Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (20.07.2023)

SABAH STRATEJİSİ

2. çeyrek finansallarının takip edildiği ABD’de borsalar yatay (%0-0,3 arası) bir kapanış yaptı. Goldman Sachs hisselerindeki yükseliş, diğer taraftan Microsoft hisselerindeki geri çekilme endekslerde etkili oldu. Bu ortamda, Dolar Endeksi (DXY) 100,5 seviyesini zorlarken, EURUSD 1,1174 desteğine kadar düşüş kaydetti. Amerika’da 10 yıllık faizde son işlemler %3,76’dan, 2 yıllıkta ise %4,76’dan geçti. Avrupa’da Euro Stoxx 50 endeksi %0,2 düşüşle günü tamamladı. Yurtiçi tarafta 5 yıllık CDS primimiz de 450 seviyesine yakın seyretti. Borsada ise bir önceki günkü %3,6’lık geri çekilmenin önemli bir kısmı telafi edildi. Seans kapanışına doğru yükselişini hızlandıran BİST-100’de kapanış 6.571’den gerçekleşti ve gün sonu değişim %3,2 olarak hesaplandı. İşlem hacmi 119 milyar TL’yi gösterdi. Endeksteki 96 hissenin ekside kapattığı BİST-100’de, THYAO, AKBNK ve KCHOL’deki artışlar endekse en çok olumlu etki eden hisseler arasında yer aldı. XBANK %4,3’lük artış kaydederek endeksteki yükselişe katkı sağladı. Bu sabaha bakıldığında Netflix ve Tesla’nın beklentileri karşılamayan finansal sonuçlarıyla Amerikan vadelileri şu sıralar hafif ekside. Avrupa vadelileri de benzer bir fiyatlama var. Asya’da ise piyasalar karışık. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %+0,2 seviyesinde. Dün ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE ziyareti sonrasında 2 ülke arasında 50,7 milyar USD’lik anlaşma imzalandığı açıklandı, ayrıca Abu Dabi Varlık Fonu’nun 8,5 milyar USD’lik tahvil alacağı da duyuruldu. Bugün BİST-100’ün güne alıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Makro takvimde haftanın kritik verisi PPK’nın faiz kararı TSİ 14:00’de açıklanacak. Beklenti %15 olan politika faizinin %18,5’e artırılması yönünde. Makro takvimde, Almanya’da ÜFE, Türkiye ve Avrupa Bölgesinde tüketici güven endeksi ile ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Diğer taraftan, ECB Üyesi Villeroy’un konuşması bulunuyor. Son olarak, ABD’de Blackstone, Johnson & Johnson ve Philip Morris’in finansal sonuçları açıklanacak.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, haziran ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri takip edildi. Fed’in faiz artışlarının ardından sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle konut piyasası verilerinde zayıflama gözlendi. Bu kapsamda, aylık bazda haziranda konut başlangıçları %8 gerilerken, inşaat izinleri ise %3,7 düşüş sergiledi.

ECB’nin para politikasına yön veren enflasyon verilerinden, Euro Bölgesi’nde haziran ayı nihai TÜFE verileri takip edildi. Buna göre, Euro Bölgesi’nde manşet TÜFE’nin haziranda aylık artış hızı öncü veriyle uyumlu olarak %0,3 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda da %5,5 seviyesinde geldi ve böylece Ocak 2022’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Buna karşın çekirdek TÜFE’nin ise, haziranda aylık artış hızı %0,3’ten %0,4 seviyesine yukarı yönlü revize edilirken, yıllık bazda ise %5,4’ten %5,5 seviyesine yukarı yönlü revize edildi ve böylece mart ayında ulaştığı rekor seviye olan %5,7 seviyesine yaklaştı. Çekirdek enflasyondaki sürpriz yukarı yönlü revize, ECB’nin gelecek toplantılarda faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik beklentileri güçlendirdi. Bu kapsamda, swap piyasasında ECB’nin gelecek haftaki toplantısında faizleri 25 baz puan artırması olasılığı %95 seviyesinde fiyatlanmış durumda, ayrıca eylül ayı toplantısında da faizleri 25 baz puan artırması olasılığının %60 seviyesine yükseldiği gözlenmekte.

Ayrıca BoE’nin para politikasına yön veren verilerden, İngiltere’de haziran ayı TÜFE verileri takip edildi. İngiltere’de haziranda aylık bazda manşet TÜFE’nin artış hızı %0,7’den %0,1 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,4) altında gelirken, yıllık bazda ise %8,7’den %7,9 seviyesine geriledi ve böylece Mart 2022’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi, beklentiler ise %8,2 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Haziranda çekirdek TÜFE’nin aylık artış hızı ise %0,8’den %0,2 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,4) altında gerçekleşirken, yıllık bazda ise Mart 1992’den bu yana en yüksek seviye olan %7,1’den %6,9 seviyesine geriledi, beklentiler ise bir önceki aya benzer şekilde %7,1 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. Beklentilerin altında gelen enflasyon verilerinin ardından swap piyasasında İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) gelecek ayki toplantısında politika faiz oranını 50 baz puan artırması olasılığı %84 seviyesinden %73 seviyesine gerilerken, 25 baz puanlık faiz artışı tamamen fiyatlanmış durumda, yıl sonunda nihai faiz seviyesi ise %6 seviyesinin altına gerileyerek %5,80 seviyelerinde bulunmakta.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 15 Temmuz haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verileri TSİ 15.30’da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 249 bin kişi seviyesinden 237 bin kişi seviyesine gerilemekle birlikte, tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürmüştü.

Ayrıca ABD’de konut piyasası verilerinden, haziran ayı ikinci el konut satışları verisi TSİ 17’de takip edilecek. Fed’in faiz artışlarının ardından sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle konut piyasası verilerinin zayıflaması bekleniyor. Bu kapsamda, aylık bazda haziranda ikinci el konut satışlarının %2,3 düşüş sergilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde temmuz ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi TSİ 12’de takip edilecek. Euro Bölgesi’nde haziran ayına ilişkin tüketici güveni verisi, -17,4 seviyesinden -16,1 seviyesine kısmi toparlanmakla birlikte, ECB’nin faiz artışlarına devam etmesinin etkisiyle negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürmüştü. Temmuzda da tüketici güveninin -15,8 seviyesine kısmi toparlanması bekleniyor.

Öte yandan Almanya’da haziran ayı ÜFE verisi TSİ 09’da izlenecek. Almanya’da mayıs ayı ÜFE, özellikle enerji fiyatlarındaki gevşemenin etkisiyle aylık bazda %1,4 düşüş kaydederken, yıllık bazda ise %4,1’den %1 seviyesine gerileyerek Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Haziranda ise ÜFE’nin aylık bazda %0,4 oranında gerilemesi ve yıllık bazda ise %1’den %0 seviyesine gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, piyasaların odak noktasında TSİ 14’te TCMB’nin PPK toplantısı olacak. TCMB, geçen ay Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ilk PPK toplantısında politika faizini %8,50’den %15 seviyesine yükseltmişti. Söz konusu adımla Kurul’un, ”dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar verdiği” belirtilmekteydi. Ayrıca enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar ”parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği” vurgulanmaktaydı. Banka’nın geçen ayki toplantısına ilişkin piyasa beklentileri ise Bloomberg ve Foreks Anketlerine göre politika faiz oranının %20 seviyesine yükseltmesi yönündeydi, bu kapsamda piyasa beklentilerinden daha sınırlı bir faiz artışına gidildiği gözlenmişti. Banka’nın bu haftaki toplantısında ise politika faiz oranının Bloomberg Anketine göre %18,50 seviyesine yükseltilmesi yönündeyken, Foreks Anketine göre ise %20 seviyesine yükseltilmesi yönünde.

Ayrıca TÜİK tarafından TSİ 10’da temmuz ayı tüketici güven endeksi yayınlanacak. Haziran ayına ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, aylık bazda %6,5 oranında azalışla 91,1 seviyesinden 85,1 seviyesine gerilemişti ve böylece son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti.

Bunun yanında, TÜİK tarafından TSİ 10’da haziran ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) verisi yayınlanacak. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE’nin mayıs ayında aylık artış hızı %2,43’ten %0,45’e yavaşlarken, yıllık ise %40,10’dan %32,13 seviyesine gerilemişti ve böylece Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Astor Enerji (ASTOR, Sınırlı Pozitif): Şirketle Mepet Metro Petrol arasında 14 farklı lokasyonda elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu konusunda sözleşme imzalanmıştır. Elektrikli araç şarj istasyonu yatırımları 2024 yılının ilk çeyreğine kadar tamamlanarak aktif hale gelecektir. Hali hazırda kurulumu tamamlanmış AC istasyon sayısı 46’ya, DC istasyon sayısı 39’a Soket sayısı da 124’e ulaşmıştır.

Global Yatırım Holding (GLYHO, Nötr): Şirket’in %100 bağlı ortaklığı Global Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş.’nin sermayesinin 600bin TL’den nakit karşılığı 3mn TL olmak üzere 3,6mn TL’ye artırılmasına ilişkin sermaye artırımına iştirak edilmiştir.

Kocaer Çelik (KCAER, Nötr): 11.07.2023 tarihli açıklamada, Şirketin yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında satın alınan Aydın – Kuyucak İlçesi’nde bulunan 5.061 hektarlık Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Su 5.783 hektarlık blokeli sahasının, %99 iştiraki olan Kocaer Enerji A.Ş.’ye devredilmesine karar verildiği duyurulmuştu. İlgili ruhsat ve blokeli sahanın Kocaer Enerji A.Ş.’ye devir işlemi tamamlanmıştır.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Yönetim Kurulunca verilen yetki çerçevesinde, Commerzbank Aktiengesellschaft koordinatörlüğünde, 367 gün vadeli, toplamda 94mn EUR ve 17,5mn USD tutarında olmak üzere iki ayrı dilimden oluşan sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisi anlaşması, uluslararası finansal kurumların katılımıyla dün imzalanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Yatırım: İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ile BAE arasında enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda 13 belgenin imzalandığı, anlaşmaların toplam tutarının 50,7 milyar dolar olduğu duyuruldu. (Kaynak: BloombergHT)

E-Ticaret: İyzico, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) ve Dogma Alares tarafından hazırlanan Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu’na göre e-ticaret sektörünün büyüklüğü 2022 yılında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın yaklaşık %6’sına karşılık gelen 801 milyar TL’lik bir ekonomik büyüklüğe ulaştı. (Kaynak: BloombergHT)

Havacılık: Üst düzey bir yetkilinin Bloomberg’e verdiği bilgiye göre iç hat uçuşlarında tavan fiyatın artırılması konusunda gelen talep üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı çalışma başlattı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Çan2 Termik (CANTE): Şirket’in 2Ç2023’teki ana ortaklık net dönem karı yıllık %84,7 oranında azalarak 76,9mn TL olmuştur. Satış gelirleri aynı dönemde %14,2 oranında düşerek 927,8mn TL gerçekleşirken, brüt kar %51,3 gerilemiş ve 2Ç2023’te 190,3mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise %20,5 olarak gerçekleşmiştir. (2Ç2022: %36,1)

İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in 1Y2023’teki net dönem karı yıllık bazda %40,1 oranında düşerek 548,2mn TL olmuştur.

Deniz GYO (DZGYO): Şirketin çoğunluk hissedarı Deniz Yatırım Menkul Kıymetler’in kontrolünü elinde bulunduran DenizBank tarafından sahibi olunan Muğla Ortaca’daki 136 ada, 2 parsel üzerindeki üst hakkı alınmış ve ilgili hak için tapu devri tüm ödemeler yapılarak gerçekleştirilmiştir.

Gezinomi Seyahat (GZNMI): Şirket’in Antalya Ticaret Sicili Müdürlüğünde Bizzhouse Otelcilik Ve Turizm İşletmeleri unvanı ile yeni kurulacak olan şirkette tek pay sahibi olarak 200 pay karşılığı 200bin TL sermaye ile ortak olunmasına karar verilmiştir.

Ulusoy Un (ULUUN): 31.01.2023 tarihli KAP duyurusunda, Samsun 50.Yıl ve Merkez, Çorlu ve Antakya üretim tesislerinin elektrik tüketimlerinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanabilmesi amacıyla Manisa ve İzmir illerinde tesis edilmek üzere 4 adet 4.2 MW ve 1 adet 5.56 MW gücünde RES kurulumu için başvuru yapıldığı duyurulmuştu. Şirketin öz tüketimin yenilebilir enerji kaynaklarından sağlanabilmesi amacıyla, şirket ile Enercon Global arasında, toplam 22.36 MW gücündeki Ulusoy Un RES projesinin türbin teslimat sözleşmesi imzalanmıştır. Yapılacak olan yatırım ile belirtilen üretim tesislerinin 2022 yılı elektrik tüketim miktarı olan 37,2mn kWh, kurulacak olan 22.36 MW rüzgar enerjisi elektrik üretim santrali üretimlerinden mahsuplaşacak olup, geriye kalan yaklaşık 36mn kWh üretimin ise 10 yıl süre ile ilgili görevli tedarik şirketine satışı gerçekleştirilecektir. Santralin 2024 yılı sonunda devreye alınması halinde, 2025 yılı itibarıyla şirketin enerji ihtiyacının tamamını kendi üretimi ile karşılaması ve enerji giderinin kalmaması, bunun üzerindeki elektrik üretim miktarından da enerji geliri elde etmesi beklenmektedir.

Pasifik Eurasia Lojistik (PASEU): Yönetim kurulunun 21.06.2023 tarihli toplantısında %100 hissesi Pasifik Eurasia Lojistik’e ait olmak üzere, faaliyet konusu demiryolu tren işletmeciliği olan yeni bir şirket kurulması yönünde karar verilmişti. Bu kapsamda gerekli başvurular yapılmış ve Pasifik Eurasia Demiryolu Tren İşletmeciliği A.Ş. kuruluşu 14.07.2023 tarihinde tescil edilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 1 milyar TL’lik (%15’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 5 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 20 baz puana varan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 15 baz puana varan yükselişler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi