Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (30.09.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Dün, resesyon endişeleri ve teknoloji hisselerindeki geri çekilmeler Amerikan piyasalarında etkiliydi. Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %1,5 ve %2,1 düşüşle günü kapattı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi ise %2,8 gerileme kaydetti. Avrupa’da da piyasalar negatif seyretti. Dolar endeksi’nde (DXY) geri çekilme devam ederken, kapanış 112 seviyesinden düne göre %0,8 düşüşle gerçekleşti. Yurtiçi tarafta ise güne hafif alıcılı başlayan BİST-100’de gün içinde %4,7 geri çekilme gözlendi. Kapanış ise 3.147’den gerçekleşirken, günlük geri çekilme %1,6 oldu. İşlem hacmi 55,2 milyar TL’yi gösterdi. HEKTS, BIMAS ve SASA, endeksin eksiye geçmesinde en etkili hisseler arasında ilk 3’te yer aldı. BİST-100 genelinde ise 83 hisse günü negatif tarafta kapattı. Bugüne bakıldığında, ABD vadelileri yatay seyrediyor. Öte yandan MSCI Asya Pasifik endeksi %0,7 civarında satıcılı. Yurtiçinde ise ABD vadelilerine paralel BİST100’de yatay bir açılış bekliyoruz. Veri tarafında bugün yurtiçinde dış ticaret dengesini ve Hazine’nin iç borçlanma takvimini takip edeceğiz. Ek olarak, S&P’nin Türkiye kredi notu değerlendirme raporunun yayımlanması bekleniyor. Yurtdışında ise, Euro Bölgesi eylül ayı öncü TÜFE verisi ile ABD’den ise kişisel gelirler & harcamalar verisi ve Michigan tüketici güveni endeksi takip edilecek. Ayrıca Fed Başkan Yardımcısı Brainard’ın konuşması bulunmakta.

MAKROEKONOMİ

TCMB Para Politikası Kurulu’nun geçen haftaki toplantısının özetinde “son dönemde belirgin şekilde açılan politika ve kredi faizleri arasındaki makasın makroihtiyati tedbirlerin katkısı ile geldiği dengenin yakından takip edildiği” belirtildi.

  • İktisadi Yönelim Anketi, PMI ve sektörel güven endeksleri gibi anket bazlı göstergeler ile diğer yüksek frekanslı verilerin eylül ayının ortası itibarıyla iktisadi faaliyette dönemlik olarak yavaşlamaya işaret ettiği vurgulanmakta. İmalat sanayi firmalarının kayıtlı iç ve dış piyasa siparişleri ile geleceğe yönelik sipariş beklentilerine bakıldığında yurt dışı talepte daha belirgin olmak üzere toplam talepte zayıflama gözlendiği, firmaların geleceğe dair yatırım ve istihdam beklentilerinde ise yılın ikinci çeyreğine kıyasla gerileme gerçekleştiğine yer verilmiş.
  • Ağustos ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerinin eylül ayına ilişkin yüksek frekanslı verilerle birlikte değerlendirildiğinde üçüncü çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış olarak ihracatta yılın ilk yarısında gözlenen artış trendinin yerini sınırlı bir azalışa bıraktığının gözlendiği vurgulanmakta.
  • Temmuz ayında istihdam seviyesinin pandemi öncesi seviyesinin (Şubat 2020) yaklaşık 3 milyon kişi üzerinde kaldığı, bununla birlikte anket göstergeleri ve yüksek frekanslı verilerin ise istihdamdaki artış eğiliminin ivme kaybetmekte olduğuna işaret ettiği değerlendirilmekte.

Bugün yurt içinde TÜİK tarafından açıklanacak ağustos ayına ilişkin dış ticaret dengesi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 aylık iç borçlanma stratejisi takip edilecek. Ayrıca S&P’nin, Türkiye ülke değerlendirmesini yayınlaması bekleniyor. S&P’nin, değerlendirmesinde herhangi bir değişiklikte bulunmayarak Türkiye’nin kredi notunu ‘B+’ ve not görünümünü ‘negatif’ olarak koruması bekleniyor.

  • TÜİK verisi öncesi Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşılan ağustos ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerine göre, ihracat aylık %15 artışla 21,3 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aylık %11,6 artışla 32,6 milyar USD seviyesine ulaşmıştı. Böylece, temmuzdaki iş günü kayıplarının da etkisiyle düşüş kaydeden ihracat, ağustosta 21,3 milyar USD ile toparlanma sergilemişti, ithalat da 32,6 milyar USD ile rekor seviyede gerçekleşirken dış ticaret açığı da 11,3 milyar USD ile rekor seviyede gerçekleşmişti. 12 aylık kümülatif rakamlara bakıldığında ise ağustosta ihracat 250,8 milyar USD’ye, ithalat ise 340,6 milyar USD’ye ve dış ticaret açığı da 89,9 milyar USD’ye yükselmişti.

Yurt dışında bugün ECB’nin para politikasının sıkılaşma derecesine ve faiz artış hızına da yön verebilecek olan Euro Bölgesi eylül ayı öncü TÜFE verisi izlenecek. ABD tarafında ağustos ayı kişisel gelir ve harcamalar ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin eylül ayı nihai hali takip edilecek. Ayrıca Fed Başkan Yardımcısı Brainard’ın konuşması bulunmakta.

  • Euro Bölgesi’nde ağustos TÜFE, yıllık bazda %9,1 seviyesinde gerçekleşerek rekor seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Euro Bölgesi TÜFE’si öncesi dün Almanya TÜFE eylül ayında geçici hükümet sübvansiyonlarının sona ermesi ve enerji krizinin etkisiyle beklentilerin üzerinde gerçekleşerek %7,9 seviyesinden %10’a çıktı.
  • Eylül ayı ABD Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, özellikle tüketicilerin gelecek döneme ilişkin değerlendirmelerindeki iyileşmenin etkisiyle 58,2’den 59,5’e gelerek son beş ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Bu hafta açıklanan Conference Board tüketici güven endeksi de eylülde 108 seviyesine yükselerek nisan ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket mülkiyetindeki Merkez Ankara projesi kapsamındaki taşınmaz KDV Dahil 1.180mn TL bedel üzerinden satışı gerçekleştirilmiştir.

Öte yandan, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Şirket arasında imzalanan “Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin İş Birliği Protokolü” çerçevesinde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen İstanbul Beykoz Tokatköy 1. Etap Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi’nin sözleşmesi, Yüklenici TURGUT Müteahhitlik San. ve Tic. A.Ş. ile 27.09.2022 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 790mn TL + KDV’dir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık sektörünün ağustos ayı net dönem karı bir önceki aya göre %14,6 oranında artarak 44,3milyar TL’ye yükselmiştir. Net faiz gelirlerinde menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerin bu ay düşüş göstermesi karı baskılarken, ücret ve komisyon ile diğer faaliyet gelirlerindeki artış ve karşılık giderlerindeki azalış karı desteklemiştir. Ağustos ayında özel ve kamu bankalarının karı sırasıyla 31 milyar TL ve 13,3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Özel sektörün karı aylık bazda %16,7 oranında, kamu bankalarının karı ise %10 oranında artış görülmüştür.

Ağustos ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün 2022 yılının ilk sekiz ayındaki net dönem karı yıllık %420 oranında artarak 252,2 milyar TL’ye çıkmıştır. 2021 yılının tamamında 93 milyar TL net kar elde edilmişti. İlk sekiz ayda özel ve kamu bankalarının karı ise sırasıyla 184,8 milyar TL ve 67,4 milyar TL ile geçen yılın aynı dönemindeki 37,4 milyar TL’lik ve 11,1milyar TL’lik karın oldukça üzerinde gerçekleşmiştir.

Bankacılık sektörünün net faiz gelirleri ağustos ayında aylık bazda %13,9 oranında azalarak 63,5 milyar TL’ye gerilemiştir. Menkul kıymet gelirlerinde %20,8 oranında düşüş gözlenmesi ve artan mevduatların maliyetlere yansımasıyla net faiz faiz geliri düşüş göstermiştir. Dönemselliğin etkisiyle geçen ay düşüş kaydeden net ücret komisyon gelirlerinde ise %9,9’luk artış gözlenmiş ve bu kalemden 11,3 milyar TL gelir yazılmıştır. Diğer faaliyetlerdeki yüksek artışın yanı sıra karşılık giderlerindeki yine yüksek düşüş karı desteklemiştir. Karşılık giderleri %58,7 oranında azalarak 12,8 milyar TL olmuştur. Öte yandan, ticari karın %29,7 oranında azalarak 6,2milyar TL’ye düşmesi ve operasyonel giderlerdeki düşük çift haneli artış karın daha yüksek gelmesini engellemiştir. Ağustos ayında TL krediler aylık bazda %4,7 oranında büyürken; tüketici kredileri %1,7 artmıştır. Kredi kartlarında %7,2’lik artış gözlenirken, kobi kredilerindeki büyüme %3,5 olarak gerçekleşmiştir. Fonlama tarafında bakıldığında, Kur Korumalı Mevduat ile birlikte TL mevduatlarda büyüme devam etmiş ve ağustos ayında %7,1 büyüme gözlenmiştir. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat ise %83,8 ile 120 baz puan düşüş göstermiştir. Bankacılık sektörünün net faiz marjı %5,81’e kadar genişlerken, önceki aya göre ortalama özsermaye karlılığı 380 baz puan artarak %48,5’e çıkmıştır. Aktif karlılık ise 40 baz puan artarak %4,3 olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı %2,35 ile 4 baz puan iyileşirken, sermaye yeterlilik oranı ağustos ayında 67 baz puan artarak %18,69 seviyesine yükselmiştir.

Derecelendirme: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türk ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminini 1,7 puan artırılarak yüzde 5,2’ye revize etti. Gerekçe olarak, bu yılın ikinci çeyreğinde büyümenin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi ve kış aylarına kadar sürmesi beklenen turizm sektörünün güçlü performans sergilemesi gösterildi.

Enerji: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) , elektrik üretiminde “Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması” uygulamasını 6 ay daha uzattı. EPDK tarafından alınan karar ile azami uzlaştırma fiyatları; (MWh başına) doğalgaz santralleri için 4.500 TL, ithal kömürü santralleri için 2.750 TL, yerli kömür santralleri için 2.050 TL ve yenilenebilir kaynaklar için de 1.540 TL olarak belirlendi.

Turizm: Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “2021 yılında 9 milyon turist ağırlayan Antalya’nın 2022 yılında yaklaşık 13 milyon ziyaretçiyi misafir edeceğini öngörüyoruz. İstanbul ise Mayıs itibari ile aylık bazda pandemi öncesi rakamları yakaladı. Yılsonunda yaklaşık 15 milyon ziyaretçiyi misafir edeceğini öngörüyoruz” dedi. (Kaynak: Foreks)

Takasbank: Takasbank’ın Merkezi Karşı Taraf hizmeti verdiği Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda, aracı kurumlarca TSKB, SKBNK ve ISGYO dayanak varlıklarına bağlı pozisyonlarının kapatılmasına yönelik tahsisli fonlama yoluyla likidite sağlanması nedeniyle bahse konu paylar Sermaye Piyasası Kanunu’nun 47 ve 78 inci maddeleri kapsamında ilgili teminat saklama hesaplarına alınmıştır.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında PINSU.E paylarında 30/09/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 28/10/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında ELITE.E ve MEGAP.E payları 30/09/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 28/10/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bilici Yatırım Sanayi (BLCYT): Şirket Yönetim kurulu, Apre kumaş boyama ve İplik büküm tesisindeki sipariş artışlarına paralel olarak kapasite artırım kararı vermiş ve bu vesile ile; Apre kumaş boyama tesisi için 2 adet Germe Makinesi ve 1 Adet Halat açma makinesi alım sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme bedeli; 927 bin Euro olup kapasitede %10 artış sağlayacaktır. İplik Tesisine 20 adet büküm, 5 adet katlama makinesi ve diğer yardımcı makineleri için sözleşme imzalanmış olup sözleşme bedeli 884 bin USD olup kapasitede %15 artış sağlayacaktır. Her iki tesise yapılacak yatırımın 31 Aralık 2022 tarihine kadar tamamlanması planlanmakta olup 2023 yılı itibariyle şirket cirosuna %15 net karlılığa ise %8 artı yönde etkisi olması öngörülmektedir. Her iki tesise yapılacak olan yatırımın finansmanı öz kaynaklardan karşılanacaktır.

Ersan Alışveriş Merkezi (KIMMR): Şirket tarafından, enerji ihtiyacını karşılamak ve enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla, Manisa’da 5.000 kW’ye kadar Güneş Enerjisi Santrali (GES) Projesi yapmayı planladıkları ve GES kurulumu için izin alınması amacıyla gerekli izin başvurularının yapılacağı açıklanmıştır.

Girişim Elektrik (GESAN): Şirketin 21/09/2022 tarihinde KAP’ta yapmış olduğu bildirimde şirketin, TKİ SATINALMA DAİRE BAŞKANLIĞI tarafından gerçekleştirilen ”Çan Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü 5 Mw Şebeke Bağlantılı Güneş Enerji Santrali Kurulması” konulu ihaleye katıldığı ve ihalede 1. olduğu bildirilmişti. Tki Satınalma Daire Başkanlığı, işin şirket uhdesinde kaldığını şirkete bildirmiştir. İşin toplam bedeli 78,82mn, TL’dir.

Güler Yatırım Holding (GLRYH): Şirketin,20mn TL ödenmiş sermayesinde %90 oranında paya sahip olduğu bağlı ortaklığı İCG Finansal Danışmanlık AŞ’nin ödenmiş sermayesinin 42mn TL tutarında arttırılarak 62mn TL’ye çıkarılması işlemi tamamlanmış tescil edilerek Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edilmiştir. Sermaye artırımına mevcut ortaklar payları oranında katılmıştır.

Hub Girişim (HUBVC): Şirketin iştiraki Tim Akıllı Kıyafetleri ve Bilişim Teknolojisi A.Ş.’nin (“TİM”), 29.09.2022 tarihinde yapılan Genel Kurulu’nda alınan karar ile ödenmiş sermayesi 109.091 TL’ye çıkarılmış, Şirket işbu sermaye artışına katılmamıştır. Şirketin TİM’deki payı %9,18’e düşmüştür.

İttifak Holding, Selva Gıda (ITTFH, SELVA): İttifak Holding, 7,3 milyar TL nominal tutarlı Selva Gıda Sanayi kaydı için MKK’ya başvurdu.

Ral Yatırım Holding (RALYH): Şirketin bağlı ortaklıklarından RAL YAPI MÜHENDİSLİK Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ tarafından düzenlenen ” ‘Gaziantep İli Şehitkamil İlçesi 7 Etap 2 Kısım 1 Bölge 675 Adet Konut, 10 Adet Dükkan, 3 Adet Ticaret Merkezi ve 2 Adet Mescit İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesi 687,68 mn TL ve ‘Gaziantep İli Şehitkamil İlçesi 7. Etap 2. Kısım 2. Bölge 626 Adet Konut, 28 Adet Dükkan, 5 Adet Ticari Merkez(34 Dükkan) ve 1 Adet Cami İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesi 639,90 mn TL bedelle şirket uhdesinde kalmıştır.

Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri (SMRTG): Şirket tarafından Kuzey Doğu Anadolu bölgesinde yerleşik bir Kamu Kurumuna ait Güneş Enerjisi Santralinin tam teşekküllü malzemesi ve montajı işi ihalesine katılım sağlanmıştır. Şirket, İhale Komisyon Kararı’na göre ihaleye ekonomik açıdan en uygun fiyat teklifini 32,3mn TL bedel ile vermiştir. İhaleyi düzenleyen kurum tarafından söz konusu işe ait sözleşmeye davet yazısı Şirket’e ulaşmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %12,15’ten %12’ye geriledi. TCMB dün 64 milyar TL’lik (%12’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı olarak 342 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,74 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,72-%3,86 bandında hareketin ardından %3,79 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi