Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (25.02.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Çin dışında özellikle İtalya, Güney Kore ve Orta Doğu’da artan salgın vakaları küresel piyasalarda tedirginlik yaratırken, dün risk iştahında belirgin bir zayıflık vardı. ABD borsaları dün %3,5’e yakın değer kaybederek bu yılki kazançların tamamı geri verdiler. Avrupa borsalarında yine sert satışlar vardı. Bu sabah baktığımızda, Asya borsalarında satışların durduğunu gözlemlerken, piyasa salgın riskine yönelik gelişmelere (vaka sayıları, aşı haberler vs) odaklanarak bekleme moduna geçme sinyalini veriyor. ABD vadelilerinde de %0,8 gibi güçlü sayılabilecek yükselişler var. Bu arada belirsizliklerin artması sonrasında Fed’den bu yıl iki kez faiz indirme olasılığının gündeme gelmesi ile Dolar’da soluklanma gözlemliyoruz. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de bu sabah hafif alıcılı. Dün 6,16 seviyesine kadar yükselen ancak günü 6,1140 seviyesinden kapatan Dolar /TL ise bu sabah dünkü kapanış seviyesinin hafif üzerinde. Ancak, BIST100’ün, küresel borsa endekslerinde bu sabah görülen dengelenme arayışlarına paralel, alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Yurtdışı borsalarda satışlar derinleşmedikçe endeks de olası alıcılı görüntüsünü koruyabilir.

MAKROEKONOMİ

Wall Street %3,5 civarında sert satışlarla dünü kapattıktan sonra Japonya piyasalarının tatilden dönmesiyle birlikte Asya borsaları bugün Japonya öncülüğünde satış eğilimini sürdürüyor. ABD vadelilerin artıda kalması ve altın fiyatlarındaki sınırlı düşüş ise düne göre piyasalardaki baskının hafifleyebileceğini gösteriyor. Güvenli liman alımlarıyla dün ons başına 1.690 dolar seviyesine doğru hızlanan altın bugün sabah saatlerinde ons başına 1.655 dolar seviyelerinde bulunuyor. Riskten kaçışla ABD 10 yıllıkların faizi, dün 4 yılın en düşük seviyesine gerilerken, merkez bankalarından faiz indirim beklentileri de artıyor. Küresel piyasalardaki satış baskısıyla BIST 100 endeksi dün %1,75 düşüşle kapanırken, tahvil faizlerinde artış sürdü.

  • Fed’den bu yıl iki kez faiz indirme olasılığının gündeme gelmesi ise dolar endeksine soluklanma veriyor. Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada ve İngiltere merkez bankalarının ise minimum bir faiz indirimine gitmesini fiyatlayan piyasalar Japonya Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın da faiz indirimine gitmesine %50 civarında olasılık veriyor.
  • İtalya virüsün etkisinin ekonomilerinde çok güçlü olabileceğini ifade ederken, ülkenin resesyona girme ihtimali bulunuyor. Beyaz Saray, virüs ile mücadele için Kongre’den en az 2,5 milyar dolar ek fon talep edileceğini açıkladı. Çin, 5 Mart’ta planlanan parlamento toplantısının koronavirüs salgını nedeniyle ertelenmesini kararlaştırdı.

Bugün TCMB Başkanı Murat Uysal’ın Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantısı’nda konuşması izlenecek. TSİ 10’da Almanya ekonomisinin dördüncü çeyrekte çeyreklik bazda %0 ve yıllık bazda ise %0,3 oranında büyümesi bekleniyor. TSİ 18’de ise, ABD’de şubat ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi izlenecek. TSİ 18’de ise ABD’de şubat ayına ilişkin Richmond Fed imalat sanayi endeksi açıklanacak.
Dün yurtiçinde açıklanan veriler güven endekslerine yönelik karışık bir mesaj verdi.

  • Reel kesim güven endeksi(RKGE) şubatta %2,74 artarak 104,1 seviyesinden 106,9 seviyesine geldi. Mevsimsellikten arındırılmış RKGE ise 106,4 seviyesinden 106,7 seviyesine yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış verilere bakıldığında mevcut ve gelecek 3 aydaki toplam siparişler ve sabit sermaye yatırım harcamaları artarken diğer kalemlerde düşüş gerçekleşti. Genel gidişat kalemi 108,5 seviyesinden 103,4 seviyesine geriledi. Endeksin 100 üzerine gelmesi ekonomik aktiviteye ilişkin istikrarlı görünümü yansıtmakta ve endeks son 5 aydır yükselmekte. Ayrıca ÜFE beklentisi de yıllık %0,2 azalarak %13,1’e geriledi ki dünya da virüs salgını nedeniyle yıl sonu petrol fiyatları tahmininin ve petrol talebinin düşmesi beklenmekte. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı ise şubatta bir önceki aya göre 0,5 puan artarak %76 seviyesinde gerçekleşti.
  • Ayrıca sektörel güven endeksleri açıklandı. Şubat ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış hizmet sektörü %3,4 artarken, perakende ticaret sektörü ve inşaat sektörü sırasıyla aylık %2 ve %5,7 azaldı. Tüketici güven endeksi de şubat ayında aylık %2,7 azalmıştı. RKGE, tüketici güven endeksi ve sektörel güven endeksleri, ekonomik güven endeksinin alt kalemlerini oluşturmakta. Yayınlanan verilerle ekonomik güven endeksinin şubat ayında artarak %95 güven aralığında 96,79 ile 98,19 değerleri arasında yer aldığını, nokta tahmini olarak ise artan ekonomik aktivite ile uyumlu olarak 97,49 seviyesini yükseldiğini öngörüyoruz.

Dün Turizm Bakanlığı tarafından gelen yabancı turist sayısına ilişkin veri yayınlandı. Aylık %16 artış gerçekleşti ve yabancı turist sayısında ocak ayının rekoru kırıldı. Ülke kırılımına bakıldığında ülkemizi en çok sırasıyla Bulgaristan, Gürcistan, Rusya, Almanya ve İranlı turistler ziyaret etti.  Çin turist sayısında ise azalma oldu, THY’nin uçuşları durdurma kararı ile Çin’den gelen turist sayısında sonraki aylarda daha fazla düşüş gerçekleşebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Adana Çimento (ADANA, ADBGR, ADNAC, Sınırlı Pozitif): Adana Çimento 4Ç2019’da 30,8mn TL kar açıklmıştır. Şirket bir önceki yılın son çeyreğinde 339,9mn TL kar açıklamıştı. Geçen yılın son çeyreğinde yatırım faaliyetlerinden net 335,7mn TL gelir (346,7mn TL net iştirak satışı geliri) elde edilmişti. Şirket’in 4Ç2019’daki brüt karı ise 43,4mn TL gerçekleşerek yıllık bazda %42,2 oranında artış göstermiştir. Brüt kar marjı ise %27,4 gerçekleşerek bir önceki yılın son çeyreğinin 4,3 puan üzerinde gerçekleşmiştir. Son çeyrek net dönem karı sonrasında Şirket’in 2019 yılı net dönem karı 106,3mn TL olmuştur. Bir önceki yılın net dönem karı 483,1mn TL idi.

Mardin Çimento (MRDIN, Pozitif): Mardin Çimento 4Ç2019’da 12,9mn TL net dönem karı elde etmiştir. Şirket bir önceki yılın son çeyreğinde 3,9mn TL net dönem karı açıklamıştı. Şirket’in brüt karı 4Ç2019’da 15,4mn TL gerçekleşerek yıllık %68 oranında artmıştır. Brüt kar marjı ise %25,8 ile yıllık 5 puan artış göstermiştir. Son çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2019 yılı karı bir önceki yıla göre %11 oranında gerilemiş ve 27mn TL olmuştur.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Sabancı Holding’in 2019 yılı son çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %105 oranında artarak 880,6mn TL olmuş ve hem bizim beklentimiz olan 862mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 845mn TL’nin hafif üzerinde gerçekleşmiştir. Carrefoursa ile Enerjisa’da şerefiye değer düşüş karşılıkları giderlerine bağlı oluşan zararlar nedeniyle Sabancı Holding 4Ç2018’de oldukça düşük ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Son çeyrek kar rakamıyla birlikte Holding’in 2019 yılı ana ortaklık net dönem karı 3.779,7mn TL olmuş ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,3 oranında gerilemiştir.

Pegasus Hava Taşımacılığı (PGSUS, Nötr): Pegasus Hava Yolları, koronavirüs nedeniyle Tahran seferlerini karşılıklı olarak 11 Mart 2020 tarihine kadar durdurdu. Pegasus açıklamasında, haftanın her günü yapılan İstanbul Sabiha Gökçen-Tahran ve Tahran-İstanbul Sabiha Gökçen uçuşlarının 11 Mart 2020 tarihine kadar durdurulduğu belirtildi. Kaynak: AA

SEKTÖR HABERLERİ

Turizm: Koronavirüsün ortaya çıktığı Çin’de yaşanan gelişmeler, dünya ticaretine darbe vurmaya devam ederken, virüsün Avrupa’nın yanı sıra İran’a da sıçraması, Türkiye’de de hesapların yeniden yapılmasına yol açtı. İran ile ikili ticaret, ABD ve BM’nin ambargosu sebebiyle son yıllarda gerilese de İran, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 20 ülke arasında yer alıyor. İran’da yaşanan gelişmelerin en fazla etkisinin turizmde göstermesi bekleniyor. Virüsün İranlı turistlerin yoğun olarak geldiği Nevruz dönemine denk gelmesine dikkat çeken Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, İran girişlerinin kapatılması özellikle durgun kış sezonunun bitişi olarak beklenen Nevruz döneminin turizm hareketlerini de durduracağını ifade etti. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Jantsa (JANTS, Sınırlı Negatif): Jantsa’nın 2019 yılı 4. çeyrek net dönem karı 12,9mn TL ile 4Ç2018’in %39,7 altında gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,7 oranında azalmış ve 115,2mn TL’ye gerilemiştir. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %8,1 oranında azalmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %23,2 azalışla 17,1mn TL olurken, brüt kar marjı 2,4 puan azalışla %14,9 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise 4Ç2018’e göre %9,3 artmış ve 13,1mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 8,8mn TL gelir kaydedilmiştir. 4Ç2019’daki faaliyet karı %176,6 artışla 12,9mn TL’ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı da 7,6 puan artışla %11,2 olmuştur. 1,1mn TL’lik net finansman giderleri neticesinde son çeyrek net dönem karı 12,9mn TL’yi göstermiştir. Net kar marjı da 4Ç2018’deki finansman geliri yerine 4Ç2019’da finansman gideri yazılmasına bağlı olarak 5,4 puanlık azalışla %11,2 olarak hesaplanmaktadır.

Türk Prysmian Kablo (PRKAB): Şirket, hisse başına brüt 0,0307 TL (net 0,0261 TL) kar payı dağıtmayı planlamaktadır. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 20 Nisan olup, dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %0,7 olarak hesaplanmaktadır.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,75 seviyesinden %10,66 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 68,9 milyar TL ile 53 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. APİ’nin ortalama faizi %10,93 seviyesindendiydi, faiz indirimi sonucu bu hafta içinde %10,75’e gerileyecek. Geri kalan tutar 15,9 milyar TL’si %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Riskten kaçışla ABD 10 yıllıkların faizi, 2016 yılından bu yana en düşük seviye olan %1,35’lere doğru geriledikten sonra bugün sabah saatlerinde %1,39’larda seyrediyor.

Koronavirüsün Çin dışına yayılmasının küresel büyüme görünümüne gölge düşürmesi, güvenli liman alımlarının devam etmesi ve Türkiye özelinde devam eden Suriye kaynaklı artan jeopolitik endişelerle TL varlıklar üzerindeki baskı dün sürdü. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 65 baz puanlık artışla %11,89 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 37 baz puanlık artışla %12,42 seviyesine yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı dün gerçekleştirdiği şubat ayı borçlanma programı kapsamında 2 yıl vadeli sabit faizli kağıt ihalesinde piyasaya 2,16 milyar TL; kamuya ise 1,1 milyar TL ile toplamda 3,3 milyar TL borçlandı. Bu ihale ile bugün gerçekleştirilecek TLREF ihalesi için piyasa borçlanma hedefine 1,2 milyar TL; kamuya ise 3,6 milyar TL kaldı.