Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (3.05.2023)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de First Republic Bank’ın kurtarılmasına karşın bugünkü Fed faiz kararı öncesinde bazı bölgesel banka hisselerindeki sert düşüş bankacılık sektörüne yönelik endişeleri tekrar gündeme getirdi ve ABD borsaları günü %1,0 -%1,2 oranında düşüşle tamamladı. Avrupa borsaları da satıcılı bir görüntü sergilerken, dünkü kapanışların ardından bu sabah da Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1’e yakın değer kaybediyor. Diğer yandan, ABD vadelilerinde sınırlı yükseliş gözleniyor. Bugünkü toplantıda Fed’in faizleri 25 baz puan artırması bekleniyor. Diğer yandan, piyasa beklentisinin aksine Fed’in bu yıl için faiz indirimine açık kapı bırakması beklenmiyor ki böyle bir sinyal risk iştahını bir miktar baskılayabilir. Fed dışında bugün ABD’de nisan ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi, ISM imalat dışı endeksi verisi ve ADP özel sektör istihdam rakamları takip edilecek. Yurtiçinde ise bu sabah nisan ayı enflasyon rakamları izlenecek. Bloomberg Anketi’ne göre nisan ayına ilişkin TÜFE’nin yıllık bazda medyan %44,10 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Mart ayında yıllık enflasyon %50,51 gerçekleşmişti. Bu arada dün akşam yoğun bir şekilde ilk çeyrek finansalları takip edilirken, bugün de bilançolar (Ajandada TSKB, Türk Hava Yolları, Migros, Anadolu Efes, Aksigorta var) gelmeye devam edecek. Diğer yandan yurtiçi piyasalarda veri ve finansallardan çok, az bir süre kalan seçime yönelik algı yön konusunda belirleyici olabilir.  Net bir şekilde zayıflayan teknik göstergelerle birlikte dün takip ettiğimiz 4.500 seviyesine kadar gerileyen BIST100 endeksi halihazırda 4.330 civarında bulunan 200 günlük ortalamasına yaklaşmak isteyebilir. Öncesinde ise 4.430 desteği olası düşüşte tepki için takip edilebilir. Dün, akşam kontratında yaşanan yükseliş endeksin güne alıcılı bir görüntüyle başlayabileceğine işaret ediyor.

MAKROEKONOMİ

ABD’de dayanıklı mal siparişleri, iki aylık düşüşün (ocakta %5 düşüş ve şubatta %1,2 düşüş) ardından martta öncü veriyle uyumlu olarak aylık %3,2 oranıyla artış kaydederek kısmi toparlanma sergiledi. Detaylara bakıldığında, martta savunma dışı uçaklar ve parçalarının (%78,3 artış) siparişlerindeki belirgin artış, dayanıklı mal siparişlerinin yükselişinde belirleyici oldu. Bunun yanında, firmaların yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise martta aylık bazda %0,4 düşüşten %0,6 düşüşe aşağı yönlü revize edildi ve böylece son iki aydır düşüş kaydederek yatırımlarda zayıflamaya işaret etti. Ayrıca ABD’de fabrika siparişleri, iki aylık düşüşün (ocakta %2,1 düşüş ve şubatta %1,1 düşüş) ardından martta %0,9 artışla kısmi toparlanmakla birlikte beklentilerin (%1,3) altında artış kaydetti.

Bunun yanında, ABD’de istihdam piyasası verilerinden mart ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, 9,97 milyondan 9,59 milyona beklentilerin (9,73 milyon) üzerinde geriledi ve böylece Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Açılan iş sayısının beklentilerin üzerinde gerilemesi, firmaların iş gücü talebinin kısmi güç kaybettiğine ve iş gücü piyasasında kısmi soğumaya işaret etti.

Avrupa genelinde son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren nisan ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre, bölgede nisanda imalat PMI’lar, Almanya’da 44’ten 44,5’e, Fransa’da ise 45,5’ten 45,6’ya, Euro Bölgesi’nde 45,5’ten 45,8’e ve İngiltere’de 46,6’dan 47,8’e hafif yukarı yönlü revize edilerek imalat sektöründe daralmanın hafif yavaşladığına işaret etti.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde nisan ayı öncü TÜFE verisi yarın takip edildi. Euro Bölgesi’nde manşet TÜFE’nin nisanda aylık bazda artış hızı %0,9’dan %0,7 seviyesine beklentilerle uyumlu olarak yavaşlarken, yıllık bazda ise mart ayındaki Şubat 2022’den bu yana en düşük seviye olan %6,9’dan nisanda %7 seviyesine hafif yükseldi. Yıllık bazda çekirdek TÜFE ise mart ayında ulaştığı rekor seviye olan %5,7’den nisanda beklentilerle uyumlu olarak %5,6 seviyesine hafif geriledi.

Yurt içinde ise, nisan ayında S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, 50,9’dan 51,5 seviyesine yükselerek imalat sektöründe büyümenin hızlandığına işaret etti ve böylece büyüme bölgesindeki seyrini dördüncü aya taşıdı. Veri, nisanda faaliyet koşullarındaki güçlenmenin, Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdüğüne ve şubatta meydana gelen depremlerin gözlenen olumsuz etkilerinin aşılmakta olduğuna işaret etti.

  • Detaylara bakıldığında, nisan ayında birçok firmanın, talep koşullarındaki güçlenmeyle birlikte yeni siparişler ve üretimde artış bildirdikleri ve bazı firmaların da, şubat ayındaki depremlerin ardından devam eden toparlanmayla birlikte iş yüklerinin arttığını belirttikleri gözlendi.
  • Özellikle, nisanda toplam yeni işler, yeni ihracat siparişleri ve üretimdeki artışlar mart ayına göre daha hızlı gerçekleşti ve üretimdeki genişleme son 20 ayın en yüksek oranında kaydedildi.
  • Takip edilen 10 sektörden üretimin artış gösterdiği sektör sayısı 6 oldu. Kara ve deniz taşıtları ile ana metal sanayiinde toparlanma hız kazanırken üretimde güçlü artış kaydedildi. Buna karşın, başta ağaç ve kağıt ürünleri ile giyim ve deri ürünleri olmak üzere diğer sektörlerin zorlu faaliyet koşullarıyla karşılaşmaya devam ettikleri belirtildi.
  • Üretimdeki görünüme benzer şekilde, yeni siparişler sektörlerin yarısında artış sergiledi. Yeni siparişlerde en güçlü artış ana metal sanayinde, en keskin yavaşlama ise ağaç ve kağıt ürünleri sektöründe kaydedildi.
  • Ayrıca yeni siparişlerdeki artışın ve deprem kaynaklı aksamaların, birikmiş işlerin son 14 ayda ilk kez artmasına neden olduğu görüldü.
  • Bunun yanında, nisanda depreme bağlı aksamaların, tedarik zincirlerini etkilediği ve firmaların ham madde temininde yaşanan zorlukların devam ettiğini bildirdikleri gözlendi. Bu kapsamda, tedarikçi teslimat sürelerinde üst üste dördüncü ayda artış görüldü.
  • Şubat ayındaki depremler nedeniyle girdi temininde yaşanan sorunların, takip edilen sektörlerin yarısında teslimat sürelerinin nisan ayında da artmasına neden olduğu gözlenirken, en belirgin bozulma, iş yükündeki artış nedeniyle girdi talebinin keskin bir şekilde arttığı kara ve deniz taşıtları sektöründe gerçekleşti.
  • Öte yandan, imalatçıların iş yüklerindeki artış nedeniyle satın alma faaliyetlerini yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez artırdıkları, buna karşın teslimatlardaki gecikmelerin girdi stoklarının artmasına engel olduğu görüldü.
  • Diğer yandan, nisanda sektörlerin birçoğu istihdamını artırırken, bazılarının ise son dönemde erken emeklilik yasasının yürürlüğe girmesinin ardından bazı çalışanların işten ayrılması nedeniyle iş gücünü artırmakta zorlandığı gözlendi. İstihdamdaki en güçlü artış kimyasal, plastik ve kauçuk sektöründe kaydedildi. Yeni siparişlerin durağan seyrettiği sektörlerde ise istihdam daha zayıf bir görünüm sundu.
  • Ayrıca takip edilen tüm sektörlerde girdi fiyatlarının nisanda artmayı sürdürmekle birlikte birçok sektörde artış hızının marta göre hız kaybettiği gözlendi. Bazı firmalar bu gelişmeyi enerji fiyatlarındaki düşüşe bağladı. Girdi maliyetlerindeki en belirgin yükseliş giyim ve deri ürünleri sektöründe gözlenirken, en ılımlı artış ise kimyasal, plastik ve kauçuk sektöründe gerçekleşti.
  • Bunun yanında, nisanda ürün satış fiyatlarındaki artış hızı da Ağustos 2022’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Özellikle, yurt içi talepte ve rekor artış sergileyen yeni ihracat siparişlerinde gözlenen güçlü seyrin fiyatlandırma gücünü desteklemesiyle ürün satış fiyatlarında en hızlı artış kara ve deniz taşıtları sektöründe gözlendi. Ürün satış fiyatlarının düşüş kaydettiği tek sektör ise, kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektörü oldu.

Ayrıca Ticaret Bakanlığı tarafından nisan ayına ilişkin öncü dış ticaret verileri yayınlandı. İhracat martta aylık %26,8 oranında artışla 23,6 milyar USD seviyesine yükselerek rekor seviyede gerçekleşmesinin ardından nisanda aylık %18,1 oranında gerileyerek 19,3 milyar USD seviyesinde gerçekleşti (ocak ayında 19,4 milyar USD, şubat ayında 18,6 milyar USD ve 2022 yılı ortalaması 21,2 milyar USD seviyesindeydi). İthalat ise martta aylık %4 artışla 31,9 milyar USD seviyesine kısmi yükselmesinin ardından nisanda aylık %11,8 gerileyerek 28,2 milyar USD seviyesinde gerçekleşti (ocak ayında 33,6 milyar USD ile rekor seviyeye ulaşmıştı ve 2022 yılı ortalaması 30,3 milyar USD seviyesindeydi). Nisanda ithalattaki düşüşte, enerji ve altın ithalatının gerilemesinin belirleyici olduğu gözlenmekte. Nisanda dış ticaret açığı ise aylık %6,1 oranında artışla 8,8 milyar USD seviyesine yükseldi, 2022 yılında aylık ortalama dış ticaret açığı 9,1 milyar USD seviyesindeydi, aylık dış ticaret açığı rekor seviyeye ise 14,3 milyar USD ile ocak ayında ulaşmıştı.

  • Dış ticaret verilerine 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında ise, ihracat 255,7 milyar USD’den 251,7 milyar USD seviyesine gerilerken (kümülatif ihracat rekor seviyeye 256 milyar USD seviyesiyle ocak ayında ulaşmıştı), ithalat ise mart ayında ulaşılan rekor seviye olan 373,4 milyar USD’den nisanda 372 milyar USD seviyesine geriledi. Dış ticaret açığı da 120,4 milyar USD oldu. 2023 yılı OVP kapsamında yıllık ihracat 265 milyar USD ve ithalat ise 345 milyar USD seviyelerinde öngörülmekte.
  • Aylık ihracata fasıllar bazında bakıldığında, nisanda en fazla ihracat; motorlu kara taşıtları, kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar, elektrikli makina ve cihazlarda gözlenirken, en fazla ithalat ise mineral yakıtlar ve yağlar, kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar, motorlu kara taşıtları ve demir ve çelikte gözlenmekte.
  • Nisanda en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke, Almanya, ABD, Irak, İtalya ve İngiltere olurken, en fazla ithalat yapılan ilk 5 ülke ise Rusya, Çin, Almanya, İtalya ve ABD olarak öne çıktı.
  • Şubat ve mart aylarının ardından nisan ayında da enerji ithalatındaki düşüş sürdü. Şubatta enerji ithalatı aylık %23,3 (2,05 milyar USD) gerileyerek 6,74 milyar USD seviyesinde gerçekleşmesinin ardından, martta aylık %13,3 (0,9 milyar USD) gerileyerek 5,8 milyar USD seviyesinde kaydedilmişti, ocakta ise 8,79 milyar USD seviyesinde kaydedilerek 8,85 milyar USD ile aylık rekor enerji ithalatının görüldüğü eylül ayındaki seviyeye yakın gerçekleşmişti. Nisanda ise aylık %14,5 (0,8 milyar USD) gerileyerek 5 milyar USD seviyesinde gerçekleşti ve böylece Ağustos 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. 2021 yılında ortalama 4,2 milyar USD olan aylık enerji ithalatı 2022 yılında ortalama 8 milyar USD’ye yükselmişti. 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında ise, enerji ithalatı ocak ayındaki rekor seviye olan 96,5 milyar USD’den nisan ayı itibarıyla 90,1 milyar USD seviyesine gerilemeyi sürdürdü.
  • Altın ithalatı ise ocak ayında aylık %71,5 oranında sert artışla 5,2 milyar USD ile rekor seviyeye ulaşmasının ardından düşüşünü sürdürmekte. Şubat ayında aylık %18,5 oranında gerileyerek 4,3 milyar USD seviyesine ve mart ayında ise aylık %53,4 oranında sert düşüşle 2 milyar USD seviyesine gerilemişti. Nisanda ise aylık %22,2 oranında gerileyerek 1,5 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece Haziran 2022’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Böylece nisanda aylık altın ithalatı, 2022 yılında aylık ortalama altın ithalatı olan 2 milyar USD seviyesinin de altında gerçekleşti. Bunun yanında, 12 aylık kümülatif bazda altın ithalatının mart ayındaki 32,2 milyar USD’den nisan ayı itibarıyla 33,1 milyar USD seviyesine yükseldiği gözlenmekte.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 21’de Fed’in faiz kararı ve TSİ 21.30’da Fed Başkanı Powell’ın konuşması olacak. Fed mart ayındaki toplantısında, faizleri beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan artırarak federal fonlama faiz aralığını %4,75-%5,00 bandına yükseltmişti, kararın oybirliğiyle alındığı görülmüştü, ayrıca gerekirse daha fazla faiz artışı olabileceğine dair de sinyal vermişti. Öte yandan, Fed’in yayınlanan mart ayı projeksiyonlarında, 2023 yılına dair zirve faiz beklentisi ise aralık ayındaki projeksiyonları ile aynı kalmıştı ve bu yıl için faiz indirimi öngörülmemişti.  Fed’in mart ayı projeksiyonlarında, Fed federal fon faiz oranına ilişkin medyan tahminler, bu yıl sonu için %5,1 seviyesinde korunmuştu, yani Fed bu yıl bir tane daha 25 baz puanlık faiz artışına gideceğine yönelik sinyal vermişti. Bunun yanında, ABD’de mart ayında yaşanan orta ölçekli banka iflaslarının ardından, gelişmelerin büyüme üzerindeki etkilerinin izleneceği belirtilirken, son gelişmelerin hanehalkı ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarına neden olması ve ekonomik aktivite, işe alımlar ile enflasyon üzerinde baskı oluşturmasının olası gözüktüğü ve bu etkilerin boyutunun ise henüz belirsiz olduğu vurgulanmıştı. Faiz kararının ardından konuşan Fed Başkanı Powell ise, son toplantıda faiz artışlarına ara vermeyi düşündüklerini ancak faiz artışının güçlü bir konsensüs ile destek gördüğünü belirtmişti. Piyasalarda, banka krizinin etkilerinin hafiflemesi ve enflasyon göstergelerinde son dönemde gözlenen gevşemenin de etkisiyle Fed’in büyük olasılıkla bugünkü toplantısında faizleri 25 baz puan artırması bekleniyor. Ayrıca Fed’in para politikasına ilişkin olarak gelecek döneme yönelik verebileceği olası yeni sinyaller de yakından takip edilecektir.

Ayrıca ABD’de ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan nisan ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi TSİ 16.45’te ve ISM imalat dışı endeksi verisi TSİ 17’de takip edilecek. Nisanda hizmet sektörü PMI, 52,6’dan 53,7 seviyesine yükselerek hizmet sektöründe büyümenin hızlandığına işaret etmekle birlikte büyüme bölgesindeki seyrini üçüncü aya taşımıştı. Detaylara bakıldığında, nisan ayı verisi, artan iç talep ve yeni müşterilerin kazanılmasının etkisiyle artan yeni işlerle Nisan 2022’den bu yana hizmet sektöründeki en hızlı büyümeye işaret etmişti. Ayrıca nisanda hizmet sektöründe gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergesi, talepteki daha fazla iyileşme beklentilerinin etkisiyle yaklaşık son bir yılın en yüksek ikinci seviyesine yükselmişti. Mart ayına ilişkin ISM imalat dışı endeksi ise, 55,1’den 51,2 seviyesine beklentilerin üzerinde gerileyerek imalat dışı sektörlerde son üç aydaki en yavaş büyümeye işaret etmişti. Nisanda ise ISM imalat dışı endeksinin 51,8 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Bunun yanında, ABD’de istihdam piyasası verilerinden nisan ayı ADP özel sektör istihdam verisi TSİ 15.15’te izlenecek. ADP özel sektör istihdam artışı, martta 145 bin kişi gelerek 210 bin kişi öngörülen beklentilerin altında gerçekleşmişti ve şubat ayındaki 261 bin kişilik artışa göre yavaşlamaya işaret etmişti. Detaylara bakıldığında hizmetler, inşaat ve madencilik sektörleri istihdam artışı kaydederken, buna karşın imalat sanayinde istihdamın azalması ve hizmet sektöründe bazı sektörlerde (finansal hizmetler, bilgi hizmetleri vb.) istihdam düşüşleri gözlenmesi, istihdam artışının tabana yaygın olmadığına ve istihdam piyasasında kısmi soğumaya işaret etmişti. ADP özel sektör istihdam artışının nisanda ise 148 bin kişi seviyesine hafif hızlanması bekleniyor.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından nisan ayı TÜFE ve ÜFE verileri TSİ 10’da yayınlanacak. Mart ayında TÜFE, Bloomberg piyasa beklentisi olan %2,85’in altında aylık %2,29 artmıştı (şubatta aylık %3,15 artmıştı), TÜFE yıllık bazda ise baz etkisiyle birlikte %55,18’den %50,51’e gerilemişti ve böylece Ocak 2022’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Öte yandan, çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artış ortalama %2,17 ile manşet enflasyonun da altında gerçekleşmişti, B çekirdek göstergesi yıllık %55,16’dan %52,11’e, C endeksi %50,58’den %47,36’ya gerilemişti. Enerji kalemindeki düşüş ÜFE’deki artışı sınırlamaya devam etmişti. Bununla birlikte mart ayında başta gıda ürünleri ve ana metal ürünlerinin etkisiyle ÜFE aylık %0,44 artış kaydetmişti, bir önceki ay %1,56 artış kaydetmişti (ÜFE 2022 yılında ortalama %5,9 artış, 2003 yılından bu yana ortalama %1,3 artış göstermişti). Yıllık bazda ÜFE %76,61’den %62,45 seviyesine gerileyerek Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Bloomberg Anketi’ne göre nisan ayına ilişkin TÜFE’nin, aylık medyan %2,60 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda medyan %44,10 seviyesine gerilemesi bekleniyor. 

Ayrıca TSİ 14’te TCMB tarafından geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özet yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Agesa Hayat ve Emeklilik (AGESA, Nötr): Şirket’in 1Ç2023’teki net dönem karı (konsolide) 214,5mn TL gerçekleşerek yıllık %11,6 oranında düşüş göstermiştir. Ortalama piyasa beklentisi 227mn TL kar idi. Şirket’in genel teknik bölüm dengesi geçen yılın ilk çeyreğine göre %49,4 oranında düşüş göstererek 1Ç2023’te 46,3mn TL’ye gerilemiştir. Diğer yandan, net yatırım gelirleri 216,6mn TL ile yıllık %6,4 oranında düşüş kaydetmiştir.

Anadolu Sigorta (ANSGR, Negatif): Anadolu Sigorta 1Ç2023’te 138,4mn TL konsolide net dönem zararı kaydetmiştir. Piyasanın beklentisi 28mn TL net kar idi. Şirket’in genel teknik bölüm dengesinde 356,4mn TL zarar oluşurken, net yatırım giderleri 67,7mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ve olağandışı faaliyetlerden ise 285,7mn TL net gelir kaydedilmiştir.

Aksa Akrilik (AKSA, Nötr): Aksa Akrilik’in 2023 yılı 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 569,6mn TL ile piyasa beklentisinin üstünde açıklanmıştır. Piyasanın ortalama kar beklentisi 507mn TL idi. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2023’de geçen yılın aynı çeyreğine göre %8,9 oranında artış göstererek 4.263mn TL olarak gerçekleşirken, brüt kar %12,2 oranında azalarak 880mn TL olmuştur. Brüt kar marjı da 5 puan düşerek %20,6’ya gerilemiştir. Faaliyet giderleri geçen yılın ilk çeyreğine göre %32,7 oranında yükselerek 171,9mn TL’ye çıkan Şirket, diğer faaliyetlerden ise 8,4mn TL net gelir kaydetmiştir. Şirket’in faaliyet karı yıllık %6,5 oranında azalarak 716,5mn TL’ye gerilerken, FAVÖK’ü de 777,6mn TL (Beklenti: 803mn TL) olmuştur. FAVÖK marjı da 1Ç2023’de 5,3 puan düşerek %18,2 olarak gerçekleşmiştir. Şirket bu çeyrekte özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından 14,5mn TL gelir kaydederken, yatırım faaliyetlerinden de 87mn TL’lik gelir oluşmuştur. Şirket, bu dönemde finansman tarafında 27mn TL gidere ek, 221,5mn TL’lik vergi gideri ardından 569,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir.

Başkent Doğalgaz Dağıtım (BASGZ, Nötr): Şirketin ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %44,4 oranında artarak, 1Ç2023’de 501mn TL olarak açıklanmıştır. Satış gelirleri 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın ilk çeyreğine göre %88,5 oranında büyüyerek 9.548mn TL’ye yükselirken, brüt kar %16,2 oranda yükselerek 827mn TL’ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler geçen yılın aynı dönemine göre %75 oranında artarak 51,9mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 310,5mn TL gider kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde net faaliyet karı 464,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. (1Ç2022’de 255,9mn TL). Bu çeyrekte yatırım faaliyetlerinden 220,5mn TL gelir kaydeden Şirket, son olarak 186mn TL’lik vergi gideri sonrasında, 1Ç2023’de 501mn TL dönem karı elde etmiştir.

Coca Cola İçecek (CCOLA, Sınırlı Pozitif): Şirket 1Ç2023’de 1.035mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Piyasa beklentisi şirketin 962mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket 1Ç2022’de 630mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %79,5 oranında artmış ve 15.556mn TL (Piyasa Beklentisi: 15.709mn TL) olmuştur. Şirket’in brüt karı ise %81,4 oranında artarak 5.160mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı da 0,4 puan artışla %33,2 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %87 oranında artmış ve 2.838mn TL’yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden 21mn TL net gelir kaydeden şirketin faaliyet karı %76,4 oranında artarak 2.343mn TL olmuştur. Faaliyet karı marjı da, 0,3 puan azalışla %15,1’e gerilemiştir. Şirketin FAVÖK’ü 1. çeyrekte 2.841mn TL olurken (Piyasa Beklentisi:2.658mn TL) FAVÖK marjı yıllık 1,6 puan gerilemiş ve %18,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 1Ç2023’de 2mn TL net gelir, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise 9mn TL zarar kaydedilmiştir. Finansman tarafında net giderler 449mn TL’yi göstermiştir. 812mn TL’lik vergi gideri sonrası net dönem karı 1.074mn TL olurken, azınlık payı karları düşüldükten sonra ana ortaklık net dönem karı 1.035mn TL olarak gerçekleşmiştir. Ana ortaklık net dönem karı üzerinden hesaplanan net kar marjı da %6,7 olmuştur.

2023 yılı ilk çeyrek gerçekleşmelerinin ardından şirket yılsonu beklentilerini korumuştur. Satış hacminde, konsolide bazda orta ile yüksek tek haneli satış hacmi büyümesi beklenmektedir. Satış gelirlerinde, yüksek %40’lı, düşük %50’li yüzdelerde kur etkisinden arındırılmış net satış geliri büyümesi öngörülmektedir. FAVÖK marjında ise bir önceki yıla paralel veya hafif artış tahmin edilmektedir.

Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 1Ç2023’deki ana ortaklık net dönem karı 192,3mn TL olarak açıklanmıştır. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %264,8 oranında büyüyerek 1.363mn TL’ye yükselirken, brüt kar yaklaşık 5 kat artmış ve 737mn TL (1Ç22: 134mn TL) olmuştur. Operasyonel giderler aynı dönemde personel giderlerine bağlı olarak 354mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer faaliyetlerden ise 7,3mn TL gelir kaydetmiştir. Böylece faaliyet karı geçtiğimiz yıla göre %103,9 oranında artarak 390,4mn TL olmuştur. Şirket, bu çeyrekte banka kredileri kur farkı giderlerine bağlı olarak finansman tarafında 134,5mn TL gider (1Ç2022’de 2,3mn TL net gider) kaydetmiştir. 75,3mn TL’lik vergi gideri sonrası 2023 yılının birinci çeyreğinde 192,3mn TL ana ortaklık net dönem karı oluşmuştur.

Ereğli Demir Çelik (EREGL, Nötr): Erdemir’in 1Ç2023’deki ana ortaklık net dönem karı 90mn TL (4,8mn USD) ile 22mn TL olan bizim beklentimizin kısmen üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada satış gelirlerinin beklentimizin bir miktar üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Piyasa beklentisi ise şirketin 16mn TL zarar açıklaması yönündeydi. Şirket geçen yılın aynı döneminde 5.626mn TL (404,7mn USD) ana ortaklık net dönem karı elde etmişti. Şirketin satış gelirleri 1Ç2023’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %10 oranında düşüş göstererek 26.274mn TL’ye gerilerken, brüt kar, maliyetlerdeki %27,3’lük artış sebebiyle, 1.126mn TL olmuştur. 1Ç2022’de brüt kar 10.504mn TL idi. Brüt kar marjı ise geçtiğimizin yılın aynı dönemine göre 28,1 puan azalmış ve %4,3 olmuştur. Operasyonel giderler ise %60 oranında artarak 746mn TL’ye yükselmiştir. Diğer faaliyetlerden net 57mn TL gelir kaydedilirken faaliyet karı 436mn TL olarak gerçekleşmiştir. 1Ç2022’de şirketin faaliyet karı 8.870mn TL idi. İlgili dönemin FAVÖK’ü (diğer faaliyet gelirleri hariç) 1.389mn TL (19mn USD) olarak gerçekleşmiştir. (Piyasa Beklentisi: 482mn TL) Geçtiğimiz yılın aynı döneminde şirket 9.764mn TL (701mn USD) FAVÖK açıklamıştı. FAVÖK marjı TL bazında, 2022’nin aynı döneminde %33,4 iken 1Ç2023’de %5,3’e gerilemiştir. Şirketin ton başına FAVÖK rakamı ise 2022’nin aynı dönemindeki 354 USD/ton’dan 1Ç2023’de 12 USD/ton’a gerilemiştir. Yatırım faaliyetlerinden net giderler 57mn TL olurken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da 0,4mn TL net gider kaydedilmiştir. Finansman tarafında net giderler 393mn TL’yi göstermiştir. 80mn TL vergi geliri sonrası şirketin ana ortaklığa düşen net dönem karı 90mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İskenderun Demir Çelik (ISDMR, Sınırlı Negatif): İsdemir 1Ç2023’de, 852mn TL’lik zarar beklentimize paralel, 845mn TL (44,8mn USD) net dönem zararı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde 2.661mn TL (191,4mn USD) net dönem karı elde etmişti. Şirketin satış gelirleri 1Ç2023’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %34,8 oranında düşüş göstererek 10.162mn TL’ye gerilerken, satışların maliyetlerindeki %1,1’lik düşüşün etkisiyle, brüt zarar 849mn TL’yi göstermiştir. Operasyonel giderler ise %81,1 oranında artmış ve 275mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 143mn TL net gelir kaydedilirken, faaliyet zararı 982mn TL’ye ulaşmıştır. Şirket’in 1Ç2022’deki faaliyet karı 4.276mn TL idi. İlgili dönemin faiz, vergi ve amortisman öncesi faaliyet zararı (diğer faaliyet gelirleri hariç) 687mn TL’yi (63mn USD) göstermiştir. Şirketin ton başına faiz, vergi ve amortisman öncesi faaliyet zarar rakamı 1Ç2023’de 101 USD/ton olmuştur. 2022’nin aynı dönemindeki ton başına FAVÖK rakamı 253 USD seviyesindeydi. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da 0,4mn TL net gider kaydedilmiştir. Finansman tarafında net giderler 122mn TL’yi göstermiştir. 283mn TL’lik vergi geliri sonrası şirketin net dönem zararı 845mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İş GYO (ISGYO, Nötr): İş GYO 1Ç2023’te 13,1mn TL net dönem karı yazmıştır. Bizim kar beklentimiz 14mn TL iken, piyasanın ortalama kar beklentisi 13mn TL idi. Şirket geçen yılın ilk çeyreğinde ise 66,1mn TL net kar açıklamıştı. İş GYO’nun satış gelirleri 1Ç2023’te 188,8mn TL gerçekleşerek (Beklenti: 175mn TL) yıllık %35,4 oranında artış kaydetmiştir. Bu gelirlerin 161,4mn TL’si kira gelirleri (üst hakkı gelirleri dahil), 21,6mn TL’si konut satışlarından oluşmuştur. Kira gelirleri yıllık 97,1 oranında artarken, konut satışları %58,9 oranında düşüş kaydetmiştir. Faaliyet giderleri %138 oranında artarak 34mn TL’ye çıkan Şirket’in FAVÖK’ü ise 123,1mn TL ile (Beklenti: 118mn TL) yıllık %50,1 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı da %65,2 (1Ç2022: %58,8) olmuştur. Öte yandan, Şirket yılın ilk çeyreğinde 111,4mn TL net finansman gideri kaydetmiştir.

Koç Holding (KCHOL, Nötr): Koç Holding’in 2023 yılı ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı 16.772mn TL ile bizim beklentimiz olan 15.557mn TL’nin üzerinde, piyasa beklentisi olan 16.433mn TL’ye göre ise paralel gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada özellikle, Yapı Kredi Bankası, Tüpraş ve Aygaz’ın beklentimizden daha iyi kar rakamları açıklamaları etkili olmuştur. Holding 1Ç2022’de 6.712mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.

Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Negatif): Şirket’in 2023 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %30,8 oranında artarak 1.384mn TL’ye çıkmıştır. Bizim kar tahminimiz 1.109mn TL iken, piyasanın ortalama kar tahmini 1.166mn TL idi. Satış gelirleri beklentimizin altında gelirken, yatırım faaliyetlerinde net gelir tahminimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri yıllık %15,7 oranında artarak 1.631mn TL’ye (Beklenti: 1.770) çıkarken, brüt kar 624mn TL ile %33,2 oranında düşmüştür. Öte yandan, Şirket’in faaliyet giderleri 333,2mn TL gerçekleşirken, FAVÖK geçen yılın ilk çeyreğinde göre %57,6 oranında düşmüş ve 1Ç2023’te 352,1mn TL (Beklenti: 835mn TL) olmuştur. FAVÖK marjı ise %21,6 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın ilk çeyreğinde FAVÖK marjı %58,9 idi. Son olarak, yatırım faaliyetlerinden net gelirler 1.496mn TL (1Ç2022: 496,9mnTL) olmuş ve karı desteklemiştir.

Koza Anadolu (KOZAA, Sınırlı Negatif): Şirket’in 1Ç2023’teki ana ortaklık net dönem karı yıllık %55,2 oranında artarak 622,9mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2023’te geçen yılın aynı dönemine göre %16,4 oranında artarak 1.702,5mn TL’ye çıkarken, brüt kar %34,1 oranında azalmış ve yılın son çeyreğinde 617,7mn TL’ye gerilemiştir. Operasyonel giderler ise 349,8mn TL gerçekleşirken, Koza Anadolu’nun FAVÖK’ü 1Ç2023’te 335,9mn TL ile yıllık %59,9 oranında düşüş kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise %19,7 olmuştur. Geçen yılın ilk çeyreğinde bu oran %57,2 idi. Yatırım faaliyetlerinden net gelirler ise bu yılın ilk çeyreğinde 1.546mn TL olmuş ve karı desteklemiştir.

İpek Doğal Enerji (IPEKE, Sınırlı Negatif): Şirket’in 1Ç2023’teki ana ortaklık net dönem karı yıllık %56,1 oranında artarak 330,6mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2023’te geçen yılın aynı dönemine göre %16,3 oranında büyüme kaydederek 1.704mn TL’ye çıkarken, brüt kar %34,1 oranında azalmış ve yılın ilk çeyreğinde 618,1mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise 347,7mn TL gerçekleşirken, Şirket’in FAVÖK’ü 1Ç2023’te 337,5mn TL ile yıllık %59,9 oranında gerilemiştir. FAVÖK marjı ise %19,8 ile geçen yılın ilk çeyreğindeki FAVÖK marjı olan %57,4’ün oldukça altında gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden net gelirler ise 1Ç2023’te 1.551,5mn TL olmuş ve karı desteklemiştir.

Türkiye Sigorta (TURSG, Pozitif): Türkiye Sigorta’nın1Ç2023’teki konsolide net dönem karı 525,2mn TL gerçekleşerek yıllık %71,1 oranında artış göstermiştir. Ortalama piyasa beklentisi 350mn TL kar idi. Şirket’in genel teknik bölüm dengesi geçen yılın ilk çeyreğine göre %181,5 oranında artış göstererek 1Ç2023’te 928,3mn TL’ye çıkmıştır. Diğer yandan, bu çeyrekte 4,5mn TL net yatırım gideri kaydedilmiştir.

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2023 yılı 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 414,8mn TL olarak piyasa beklentilerinin üzerinde açıklanmıştır. Piyasanın ortalama kar beklentisi 196mn TL idi. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 572,8mn TL idi. Satış gelirleri 1Ç2023’de geçen yılın aynı çeyreğine göre %80,7 oranında artış göstererek 9.788mn TL olarak gerçekleşirken, brüt kar %22 oranında artışla 1.367mn TL’ye yükselmiştir (1Ç2022: 1.121mn TL). Brüt kar marjı ise 6,7 puan azalarak %14 olmuştur. Faaliyet giderleri geçen yılın ilk çeyreğine göre %89,6 oranında yükselerek 740,6mn TL’ye çıkan Şirket, diğer faaliyetlerden 84,4mn TL gider kaydetmiştir. Şirket’in faaliyet karı ise 542,3mn TL olurken (1Ç2022: 634mn TL), FAVÖK’ü de 792mn TL (Beklenti: 625mn TL) olarak kaydedilmiştir. Şirket’in bu çeyrekte finansman tarafında 177,2mn TL’lik net gider oluşurken, son olarak 49,7mn TL vergi geliri sonrası yılın ilk çeyreğinde 414,8mn TL ana ortaklık net dönem karı oluşmuştur.

Halkbank (HALKB, Pozitif): 17 Şubat 2021 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, bazı müştekiler tarafından ABD’de Halkbank aleyhine açılan tazminat talepli hukuk davasının, 16 Şubat 2021 tarihinde ABD Güney New York Bölge Mahkemesi tarafından reddedildiği belirtilmiştir. Bahse konu davada müştekiler, ABD Güney New York Bölge Mahkemesinin kararını 30 Haziran 2021 tarihinde Birleşik Devletler İstinaf Mahkemesi İkinci Dairesi (İkinci İstinaf Mahkemesi) nezdinde temyize taşımıştır. İkinci İstinaf Mahkemesi, 2 Mayıs 2023 tarihinde Banka lehine karar vererek tazminat talepli hukuk davasını düşürmüştür. Bununla birlikte 20 Nisan 2023 tarihli KAP açıklamasında belirtildiği üzere, ABD Yüksek Mahkemesinin 19 Nisan 2023 tarihli kararı doğrultusunda ceza davası ile ilgili hukuki süreç İkinci İstinaf Mahkemesi nezdinde devam etmektedir.

Yayla Gıda (YYLGD, Nötr): Şirket’in 2023 yılı 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 208,2mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 289,1mn TL idi. Satış gelirleri 1Ç2023’de geçen yılın aynı çeyreğine göre %13,8 artış göstererek 3.983mn TL olarak gerçekleşirken, brüt kar %14,2 oranında azalarak 401,2mn TL’ye gerilemiştir. Brüt kar marjı ise 3,3 puan azalarak %10,1 olmuştur. Faaliyet giderleri geçen yılın ilk çeyreğine göre %43,1 oranında yükselerek 92,1mn TL’ye çıkan Şirket, diğer faaliyetlerden 22,8mn TL net gelir kaydetmiştir. Böylece Şirket’in faaliyet karı ise 331,9mn TL’ye gerilerken (1Ç2022: 464mn TL), FAVÖK’ü de 320,3mn TL  (1Ç2022: 406,9mn TL) olmuştur. FAVÖK marjı da 1Ç2023’de 3,6 puan azalarak %8 olmuştur. Şirket bu çeyrekte yatırım faaliyetlerinden 98,6mn TL gelir kaydetmiştir. Finansman tarafında 213mn TL’lik gider oluşan Şirket’in, son olarak 9,3mn TL veri gideri sonrası yılın ilk çeyreğinde 208,2mn TL ana ortaklık net dönem karı gerçekleşmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Gıda: Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Türkiye Kasaplar Federasyonu arasında imzalanan protokolle, kasaplara uygun fiyatlı kırmızı et satılacak. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Afyon Çimento (AFYON): Şirketin ana ortaklık net dönem karı, 1Ç2023’de 109,1mn TL olarak açıklanmıştır. Satış gelirleri 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın ilk çeyreğine göre %281,9 oranında büyüyerek 397,5mn TL’ye yükselirken, brüt kar 14,6mn TL’den 113,7mn TL’ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler 9,7mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 1,9mn TL gelir kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde net faaliyet karı 105,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. (1Ç2022’de 12,5mn TL). Bu çeyrekte finansman tarafında ise 2,5mn TL net gelir kaydedilmiştir. Son olarak 0,8mn TL’lik vergi geliri sonrasında, 1Ç2023’de Şirket’in ana ortaklık net dönem karı 109,1mn TL olmuştur.

Alkim Kağıt (ALKA): Şirketin ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %81,8 oranında azalarak, 1Ç2023’de 17,5mn TL olarak açıklanmıştır. Satış gelirleri 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın ilk çeyreğine göre %6,3 oranında büyüyerek 365,4mn TL’ye yükselirken, brüt kar %64,1 oranda azalarak 38,1mn TL’ye düşmüştür. Operasyonel giderler 18,2mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 7,7mn TL gelir kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde net faaliyet karı 27,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. (1Ç2022’de 100,2mn TL). Bu çeyrekte 10,2mn TL’lik vergi gideri sonrasında, 1Ç2023’de 17,5mn TL dönem karı elde edilmiştir.

Teknosa (TKNSA): Şirket 2023 yılı 1. çeyreğinde 142mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki senenin aynı döneminde ise 58mn TL kar kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri geçen yılın aynı çeyreğine göre %132,9 oranında artarak 6.622mn TL’ye yükselmiştir. Aynı dönemler itibarıyla brüt kar %113,7 oranında artmış ve 1.062mn TL olarak gerçekleşmiştir. Faaliyet giderleri 642mn TL olan Şirket diğer faaliyetlerinden de 98,2mn TL gider kaydetmiştir. Böylece Şirket’in FAVÖK’ü aynı dönemde %116,8 oranında artarak 492,5mn TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı 0,6 puan düşerek %7,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu çeyrekte banka faiz gelirleri kaynaklı 39,2mn TL yatırım faaliyetlerinden gelir kaydeden Şirket’in finansman tarafındaki giderleri geçen senenin aynı dönemine göre 131mn TL artarak 200mn TL olmuştur. Son olarak 18,8mn TL vergi gideri sonrası Şirket’in ana ortaklık net dönem karı 142mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Ayrıca, Şirketim 17.06.2022 tarihli açıklamasında bahsi geçen Rekabet Kurumu tarafından açılan soruşturma kapsamında; Kurum tarafından gerçekleştirilen inceleme esnasında ileri sürülen usule yönelik incelemenin zorlaştırıldığı iddiasıyla Şirket hakkında 38,2mn TL idari para cezası tesis edildiği 02.05.2023 tarihinde Şirkete tebliğ edilmiştir. Gerekçeli kararın tebliğini takiben yasal hakların süresi içinde kullanılarak kararın ve cezanın iptali için yargı yoluna başvurulması değerlendirilmektedir. Diğer yandan, Rekabet Kurulu’nun 18.05.2022 tarihli kararları ile açılan Kanun’un 41’inci maddesi uyarınca Şirket ve anılan diğer teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturma devam etmektedir.

Yükselen Çelik (YKSLN): Şirket’in 1Ç2023’deki net dönem karı 21mn TL olarak açıklanmıştır. 2022 yılının aynı dönemindeki net dönem karı 51mn TL idi. Satış gelirleri 1Ç2022’deki 376mn TL’den 1Ç2023’de 328mn TL’ye gerilerken, brüt kar ise aynı dönemler itibariyle 92mn TL’den 52mn TL’ye gerilemiştir. Şirket’in operasyonel giderleri 1Ç2023’de 21mn TL olmuştur. Faaliyet karı da 27mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü ise 1Ç2022’deki 81mn TL’den 1Ç2023’de 33mn TL’ye gerilemiştir. Finansman tarafında 9mn TL net gider kaydedilmiştir. 3mn TL net vergi geliri sonrası Şirketin net dönem karı 21mn TL olmuştur.

E-Data Teknoloji (EDATA): Şirket, ABD’de bulunan elektronik test ve ölçüm cihazları, yazılımları ve hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren, Keysight Technologies ile gerçekleşen iş birliği kapsamında Keysight’ın ağ çözümleri portföyünün Türkiye distribütörlüğünü üstlenmiştir.

Eupower Enerji (EUPWR): Şirket, grup firması Girişim Elektrik A.Ş.’nin yapımını üstlendiği ”Aksa Göynük Termik Santrali Yardımcı Kaynak (Ges) Projesi” işinin Orta Gerilim Ekipman, Konstrüksiyon, Transformatör ve Scada kısımlarının üretimini gerçekleştirecektir. Üretimini gerçekleştireceği kısımların bedeli toplam 6,1mn USD’dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile üretim bedeli 119,6mn TL)

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,70’den %8,50 seviyesine geriledi. TCMB dün 70 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 357,2 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 190 baz puana varan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 510 baz puana yaklaşan düşüşler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi