Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (24.01.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın son işlem gününde ABD ve Avrupa vadelileri artıda seyrediyorlar. Asya borsaları ise karışık bir görüntü sergilemekteler. Bu hafta gündemin ilk sırasında yer alan Çin’deki virüs salgını ile ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün uluslararası acil bir durum ilan etmek için erken olduğunu açıklaması piyasaları bir miktar rahatlatmış gözüküyor. Diğer yandan, ABD’de açıklanan bilançolar ve son gelen veriler küresel ekonomilerde toparlanma eğiliminin devam ettiğini gösteriyor. Bugün de ocak ayına ilişkin küresel imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI’ları yakından takip edilecektir. Beklentilere yakın veya daha iyi veriler piyasalara moral verebilir ve bu sabah ABD ve Avrupa vadelilerindeki alıcılı görüntü günün geri kalanında güçlenerek devam edebilir. Risk iştahındaki rahatlama ve TL’deki sakin görüntüyle beraber BIST100 endeksi de güne %0,3’e yakın alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Günün geri kalanında da endeks küresel borsalara paralel hareket edebilir.

MAKROEKONOMİ

SARS benzeri virüsün bulaşıcı etkileri konusu değerlendirmeye devam edilmesiyle ABD borsalarında dün karışık bir seyir görmüştük. Benzer görünüm bugün Asya borsalarında da mevcut. Çin ise, seyahat yasağını genişletti. Dünya Sağlık Örgütü, crona virüs ile ilgili “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan etmek için erken olduğunu bildirdi. Bu durumda piyasaları sınırlı da olsa rahatlatmış olabilir. Petrol fiyatlarındaki düşüş ise bugün yerini dengelenmeye bırakmış durumda ve Brent petrolün varil fiyatı, 62 dolar seviyesinde. Bugün Çin’de 1 hafta sürecek olan Yeni Yıl tatili başlıyor. Çin’le birlikte Güney Kore piyasaları da bugün tatil, Hong Kong’da erken kapanacak. 31 Ocak’ta AB’den ayrılmasını işaret eden Brexit tasarısı ise Kraliyet onayından sonra yasalaştı. ABD’nin yeni odağı ise AB olmuş gözüküyor. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, AB’den ithal edilen otomobillere yönelik ek gümrük vergilerinin, bir seçenek olarak değerlendirildiğini söyledi. Japonya’nın temel enflasyon göstergesi ise yıllık %0,7 artışla 9 ayın en güçlü yükselişini gösterse de %2 olan enflasyon hedefinin uzağında seyretmeyi sürdürüyor.

Bugün veri takviminde ocak ayına ilişkin küresel imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI’lar ağırlıklı bir gün olacak. Brexit’te kısmi çözüm ve ticaret anlaşmasının, PMI verilerinde sınırlı da olsa toparlanmaya işaret etmesini bekleriz. Özellikle İngiltere PMI verisi, gelecek haftaki BoE toplantısı öncesi faiz indirim beklentilerini daha da şekillendirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca TSİ 12’de Almanya IFO endeksi açıklanacak. Bugün BOE üyesi Jonathan Haskel ve ECB Üyesi Francois Villeroy de Galhau Davos’ta konuşacak. Yurtiçi tarafta ise, Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’yi ziyaret edecek.

ECB, yeni yılın ilk toplantısında beklentilerle uyumlu olarak faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Faiz oranlarının, en azından enflasyon hedefi %2’ye güçlü şekilde yaklaşana kadar mevcut seviyesinde veya daha düşük seviyede kalacağı söylemini yineledi.

  • ECB, 2003 yılından bu yana ilk kez bankanın ana hedefini ve buna ulaşılmasını sağlayacak araçların yeniden belirlenmesini amaçlayan stratejik gözden geçirme sürecinin kapsam ve zaman çizelgesine yönelik ayrıntılarını açıkladı. ECB Başkanı Lagarde, ECB’nin strateji üzerinde kasım veya aralıkta uzlaşmasını beklediğini belirtti.
  • Öte yandan Lagarde, enflasyonda bir miktar ılımlı artış sinyalleri olduğunu ve gelen verilerin büyüme dinamiklerinde biraz istikrar olduğunu işaret ettiğini belirtti. Lagarde, enflasyonu artırmak için önemli derecede teşvik ihtiyacı olduğunu belirterek, yapısal reformlara başlanması ve hükümetlerin uzun vadeli büyüme potansiyellerini artırması gerektiğini ve mali alanı bulunan hükümetlerin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Para Politikası Kurulu toplantı özetinde ise sebze fiyatlarında görülen belirgin artışlara rağmen, işlenmemiş gıda enflasyonunun ocak ayında baz etkisiyle yavaşlayabileceği ifade edildi.

  • Enerji grubunda ise ocak ayında baz etkisiyle belirgin bir yükseliş öngörülmekte. Hizmet fiyatlarında ise önümüzdeki dönemde asgari ücret gelişmelerine istinaden reel birim iş gücü maliyetlerinin ve turizm talebinin etkili olacağı değerlendirilmekte.
  • Tarihsel oynaklığı yüksek olan sektörlerdeki arızi hareketlerden arındırıldığında sanayi üretimi ana eğiliminin daha kuvvetli olduğu vurgulanırken, anket göstergeleri ve dış ticaret verileri sanayi üretimindeki artış eğiliminin aralık ayında da süreceğine işaret ettiği vurgulandı.
  • Petrol fiyatlarındaki oynaklığa karşın küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyirle birlikte küresel enflasyonun bu yıl yatay bir görünüm sergilemesi beklenmekte.
  • Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısı gerilerken, dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki toparlanmanın devam edeceği öngörülmekte.

Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, yeni yıla sınırlı toparlanarak girdi. Endeks, ocakta aylık %0,1 artışla 58,82 seviyesine yükseldi. Endeks tarihi düşük seviyesini 55,3 ile Mayıs 2019’da görmüştü. Teoride tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu yansıtan bir durum olsa da endeksin son 8 yıldaki seyrini incelediğimizde ortalama 69,1, maksimum ise 79,5 seviyesini gördüğüne şahit oluyoruz. Aslında tüketici güveninin aksine hem sektörel hem reel kesim güven endeksinde hem de perakende satış hacminde ve krediler gibi öncü göstergelerde daha belirgin bir toparlanma görüyoruz. Dolayısıyla diğer güven endekslerindeki toparlanmaya karşın tüketici güveni endeksindeki toparlanmanın sınırlı kalması profesyonellerin ekonomik görünümü daha iyi analiz ettiğinin bir gerekçesi olabilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Akrilik (AKSA, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu’nun 09.05.2018 tarihli aldığı karara istinaden geri alınmış olan tüm payların satışı 13.87 TL fiyattan gerçekleştirilmiştir. İşleme konu payların nominal tutarı 3.675.059 TL, sermayeye oranı %1,987.

Gözde Girişim (GOZDE, Nötr): Şirket tarafından KAP’a yapılan 07.08.2019 tarihli özel durum açıklamasında, portföy şirketlerinden Kümaş Manyezit Sanayi A.Ş.’nin muhtemel stratejik alıcılara satışına yönelik çalışmaların ve potansiyel alıcılarla görüşmelerin devam ettiği duyurulmuştu. Konuya ilişkin çeşitli basın yayın organlarında bazı haberler yer almakla birlikte Potansiyel Alıcılar ile görüşmeler bir olgunluğa ulaştığında ve nihai anlaşma yapılması aşamasına geçilmesi durumunda ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli açıklamalar yapılacaktır.

İş GYO (ISGYO, Sınırlı Pozitif): İş Kuleleri Kule 2’de toplam 2.029 m2‘lik ofis alanı ile Kule 3’te 996 m2‘lik ofis alanı İş Bankası’na (ISCTR, Nötr) kiralanmış olup, kiralama işlemleri ekspertiz kira bedeli dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir.

İş Kuleleri, Kule 2, 17. katta yer alan 1.033 m2‘lik alanda kiracı olan Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Nötr) ile kira sözleşmesine ilişkin ek protokol imzalanmış olup, kiracının güncel kira bedeli ekspertiz kira değerinin üzerindedir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, Çin’de ortaya çıkan “corona” virüsü ile ilgili gerekli tedbirlerin başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Dünya Sağlık Örgütü tavsiyeleri doğrultusunda alındığını bildirdi.

SEKTÖR HABERLERİ

Uluslararası Yatırım: Renault Trucks Dünya Başkanı Bruno Blin, Türkiye’deki varlıklarını bundan sonra daha da güçlendirerek sürdüreceklerini belirterek, “Uzun zamandır Türkiye’de varız. Bundan sonra çok daha uzun zamanlar Türkiye’de olacağız.” dedi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Şirketin 13.11.2019 tarihinde katılmış olduğu Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan yapılan “36 ay süreli Hastane Bilgi Yönetim Sistemi, LBYS, TSMBYS (Toplum Sağlığı Merkezi Bilgi Yönetim Sistemi) Hizmet Alımı” ihalesi sonuçlanmış olup, şirketin uhdesinde kalmamıştır.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,76 seviyesinden %11,04 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 13,9 milyar TL ile 11 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 2,9 milyar TL ise %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllıkların faizi, %1,73 seviyelerinde bulunuyor.

TL faizler, petrol fiyatlarındaki düşüşten ve Davos’tan gelen enflasyon-faiz-kur konusundaki ılımlı açıklamalardan beslenmeyi sürdürüyor. Verim eğrisinin uzun tarafında 10 baz puan, kısa tarafında ise 20 baz puan civarında düşüş gözlendi.