Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (27.12.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Noel tatili nedeniyle bazı önemli piyasaların kapalı olduğu Asya’da borsalar dar bir aralıkta karışık bir görüntü sergiliyor. Hafta sonu Omikron kaynaklı birçok uçuşun iptal edilmesi genel olarak risk iştahı üzerinde etkisini gösterirken, ABD vadelileri de yatay. Londra piyasasının da kapalı olduğu günde borsalarda tatil modundaki düşük hacimli hareketler sürebilir. Yurtiçi tarafta ise kur korumalı TL vadeli mevduat düzenlemesinin etkileri sürerken, 50 günlük ortalamasından tepki ile karşılaşan BIST100 endeksi, döviz veya dövize bağlı geliri olan şirketlere gelen alımlarla birlikte cuma günü %4,76 oranında yükseliş kaydetti. Bankacılık endeksi (XBANK) ise hafif de olsa ekside günü kapattı. Cuma günü Borsa kapanışından sonra bir satış dalgasıyla daha karşılaşan ve 11,0 seviyesinin altına gerileyen Dolar/TL’deki bu hareket sonrasında bankacılık endeksi bugün tekrar pozitif ayrışabilir. Diğer yandan, yurtdışında birçok uçuşun iptal edilmesi havacılık tarafında etkisini gösterebilecekken, sanayi hisselerinde yüksek oynaklık sürebilir.

MAKROEKONOMİ

Cuma günü Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kasım ayına ilişkin giriş-çıkış yapan yabancı sayısı verileri açıklandı. Gelen yabancı sayısı kasımda aylık %49,2 düşerken, yıllık bazda %111,5 arttı. Aşılamadaki ilerleme ile 2019 yılı Kasım ayı ile kıyaslandığında gelen yabancı sayısı sadece %19,5 düşük kaldı. Veri net hizmet gelirlerinin aylık bazda azalacağına fakat yıllık bazdaki güçlü artışla kasımda kümülatif net hizmet gelirlerinin ise artacağına işaret etmekte.

2021 yılının son haftasında veri takvimi oldukça sakin.

Bu hafta ABD’de aralık ayındaki ekonomik aktivitenin seyrine ilişkin veriler izlenecek. Bu kapsamda bugün Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi, yarın Richmond Fed imalat sanayi endeksi ve perşembe günü ise Chicago PMI izlenecek. Kasımda ilgili endeksler gerilemiş fakat genişleme bölgesinde kalmaya devam etmişlerdi. Ayrıca perşembe günü 25 Aralık haftasına ilişkin işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak. Bir önceki hafta yeni işsizlik maaşı başvuruları önceki haftaya göre yatay seyretmiş ve 205 bin kişi olmuştu. Veri sıkı istihdam piyasası koşullarının devam ettiğine ve emek talebinin güçlü seyrettiğine işaret etmişti. Diğer yandan, ABD’de çarşamba günü kasım ayına ilişkin bekleyen konut satışları açıklanacak.

Asya tarafında ise salı günü Japonya kasım ayı öncü sanayi üretimi ve haftanın son günü Çin’de aralık ayı resmi PMI verileri izlenecek. Çin Merkez Bankası son toplantısında ekonomik toparlanmaya ilişkin endişeler nedeniyle uzun bir aradan sonra 1 yıllık temel kredi faizini %3,85’ten %3,8’e indirmişti. Bu dönemde Çin imalat dışı PMI’ın, özellikle zayıf gelen perakende satışlar ve salgına ilişkin gelişmelerle azalması fakat genişleme bölgesinde kalmaya devam etmesi beklenmekte. Güçlü ihracat görünümünün devam etmesi ve enerji sıkıntılarındaki kısmi rahatlama ile imalat PMI’ın 50 eşik seviyesine hafif gerilemesi beklenmekte. Japonya sanayi üretiminin ise kısıtlamaların gevşetilmesi ve tedarik zincirindeki sıkıntıların gevşemesiyle aylık artış hızının %5’e yükselmesi beklenmekte.

Yurt içinde ise bugün aralık ayına ilişkin sektörel güven endeksleri ve kapasite kullanım oranı, perşembe günü ekonomik güven endeksi ve cuma günü ise TÜİK tarafından kasım ayı nihai dış ticaret dengesi açıklanacak.

  • Kasım ayında arındırılmış verilere göre hizmet sektörü güven endeksi %0,7 düşerken, inşaat sektörü güven endeksi %1, perakende ticaret güven endeksi %0,6, reel kesim güven endeksi %0,6 ve kapasite kullanım oranı ise %0,1 yükselmişti. Ekonomik güven endeksi ise kasım ayında %2 azalışla 99,3’e gerileyerek eşik seviyenin altına gerilemişti.
  • Kasım ayı geçici dış ticaret verilerine göre, ihracat tarihi yüksek seviyesini yenilemiş ve 21,5 milyar USD’ye yükselmiş, ithalat da 26,8 milyar USD’ye ulaşarak rekor kırmıştı. 12 aylık ihracat ise kümülatif bazda 221 milyar USD ile rekorunu yenilemişti. Kasımda dış ticaret açığı ise 1,5 milyar USD’den 5,3 milyar USD’ye yükselmişti. Geçen senenin aynı ayında dış ticaret açığı 5,05 milyar USD gerçekleşmişti. Geniş ekonomik gruplara göre baktığımızda bütün alt kalemler aylık bazda belirgin şekilde artmıştı. Tüketim malı ithalatı %19,1 artarak iç talebe ilişkin güçlü sinyal verirken, ara malı ithalatı tedarik zincirindeki sıkıntıların da yansıması ile %20,5 artmıştı. Yatırım malı ithalatı ise %21,3 artmıştı. Fasıllar bazında bakıldığında ise artan ekonomik faaliyet ve küresel ölçekte artan enerji fiyatlarının etkisiyle enerji ithalatı tarihi yüksek seviyelerini yenilemiş ve aylık %19,3 artmıştı. İhracatta motorlu kara taşıtları ise ilk sırada yer almaya devam etmekte fakat önceki aya göre düşüş görülmekteydi. Altın ithalatı kasım ayında da ilk 5’te yer almayarak cari açık lehine olumlu sürecin sürdüğüne işaret etmişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Coca Cola İçecek (CCOLA, Sınırlı Pozitif): Fitch Ratings, Coca-Cola İçecek’in (CCI) Yabancı ve Yerli Para Cinsinden Uzun Vadeli Temerrüt Derecelendirmesi Notunu ve Uzun Vadeli Birincil Teminatsız Derecelendirme Notunu, yatırım yapılabilir seviye olan, ‘BBB-‘ olarak, görünümünü ise Pozitif olarak teyit etmiştir.

Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Banka, takipteki krediler portföyünde yer alan ve toplam anapara bakiyesi 26.10.2021 tarihi itibarı ile 649,3mn TL olan kredi kartı, bireysel destek kredisi ve kredili mevduat ve masraf hesabı türündeki kredilere ilişkin tahsili gecikmiş alacakları, 119,2mnTL’ye Gelecek Varlık Yönetim AŞ.’ye, 25.10.2021 tarihi itibarı ile anapara bakiyesi 542,6mnTL olan ticari krediler, çek hesapları, sigorta alacakları, kredi kartı, kredili mevduat ve masraf hesabı türündeki sorunlu ticari kredi alacakları, 42,1mn TL’ye Emir Varlık Yönetim AŞ.’ye satıldığını duyurmuştur.

Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Nötr): Şirket, %100 bağlı ortaklığı olan Amerika’da mukim Kordsa Inc.’in 25mn USD tutarındaki sermaye artırımına katılım kararım alındığını duyurmuştur. Sermaye artırımına, Şirket hissedarlık oranı olan %100 oranında katılacaktır.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Daha önce 6 Ekim 2021’de bildirildiği üzere, Şirketin Philsa Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük Sanayi ve Ticaret A.Ş. (PHILSA) ve Philip Morrissa Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş. (PMSA) sermayesinde sahip olduğu payların tamamının Philip Morris Products S.A. ve/veya iştiraklerine devrinin tamamlanması amacıyla Rekabet Kurumu’na müracaat edilmişti. Söz konusu işleme Rekabet Kurulu’nun 24 Aralık 2021 tarihli toplantısında izin verilmiştir.

Turkcell (TCELL, Nötr): Şirketin BNP Paribas Fortis SA/NV ile imzaladığı 50mn EUR tutarlı Sürdürülebilirlik Endeksli Kredinin Mayıs 2022 olan vadesi Aralık 2026’ya uzatılmış ve tutarı da 70mn EUR’ya yükseltilmiştir. Böylelikle 20mn EUR’luk ek finansman sağlanmıştır. Kredinin geri ödemesi Aralık 2024 itibarıyla 6 ayda bir yapılacak 5 eşit taksitle gerçekleştirilecek olup, yıllık toplam maliyeti Mayıs 2022 tarihinden itibaren, anlaşma kapsamında yeniden belirlenen hedeflerin gerçekleşmesine bağlı olarak Euribor + %2,125 – %2,325 aralığında değişkenlik gösterecektir. Bu hedeflerin arasında şirketin elektrik tüketimindeki yenilenebilir enerjinin payı, grup bünyesinde üretilen yenilenebilir enerjinin payı ve toplanan yıllık elektronik atık miktarı yer almaktadır.

Türk Hava Yolları (THYAO): THY ile Hava-İş Sendikası arasında 1 Ocak 2022 – 31 Aralık 2023 dönemini kapsayan iki yıllık 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesine ilişkin ücret zamları konusunda anlaşmaya varılmıştır. 2020 yılı Eylül ayındaki pandemi önlemleri kapsamında yeniden belirlenen personel ücretlerinin de dikkate alındığı görüşmeler neticesinde; 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesinde, 2022 yılının 1. altı ayı için Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Aralık 2021 indeks sayısının Haziran 2021 indeks sayısına göre hesaplanan değişim oranına %60 eklenerek ücret zammı yapılacaktır. Sonraki dönemlerde ilgili dönemin indeks sayısına göre hesaplanan değişim oranı üzerine; 2022 yılının 2. altı ayı için %5, 2023 yılının 1. altı ayı için %1 ve 2023 yılının 2. altı ayı için %1 ilave edilerek ücret artışı yapılması hususunda mutabakata varılmıştır. Yapılacak olan ücret artışlarının dışında, Toplu İş Sözleşmesinin imza tarihi itibariyle ikramiyeye esas ücret üzerinden 1 brüt ücret tutarında ek ödeme yapılacaktır. 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri karşılıklı olarak anlaşılmış olan ücret zamları hariç 28.12.2021 tarihinden itibaren görüşülmeye başlanacaktır. Ücret artışları konusunda varılan mutabakat Toplu İş Sözleşmesinin imzalanması ile yürürlüğe girecektir.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Banka’nın Dünya Bankası’ndan T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ile temin edip Türkiye genelinde özel sektör firmalarının jeotermal yatırımlarının finansmanına yönelik kullandırılacak olan 150 milyon ABD Doları tutarındaki “Jeotermal Geliştirme Projesi – Ek Finansmanı” (“Geothermal Development Project – Additional Financing”) kredisi sözleşmesi 21 Aralık 2021 tarihinde imzalanmıştır.

Öte yandan, Banka Yönetim Kurulu, 24.12.2021 tarihli kararı ile, Banka Genel Müdürlüğü’nü, azami 750 milyon ABD Doları veya eşdeğeri tutara kadar, bir veya birden fazla tertipte, yurtdışında ihraç edilecek, vadesi ve faizi ihraç tarihlerinde oluşacak piyasa koşullarına göre belirlenecek, Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelik’i çerçevesinde özkaynak hesaplamasına dahil edilebilecek olanlar da dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, borçlanma aracı ihracı gerçekleştirmek üzere yetkilendirmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Kripto Para: MASAK tarafından Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılan yükümlülük denetiminde tespit edilen ihlallere ilişkin Binance’e en üst limit olan 8 milyon lira idari para cezası kesilmesi kararlaştırıldı. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, 1 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ilgili yönetmelikle MASAK yükümlüleri arasına eklenmişti. Bu kapsamda MASAK, internet sitesinden kripto hizmet sağlayıcılara ilişkin rehber yayımlamıştı. Buna göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının tabi oldukları yükümlülükler, müşterinin tanınması, şüpheli işlem bildirimi, bilgi ve belge verme, devamlı bilgi verme ile muhafaza ve ibraz olarak belirlenmişti. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, söz konusu karar, bu alanda kesilen “ilk cezai müeyyide” olma özelliğini taşıyor.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Doğtaş Kelebek Mobilya (DGKLB): Şirketin yeni ünvanı “Doğanlar Mobilya Grubu İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş” olarak İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü nezdinde tescil edilmiş, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilmiştir.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Şirketin Ar-Ge bölümü tarafından geliştirilen “Yüzer Güneş Enerji Santrali Yüzdürücü Platform” için patent başvurusu yapılmıştır.

Ayrıca, Şirket ile yabancı bir müşterisi arasında; 7 adet 132/33kV Mobile substation siparişi karşılığında toplam bedeli 7mn USD olan bir yurt dışı satış sözleşmesi imzalanmıştır.

Kafein Yazılım (KFEIN): İştirak ve sermaye yapıları açısından daha sade bir yapıya kavuşulması ve operasyonel verimlilik artışı sağlanması amacıyla, Şirketin %6,43 oranında iştiraki olan Smartiks Yazılım Anonim Şirketi’nde sahip olduğu 862.500 adet A grubu ve 1.062.500 adet B grubu olmak üzere toplam 2.045.000 adet (%6,42) nama yazılı imtiyazlı hissenin tamamının borsa dışında beher pay başına 7,82 TL fiyatla 16mn TL karşılığı Mad Yazılım ve Teknoloji Yatırımları Anonim Şirketi’ne satışına karar verilmiştir.

Mia Teknoloji (MIATK): ASELSANNET Elektronik ve Haberleşme Sistemleri Sanayi Ticaret İnşaat ve Taahhüt Ltd. Şti.’den “Konya Karapınar YEKA-1 GES Projesi Güvenlik ve Aydınlatma Sistemleri Faz 3-4-5” projesi kapsamında 3,4mn TL ve 2mn USD bedeller ile sipariş onayı alınmıştır. İlgili proje ve ürünlerin teslimatının 2022 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 76 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 459 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 30 baz puana varan yükselişler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 130 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi