyen adımlarda süreçte yer alan tüm tarafların meşru çıkarlarının korunması amacıyla nihai sonuç kesinleşene kadar gizliliğin sağlanması için gerekli tüm önlemler alınacak olup, nihai aşamada gerekli açıklamalar yapılacaktır.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17,50 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 1 milyar TL’lik (%17,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 5 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 30 baz puana varan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan yükselişler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi