Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (26.01.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Teşvik paketinin gecikebileceğine işaret eden açıklamalarla risk iştahı bu sabah zayıf. Diğer yandan, aşı tedarikinde yaşanan gecikmeler ve mutasyonlu virüs ile ilgili endişeler de sürerken, ABD vadelilerinde bu sabah %0,5’in üzerinde satıcılı bir seyir hakim. Özellikle teşvik paketinin zamanlamasına yönelik belirsizlik oluşması zayıf risk iştahının günün kalanında da devam etmesine neden olabilir ki Asya’daki kayıpların daha belirgin olduğu gözleniyor. Yurtdışı piyasalardaki zayıflığa bağlı olarak BIST100 endeksi de güne satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Birkaç gündür baskı altında kalan endeks mevcut risk ortamında gün içerisinde de satıcılı bir seyir izleyebilir. Endekste olası düşüşlerde hedef olarak 1.505 – 1.510 destek bölgesi izlenebilir. IMF’nin Türkiye için 2021 büyüme tahminini yaklaşık olarak %6 açıklamasının piyasada önemli bir etki yaratabileceğini düşünmüyoruz. Türkiye’nin en azından potansiyel büyümesi (%4,0 – %4,5) kadar bir performansı 2021 yılında sergileyebileceği bir süredir fiyatlanıyordu. Ayrıca, IMF’nin tahminleri çoğunlukla iyimser tarafta kaldığı için piyasanın tepkisi de sınırlı oluyor.

MAKROEKONOMİ

ABD’de ek mali teşvik paketinin zamanlamasına ve aşının etkinliğine yönelik haber akışı bugün risk iştahını baskılıyor. ABD Senato Çoğunluk Lideri Schumer, koronavirüs destek paketinin mart ortasından önce yetişmesinin çok olası olmadığını belirtirken, tedarikindeki sıkıntılarla aşılamanın yavaş ilerlemesi ve aşı yetersizliğine yönelik haberler de risk iştahına yön veriyor. Ek olarak ABD’nin Baş Tıbbi Danışmanı Fauci, ikinci doz aşıların gecikmesinden ve mevcut aşıların gelecek mutasyonlara karşı etkinliğinden endişe duyduğunu açıkladı. AB Komisyonu, üye ülkelerdeki vaka sayılarındaki artış ve mutasyon özellikli virüs türlerinin yayılması nedeniyle zorunlu olmayan iç ve dış seyahatlerin zorlaştırılması yönünde tavsiye kararını bildirdi. Biden’in, Çin’e uygulanan tarifelerin kaldırılıp kaldırılmasına henüz karar vermediğine yönelik haber akışı da izlenirken, ilişkileri normalleştirmek için hızlı aksiyonlar alınmayacağı görülüyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, artan kısıtlamalar ve aşılamaya ilişkin belirsizliklerle Euro Bölgesi’nin iktisadi faaliyetindeki toparlanmasının geciktiğini belirtirken, ECB’nin uzun bir süre piyasaları destekleyici konumunda bulunacağını vurguladı. İtalya Başbakanı Conte’nin istifa ederek yeni hükümet kurmaya çalışacağı görülmekte.

Yurt dışı tarafta bugünkü veri takvimine bakıldığındaABD tarafında, TSİ 18’de ocak ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi açıklanacak. Endeksin, ocakta 88,6’dan 89 seviyesine sınırlı yükselmesi bekleniyor. Ancak salgın öncesi dönemde 120-130 bandında seyreden tüketici güveninin kısmi toparlanma sergilese de salgın öncesi seviyelerin uzağında ve zayıf kaldığı görülüyor. Ayrıca TSİ 18’de ocak ayına ilişkin Richmond Fed imalat sanayi endeksi verisi de izlenecek.

Yurt içi tarafta ise Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün değişim ihalesi düzenleyecek. Buna göre, 19 Mayıs 2021 itfalı ve 9 Haziran 2021 itfalı kağıtlardan yapacağı alıma karşılık 13 Kasım 2030 itfalı sabit kuponlu tahvilden satış yapılacak.

Yılın ilk anket göstergeleri karışık bir görünüm sergilemekte. Kısıtlamalara rağmen beklentilere ilişkin alt endekslerin yükselmesiyle hizmet sektörü güven endeksi yükselirken, sıkılaşan finansal koşullarla inşaat sektörü güven endeksi düşmekte. Perakende ticaret sektörü güven endeksi ise sınırlı düşüşte. TL varlıkları destekleyici piyasa dostu adımların sürdürülmesi ve olumlu aşı haberlerinin de desteğiyle geleceğe yönelik olumlu beklentilerle, mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi iyimserlik seviyesi olan 100’ün üstünde açıklanmaya devam etmekte. Arındırılmış kapasite kullanım oranı aylık artışını sürdürmeye devam etmekte.

  • Mevsimsellikten arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi 99’dan 101,9’a yükselirken, perakende ticaret güven endeksi 108,7’den 108,5’e, inşaat sektörü güven endeksi 88,8’den 84,2’ye geriledi.
  • Mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi ocak ayında 1,4 puan azalarak 109 seviyesine gerilemesine rağmen iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etti. Özellikle siparişlere ilişkin cari ve beklentilere ilişkin alt endekslerde düşüş dikkat çekmekte. Fakat mevcut durumdaki toplam sipariş kalemi hariç diğer kalemler eşik değerin üzerinde. Sıkılaşan finansal koşullara rağmen genel gidişat alt endeksi artmakta.
  • Reel kesim güven endeksinde gelecek 3 aydaki ihracat sipariş beklentisindeki düşüş de dikkat çekmekte. Günlük ihracat verilerine baktığımızda önceki aya göre belirgin bir düşüş görmekteyiz.
  • Dikkat çeken bir nokta da gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi bütün sektörel güven endekslerinde 100’ün üzerinde, özellikle hizmet sektöründeki fiyat artış beklentisi dikkat çekici. Bu durum fiyat baskılarının bir müddet daha devam edebileceğini göstermekte.
  • Ayrıca sıkılaşan finansal koşullara rağmen anket katılımcılarından inşaat sektörünü etkileyen temel faktörlerden finansman sorunlarını görenlerin oranı %30,5’ten %26,3’e gerilemekte.
  • Arındırılmış KKO mayıs ayından bu yana artışını sürdürüyor ve 75,4’ten 75,6’ya yükselerek salgın öncesi seviyelerine yakınsamakta.

ŞİRKET HABERLERİ

Arçelik (ARCLK, Pozitif): 2020’nin 4. çeyrek finansallarına göre şirketin ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %384,8 artışla 1.163mn TL olmuştur. Bizim beklentimiz 1.088mn TL, piyasa beklentisi ise 937mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden daha iyi gerçekleşen satış gelirleri ve brüt kar marjı etkili olmuştur. Şirket’in 4Ç2020 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %59,4 artışla 13.335mn TL olmuştur. Son çeyrek satışlarının %30’unu oluşturan yurtiçi satışlar %63,3 oranında artış kaydederken, yurtdışı satışlar %57,8 oranında yükselmiştir. Yurtdışı satışlardaki artışın 13,1 puanı organik büyümeden kaynaklanırken, kur etkisinin 44,7 puan olumlu etkisi olmuştur. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %48,5 oranında artış kaydetmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar %83,5 artışla 4.786mn TL olurken, brüt kar marjı 4,7 puan artışla %35,9 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %52,7 artışla 3.223mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden giderler 69mn TL’yi göstermiştir. 4Ç2019’da diğer faaliyetlerden 135mn TL gelir kaydedilmişti. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı %136,4 artışla 1.493mn TL olurken, faaliyet karı marjı ise 3,6 puan artışla %11,2’ye yükselmiştir. 4Ç2020 FAVÖK’ü ise %143,6 artışla 1.887mn TL’yi göstermiştir. FAVÖK marjı ise 4,9 puan artışla %14,2 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 2mn TL gider, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da 5mn TL gider yazılmıştır. Finansman tarafında ise net giderler 4Ç2019’a göre %69,3 azalışla 107mn TL olmuştur. Böylece, 209mn TL’lik vergi gideri sonrasında, ana ortaklık net dönem karı geçen sene 4. çeyreğe göre %384,8 artarak 1.163mn TL’ye yükselmiştir. Şirketin ana ortaklık karı üstünden hesaplanan net kar marjı da geçen sene aynı çeyreğe göre 5,9 puan artarak %8,7 seviyesine yükselmiştir.

Son çeyrek karıyla birlikte Şirket’in 2020 yılındaki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı döneminin %207,9 üzerinde gerçekleşmiş ve 2.878mn TL’ye yükselmiştir.

Şirket 2021 yılı beklentilerini de açıklamıştır. Buna göre 2021 yılında konsolide cironun yaklaşık %20 artmasını beklenirken, FAVÖK marjının %11 civarında gerçekleşmesi öngörülmektedir. Yatırım harcamalarının ise 220mn EUR civarında olabileceği tahmin edilmekle birlikte net işletme sermayesinin ciroya oranın beklentisi de yaklaşık %25’tir.

Bagfaş (BAGFS, Nötr): Şirketin 45mn TL olan sermayesinin esas sermaye sisteminde 90mn TL nakden sermaye artırımı yapılarak 135mn TL’ye yükseltilmesine karar verilmiştir. Bagfaş hisseleri dün %9,98 yükseliş kaydetmiştir.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Sınırlı Pozitif): Şirket 2020 yılı Türkiye faaliyetlerinde, kimyevi gübre satış miktarını bir önceki yıla oranla %21 artırarak 2 milyon ton satış rakamı eşiğini aşmıştır. Geçen yıla oranla %40’ın üzerinde bir artış gösteren ihracat rakamları da yıllık bazda yeni bir rekora işaret etmektedir. Şirketin Türkiye faaliyetlerindeki toplam gübre üretimi, 2019 yılına göre %12 artışla 687.000 ton olarak gerçekleşmiştir.

Koza Altın (KOZAL, Nötr): Şirket tarafından, Ovacık Altın Madeni Üçüncü Atık Depolama Tesisi projesine ilişkin 03.08.2017 tarihli “ÇED Olumlu” kararı ile ilgili olarak, bir kısım davacılar tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhinde İzmir 3. İdare Mahkemesinin 2017/1432 E. sayılı dosyası ile iptal davası açılmış olduğu, şirketçe davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yanında davaya müdahillik talebinde bulunulduğu ve gelinen durumda, İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından davanın reddine karar verildiği, davacılar tarafından temyiz edilen İzmir 3. İdare Mahkemesi kararının yürütmesinin durdurulmasını gerektirecek bir neden bulunmadığı gerekçesiyle Danıştay 6. Daire tarafından davacıların yürütmeyi durdurma isteminin reddine karar verildiği hususu 21.07.2020 tarihinde KAP ‘ta açıklanmıştı.

Gelinen neticede Danıştay 6. Daire tarafından, davacılar yönünden dava açma ehliyetleri olmadığı öne sürülerek kararın esası etkilemeyecek olması sebebiyle bozma kararı verilmiş olup Şirket lehine sonuçlanmıştır.

Odaş Elektrik (ODAS, Nötr): Şirket, Çan2 Termik A.Ş.’nin halka arz izahnamesi için dün SPK’ya başvuru yaptığını duyurmuştur.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY, İsrail çıkışlı ve varışlı tüm uluslararası uçuşların 26 Ocak’tan 31 Ocak’a kadar geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

SEKTÖR HABERLERİ

Havacılık: Koronavirüs salgını nedeniyle sınırların kapanması ve seyahat yasakları nedeniyle dünya genelindeki havalimanları yolcu sayılarında ciddi düşüş yaşandı. İstanbul Havalimanı 2020 yılında Avrupa havalimanları yolcu sayısı sıralamasında 23,4 milyon yolcusu ile birinci sıraya geldi. İstanbul Havalimanı’nı 22,1 milyon yolcu ile Londra Heathrow ile Paris Charles de Gaulle havalimanları takip etti. Amsterdam Schiphol Havalimanı ise 20,9 milyon ile dördüncü sırada yer aldı. Almanya’daki Frankfurt Havalimanı ise 18,8 milyon yolcuya geriledi. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Say Yenilenebilir Enerji (SAYAS): Şirket tarafından dünyanın en büyük rüzgar kulesi üretim kapasitesine sahip olan Güney Kore’de yerleşik Win & P Ltd. firmasından 2020 yılı içerisinde toplamda 39 kule için 5mn EUR tutarında kule iç donanımı siparişi alındığı daha önce kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Bahse konu siparişlerin teslimatının başarıyla tamamlanmasıyla Win & P. Ltd. tarafından Şirkete toplamda 24 kule için 3,3mn EUR tutarında yeni bir sipariş geçilmiş olup Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmiştir.

Smartiks Yazılım (SMART): Şirket 25.01.2021 tarihinde, yurtdışı merkezli SecuPi Security Solutions, Ltd. ile “Veri Yönetişimi ve Veri Güvenliği” konulu İş Ortaklığı Sözleşmesi imzalamıştır. Sözleşme hizmet süresi 2 yıl olup, taraflar feshetmedikçe otomatik olarak 1’er yıl süreyle uzayacaktır. İlk yıl için planlanan hizmet tutarı 5mn TL olup, ilgili hizmet Sipariş Formları (PO) üzerinden ilerleyecektir.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 245 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak pazartesi günü 37 milyar TL (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi pazartesi günü %1,09 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,03-%1,10 bandında hareketin ardından, %1,03 seviyesinden günü kapattı.Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan düşüşler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi