Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (25.09.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Dün güne hafif alıcılı başlayan BIST100 endeksi 10.000 seviyesini aşarken, gün içerisinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın “borsa ve kripto vergileri gündemimizden düştü” söylemiyle birlikte yükseliş hareketi ivmelendi. Buna ek olarak Yılmaz, enflasyon muhasebesi için yıl sonu çalışma yapılacağını açıkladı. Gün içerisinde 9.879 – 10.108 seviyeleri arasında hareket eden endeks, günü 10.030 seviyesinden %1,4 oranında artışla tamamladı. Endekste 58 hisse günü artıda tamamladı. İşlem hacmi de 101,3 milyar TL ile aylık ortalamanın (77 milyar TL) üzerinde gerçekleşti. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak AKBNK, ISCTR ve YKBNK öne çıkarken; BIMAS, BTCIM ve AEFES ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) Yılmaz’ın açıklaması ardından gün içerisinde %5’ten fazla yükselirken, günü %3,8 oranında artışla tamamladı. Buna ek, Aracı Kurumlar endeksi (XAKUR) %5,4, İletişim endeksi (XILTM) %3 oranında artış kaydetti. Diğer taraftan gün içerisinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından, TCMB’nin para politikasında sıkı duruşunun sürmesinin beklendiği ve gelecek yılın ilk çeyreğinde politika faizinde indirime başlanabileceği öngörüldü. Bu sabah yurt dışı piyasalara bakıldığında, ABD ve Avrupa vadelileri hafif satıcılı görünümdeler. Dolar Endeksi’ndeki (DXY) zayıf görünüm ise sürüyor. BIST100’ün bugüne ise hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bugünkü veri takviminde, yurtiçinde TCMB tarafından eylül ayı Sektörel Enflasyon Beklentileri Anketi; yurtdışında ise ABD’de ağustos ayı yeni konut satışları verisi öne çıkıyor.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, tüketici güveni göstergelerinden eylül ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi, hafif artış beklentilerine karşın 105,6 seviyesinden 98,7 seviyesine geriledi. Detaylara bakıldığında, eylül ayında tüketicilerin mevcut iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan cari koşullar endeksi, 134,6 seviyesinden 124,3 seviyesine gerilerken, geleceğe yönelik kısa dönemli değerlendirmelerini yansıtan beklentiler endeksi ise 86,3 seviyesinden 81,7 seviyesine geriledi.

Ayrıca ABD’de konut piyasası verilerinden, temmuz ayına ilişkin S&P/Case-Shiller Konut 20 Kent Fiyat Endeksinin aylık artış hızı %0,5’ten %0,3 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,4) altında gerçekleşirken, yıllık bazda artış hızı ise %6,5’ten %5,9 seviyesine yavaşlayarak son sekiz ayın en düşük seviyesinde kaydedildi.

Almanya’da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO iş dünyası endeksi eylül ayı verisi açıklandı. IFO iş dünyası endeksi, eylül ayında 86,6’dan 85,4 seviyesine gerilemekle birlikte beklentilerin (86) altında gerçekleşti ve böylece ocaktan bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Detaylara bakıldığında, eylül ayında cari koşullar endeksi 86,4’ten 84,4 seviyesine gerileyerek Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürürken, beklentiler endeksi de 86,8’den 86,3 seviyesine gerileyerek son yedi ayın en düşük seviyesinde geçekleşti ve böylece firmaların önümüzdeki aylara ilişkin kötümserliklerinin kısmi arttığına işaret etti. Özellikle, beklentiler endeksindeki düşüşte, Almanya ekonomisinde imalat sektöründe daralmanın sürdüğüne ve tüketici harcamalarındaki zayıflığa yönelik değerlendirmelerle Avrupa’nın en büyük ekonomisinde resesyon endişelerinin artması belirleyici oldu.

Yurt içinde ise, eylül ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri yayımlandı.

  • Sektörel güven endeksleri eylül ayında inşaat sektörü hariç artış sergiledi. Bu kapsamda, eylül ayında mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda hizmet sektörü güven endeksi %0,6 oranında, perakende ticaret sektörü güven endeksi %2,5 oranında ve reel kesim güven endeksi %1,2 oranında artarken, buna karşın inşaat sektörü güven endeksi ise %0,2 oranında düşüş sergiledi.
  • Bu kapsamda, perakende ticaret güven endeksi eylül ayında artışla birlikte yükselişini ikinci aya taşıdı, reel kesim güven endeksi dört aylık düşüşün ardından ve hizmet sektörü güven endeksi ise üç aylık düşüşün ardından eylül ayında kısmi toparlanma kaydetti, inşaat sektörü güven endeksi ise ağustos ayındaki artışın ardından eylül ayında hafif düşüş sergiledi.
  • Arındırılmış kapasite kullanım oranı ise beş aylık düşüşün ardından eylül ayında 0,2 puanlık artışla hafif toparlanma kaydetti ve %75,9 seviyesinde kaydedildi, bunun yanında 2023 yılı ortalamasının ve tarihsel ortalamasının (%76,3) hafif altındaki seyrini sürdürdü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ağustos ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri yayımlandı. Buna göre, ağustosta gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık bazda %6,9 düşüşle 7,3 milyon kişi seviyesinden 6,8 milyon kişi seviyesine gerilemekle birlikte, ağustos ayındaki veri tarihsel olarak en iyi ağustos ayına işaret etti. Gelen yabancı ziyaretçi sayısı temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ise %2,5 oranında artış kaydetti. Bu kapsamda, 12 aylık kümülatif bazda gelen yabancı ziyaretçi sayısı ise temmuz ayındaki 51,4 milyon kişi seviyesinden ağustos ayında 51,6 milyon seviyesine yükselerek rekor seviyede kaydedildi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 17’de konut piyasası verilerinden, ağustos ayı yeni konut satışları verisi takip edilecek.

Ayrıca İsveç Merkez Bankası’nın toplantısı TSİ 10.30’da izlenecek. Banka, ağustos ayındaki toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puanlık indirimle %3,75’ten %3,50 seviyesine çekmişti. Banka, mayıs ayındaki toplantısında da politika faizini 25 baz puan indirmişti. Ayrıca Banka, enflasyonun hedefe yakın olduğunu ve biraz daha uzun vadede bu şekilde kalmasının beklendiğini, enflasyonun aynı seviyelerde kalması durumunda yılın geri kalan bölümüne ilişkin olarak iki veya üç adet faiz indirim olabileceği sinyalini vermişti, bir önceki yönlendirmede ise en fazla iki adet faiz indirimi öngörmüştü. Banka’nın bugünkü toplantısında ise politika faizini 25 baz puan indirimle %3,25 seviyesine çekmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TCMB tarafından eylül ayı Sektörel Enflasyon Beklentileri Anketi yayımlanacak. 

ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Şirket’in Bağlı Ortaklığı Alsera Jeotermal Tarım Gıda San. ve Tic. A.Ş.’nin, tarım ve seracılık alanında faaliyet gösteren Camser Tarım Gıda A.Ş.’nin sermayesini 3,4mn TL’den 7mn TL’ye arttıracağı emisyon primli sermaye artırımına iştirak etmesine, sermaye artırımı ile ihraç edilecek ve şirketin toplam sermayesinin %51’ine tekabül edecek 3,6mn TL nominal değerli 3.570 adet payın 26,4mn TL tutarında emisyon primi dahil olmak üzere toplam 30mn TL bedelle alınmasına karar verilmiştir. Camser Tarım Gıda A.Ş.’nin Afyonkarahisar’da yaklaşık 39.854m2 yüzölçümlü kısmında sera kurulu olan toplamda 56.708m2 yüzölçümlü taşınmazı bulunmaktadır.

Mia Teknoloji (MIATK, Nötr): Şirket %100 bağlı ortağı Tripy Mobility’nin TÜBİTAK’a başvurusunu yaptığı ve toplam bütçesi 6mn TL olan “Mikro Hareketlilik Etki Simülatörü: Sürdürülebilir Şehir Planlaması İçin Ekonomik, Çevresel Ve Sosyal Karar Destek Aracı” başlıklı proje önerisi TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Destek Programı kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda desteklenmeye uygun bulunmuştur.

Oba Makarnacılık (OBAMS, Nötr): Şirket 2024 yılı faaliyet dönemi içerisinde Cezayir’e 11,2mn USD, İtalya’ya 3,6mn USD ve Türkiye antrepoda 6mn USD buğday satışı ile toplamda 20,8mn USD tutarında buğday satış sözleşmesi yapmıştır. Satış sözleşmesi yapılan ürünlerin yüklemeleri 30 Eylül-7 Ekim haftasında gerçekleştirilecektir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Ortaklığın Pakistan Uluslararası Havayolları’nı almak için görüşmelerde bulunduğuna yönelik olarak muhtelif yayın organlarında yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir-Çelik: Worldsteel ağustos ayı ham çelik üretim rakamlarını açıkladı. Veriye göre rapor veren 71 ülkenin dünya ham çelik üretimi, ağustos 2024’te geçen yılın aynı dönemine kıyasla %6,5 düşüşle 144,8mn ton oldu. (Kaynak: Worldsteel)

Enerji: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ağustos sonu itibarıyla rüzgar ve güneşten elektrik üretiminde kurulu gücün 30 bin megavatı aştığını bildirildi. Böylece rüzgar ve güneş enerjisinin toplam kurulu güçteki payı, %27’ye ulaştı. (Kaynak: AA)

Otomotiv: İtalya’nın otomotiv sektöründeki işçiler, ülkenin en büyük otomobil üreticisi ve aynı zamanda TOFAŞ’ın (TOASO) hissedarlarından Stellantis’in üretimindeki düşüşü protesto etmek amacıyla 18 Ekim’de greve gideceklerini açıkladı. Sendikalar aynı gün Roma’da ulusal bir gösteri düzenlenmesi çağrısında da bulundu. FIM-CISL sendikası tarafından sağlanan verilere göre, 2021 yılında Fiat-Chrysler’in PSA Peugeot ile birleşmesiyle kurulan Stellantis, 2024 yılının ilk yarısında İtalyan fabrikalarının çoğunda üretimde keskin bir düşüş kaydetti.

Turizm: 2024 yılı ağustos ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı ayına göre %2,47 artışla 6 milyon 825 bin olarak kaydedildi. Böylelikle turizmde 7 ayın en düşük yıllık artışı yaşandı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Burçelik Sanayi (BURCE): Şirket tarafından, Fethiye OSB adresinde bulunan üretim tesislerinin çatılarında GES kurulması konusunda yatırım kararı alınmıştır. Bu doğrultuda, anılan üretim tesislerinde yapılacak GES yatırımı çerçevesinde elektrik üretim gücünün toplamda yıllık 811.800kWh olması planlanmaktadır. Gerçekleştirilecek olan GES yatırımlarının yatırım bedeli 9,7mn TL olup, söz konusu yatırımlarının 12 aylık süre içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir. Yatırımın finansmanın 5,8mn TL tutarlı kısmı KOSGEB tarafından “Yeşil Sanayi Destek Programı” kapsamında kullanılacak “0” sıfır faizli, geri ödemesi yatırım tamamlandıktan 1 yıl sonra 4’er aylık dönemlerde 6 eşit taksitte gerçekleştirilecektir. Desteklenen tutarın %50’si tutarında ön ödeme alınacaktır. Bahse konu GES yatırımı 20 yıllık bir dönemde toplamda 1,2mn USD enerji tasarrufu sağlayacaktır.

Gürsel Turizm (GRSEL): Şirket Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fethi Gündüz CNBC-e yayınında yaptığı açıklamalarda: “2024 sonunda 7 milyar TL’ye yakın ciroya sahip olacağız. FAVÖK tarafında ise 2 milyar TL’lik bir öngörümüz var. Toplamda 7500 araçlık bir filoya sahibiz. 2025’te mevcut FAVÖK’ü %50-55 gibi bir oranda artırabileceğimize inanıyorum. ABD pazarı bugün değil ama ileride neden olmasın.” İfadelerini kullandı.

Kafein Yazılım (KFEIN): Şirket ile Libya Merkez Bankası arasında, 30.09.2025 tarihine dek yürürlükte kalmak ve toplam bedeli 387mn USD olmak üzere Google Siber Güvenlik Servisleri ürünlerine ilişkin hizmet sözleşmesi imzalanmıştır. Bu işlemle birlikte, Google Cloud EMEA Limited ile şirket arasında imzalanan ticari iş ortaklığı sözleşmesi kontrat sayısı toplam 11’e ve alınan toplam sipariş tutarı yaklaşık 39,4mn TL’ye ulaşmıştır.

Özyaşar Tel (OZYSR): Şirket, Malatya Hekimhan’da GES yatırımı planlamaktadır. Onaylanan kapasite 6000 kWac/6.999kWp’dir. Yatırımın Özyaşar Tel’in elektrik tüketim kapasitesinin %50’den fazla kısmını karşılaması planlanmaktadır. Öngörülen yatırım tutarı KDV hariç yaklaşık 4mn USD olup, piyasa koşullarına göre değişiklik gösterebilir.

Seğmen Gıda (SEGMN): Şirket, çikolata kaplamalı meyve ve lokum üretimi için yeni üretim hattı yatırımı yapılmasına karar vermiştir. Ayrıca, fındık kreması, fıstık ezmesi ve bisküvi ezmesi üretim hatlarında da kapasite artırma kararı alınmıştır. Söz konusu yatırımların maliyetinin yaklaşık 410bin EUR tutarında olması ve 2024’ün son çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.

Uşak Seramik (USAK): Şirket’in 15,6 MW kurulu güce sahip Uşak ilinde bulunan 250.000m2 alan üzerine kurulan GES projesi için 370mn TL tutarında Teşvik belgesi, T.C. Sanayi ve Teknoloji bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Teşvik içeriğinde 6 yıllık sigorta primi işveren desteği, %70 vergi indirimi ve KDV istisnası bulunmaktadır. GES’in 2024 ekim ayı içerisinde üretime başlayacağı, tesiste üretilen elektrik ile yıllık tüketimlerinin %41’inin (yaklaşık 300mn TL) karşılanacağı açıklanmıştır.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi