Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (3.11.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Haftaya olumlu bir başlangıç yapan küresel piyasalar bugünkü ABD Başkanlık seçimleri öncesinde de iyimserliğini koruyorlar. Asya borsalarında çoğunlukla %1’in üzerinde primler gözlenirken, S&P500 endeksi bu sabah %0,4’e yakın alıcılı. TCMB kararı sonrasında belirgin bir şekilde baskı altında kalan TL ise güne görece sakin bir görüntüyle başlıyor. Yaşanan düşüşlerin ardından 200 günlük ortalamasından cuma günü alımlarla karşılaşan ve dün %1,91 oranında prim yapan BIST100 endeksi de mevcut fiyatlamalar kapsamında güne %0,5 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Veri tarafında, yurtiçinde TSİ 10:00’da ekim ayı enflasyon rakamları takip edilecek.

MAKROEKONOMİ

Bugünün yurt dışında odak noktası ABD’deki 59. Başkanlık seçimleri, yurt içinde TSİ 10’da açıklanacak ekim ayı enflasyon verileri olacak. ABD’de TSİ 17’de eylül ayı fabrika siparişleri de açıklanacakEuro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı (Eurogroup) takip edilecek. Ekim ayı imalat PMI verilerinin desteğiyle dün borsalar artıda kaparken, seçim öncesinde bugün Asya borsalarında olumlu görüntünün sürdüğünü görüyoruz. Japonya piyasaları bugün tatilken, pandeminin olumsuz yansımalarını hafifletmek amacıyla Avustralya Merkez Bankası beklenildiği üzere politika faizini 15 baz puan indirerek %0,1’e çekti. Banka 100 milyar Avustralya doları büyüklüğünde yeni bir tahvil alım programı da açıkladı.

Bugün yurt içinde ekim ayına ilişkin enflasyon rakamlarını takip edeceğiz. Foreks anketine göre ekim ayında aylık TÜFE artış beklentisi %2,1 civarında bulunmakta. Ekim aylarının tarihi ortalaması %2 seviyesinde; döviz kuru gelişmeleri, maliyet enflasyonu ve talep kaynaklı gelişmeler ise bu dönemde enflasyon üzerinde belirleyici unsurlar oluyor. Neticede bu doğrultuda gerçekleşecek bir TÜFE ile birlikte yıllık enflasyon %11,75 seviyesinden %11,86 seviyesine doğru hızlanacak. Enflasyon verisi öncesi izlediğimiz İTO verilerine göre, İstanbul’da ekim ayında perakende fiyatlar ise aylık %2,45 arttı. Gıda, ev eşyası ve giyim eşyasındaki aylık artışlar perakende fiyatların yükselişinde belirleyici unsurlardan oldu. Gıda kalemi, ekmek ve tahıllar ile yaş, kuru sebze ve meyve kaynaklı artış gösterdi. Bu arada TCMB geçen hafta paylaştığı enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü revize ederek %8,9’dan %12,1’e yükseltmişti.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre ekim ayında ihracat aylık bazda rekor kırarak 17,3 milyar USD gerçekleşti. Reel kurdaki değer kaybının da avantajıyla ihracat aylık %8,3 artarken, motorlu kara taşıtları en fazla ihracatımızı gerçekleştirdiğimiz fasıl oldu. Üst üste iki aydır otomotiv endüstrisinin ihracatı geçen yılın üzerinde seyrediyor. Motorlu kara taşıtlarını, kazanlar ve makinalar ile örme giyim eşyası ve aksesuarı izledi. Küresel imalat PMI verilerinin ekim ayında da güçlü seyrini sürdürmesi küresel dış ticaret görünümü açısından da olumlu mesaj vermekte. Nitekim Avrupa Birliği’ne ihracatımızın bir önceki yıla göre artış kaydetmesi bunun bir göstergesi niteliğinde.

  • Ekim ayında Almanya, İngiltere ve Irak ihracatımızda ilk 3 ülke oldu. Ekim ayında ithalatımız ise mayıstan bu yana ilk kez aylık olarak düşüş gösterdi ve aylık %5,3 azalarak 19,7 milyar USD’ye geriledi. Her ne kadar sınırlı bir gevşeme gözlemlesek de bu seviyeler 2019 yılı ortalaması olan 17,5 milyar USD’nin üzerinde bulunuyor. Ağustos ve eylül ayında toplamda 7,5 milyar USD’lik altın ithalatı gerçekleştirmiştik. Ekimde ise altın ithalatının hız kestiğini görüyoruz ve eylül ayındaki 3,4 milyar USD altın ithalatının ekimde 2,1 milyar USD’ye gerilediğini görüyoruz. Toplam ithalatta Almanya, Çin ve Rusya ilk 3’ü paylaştı. Dış ticaret açığı ise ekimde 2,4 milyar USD ile Kasım 2019’dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.
  • TİM verilerine göre sektörel bazda ihracat rakamlarına baktığımızda, tarım ürünleri (bitkisel, hayvansal ve ağaç ve orman ürünleri) ve sanayi ürünlerindeki (mücevher ihracatı başta olmak üzere otomotiv endüstrisi, demir, elektronik ve makine aksamları ihracattaki artışın ana kaynakları) aylık ihracat artışına karşın madencilik ürünlerinin ihracatında azalış görüyoruz.

Ekim ayı ISO imalat PMI 52,8’den 53,9’a yükselerek beş ay üstü üste genişleme bölgesinde gelmiş oldu ve ekonomik toparlanmanın devamına işaret etti. Raporda yeni siparişler ve yeni ihracat siparişlerinde de artış olduğu bunun da üretim hacmine olumlu yansıdığı belirtilmekte. Bir diğer olumlu nokta ise istihdamdaki artış 2018’den beri en yüksek oranda gerçekleşti. Olumsuz nokta olarak ise geçen ayda olduğu gibi döviz kuru gelişmelerinin enflasyonist baskılarda artışa neden olduğu vurgulanmakta. Son dönemde TCMB, enflasyon beklentilerindeki artış ile likidite sıkılaştırıcı adımlar atmakta bu da faizlerin artmasına neden olmakta ve bunun sonucunda kredi artış hızında yavaşlamaya neden olmakta. İlerleyen dönemlerde alınan politika tedbirlerinin enflasyonist baskıları azaltması fakat imalat PMI rakamlarına aşağı yönlü etki etmesi beklenebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Kordsa Teknik tekstil (KORDS, Nötr): Kordsa 3Ç2020’de 19,6mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket bir önceki çeyrekte 15,4mn TL, bir önceki yılın üçüncü çeyreğinde ise 77,5mn TL ana ortaklık karı kaydetmişti. Bizim beklentimizi Şirket’in bu çeyrekte 23mn TL kar elde etmesi yönündeyken, piyasanın ortalama kar beklentisi 19mn TL idi. Şirket’in satış gelirleri 3Ç2020’de 1.079mn TL gerçekleşerek yıllık %16,1 oranında gerilerken, brüt kar %37,4 oranında düşmüş ve 146,7mn TL’ye inmiştir. Brüt kar marjı da yıllık 4,6 puan azalarak %13,6 olmuştur. FAVÖK ise 3Ç2020’de 96,4mn TL (piyasa beklentisi 102mn TL) gerçekleşerek geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %45,1 oranında gerilerken, FAVÖK marjı %8,9 olarak gerçekleşmiştir. 3Ç2019’da FAVÖK marjı %13,7 idi. Diğer yandan, Kordsa bu çeyrekte 71mn TL net finansman gideri kaydetmiştir.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2020 yılının ilk dokuz ayındaki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %65,1 oranında gerileyerek 93,9mn TL olmuştur.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr):TSKB’nin 2020 yılının üçüncü çeyreğindeki solo net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %21,3 oranında artarak 204,1mn TL’ye yükselmiştir. Piyasanın kar beklentisi 196mn TL iken, bizim beklentimiz 198mn TL idi. Banka’nın net faiz gelirleri çeyreksel bazda %19,5 oranında artarak (TÜFE endeksli tahvillerin getirisi çeyreksel olarak 45,5mn TL artarak 115mn TL’ye yükselmiştir.) 559,1mn TL’ye yükselerek karı desteklerken, ticari kar 80mn TL artarak 96,4mn TL’ye yükselmiş ve karı destekleyen bir diğer kalem olmuştur. Diğer yandan, karşılık giderleri bu çeyrekte 375mn TL gerçekleşerek bir önceki çeyreğe göre %63,7 oranında artış göstermiş ve karın daha yüksek gelmesini engellemiştir. Banka özkaynak yönetimi uygulanan ortaklıklardan ise 16,6mn TL gelir kaydetmiştir. TSKB’nin net faiz marjı ilk çeyrekte 58 baz puan artarak %4,84’e yükselmiştir. Banka’nın özsermaye ve aktif karlılığı ise sırasıyla %14,6 ve %1,6 olarak gerçekleşerek bir önceki çeyreğin üzerinde gerçekleşmişlerdir. Banka’nın takipteki krediler oranı da önemli bir değişim göstermemiş ve %3,45 olarak gerçekleşmiştir.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Banka’nın 2020 Ocak – Eylül dönemi net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,1 oranında düşüş göstermiş ve 526,1mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Banka, bir kısmı ikinci çeyrekte revize olan beklentilerde kısmen değişikliğe gidildiğini açıklamıştır. Buna göre; TÜFE’ye endeksli menkul kıymetlerin değerlemesinde kullanılan Ekim – Ekim enflasyonu %9,5’tan %11,5’a revize edilmiştir. %15’in altında kalması tahmin edilen faaliyet giderleri artışının pandemi etkisi ile %10 seviyesi civarında gerçekleşeceği öngörülmektedir. Bu paralelde, gider/gelir oranı da %12 seviyelerine revize edilmiştir. Yılsonunda %4 seviyelerinde kaydedilmesi beklenen net faiz marjında, TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirisi ve kur etkisi nedeniyle yukarı yönlü revizyona gidilmiştir. Net faiz marjının yıl sonunda %4,5 seviyesi civarında gerçekleşmesi beklenmektedir. Özellikle üçüncü çeyrekte gerçekleşen TL’nin değer kaybı nedeniyle, sermaye yeterlilik oranı %15,5 (2020T: >17 idi) seviyesine revize edilmiştir. Son çeyrekte bazı konsorsiyum kredilerinin birinci aşamadan ikinci aşamaya taşınma olasılığı dikkate alınarak, ikinci aşama kredi oranı %15 seviyelerine revize edilmiştir. Banka karşılıklardaki ihtiyatlı yaklaşımını sürdürmektedir. Bu nedenle, yıl sonu net kredi risk maliyeti, 150 baz puan altı beklentisinden, 200 baz puanın altı seviyesi civarına taşınmıştır.

Tekfen Holding (TKFEN, Sınırlı Pozitif): Şirketin 30.06.2020 ve 30.09.2020 tarihli mali tablo dipnotlarında, bağlı ortaklıklarından Gate İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin COVID-19 tedbirleri kapsamında İşveren İdare tarafından geçici olarak durdurulduğu belirtilen Kazakistan’daki “Kuyubaşı Basınç Yönetim – İnşaat, Mekanik, Elektrik ve Enstrüman Montaj İşleri” Projesinin kapsamına yönelik olarak İşveren İdare ile bir süredir müzakere edilmekte olan iş artışları İşveren İdare tarafından onaylanmıştır. Buna göre yayınlanan İş Emri uyarınca söz konusu Projenin toplam bedeli yaklaşık 116mn ABD Doları artışla 622mn ABD Doları’na ulaşmıştır. Projede, hız ve yoğunluğu kontrollü olarak arttırılacak şekilde, saha çalışmalarına başlanmıştır. Hisse dün günü %1,8 oranında artıda kapatmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Motorinin litre fiyatında gece yarısından (3.11.2020) geçerli olmak üzere 12 kuruş, benzinin litre fiyatında ise 16 kuruş indirim yapılacak. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, Ankara’da ortalama 6,19 liradan satılan motorinin litre fiyatı 6,07 lira olacak. Motorinin litresi; İstanbul’da 6,14 liradan 6,02 liraya, İzmir’de 6,22 liradan 6,10 liraya inecek. Ankara’da ortalama 6,79 liradan satılan benzinin litre fiyatı ise 6,63 lira olacak. Benzinin litresi; İstanbul’da 6,74 liradan 6,58 liraya, İzmir’de 6,81 liradan 6,65 liraya inecek. Akaryakıt fiyatları, Türkiye’nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Kaynak: Anadolu Ajansı

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi’nin 5. ve 6. maddelerindeki hükümler çerçevesinde Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında, piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB.E) payında 03/11/2020 tarihinden itibaren 1 ay süreyle “Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı” önleyici tedbirleri uygulanacaktır. Tedbirlerin uygulanacağı son tarih 02/12/2020’dir.

Ayrıca, Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi’nin 5. ve 6. maddelerindeki hükümler çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle Kartonsan Karton Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KARTN.E) payında 03/11/2020 tarihinden itibaren 3 ay süreyle mevcut Açığa Satış Yasağına ilave olarak “Kredili İşlem Yasağı”, “Brüt Takas”, “Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması”, “Emir Toplama Aşamalarında Denge Bilgisi Yayınının Kısıtlanması” ve “Piyasa Emri ve Piyasadan Limite Emir Girişinin Kısıtlanması” önleyici tedbirleri uygulanacaktır. KARTN payında tedbirlerin uygulanacağı son tarih 02/02/2021’dir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Orge Enerji (ORGE): Şirketin devam eden işleri arasında yer alan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Projesi’nde, işveren Sembol-Yeni Yapı İnşaat İş Ortaklığı’ndan, Profesyonel Sistemler Elektrik İşleri’ne yönelik 4.750.000 TL+KDV tutarında ilave sipariş alınmıştır. Böylece Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Projesi’nde toplam sözleşme büyüklüğü 26.750.000 TL+KDV tutarına ulaşmıştır. İşin 45 günde bitirilmesi planlanmaktadır.

RTA Laboratuvarları (RTALB): Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından SARS- Cov-2 (2019-nCov) RT-q PCR Tespit Kitinin temini hususunda akdedilen Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması Kapsamında, firmaya 500.000 adet ürün siparişi verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13,40 seviyesinden %13,45 seviyesine yükseldi. TCMB, GLP kanalıyla piyasayı 32 milyar TL %14,75’ten fonladı. TCMB dün geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı 10 milyar TL (28 gün, %14,95’ten) fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 231,2 milyar TL ile 165 milyar TL’si (%13,55 faizle) geleneksel repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 22,1 milyar TL’si BAPP’ta ve diğer geri kalan 12,1 milyar TL TCMB bünyesinde %11,75’ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,87 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,83-%0,87 bandında hareketin ardından, %0,84 seviyesinden günü kapattı.

​Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 50 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde sınırlı değişimlerle görece yatay seyir görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi