Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (20.04.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD borsaları yine yön bulmakta zorlandı ve endeksler günü yatay bir görüntü ile tamamladı. Beklentileri karşılayamayan Tesla’nın finansalları bu sabah Nasdaq vadelisinde kısmi baskı yapsa da genel olarak karışık gelen finansallarla birlikte risk iştahı nötr seyretmeye devam ediyor. Avrupa vadelileri ile MSCI Asya Pasifik endeksinde de sınırlı değişimler yaşanıyor. Bununla birlikte, paritelerde de sakin bir görüntü var. Bu arada hisse senedi oynaklık endeksi VIX, 16’lı seviyelere kadar gerileyerek Kasım 2021’den itibaren en düşük seviyesini gördü. Yurtiçi tarafa bakıldığında, dün 4.975 seviyesine kadar geriledikten sonra buradan tepki ile karşılaşan BIST100 endeksi 5.000 psikolojik seviyesinin üzerinde kalmaya çalışırken, Halkbank davası ile ilgili haber akışından pozitif etkilendi ve %3,60 değer kazanan bankacılık endeksi (XBANK) öncülüğünde günü %0,85 oranında primle 5.061 seviyesinden tamamladı. Dün Halkbank hisselerinin tavandan tamamlamasına karşın akşam kontratının hafif de olsa ekside kapatması, yükselişin kalıcılığını sorgulatıyor. Açılışta Halkbank kaynaklı dalgalanma yaşanabilecekse de, haberden bağımsız olarak anlamlı yerlerden gelen tepkiyle toparlanmaya çalışan BIST100’de bu eğilim genel olarak sürebilir. Bugün, Borsa İstanbul Pay Piyasasında Ramazan Bayramı Arifesi nedeniyle yarım gün seans yapılacak ve piyasa pazartesi gününe kadar tatile girecek.

MAKROEKONOMİ

İngiltere’de mart ayı TÜFE verisi takip edildi. İngiltere’de aylık bazda TÜFE’nin artış hızı %1,1’den %0,8 seviyesine yavaşlamakla birlikte beklentilerin (%0,5 artış) üzerinde gelirken, yıllık bazda ise %10,4’ten %10,1 seviyesine gerilemekle birlikte çift haneli seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve beklentilerin (%9,8) üzerinde gerçekleşti. Martta çekirdek TÜFE’nin aylık artış hızı ise %1,2’den %0,9 seviyesine yavaşlamakla birlikte beklentilerin (%0,7) üzerinde kalırken, yıllık bazda ise %6,2 seviyesinde yatay seyretti, beklentiler ise %6 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Özellikle, ülkede martta yıllık bazda manşet TÜFE’nin art arda yedinci kez %10’un üzerinde seyretmesi, yıllık çekirdek TÜFE’de yüksek seviyelerin korunması ve enflasyon göstergelerinin BoE’nin yaklaşık iki yıldır %2 seviyesindeki hedefinin üzerinde seyretmesi, Banka’nın gelecek toplantılarda faiz oranlarını artırmaya devam edebileceğine yönelik beklentileri artırabilecektir.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlandı. Nisan ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcılarınyıl sonuna ilişkin enflasyon beklentilerinde hafif yükselişle yatay yakın seyir görülmekte, buna karşın 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin orta vadeli enflasyon beklentilerinde ise kısmi iyileşme görülmekte. Bu yıl sonu büyüme tahmininin sınırlı yukarı yönlü revize edildiği gözlenirken, gelecek yılda da sınırlı yukarı yönlü güncellemeyle birlikte %4 seviyesinin üzerinde büyüme öngörülmeye devam edilmekte. Ayrıca politika faizinin önümüzdeki 3 ay boyunca %8,50 seviyesinde korunması bekleniyor, 12 ay sonrasında politika faizinin ise ortalamada %13,75’e çekilmesi bekleniyor ki önceki ankete göre daha fazla faiz artışı beklenmekte. Bu yıl sonu cari açık beklentisinde kısmi yukarı yönlü revize gözlenirken, gelecek yıl sonu cari açık beklentisinde ise hafif iyileşmeyle birlikte yataya yakın seyir gözlenmekte.

  • Katılımcıların, bu yıl sonu TÜFE beklentisinin, %37,72 seviyesinden %37,77’ye hafif yukarı yönlü revize etmeleriyle yataya yakın seyrettiği görülürken, buna karşın orta vadeli TÜFE beklentilerinde kısmi iyileşme gözlenmekte. Buna göre, 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi %31,63’ten %31,02 seviyesine ve 24 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi ise %17,91’den %17,54 seviyesine geriledi. Son açıklanan mart ayı TÜFE, Bloomberg piyasa beklentisi olan %2,85’in altında aylık %2,29 artmıştı, TÜFE yıllık bazda ise baz etkisiyle birlikte %55,18’den %50,51’e gerilemişti ve böylece Ocak 2022’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Yılın ilk yarısında enflasyonda baz etkisi yıllık yavaşlamada etkili olmayı sürdürecektir, bununla birlikte depremlerin üretim, iş gücü ile tedarik zinciri ve konut kiraları üzerindeki etkisinin yanında, iklim koşulları ve tarımsal ürünlerin rekolteleri, gıda fiyatlarının seyri, ayrıca depremler ve seçim nedeniyle uygulanacak para ve maliye politika adımları enflasyon üzerinde önümüzdeki dönemde belirleyici unsurlar olacaktır. Özellikle, hükümet tarafından en düşük emekli aylıklarında ve bayram ikramiyelerinde artışa gidilmesi, EYT düzenlemesi, asgari ücrette ara dönemde artışa gidileceğinin açıklanması gibi tüketim talebini artırıcı adımlar enflasyona yukarı yönlü etki edebilir, buna karşın hükümetin nisan ayından itibaren sanayide kullanılan doğal gaz tarifesinde ve elektrikte tüm abone gruplarında indirime gideceğini açıklaması ise enflasyonu düşürücü yönde etkide bulunabilecektir.
  • Piyasa katılımcılarının aylık enflasyon beklentisine baktığımızda; nisan ayında %2,65 artış sonrası mayıs ayında %2,46 ve haziran ayında ise %2,61 artış öngörülmekte. Neticede anket katılımcılarının beklentileri bu yılın ilk yarısında TÜFE’deki yavaşlamanın süreceği yönünde. Aylık beklentilere göre yıllık TÜFE’nin nisanda %44,06 seviyesine, mayıs ayında %43,33’e ve haziranda %40,13’e gevşemesi beklenmekte.
  • Piyasa katılımcılarının bu yıl sonu için büyüme beklentisi depremlerin olumsuz etkilerine karşın muhtemelen depremlerin ardından hükümet tarafından uygulamaya alınan kapsamlı destekler ve yeniden inşa faaliyetlerinin oluşturacağı olumlu etkilerle %3,45’ten %3,51 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilmiş. Gelecek yılki büyüme beklentisi de %4,38’den %4,43 seviyesine sınırlı yukarı yönlü güncellemeyle birlikte %4 seviyesinin üzerinde büyüme öngörülmeye devam edilmekte.
  • Cari açık beklentisi bu yıl sonu için 36 milyar USD’den 37,8 milyar USD’ye hafif yukarı yönlü revize edilirken, gelecek yıl sonu cari açık beklentisi ise 25,9 milyar USD’den 25,8 milyar USD’ye hafif iyileşmeyle birlikte yataya yakın seyretmekte. Bu yıl sonuna ilişkin beklenen cari açık seviyesini OVP tahminindeki GSYH beklentisine böldüğümüzde yıl sonunda cari açık/GSYH oranının %4,4 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. Son açıklanan şubat ayı verilerine göre, 12 aylık kümülatif cari açık 51,9 milyar USD’den 55,3 milyar USD’ye çıkarak cari açık/GSYH oranını %5,7 seviyesinden %6,1 seviyesine getirdi. (GSYH olarak 2022 yılı 4. çeyrek gerçekleşme baz alındı). 

Bunun yanında, TÜİK tarafından nisan ayı tüketici güven endeksi verisi yayınlandı. Nisan ayına ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi aylık bazda %9,2 oranında güçlü artışla 80,1 seviyesinden 87,5 seviyesine yükseldi ve böylece Ağustos 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Ayrıca aylık bazda %2,9 düşüş sergileyen mart ayı verisi açıklandığında, TÜİK tarafından yapılan açıklamada, tüketici eğilim anketinin, deprem felaketinden etkilenen Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya ve Osmaniye illerinde yapılmadığı belirtilmişti. Yeni yayınlanan nisan ayı verisiyle birlikte yapılan açıklamada ise depremden etkilenen bölgeler dahil 81 ilde nisan ayı için Tüketici Eğilim Anketi uygulamasının gerçekleştirildiği belirtilmekte, bu kapsamda deprem bölgelerinin ankete dahil olmasına karşın tüketici güveninin güçlü toparlanma sergilediği gözlenmekte.

Ayrıca TÜİK tarafından yayınlanan şubat ayı tarımsal girdi fiyat endeksi endeksinin artış hızı, aylık %6,24’ten %1,22’ye yavaşlarken, yıllık ise %95,99’dan %69,99 seviyesine geriledi ve eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %138,15’ten düşüşünü sürdürdü.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 15 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30’da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 228 bin kişi seviyesinden 239 bin kişi seviyesine beklentilerin hafif üzerinde yükselmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti.

Ayrıca ABD’de konut piyasası verilerinden, mart ayı ikinci el konut satışları verisi TSİ 17’de takip edilecek. Martta aylık bazda ikinci el konut satışlarının da %1,8 düşüşle konut piyasasında yavaşlamaya işaret etmesi beklenmekte.

Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 14.30’da ECB’nin 15-16 Mart tarihli toplantısına ilişkin tutanakların yayınlanması olacak. ECB, son toplantısında faizleri beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan artırmıştı, gelecek toplantılardaki faiz kararlarına yönelik sinyal vermemişti. Bunun yanında karar metninde, enflasyonun uzun bir süre çok yüksek seviyede kalacağının öngörüldüğü belirtilmişti. Ayrıca finansal piyasalarda yaşanan gerilimin yakından izlendiği, faiz patikası için mevcut belirsizlik ortamında bir sinyal vermenin mümkün olmadığı ve kararların veri odaklı alınmaya devam edileceği ifade edilmişti. Ayrıca son dönemde ABD’de gözlenen banka krizi ve yayılma endişelerine ilişkin olarak, Euro Bölgesi bankacılık sektörünün güçlü olduğu ve sermaye ve likiditesi ile dayanıklı durumda olduğu vurgulanmıştı. ECB Başkanı Lagarde da, faiz kararının ardından yaptığı konuşmasında, enflasyonun uzun bir süre yüksek kalmaya devam edeceğini, enflasyona ilişkin olarak yukarı yönlü risklerin söz konusu olduğunu ve bu nedenle faiz oranlarını 50 baz puan artırmaya karar verdiklerini belirtmişti. Son günlerde ECB’nin faiz artırımlarının devam etmesi gerektiğini destekleyen üyelerin sayısı artmakta. Birçok üye, Banka’nın enflasyona karşı daha fazla adım atması gerektiğini vurgularken, bu üyelerin bazılarının mayıstaki toplantıda 50 baz puanlık faiz artışını destekledikleri gözlenmekte. Bu kapsamda, Banka’nın bugün yayınlanacak son toplantı tutanaklarında, Banka’nın gelecek dönemde izleyeceği para politikasına yönelik olası yeni sinyaller yakından izlenecek.

Ayrıca Almanya’da mart ayı ÜFE verisi TSİ 09’da izlenecek. Almanya’da şubat ayında ÜFE, enerji ürünleri fiyatlarının düşüşünün etkisiyle aylık bazda %0,3 gerileyerek düşüşünü beşinci aya taşırken, yıllık bazda ise %17,6’dan %15,8 seviyesine gerileyerek son 17 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. ÜFE’deki yavaşlamanın mart ayında da sürmesi bekleniyor.

Öte yandan, Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi TSİ 17’de takip edilecek. Bölgede mart ayına ilişkin tüketici güveni, -19’dan -19,2 seviyesine hafif gerilemekle birlikte bir yıldan fazla sürenin en yüksek seviyelerine yakın seyrini sürdürmüştü. Nisan ayında ise tüketici güven endeksinin -18,5 seviyesine hafif toparlanması bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 19’da Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller’ın, TSİ 19.20’de Cleveland Fed Başkanı Mester’in, TSİ 22’de Fed Yönetim Kurulu Üyesi Bowman’ın ve TSİ 18’de ECB Yönetim Konseyi Üyesi Holzmann’ın konuşmaları, Fed’in ve ECB’nin para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından mart ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) yayınlanacak.  Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE’nin şubat ayında aylık artış hızı %4’ten %0,42’ye yavaşlarken, yıllık ise %50,98’den %48,13 seviyesine gerilemişti.

Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak. 

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 14 Nisan haftasında toplam DTH miktarı 0,25 milyar USD (bireysel 0,07 milyar USD artış ve kurumsal 0,18 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %41,2’den %40,7’ye geriledi. TL kredilerde haftalık %1,72 artış, YP kredilerde %0,53 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %1,37 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 14 Nisan haftasında toplam rezervin arttığını ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 0,3 milyar USD artışla 121,4 milyar USD seviyesine yükseldiğini, net uluslararası rezervin ise 0,4 milyar USD azalışla 13,3 milyar USD’ye geldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): 2023’ün ilk çeyrek finansallarına göre, Arçelik’in ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %7,8 azalışla 1.074mn TL olmuştur. Bizim beklentimiz 931mn TL, piyasa beklentisi ise 1.059mn TL idi. Şirket’in 1Ç2023 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %41,6 artışla 39.891mn TL olmuştur. Fiyat artışları, TL’deki değer kaybı ve inorganik gelir katkısı satış gelirlerinde etkili olan faktörlerdir. Yurtiçinde ocak ayındaki yıllık büyümenin ardından, şubat ayındaki depremden tüketici talebi olumsuz etkilenmiştir. Yurtdışında ise özellikle Batı ve Doğu Avrupa’daki talebin baskı altında olması olumsuz etki etmiştir. 1. çeyrek satışlarının %37,7’sini oluşturan yurtiçi satışlar yıllık %79,3 oranında artış kaydederken, yurtdışı satışlar %25,7 oranında yükselmiştir. Yurtdışı satışlardaki artışın 24,6 puanı kur etkisinden kaynaklanırken, organik daralmanın 4,2 puan olumsuz etkisi olmuştur. Yurtdışı satışlardaki artışın 5,3 puanı ise şirket satın alımlarından (Indesit International JSC, Whirlpool RUS LLC, Asogem satın alımı) kaynaklanmaktadır. Brüt kar %42,9 artışla 12.416mn TL olurken, brüt kar marjı 0,3 puan yükselişle %31,1 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %52,3 artışla 9.741mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net giderler 474mn TL’yi göstermiştir. (1Ç2022 diğer faaliyetlerden net gelirler 431mn TL idi.) Diğer faaliyetlerden gider yazılmasında temel ekten kur farkı gelirinin düşük seviyelerde gerçekleşmesi ile vade farkı giderlerinin daha yüksek olmasıdır. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı %19,1 azalışla (faaliyet giderlerindeki artışın ciro artışından daha yüksek olması ve diğer faaliyetlerden 1Ç2022’de gelirin aksine 1Ç2023’te gider yazılmasına bağlı olarak) 2.201mn TL olmuştur. 1Ç2023 FAVÖK’ü %22,3 artışla 3.673mn TL’yi (Piyasa Beklentisi: 3.681mn TL) göstermiştir. FAVÖK marjı ise 1,5 puan azalışla %9,2 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden net 2mn TL gelir, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da net 10mn TL gider yazılmıştır. Finansman tarafında ise net giderler 1.483mn TL olmuştur. 448mn TL’lik vergi geliri sonrasında, ana ortaklık net dönem karı geçen sene 1. çeyreğe göre %7,8 azalarak 1.074mn TL’ye gerilemiştir.

İlk çeyrek sonuçları ardından Şirket 2023 yılı beklentileri aynen korumuştur. Buna göre 2023 yılında konsolide cironun yaklaşık %45 artması beklenmektedir (2022:%+96). FAVÖK marjının %10 civarında gerçekleşmesi öngörülürken, net işletme sermayesinin ciroya oranın beklentisi %23-25’dir. (2022 FAVÖK marjı %8,9, NİS/Satışlar:%21) Yatırım harcamaları beklentisi ise 300mn EUR’dur. (2022:220mn EUR)

Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Negatif): Şirketin Yönetim Kurulu üyelerinden Dalia Garih sahip olduğu 5,2mn TL’lik nominal hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK’ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 435mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %1,2’sini oluşturuyor.

Coca-Cola İçecek, Anadolu Efes (CCOLA, AEFES, Nötr): 26.12.2022 tarihinde yapılan açıklamada (Coca-Cola İçecek ve Anadolu Efes’in %78,58 iştiraki olan) Anadolu Etap Tarım ile Anadolu Etap İçecek sermayesini temsil eden payların %80’inin 112mn USD karşılığında Coca-Cola İçecek tarafından satın alınmasına ilişkin olarak bağlayıcı pay devir sözleşmesi imzalandığı belirtilmişti. Anlaşmada yer alan ön şartlar tamamlanmış ve İşleme ilişkin Rekabet Kurulu izni alınmış olup, Anadolu Etap İçecek’in sermayesini temsil eden payların %80’inin Coca-Cola İçecek’e devri tamamlanmıştır.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile varılan mutabakat çerçevesinde, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem nedeniyle, ihtiyaç duyulan geçici barınma alanları ve ticarethaneler, kalıcı konut, bunlara ait sosyal donatılar, genel altyapı, yol, çevre düzenleme vb. her türlü iş ve işlemlere yönelik hizmet alımları ile bu işler kapsamında yapılacak ihalelerin, her türlü gideri Bakanlık tarafından karşılanmak üzere Şirket tarafından yapılmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen Adıyaman İndere Deprem Konutları A Etabı 4. Kısım İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi’nin sözleşmesi, Yüklenici SUR Yapı End. San. ve Tic. A.Ş ile 19.04.2023 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 4.239mn TL + KDV’dir.

Aynı şekilde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen Adıyaman Gölbaşı Deprem Konutları 2. Etap İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi’nin sözleşmesi, Yüklenici TURGUT Müt. San. ve Tic. A.Ş ile 17.04.2023 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 2.490mn TL + KDV’dir.

Şirket tarafından ihale edilen İstanbul Başakşehir Hoşdere Vadi Evleri Genel Altyapı, Sanat Yapıları ve Yol İnşaatı İşi’nin sözleşmesi, Yüklenici Best Tasarım İnş. A.Ş. & Sonay Yatırım İnş. Enerji San. Tic. A.Ş. İş Ortaklığı ile 18.04.2023 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 420mn TL + KDV’dir.

Halkbank (HALKB, Nötr): ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank’ın yargı bağışıklığının olmadığına karar verirken, İstinaf Mahkemesinden Halkbank’ın daha önce davanın düşmesi için yaptığı başvuruyu tekrar gözden geçirmesini istedi. ABD’de son yargı merci olan Yüksek Mahkeme, Halkbank’ın “Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası” kapsamında, hakkındaki davanın düşmesi talebiyle yaptığı başvuruyu değerlendirdi. Karara göre, Yüksek Mahkeme, “Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası” kapsamında Halkbank’ın ceza yargılamasından muaf olduğu itirazını reddetti. Yüksek Mahkeme, “Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası”nın ceza hukuku davalarına uygulanamayacağına hükmetti ancak New York’taki istinaf mahkemesinden Halk Bankası’nın itirazını teamül hukukuna göre yeniden gözden geçirmesini istedi. Halkbank, “Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası” çerçevesinde hakkındaki davanın düşmesi talebiyle başvuruda bulunmuştu. Halkbank hisseleri dün %9,99 oranında primle tavandan günü tamamladı. Kaynak: AA

Kızılbük GYO (KZBGY, Nötr: Şirket tarafından, Beyazkum Satış Pazarlama İşletme Hizmetleri A.Ş.’nin 50bin TL olan sermayesini temsil eden payların tamamının 225,9mn TL bedelle satın alınmasına ve hisse bedelinin ödeme planına göre 24 taksitte ve her taksite Endeksi değişim oranına göre hesaplanan vade farkı ilave edilerek ödenmesine karar verilmiştir.

Şişe Cam (SISE, Nötr): Şirket ile European Bank for Reconstruction and Development (‘EBRD’) arasında 28 Haziran 2016 tarihinde imzalanmış olan bağlı ortaklığı Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş. paylarının Satım ve Alım Hakkı Sözleşmesi kapsamında, EBRD’nin Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş.’deki %10’luk payına ilişkin alım opsiyonunun kullanılmasına ve böylelikle Şirket’in Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş.’nin tek pay sahibi haline gelmesine karar verilmiştir.

Öte yandan, Şirket’in Soda, Kojen ve Kromsan fabrikaları ile Tuz işletmesindeki çalışanlarının örgütlü olduğu Petrol İş Sendikası ile devam eden görüşmeler kapsamında yasal prosedür uyarınca, Petrol İş Sendikası tarafından 19 Nisan 2023 tarihi itibariyle grev kararı alınmış olup, grev uygulama tarihi 12 Mayıs 2023 olarak belirlenmiştir. Görüşmelerde anlaşma sağlanamadığı takdirde, Petrol İş Sendikası tarafından belirlenen tarihte grev uygulaması başlayacaktır. Toplu iş sözleşmesi olağan süreci içerisinde görüşmeler halen devam etmektedir.

Tofaş Otomotiv (TOASO, Sınırlı Pozitif): HSBC, MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi’ne Türkiye’den Tofaş’ın dahil olmasını bekliyor. Kaynak: Bloomberg

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Türkiye Varlık Fonu (TVF), Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankasının çekirdek sermayelerinin toplam 111,7 milyar lira artırılması için gerekli çalışmaları tamamladığını duyurdu.

TVF sitesinden yapılan açıklamada şu bilgiler yer aldı:

“TVF’nin finansal piyasalarda istikrar ve derinliği destekleme misyonu doğrultusunda Ziraat Bankası A.Ş, Türkiye Halk Bankası A.Ş. ve Türkiye Vakıflar Bankası TAO’nun sermaye yapılarının güçlendirilmesi amacıyla çekirdek sermayelerinin toplam 111,7 milyar TL artırılması için gerekli çalışmalar tamamlandı. Bu kapsamda, Ziraat Bankası A.Ş’ye 49,7 milyar lira, Türkiye Halk Bankası A.Ş.’ye 30 milyar lira ve Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.’ya 32 milyar lira çekirdek sermaye artırımı yapılmış olup, TVF’nin Türkiye Halk Bankası A.Ş’deki ortaklık payı yüzde 87,7’den yüzde 91,5’e, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O”daki ortaklık payı ise yüzde 64,8’den yüzde 74,8’e yükselmiştir.

Gerçekleştirilen güçlü sermaye artışı ile kamu bankalarının sermaye yeterlilik rasyolarının iyileştirilmesinin yanı sıra, küresel piyasalarda yaşanabilecek dalgalanmalara karşı bankaların finansal gücünün artırılması ile büyüme stratejilerine katkı sağlanması, reel sektörün desteklenmesi ve ülkemizde meydana gelen deprem felaketinden etkilenen vatandaşlarımızın finansman ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenmiştir.

Söz konusu işlemin finansmanı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ikrazen ihraç edilen özel tertip Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin piyasa rayicinden bankalara satışından elde edilecek nakitle karşılanacaktır. ” Kaynak: AA

Tarım: TÜİK, şubat ayına ilişkin Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) verilerini açıkladı. Buna göre, Tarım-GFE’de, 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,22, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,53, bir önceki yılın aynı ayına göre %69,99 artış gerçekleşti.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ahlatçı Doğalgaz (AHGAZ): Şirket’in %70, bağlı ortaklığı Enerya Enerji A.Ş’nin ise %29, (toplamda %99) oranında pay sahibi olduğu AHL Ahlatcı Finansal Yönetim A.Ş’nin (AHL Ahlatcı Finansal) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından yapılan Adabank A.Ş. (Adabank) Hisse Satış ihalesine iştirak edilmesine karar verilmiştir. İhale sonucu henüz açıklanmamıştır.

Bülbüloğlu Vinç (BVSAN): Sermayesinin % 85’ine sahip olunan Bülbüloğlu Çelik, hava aracı üretimi tesisisinin çelik konstrüksiyon imalatı ve montajı konusunda KDV dahil 155,9mn TL tutarında sözleşme imzalamıştır. Söz konusu iş Ekim 2023’de teslim edilecektir.

Çelik Halat (CELHA): Şirket yönetim kurulu toplantısında, kapasite artırımı ve modernizasyon projeler yatırım planı kapsamında yeni makinelere yer oluşturulması, şirket düzenini rahatlatmak ve işletme verimliliğini arttırmak amacıyla Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki şirkete ait alanda ambar binası, stok alanı inşası yatırımı yapılmasına, yapılması planlanan bina ve stok alanı projesi ile ilgili işlemlerin gerçekleştirilmesi ve görüşmelerin yapılması hususunda genel müdürün yetkilendirilmesine karar verilmiştir. Söz konusu projeye ilişkin tahmini yatırım maliyetinin yaklaşık 4mn EUR olması planlanmaktadır. Yatırım planları ve proje maliyetleri henüz kesinleşmemiş olup, kesinleşmesini müteakip sözleşme aşamasında ayrıca kamuya duyurulacaktır.

Hitit Bilgisayar (HTTBT): Şirketin Yönetim Kurulu kararı ile, satış pazarlama faaliyetlerinin desteklenmesi, uluslararası ihalelerde karşılaşılan belirli coğrafyalarda faaliyet gösterme zorunluluğu kısıtlarının karşılanabilmesi, müşteri/ kullanıcı eğitimleri ve acente ilişkileri gibi destek fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi amacıyla Hollanda’nın Amsterdam şehrinde Hitit Computer Services Netherlands ünvanı altında bir şube kurulmasına karar verilmiştir.

Hürriyet Gazetesi (HURGZ): Yönetim Kurulu’nun dünkü kararı ile; Şirketin halihazırda faaliyetleri sonlandırılmış olan, İstanbul DPC Şubesi, Antalya DPC Şubesi ve İzmir DPC Şubesi envanterinde yer alan ve toplam defter değeri 7,3mn TL olan muhtelif baskı makineleri, paketleme bölümleri, yardımcı makineleri ve teçhizatın Tayfurlar Ticaret Nakliye ve Geri Dönüşüm Ltd. Şti.’ye 77,8mn TL + KDV bedel ile satış ve devrinin yapılmasına karar verilmiştir.

İş Yatırım Menkul Değerler (ISMEN): Yönetim Kurulu tarafından Şirketin 355mnTL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı 2022 yılı karından karşılanmak üzere 1.145mn TL artırılarak 1.500mn TL’ye yükseltilmesine karar verilmiştir. Kar payından bedelsiz pay alma oranı %322,5’dir

Panelsan Çatı Cephe (PNSLN): Ankara Polatlı’da bulunan şirket binasının çatısında 550 kwe gücünde tesis edilecek olan güneş enerjisi santrali projesi TEDAŞ Yatırımlar İzleme Dairesi Başkanlığı tarafından onaylanmıştır. İlgili onay ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yapılan yatırım teşvik belgesi başvurusunun onaylandığı öğrenilmiştir. Yatırım teşvik belgesi, sigorta primi işveren hissesi, %70 vergi indirimi, %30 yatırım katkı oranı, KDV istisnası desteklerini içermekte olup toplam yatırım tutarı 7,3mn TL’dir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,56’dan %8,62 seviyesine yükseldi. TCMB dün 68,4 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca TCMB BİST’te kotasyon yoluyla 29,4 milyar TL (%10’dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 329 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta yükselişler görülürken, uzun vadeli tarafta yatay seyir gözlendi. Buna göre, kısa ve orta vadeli tarafta 70 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yatay hareket görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi