Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (21.07.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD’de Nasdaq ve S&P 500 sırasıyla %2,1 ve %0,7 düşüş kaydederken, Dow Jones  %0,5 artış kaydetti. Tesla ve Netflix’in hayal kırıklığı yaratan finansal sonuçları ile Fed’in faizleri bir süre daha yüksek seviyelerde tutacağı beklentisi risk iştahının gerilemesine neden oldu. Bu ortamda, Dolar Endeksi (DXY) 101 direncini test ederken, EURUSD paritesi 1,1118’e kadar geri çekildi. Amerika’da 10 yıllık faizde son işlemler %3,86’dan, 2 yıllıkta ise %4,84’den geçti. Avrupa’da piyasalar pozitifti, Euro Stoxx 50 endeksi %0,3 artışla günü tamamladı. Yurtiçi tarafta dün TCMB’nin faiz kararı takip edildi. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı %15’ten %17,5 düzeyine yükseltildi. Cumhurbaşkanı’nın Körfez ziyaretinin ardından faiz artışında düşük oranlar bekleniyordu. Faiz kararı sonrası bir ara %0,8 civarında gerileyen BİST-100, sonrasında gelen alımlarla, günü artıda kapattı. Kapanış 6.682’den gerçekleşirken günlük değişim %1,7’yi gösterdi. İşlem hacmi 147,3 milyar TL ile oldukça yüksekti.  Endeksteki 80 hissenin ekside kapattığı BİST-100’de, KCHOL, FROTO ve ASTOR’daki artışlar endekse en çok olumlu etki eden hisseler arasında yer aldı. XBANK %0,3’lük artış kaydederek endeksin gerisinde kaldı. Bu sabaha bakıldığında Amerikan vadelileri yatay. Nasdaq endeksinde ağırlığı yüksek teknoloji şirketlerinin hakimiyetini azaltmaya yönelik yeniden dengelenme süreci öncesinde portföylerde ayarlamalar oynaklık yaratıyor. Avrupa vadelileri ekside. Asya’da da piyasalar satıcılı. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yaklaşık %-0,5 seviyesinde. Yurtiçinde, Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Kur Korumalı Mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde %15 olarak belirlendi. Bugün BİST-100’ün güne alıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Makro takvimde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenecek “Orta Vadeli Program Çerçevesinde Türkiye ve İstanbul Ekonomi Gündemi” başlıklı toplantıda iş dünyasının temsilcileriyle görüşecek. ABD’de American Express’in finansal sonuçları takip edilebilir.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 15 Temmuz haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 237 bin kişi seviyesinden 228 bin kişi seviyesine gerileyerek son iki ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmekle birlikte, tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürdü.

Ayrıca ABD’de konut piyasası verilerinden, haziran ayı ikinci el konut satışları, aylık %3,3 düşüş sergileyerek Fed’in faiz artışlarının ardından sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle konut piyasası verilerinin zayıfladığını teyit eden bir başka veri oldu.

Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde temmuz ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi, -16,1 seviyesinden -15,1 seviyesine kısmi toparlanarak Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmekle birlikte, ECB’nin faiz artışlarına devam etmesinin etkisiyle negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü.

Öte yandan Almanya’da haziran ayı ÜFE, özellikle enerji fiyatlarındaki gevşemenin etkisiyle aylık bazda %0,3 düşüş kaydederken, yıllık bazda ise %1’den %0,1 seviyesine gerileyerek Aralık 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Yurt içinde ise, TCMB’nin PPK toplantısı takip edildi. TCMB, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ikinci PPK toplantısında politika faizini %15’ten %17,50 seviyesine yükseltti. Banka’nın faiz toplantısına ilişkin piyasa beklentileri ise politika faiz oranının, Bloomberg Anketine göre %18,50 seviyesine yükseltilmesi yönündeyken, Foreks Anketine göre ise %20 seviyesine yükseltilmesi yönündeydi, bu kapsamda piyasa beklentilerinden daha sınırlı bir faiz artışına gidildiği gözlendi.

  • Söz konusu faiz artışı adımıyla Kurul’un, ”dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiği” belirtilmekte. Ayrıca enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar ”parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği” ifadesi bir önceki metinle aynı şekilde vurgulanmaya devam edilmekte.
  • Yayınlanan karar metninde, küresel ekonomik görünüme ilişkin olarak, ”küresel enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyrettiği ve bu nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankalarının parasal sıkılaştırma sürecine devam etmekte olduğu” belirtilmekte. Bu kapsamda, küresel ekonomide para politikasında genel eğilimin, enflasyonla mücadele kapsamında parasal sıkılaştırmanın devamı yönünde olduğuna işaret edilmekte.
  • Türkiye ekonomisine ilişkin olarak, ”ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmekte olduğu ve bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılığın belirleyici olduğu” vurgulanmakta. Özellikle, yeni metinde, maliyet yönlü baskıların, ücret ve kur kaynaklı olduğunun vurgulandığı dikkat çekmekte. Ayrıca Kurul’un, söz konusu unsurlara ek olarak ”vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmekte olduğu” belirtilmekte. Bu kapsamda, yeni metinde, son dönemde uygulanmaya başlanan kapsamlı vergi artışlarının ardından vergi düzenlemelerinin enflasyon üzerindeki olası etkilerine atıf yapıldığı gözlenmekte.
  • Ayrıca ”fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB’nin cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edeceğine” ilişkin ifade yeni metinde yer almazken, ”doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenmenin fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağına” ilişkin ifadeye ver verilmiş.
  • Diğer yandan, ”politika faizinin, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede %5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği” vurgulanmakta.
  • Öte yandan, ”enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği ve Kurul’un, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği” belirtilmekte.
  • Ayrıca Kurul’un, ”mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmekte olduğu ve sadeleşme sürecinin, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edeceği” yinelenmekte.
  • Bunun yanında yeni metinde, Kurul’un, ”faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldığı” vurgulanmakta.

Ayrıca TÜİK tarafından yayınlanan temmuz ayına ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, aylık bazda %5,9 oranında azalışla 85,1 seviyesinden 80,1 seviyesine geriledi ve böylece mart ayından bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Bunun yanında, TÜİK tarafından haziran ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) verisi yayınlandı. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE’nin haziran ayında aylık artış hızı %0,45’ten %15,62’ye hızlanırken, yıllık ise Eylül 2021’den bu yana en düşük seviye olan %32,13’ten %39,92 seviyesine yükseldi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

Rusya Merkez Bankası’nın faiz kararı TSİ 13.30’da takip edilecek. Banka, geçen ayki toplantısında politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak %7,50 seviyesinde sabit tutmuştu ve böylece son altı toplantıda mevcut faiz seviyesini korumuştu. Ayrıca Banka, istihdam piyasasındaki durumun, artan bütçe harcamalarının ve kötüleşen dış ticaret koşullarının enflasyon yanlısı riskleri artırdığını belirtirken, artan enflasyonist riskler nedeniyle önümüzdeki toplantılarda daha yüksek faiz artırım olasılığına işaret etmişti. Banka’nın bugünkü toplantısında ise politika faiz oranını 50 baz puan artışla %8 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından mayıs ayı tarımsal girdi fiyat endeksi yayınlanacak. Nisan ayı tarımsal girdi fiyat endeksinin artış hızı, %1,41’den %0,63’e yavaşlarken, yıllık ise %49,70’ten %40,20 seviyesine gerilemişti ve eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %138,15’ten düşüşünü sürdürmüştü.

ŞİRKET HABERLERİ

Galata Wind Enerji (GWIND, Pozitif): Şirket, yurtdışında yenilenebilir enerji yatırımları gerçekleştirebilmek üzere Avrupa’da yerleşik 2 ayrı proje geliştirme firması ile toplamda 300 MW kapasiteli güneş enerji santrali projesi geliştirebilmek amacıyla iki ayrı sözleşme imzalamıştır. İlgili projelerin geliştirilmesinin 18 ay ile 24 ay sürebileceği ve Şirket’in 2025 yılsonu hedeflerine uygun olarak güneş enerji santrallerinin devreye alınmasının planlandığı açıklanmıştır.

Pasifik GYO (PSGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket portföyünde yer alan projelerin 2023 Yılının ilk 6 aylık dönemine ait satış rakamları ve inşaat durumlarındaki gelişmeler sunulmuştur. Buna göre; 1-Merkez Ankara Projesi: Projede toplam 20 blok yer almaktadır ve 11 adedinin Geçici Kabulleri muhtelif tarihlerde yapılmıştır. Tamamlanan etaplarda yaşam başlamış olup, bugüne kadar 828 adet konut ve 144 adet ofis teslimi yapılmıştır. 2-Next Level İstanbul Projesi:  Projede, iksa, hafriyat ve temel imalatlarına başlanmış olup fiziki gerçekleşmeye göre kümülatif ilerleme oranı %12,28 seviyesindedir. 3-Next Level Kemer Projesi: Projede zemin iyileştirme, hafriyat ve temel imalatlarına başlanmıştır. 4-Next Level Country Projesi: Proje sahasında hafriyat hazırlıkları devam etmektedir. Projede inşaat ruhsatları alınmış olup henüz satışa açılmamıştır. 5-Next Level Bodrum Projesi: 06.12.2022 Tarihinde ihalesi yapılmış ve 7.770mn TL+KDV toplam hasılat teklifi ile Şirket uhtesinde kalmıştır. 12.05.2023 tarihinde ilk ödeme dilimi tutarı olan 699,3mn TL Emlak Konut GYO hesaplarına yatırılmak suretiyle sözleşme imzalanmış ve 29.05.2023 tarihinde yer telimi yapılmıştır.

Dardanel (DARDL, Pozitif): Tat Gıda (TATGD, Pozitif)‘nın hakim paylarının (%53 oranındaki paylar) satın alınması konusunda Şirket’in hakim paylarının sahibi olan Niyazi Önen Holding A.Ş.’nin çatısı altında sahibi oldukları Dardanel Greece S.A. firması ile beraber (3 firma) ortak olarak “Pay Satın Alma” teklifinde bulunulmasına karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Resmi Gazete’de yer alan karara göre Kur Korumalı Mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 15 oldu. Düzenlemeyle sistemden yaklaşık 450 milyar TL’lik likidite çekilecek. (Kaynak: Bloomberght)

Sermaye Piyasası Kurulu, Asce Gayrimenkul Yatırım Ortaklığının pay başına 12,60 liradan halka arz başvurusunu onayladı. Diğer yandan Kurul, Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri’nin ve Seyitler Kimya’nın bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu onaylamıştır. Son olarak Bisküvi’nin* 342mn TL’den 369,3mn TL’ye sermaye artırımı da onaylanmıştır.

*Birleşme nedeniyle yapılacak olup, Biskot Bisküvi Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ ile Ülker Çikolata Sanayi AŞ’nin diğer ortaklarına verilecektir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ral Yatırım Holding (RALYH): Şirket’in Bağlı Ortaklıklarından Ral Yapı Mühendislik A.Ş., T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen ”Iğdır İli Merkez İlçesi Baharlı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi Meydan Düzenlemesi ve 3 Adet Ticari Birim, 1 Adet Millet Kıraathanesi İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesine katılmıştır. Şirket, 277,3mn TL teklif sunarak katılımcılar arasında 2. en düşük teklifi vermiştir. Teklif değerlendirme aşamasındadır.

Rubenis Tekstil (RUBNS): Şirket ürün satışları kapsamında yurtiçinde 5 farklı şirket ile toplam 60,8mn TL (KDV dahil) tutarlı iplik satış sözleşmesi imzalamıştır.  Yapılan bu anlaşmalara bağlı olarak sözleşme bedellerinin tamamı müşterilerden ön ödemeli olarak nakden tahsil alınmış olup iplik sevkiyatlarına başlandığı açıklanmıştır.

Trabzonspor (TSPOR): Şirket ile Papara Elektronik Para A.Ş. arasında geniş kapsamlı bir reklam ve sponsorluk anlaşması imzalanmıştır. Yapılan anlaşmaya göre, Şirket ile Papara Elektronik Para A.Ş. birlikte finansal ürünler geliştirecektir. Papara Elektronik Para A.Ş “Trabzonspor Logolu Papara Kart” ihraç etme, A Takımının giydiği resmi kıyafetlerde  görünürlük, stadyum içi ve dışındaki mecralarda marka bulundurma, sosyal medya ve dijital işbirlikleri gibi hakların sahibi olmuştur. Yapılan anlaşma 2023-2024 sezonunu kapsamakta olup, Papara Elektronik Para A.Ş., işbu anlaşma karşılığında Şirket’e 2mn EUR + KDV peşin ödeme yapacaktır.

Yeo Teknoloji Enerji (YEOTK): Şirket ve Gürcistan’da mukim bir firma ile oluşturulan İş Ortaklığı, JSC Georgian State Electric System (GSE-Ulusal Elektrik Şebekesi İşletmecisi) tarafından düzenlenen ve Gürcistan’da yapılması planlanan Idliani Gaz İzoleli Trafo Merkezi’nin anahtar teslim kurulması (dizayn, mühendislik, elektrik, inşaat, mekanik, tedarik, montaj, test ve devreye alma) ihalesini kazanmıştır.

Şirket payının %80 olduğu ve USD karşılığı 33mn + KDV olan projenin ihale bedeli 904,2mn TL’dir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 1 milyar TL’lik (%15’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 5 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta yatay hareket görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan yükselişler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi