Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (31.05.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Risk iştahındaki baskı haftanın son işlem gününde de devam ediyor. ABD vadeliler satıcılı bir görüntü sergilerlerken, on yıllık tahvil faizi %2,18’e kadar gerilemiş durumda. Japon Yeni ise değer kazanıyor. Bu sabah Çin’de açıklanan ve beklentilerin altında gelen imalat PMI verisi piyasa dostu adımları gündeme getirerek borsa endekslerini desteklese de tepki zayıf. Halihazırda artarak devam eden ticaret geriliminin büyüme endişelerini beraberinde getirdiği ortamda, söz konusu veri aynı zamanda daha önce atılan adımların işlevselliğinin de sorgulanmasına yol açıyor. Dolayısıyla, risk iştahındaki zayıflığın devam etmesi beklenebilir. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, TL varlıkların dün ralli yaptığını izledik. 500 seviyesinin altına gerileyen 5 yıllık CDS’le birlikte TL dün %2,3 oranında değer kazandı. Olumlu ayrışmasını üçüncü güne taşıyan BIST100 endeksi ise günü %3,24 oranında kazançla 90bin seviyesinin hafif üzerinde tamamladı. Bugün, dünkü sert yükselişin ardından endeksin güne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Kısa vadeli olumlu algı ve petrol fiyatlarındaki sert düşüş endeksi destekleyebilir; ancak bu sabah 492 seviyesinde bulunan CDS halen yüksek seviyede. Ayrıca, risk iştahının zayıf seyrettiği ortamda yaşanan yükselişin ardından kar realizasyonları da gündeme gelebilir. Bu kapsamda, bugün 90bin seviyesinin üzerinde tutunmak isteyen; ancak yükselişlerde dirençle karşılaşan bir endeks hareketi görülebilir.

MAKROEKONOMİ

Yurtiçinde birinci çeyrek büyüme verisinin açıklanacağı güne Çin PMI verisinin beklentilerden zayıf gelmesi ve Trump’ın oklarını Meksika’ya çevirmesiyle başlıyoruz. ABD’de bugün Fed’in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi izlenecek. Yurtiçinde büyüme verisinin yanında veri açısından gündem yoğun.

Aralarına CDS’in de katılmasıyla TL varlıklar emsallerinden güçlü bir şekilde pozitif ayrışmayı sürdürüyor. BIST 100 endeksi dün 90 bin puanın üzerinde kapanırken, ABD ile ilişkilere yönelik artan iyimser beklentilerle risk primi göstergemiz 5 yıllık CDS, 500 seviyesinin ve USD/TL kuru da 5,90 seviyesinin altına gevşedi.

  • Türkiye ekonomisi 2018 yılının tamamında %2,6 büyümüş ve 2018’in son çeyreğinde ise yıllık bazda -%3 oranında daralmıştı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise yıllık bazda daralmanın baz etkisiyle birlikte devam etmesi, ancak hız kesmesi bekleniyor. TSİ 10’da açıklanacak büyümenin birinci çeyrekte yıllık bazda -%2,5 daralması bekleniyor. Ancak sanayi üretiminin çeyreksel bazda değişimini dikkate aldığımızda bir önceki çeyreğe göre %1-1,5 aralığında sınırlı artı bir büyüme görebiliriz ki, bu da teknik resesyondan çıktığımıza işaret edebilir. İkinci çeyreğe ilişkin öncü göstergeler ise sıkılaşan finansal koşulları üzerinde hissediyor. Mayıs ayında imalat PMI yönünü hafif aşağı çevirirken, tüketici ve reel kesim güven endekslerinde gerileme gözleniyor. Yıla hızlı tempoda başlayan kredilerde ise yatay bir görünüm gözleniyor. Dolayısıyla bu görüntü ışığında da 2019 yılına ilişkin büyüme tahminlerinde aşağı yönlü bir revizyonun sürdüğünü görüyoruz.  Ancak yılın ikinci yarısında turizm sektörünün katkısı ve iç talepte beklenen ılımlı toparlanmanın yardımıyla daha pozitif gelişmelerin yaşanacağını beklemeyi sürdürüyoruz ve tahminlerde aşağı yönlü revizyonun sınırlanacağını öngörüyoruz.
  • Çin’de mayıs ayında imalat PMI verisi beklentilerden zayıf gerçekleşti ve tekrar 50 eşik büyüme bölgesinin altına kaydı. Artan ticaret gerilimi ile birlikte ihracat siparişlerinin baskı altında kalmasıyla resmi imalat PMI verisi, nisan ayındaki 50,1 seviyesinden 49,4 seviyesine geriledi. Hizmet PMI ise 54,3 ile nisan ayına göre yatay seyretti. Mayıs ayında Trump, Huawei’ye yaptırımların yanı sıra Çin’e ek gümrük vergileri getirmişti.
  • Trump, yasa dışı göçmenlerin Meksika üzerinden ABD’ye girişini engelleyebilmek için bu ülkeye %5 Gümrük Vergisi koyduklarını açıkladı. Trump, her ay söz konusu Gümrük Vergisi’nin %5 daha artırılacağını ve 1 Ekim’de %25’e ulaşana kadar süreceğini söyledi.

Dün artıda kapanan Wall Street ve Avrupa borsalarına karşın, Trump’ın sürpriz Meksika tweetiyle birlikte bugün Asya borsalarında satıcılı seyrin sürdüğünü gözlemliyoruz. Trump’ın durmak bilmeyen hamleleri ile birlikte küresel ticarete yönelik artan endişeler yatırımcıları güvenli limanlara çekerken, Merkez Bankalarını da daha fazla teşviğe yöneltebilecek bir ortam oluşturuyor. Bu görüntü ışığında artan resesyon riskine karşı Fed’den faiz indirim beklentilerinin çoğalmasıyla mayıs ayının başlarında %2,50 seviyelerine yakın olan ABD 10 yıllıkların faizi, mayıs ayını %2,20 seviyesinin altında kapatmaya hazırlanıyor.

Küresel ve ABD büyümesinin baskı altında kalabileceği öngörüsüyle Fed’den artan faiz indirim beklentileri karşısında Fed’in enflasyonun seyri için yakından takip ettiği çekirdek kişisel tüketici harcamaları yurtdışı tarafında bugünün en önemli verisi.

TSİ 15.30’da ABD’de nisan ayına ilişkin kişisel gelirler ve harcamalar verisi açıklanacak. Daha da önemlisi TSİ 15.30’da ABD’de nisan ayına ilişkin aylık ve yıllık bazda Çekirdek PCE Deflatör verileri açıklanacak. Çekirdek tüketici harcamaları (PCE) verisi, bir ayda şahısların yaptığı ortalama harcamayı gösterir. Çekirdek bazda açıklanan bu veride mevsimsel olarak hareketlilik gösteren gıda ve enerji gibi kalemler bulunmamaktadır. Aylık bazda çekirdek PCE deflatör, martta %0 seviyesinde gerçekleşerek yatay seyretmişti, nisanda ise %0,2 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Yıllık bazda çekirdek PCE deflatör ise, martta %1,6 seviyesinde gerçekleşmişti, nisanda ise %1,6 seviyesinde gerçekleşerek yatay seyrini sürdürmesi bekleniyor. Özellikle, yıllık bazda çekirdek PCE deflatör, Fed tarafından önemli bir enflasyon göstergesi olarak kabul edilmekte olup, Fed’in %2 seviyesindeki enflasyon hedefinin altında seyrettiği gözlenmekte.

TSİ 16.45’de ABD’de mayıs ayına ilişkin Chicago PMI verisi açıklanacak. Chicago PMI, nisanda 52,6 seviyesinde gerçekleşmişti. Söz konusu seviye, Mart 2016’dan bu yana görülen en düşük seviye olarak kayıtlara geçmişti. Chicago PMI’ın, mayısta ise hafif yükselişle 53,7 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.

TSİ 17’de ABD’de mayıs ayına ilişkin Michigan Üniversitesi Güven Endeksi verisi açıklanacak. Endeks, ocakta 91,2 seviyesine kadar gerilemenin ardından yükselişe geçerek, şubatta 93,8, martta 98,4 ve nisanda 97,2 seviyelerinde gerçekleşmişti. Endeksin, mayısta ise yükselişini sürdürerek 101,5 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. Özellikle, bu hafta ABD’de açıklanan mayıs ayında Conference Board Tüketici Güveninin önceki ayki seviyesi olan 129,2’den 134,1 seviyesine yükselmesi ve 130 seviyesindeki beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ardından, Michigan Üniversitesi Güven Endeksinin, tüketici güvenindeki bu yükselişi takip edip etmeyeceği izlenecek.

TSİ 15’de ise Almanya’da mayıs ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Yıllık bazda TÜFE, nisanda petrol etkisiyle %2 seviyesinde gerçekleşmişti. Özellikle, martta son 11 aylık dönemin en düşük seviyesi olan %1,3 seviyesini görmesinin ardından yükselişe geçen yıllık bazda TÜFE, nisanda %2 seviyesine kadar yükselmişti. Yıllık bazda TÜFE’nin, mayısta ise hafif gerilemeyle %1,6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Yurtiçi tarafta büyüme verisine ek olarak TSİ 10’da nisan ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi de açıklanacak. Dış ticaret açığı martta -2,14 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Öncü veriler ise dış ticaret açığının nisan ayında -2,97 milyar dolar gerçekleşeceğine işaret ediyor. Özellikle, geçen yılın nisan ayında -7,8 milyar dolara ulaşan aylık bazda dış ticaret açığının, ekonomideki yeniden dengelenmenin belirginleşmesiyle kademeli bir şekilde düşüşe geçerek, ekim ayında -495 milyon dolar ve kasım ayında -669 milyon dolar seviyelerine kadar gerilemişti.

TSİ 11’de ise nisan ayına ilişkin yıllık bazda yabancı turist sayısı verisi açıklanacak. Türkiye’ye mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, %4,3 artışla 2,23 milyon yabancı ziyaretçi gelmişti. Bunun yanında, bugün TSİ 17’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu ve TSİ 10’da TCMB’nin Finansal İstikrar Raporu dikkatle takip edilecek.

ŞİRKET HABERLERİ

Mavi Giyim (MAVI, Nötr): Şirket 1. çeyrek (Şubat-Nisan dönemi) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, ana ortaklık net dönem karı 6,7mn TL oldu. 1Ç2018’deki ana ortaklık net dönem karı 23,3mn TL idi. Mavi Giyim’in satış gelirleri 1Ç2019’da geçen yılın aynı dönemine göre %21 artışla 648,4mn TL olurken, satışların maliyeti %27,1 artışla 341,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar ise %14,8 artışla 307mn TL’ye yükselirken, brüt kar marjı ise 2,5 puan düşüşle %47,3 seviyesine gerilemiştir. Operasyonel giderler %13,5 oranında artarak 239,7mn TL’ye yükselirken, diğer faaliyetlerden 4,5mn TL gelir kaydedildi. Böylece, faaliyet karı %39 oranında artarak 71,8mn TL olurken, faaliyet karı marjı 1,4 puan artışla %11,1’i gösterdi. FAVÖK ise %2,3 oranında artarak 77mn TL oldu. FAVÖK marjı da 2,1 puanlık gerilemeyle %11,4 seviyesine indi. Net finansman gideri 1Ç2018’e göre 40,4mn TL artışla 59,4mn olurken, 2,1mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 6,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Net Holding (NTHOL, Nötr): Yatırımcılardan gelen sorular üzerine aşağıdaki açıklama yapılmıştır: “Şans oyunlarına ilişkin lisans, 06.01.2017 tarihli ve 29940 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 680 sayılı KHK’nın 82. maddesi ile 320 sayılı KHK’nın Ek 2. maddesi değiştirilerek Türkiye Varlık Fonuna devredilmiştir. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Zafer Sönmez, yapmış olduğu basın açıklamasında, “Milli Piyango için İddaa gibi işletme hakkının devri yöntemiyle, Haziran ayında ihaleye çıkılacağını” ifade etmiştir. Bilindiği üzere, Net Holding A.Ş. olarak daha önce kamuya duyurduğumuz ve ayrıca faaliyet raporlarımızda da açıkladığımız gibi;Şirketimizin 10 yıllık stratejik büyüme hedeflerinde “Bölgesel Piyango İşletmeciliği” önemli yer teşkil etmektedir. Piyango İşletmeciliğinin tüm dallarını kapsayacak şekilde, Türkiye Milli Piyangosu’na ilgisi de sürmektedir.”

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Şirket, teknolojik ve sektörel odaklanma stratejisinin bir parçası olarak Temsa Ulaşım Araçları’nı 182,7mn TL’ye İsviçre merkezli True Value Capital Partners’a sattı.

Holding, ayrıca Enerjisa Üretim ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ihalede dört bölgenin ikisini aldı. Böylece ihalede tahsise açılan 1000 MW’lık kapasitenin yarısı Enerjisa Üretim portföyüne katılmış oldu. Enerjisa Üretim, ikincisi yapılan “Rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA)” ihalesi projelerinde 500 MW’lık kapasite kazandı. Aydın ve Çanakkale Bölgeleri’ne yapılacak yatırımla Enerjisa Üretim, toplam kapasitesinin 4.107 MW’a ulaşma potansiyelini yakaladı. Kaynak: Dünya

Turkcell (TCELL, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu, 31 Mayıs 2019 günü saat 10.00’da yapılması planlanan 2018 yılına ait Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın 2019 yılı 3. çeyrek sonuna kadar yapılmak üzere ertelenmesine karar vermiştir.

Türkiye Vakıflar Bankası (VAKBN, Nötr): Şirketin halka açık bağlı ortaklığı GÜNEŞ SİGORTA (GUSGR) A.Ş.’nin 270mn TL çıkarılmış sermayesinin 270mn TL (%100,00) bedelli artırılarak 540mn TL’sına yükseltilmesine ilişkin kararı KAP’ta açıklanmıştır. Bu kapsamda Banka 30.05.2019 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında; Yeni pay alma haklarının tam olarak kullanılması ve Bankanın mevcut payına isabet eden nakit artış tutarının ödenmesi, Yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan paylar var ise, kalan paylarının BIST Birincil Piyasa’da satışa sunulması durumunda; 1,00 TL nominal değerden düşük olmamak üzere BIST Birincil Piyasa’da oluşacak fiyattan bedellerinin tam ve nakden ödenerek Banka tarafından satın alınması, ayrıca süresi içinde satılamayan halka arzdan arta kalan payların satış süresinin bitişini takip eden üç iş günü içerisinde, halka arz fiyatının ortalama değerinden ve nominal değerinden aşağı olmamak üzere satın alınacağına ilişkin Şirkete/Ortaklığa karşı taahhüt verilmesi, hususlarında Genel Müdürlük Makamı’nın yetkili kılınmasına karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık sektörü Nisan ayı net dönem karı bir önceki aydaki yüksek kar sonrasında aylık bazda %38,6 oranında gerileyerek 3,68 milyar TL olmuştur. Bir önceki ayda kredilerdeki artışla beraber kredilerden alınan faizlerin ve artan kredilerle dönem sonu olmasına bağlı olarak net ücret ve komisyon gelirlerindeki güçlü görüntü karın yüksek gelmesinde etkili olmuştu. Nisan ayında ise normalleşme yaşanmış ve net faiz gelirleri aylık %5,9, net ücret ve komisyon gelirleri ise %9,6 oranında gerileme gözlenmiştir. Yine bir önceki ayda diğer faaliyetlerden elde edilen görece yüksek gelir bu ayda yerini düşüşe bırakırken, operasyonel giderler %7,5 oranında artış göstermiştir. Mayıs ayında kurlarda yaşanan oynaklıkla ticari zarar 2,26 milyar TL ile karı baskılamıştır. Öte yandan, mart ayında dönem sonu düzeltmeleri nedeniyle karşılıklarda görülen yüksek artış nisan ayında normale dönmüştür. Ayrıca iştirak gelirleri de bir önceki ayki 799mn TL’den 322mn TL’ye gerileyerek karlılığı baskılamıştır.Nisan ayı ile birlikte Bankacılık sektörünün Ocak – Nisan net dönem karı 16,2 milyar TL olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %14 oranında gerilemiştir. Bankacılık sektörünün özsermeye karlılığı ve aktif karlılığı sırasıyla %11,5 ve %1,2 olmuştur. Sorunlu kredi oranı ise önemli bir değişim göstermeyerek %3,99 olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörü sermaye yeterlilik oranı ise Nisan ayında kamu bankaları tarafından yapılan sermayeye dahil edilebilir (AT1) ihraclarının olumlu katkısıyla bir önceki aya göre 54 baz puan artarak %16,89’a yükselmiştir. Son olarak Kredi/mevduat oranı 90 baz puan azalarak %108,8’e gerilemiştir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akiş GYO (AKSGY, Nötr): Şirket tarafından, Şirket’in portföyünde bulunan Akbatı Alışveriş Merkezi’ndeki, 10 metrekare büyüklüğündeki stand alanı için, Aksa Akrilik (AKSA) ile 15 gün süreli ve 50 bin TL (KDV Hariç ) kira bedeli üzerinden kira sözleşmesi imzalanmasına karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24,02 seviyesinden %24,07 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı 90 milyar TL fonlarken, bunun 86 milyar TL’lik kısmı haftalık repo ihalesinden karşılandı. Geri kalan 4 milyar TL ise koridorun üst bandından sağlandı.

Ters verim eğrisi görüntüsünün=Artan resesyon riskine işaret ettiği bir ortamda ABD 10 yıllıkların faizi, 20 ayın en düşük seviyelerinde %2,18 seviyelerinde dalgalanıyor. Uzun vadeli faizlerin kısa vadeli faizlerin altında kalmasıyla tersine dönen verim eğrisiyle birlikte Fed’den de faiz indirim beklentileri artıyor.

Yurtiçi tahvil piyasasında, ABD ile ilişkilere yönelik artan iyimser beklentilerle değerlenen TL ve ülkemizin 5 yıllık CDS seviyesinin 500 seviyesinin altına gerilemesiyle dün verim eğrisinin tüm vadelerinde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 23 baz puanlık kısmi düşüşle %25,51 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi 16 baz puanlık sınırlı düşüşle %21,87 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 57 baz puanlık kısmi düşüşle %19,09 seviyesine geriledi.