Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (2.11.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Bugünkü Fed kararı öncesinde piyasalarda bu sabah kısmi iyimserlik var. Dün ABD’de istihdam piyasasının sıkı olduğuna işaret eden JOLTS verisi ile borsalar günü ekside tamamlasalar da bu sabah vadeliler hafif artıda. Avrupa vadelileri ile MSCI Asya Pasifik endeksi (Çin ve Hong Kong öncülüğünde) de pozitif tarafta hareket ediyor. Dolar ise hafif baskı altında. Fed’in faiz kararı TSİ 21’de. Fed Başkanı Powell’ın konuşması da TSİ 21.30’da. Fed’in bugünkü toplantısında faizleri 75 baz puan artırması bekleniyor, bununla birlikte gelecek dönemde faiz patikasına yönelik verebileceği olası sinyaller yakından takip edilecektir. Powell’ın söylemlerinin, aralık ayında 50 baz puan artırıma ve ardından faiz artışlarında sona yaklaşıldığına işaret etmesi durumunda riskli varlıklarda pozitif bir hava oluşabilir. Piyasalarda Fed’in yavaş yavaş faizlerde tepe noktasına yaklaştığı beklentileri ile iyimser bir tablo oluşmuştu. Bugün Fed dışında ayrıca ABD’de ekim ayı ADP özel sektör istihdam verisi ve Avrupa’da PMI’lar takip edilecektir. Yurtiçi tarafta ise haftaya güçlü bir başlangıç yapan Borsa İstanbul’da dün de bu eğilim sürdü. Bankacılık endeksindeki hafif düşüşe karşın BIST100 günü %1,90 oranında yükselişle tamamladı ve 4.055 seviyesinden kapattı. Endeksin 4.000 seviyesinin anlamlı bir şekilde üzerinde kapatması pozitif olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla, endeks bugün dünkü en yüksek seviye olan 4.100 noktasının üzerine çıkmak isteyebilir.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, ekonomik faaliyetin seyrine ilişkin sinyal veren ekim ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi ve ISM imalat sanayi PMI endeksi verisi takip edildi. Buna göre, ekim ayında imalat PMI, 49,9’dan 50,4 seviyesine revize edilerek sınırlı da olsa yeniden büyüme bölgesine geçti, bununla birlikte imalat sektöründe 2020 yılının ikinci çeyreğinde daralmadan bu yana fabrika faaliyetlerindeki en yavaş büyümeye işaret etti. Firmaların üretiminde artışa karşın yeni siparişlerde düşüş kaydedildi, özellikle zayıflayan dış taleple yeni ihracat siparişleri keskin bir şekilde düştü. Bunun yanında, firmaların gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergesi; yüksek enflasyon ve genel talep koşullarıyla ilgili endişeler nedeniyle Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Ekim ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI endeksi ise daralma bölgesine geçme beklentisine karşın 50,9’dan 50,2 seviyesine gerileyerek imalat sektöründe büyümenin yavaşladığına ve 2020 yılının ortalarındaki daralmalardan bu yana en yavaş büyümeye işaret etti. Alt endekslere bakıldığında, üretim artışının hızlandığı, yeni siparişlerin daralma hızının yavaşladığı, istihdamın artışa geçtiği, buna karşın yeni ihracat siparişlerinin daralma hızının arttığı gözlendi. Girdi fiyatları endeksi ise belirgin düşüş sergiledi.

Bunun yanında, ABD’de eylül ayı JOLTS açılan iş sayısı, hafif düşüş beklentisine karşın 10,28 milyondan 10,72 milyona yükselerek 2021 yılının sonunda görülen rekor seviyelere yakın gerçekleşti ve firmaların iş gücü talebinde artışa işaret etti. Açık iş sayısındaki artış, iş arayanları istihdama çekebilmek ve onları istihdamda tutabilmek için ücretlerin artırılması kaynaklı olarak enflasyonist baskılara katkıda bulunabilir.

Öte yandan, İngiltere’de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren ekim ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi, 45,8’den 46,2’ye hafif yukarı yönlü revize edilerek imalat sektöründe daralma hızının yavaşladığını göstermekle birlikte Mayıs 2020’den bu yana imalat sektöründeki en sert daralma hızına işaret etti. Ayrıca firmaların gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergesi; zayıf talep, resesyon endişeleri, enflasyonist baskılar ve artan belirsizliğin etkisiyle son iki buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi.

Yurt içinde ise, ekim ayı S&P Global/İSO imalat PMI endeksi yayınlandı. S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, büyüme temposundaki yavaşlama görünümü ile uyumlu olarak, ekimde 46,9’dan 46,4 seviyesine gerilerken ardı ardına 8 aydır büyüme eşik seviyesi olan 50’nin altındaki seyrini sürdürdü. Böylece ekimde imalat PMI, pandemi dönemi olan Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa’da ekimde imalat PMI’lar da, daralma hızlarının arttığına işaret etmişti.

  • Raporda, yeni siparişlerde talep eksikliği nedeniyle devam eden zayıflamanın, faaliyet koşullarındaki bozulmada etkili olduğu belirtilmekte. Ayrıca yeni ihracat siparişlerinde de belirgin yavaşlama gözlendiği ve talepteki zayıflamanın, üretim tarafını da olumsuz etkilediği vurgulanmakta.
  • Bunun yanında, ekimde imalat firmalarının yeni siparişlerdeki yavaşlamayı, satın alma faaliyetlerine ve çalışan sayılarına da yansıttığı ve istihdamda Mayıs 2020’den bu yana en belirgin azalmanın görüldüğü belirtilmekte.
  • Ekimde kara ve deniz taşıtları hariç tüm sektörlerde yeni siparişlerde yavaşlama gözlendiği, en sert yavaşlamanın; tekstil, metalik olmayan mineral ürünler ile giyim ve deri ürünleri sektörlerinde gerçekleştiği belirtilmekte.
  • Diğer yandan, girdi alımlarındaki düşüşün, tedarik zinciri üzerindeki baskıların hafiflemesini ve teslimat sürelerinin azalmasını sağladığı ve bu kapsamda tedarikçi performansındaki iyileşmenin Eylül 2014’ten bu yana en belirgin seviyede kaydedildiği ifade edilmekte.
  • Ayrıca girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatlarının ekimde keskin bir şekilde artmaya devam etmekle birlikte, fiyat artış hızlarının bir önceki aya göre düşüş sergilediği belirtilmekte. Girdi maliyetlerindeki artışın, büyük oranda para birimindeki zayıflıktan kaynaklı olduğu, bunun yanında enerji ve ham madde fiyatlarında da artışlar bildirildiği belirtilmekte. Firmaların girdi maliyetlerindeki artışı ise müşterilerine yansıtmasıyla nihai ürün fiyatlarının da yükseldiği ifade edilmekte.

Ayrıca İTO tarafından yayınlanan Ücretliler Geçinme İndeksi bültenine göre, ekim ayında perakende fiyatlarda aylık artış hızı %6,06’dan %3,96’ya yavaşlarken, yıllık artış ise %107,42’den %108,76’ya yükseldi. Harcama grupları bazında bakıldığında ise, ekimde aylık bazda tüm alt gruplarda artışlar görüldü. Ekimde aylık bazda en yüksek artış, giyim ürünlerinde (%7,98) gözlenirken, onu ev eşyası (%6,95), gıda (%5,54), sağlık ve kişisel bakım grubu (%2,97), kültür eğitim ve eğlence grubu (%2,64), konut (%0,31) ve ulaştırma ve haberleşme grubu (%0,23) izledi. Öte yandan, gıda ve ulaştırma ve haberleşme grubu hariç olmak üzere fiyat artışı gözlenen diğer tüm gruplarda (konut, ev eşyası, giyim, sağlık ve kişisel bakım, kültür eğitim ve eğlence gruplarında) ekimde aylık bazda artış hızı yavaşlama kaydederken, en belirgin aylık yavaşlama, kültür eğitim ve eğlence grubunda gerçekleşti.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 21’de Fed’in faiz kararı ve TSİ 21.30’da Fed Başkanı Powell’ın konuşması olacak. Fed, geçen ayki FOMC toplantısında faizleri 75 baz puan artırarak federal fonlama faiz aralığını %3,00-%3,25 bandına yükseltmişti. Böylece Fed, haziran ayından itibaren son üç toplantıda faizleri 75’er baz puan artırmıştı. Karar metninde, kararın oybirliği ile alındığı açıklanırken, gelecekteki toplantılarda faizlerde yapılacak artışların devam etmesinin uygun olacağı vurgulanmıştı. Fed üyeleri yılın geri kalanındaki 2 toplantıda 100 ile 125 baz puan ilave artış senaryosunda bulunmuştu. Fed, yayınlanan projeksiyonlarında faiz indirimini ise piyasanın aksine 2024 yılında öngörmekteydi. Fed’in bugünkü toplantısında da faizleri 75 baz puan artırması bekleniyor, bununla birlikte gelecek dönemde faiz patikasına yönelik verebileceği olası sinyaller yakından takip edilecektir. Özellikle son günlerde bazı Fed üyelerinin politikayı çok fazla sıkılaştırma konusunda endişeli olduğunu bildirdiği dikkat çekerken, Fed’in faiz artırım hızını azaltabileceğine yönelik beklentilerin arttığı gözlenmişti ve bu durum, dolar endeksinde ve ABD Hazine tahvili faizlerinde kısmi gevşemeye neden olmuştu.

Ayrıca ABD’de istihdam piyasası verileri de Fed’in faiz artış hızına yön vermesi açısından yakından takip edilecek. Bu kapsamda, TSİ 15.15’te ekim ayı ADP özel sektör istihdam verisi izlenecek. Eylül ayında ADP özel sektör istihdam verisi ABD’de istihdam piyasasındaki olumlu görünümün sürdüğüne işaret ederek beklentilerin hafif üstünde 208 bin kişi gerçekleşmişti. Ekimde ise özel sektör istihdam artışının 193 bin kişi seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.

Avrupa genelinde de ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan ekim ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verileri izlenecek. Öncü verilere göre imalat PMI’lar, tüm ülkelerde daralma hızlarının arttığına işaret etmişti, bununla birlikte Almanya ve Euro Bölgesi’nde beklentilerin üzerinde, Fransa’da ise beklentilerin altında düşüşler gözlenmişti. Euro Bölgesi genelinde ekimde imalat PMI, 48,4’ten 46,6’ya gerileyerek bölgede fabrika faaliyetinde art arda dördüncü en keskin daralmaya işaret etmişti. Detaylara bakıldığında, özellikle imalat ve enerji yoğun sektörlerin, yüksek üretim kaybı bildirdikleri ve kış yaklaşırken zayıf talep nedeniyle yükselen stoklar ve beklenenden daha zayıf satışlar konusunda giderek daha fazla endişelendikleri görülmüştü.

Bunun yanında, TSİ 17’de ECB Yönetim Konseyi Üyesi Villeroy’un konuşması, ECB’nin para politikasına yönelik sinyaller bakımından takip edilecek.

Diğer yandan, küresel ticaretin görünümüne ilişkin de sinyal verecek olan Almanya eylül ayı dış ticaret verileri TSİ 10’da açıklanacak. Almanya’da eylül ayında aylık bazda ihracatın artış hızının %1,6’dan %0,4’e ve ithalatın artış hızının da %3,4’ten %0,1’e önemli oranda yavaşlaması bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Çimsa (CIMSA, Sınırlı Pozitif): Çimsa’nın 3Ç2022’deki ana ortaklık net dönem karı 1.992mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket geçen yılın aynı döneminde 49,4mn TL kar elde etmişti. Bizim beklentimiz Şirket’in bu çeyrekte 1.705mn TL kar elde edebileceği yönündeyken, piyasanın ortalama kar beklentisi 1.615mn TL idi. Vergi giderinin beklentimizin altında gerçekleşmesi beklentimizdeki sapmada ana etken olmuştur. Karın yüksek gelmesinde ise 1.678mn TL’lik duran varlık satışından elde edilen gelir önemli bir faktör olmuştur. Şirket’in satış gelirleri 3Ç2022’de 2.431mn TL (Beklenti: 2.500mn TL) gerçekleşerek yıllık %173 oranında büyüme kaydetmiştir. Maliyetler ise aynı dönemler itibarıyla %177 oranında yükselmiş ve 1.988mn TL’ye çıkmıştır. Brüt kar da 443mn TL ile yıllık %157 oranında artış kaydetmiştir. Faaliyet giderleri 105,9mn TL’ye çıkan Şirket’in FAVÖK’ü 386,8mn TL gerçekleşerek (Beklenti: 435mn TL) aynı dönemler itibarıyla %152 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı da %15,9 olmuştur. (3Ç2021: %17,2). Öte yandan, Şirket üçüncü çeyrekte 76,1mn TL özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan gelir kaydederken, net finansman gideri 55,1mn TL olmuştur. 99,3mn TL’lik vergi gelirinin ardından Çimsa’nın bu yılın üçüncü çeyreğindeki ana ortaklık karı 1.992mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 9A2022’deki ana ortaklık net dönem karı 2.975mn TL’ye çıkmıştır. Geçen yılın aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem karı 629,9mn TL idi.

Enerjisa (ENJSA, Sınırlı Pozitif): Enerjisa’nın ana ortaklık net dönem karı 3Ç2022’de geçen yılın aynı döneminde göre %124,7 oranında artarak 1.201mn TL’ye yükselmiş ve piyasanın ortalama kar beklentisi olan 692mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri 3Ç2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %189,8 oranında artarak 24.325mn TL’ye (piyasa beklentisi: 20.217mn TL) yükselirken satışların maliyeti ise %219,3 oranında artarak 20.165mn TL’ye ulaşmıştır. Buna bağlı olarak Şirket’in brüt karı da %100 oranında artarak 4.160mn TL’ye çıkmıştır; ancak brüt kar marjı 7,7 puan düşerek %17,1’e gerilemiştir. Şirket’in operasyonel giderleri bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre %126,5 oranında artarak 1.897mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer faaliyet gelirlerinden ise 29,5mn TL gider (3Ç21:135mn TL gider) kaydeden Şirket’in faaliyet karı %101,7’lik artışla 2.233mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü de üçüncü çeyrekte 2.403mn TL (Beklenti 2.991mn TL) ile geçen yılın aynı dönemine göre %76,1 oranında artmıştır ancak piyasa beklentisinin altında gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise 6,4 puan azalarak %9,9 olmuştur. Şirket bu çeyrekte olarak 632,9mn TL net finansman gideri yazmıştır. 399,5mn TL’lik vergi gideri sonrasında Şirket’in net dönem karı 1.201mn TL olmuştur.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket, Ocak-Eylül döneminde 2.376mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde Şirket, 1.504mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Ayrıca Şirket, 2022 yılı öngörülerini Faaliyet Gelirlerinde yıllık bazda %75-%90 büyüme (önceki: %60-%70 büyüme) ve 2,3 milyar TL-2,7 milyar TL Baz Alınan Net Kâr (önceki: minimum 2,3 milyar TL) olacak şekilde revize etmiştir.

Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Nötr): Kordsa’nın 3Ç2022’deki ana ortaklık net dönem karı yıllık %129 oranında artarak 323,9mn TL’ye çıkmış ve piyasanın ortalama kar beklentisi olan 292mn TL’nin biraz üzerinde gerçekleşmiştir. Bizim beklentimiz ise Şirket’in bu çeyrekte 264mn TL kar elde edebileceği yönündeydi. Şirket’in satış gelirleri 3Ç2022’de 4.962mn TL gerçekleşerek (Beklenti: 4.996mn TL) yıllık %150 oranında büyürken, brüt kar %84,1 oranında artmış ve 795,2mn TL’ye çıkmıştır. Operasyonel giderleri ise 468,3mn TL gerçekleşen Şirket’in FAVÖK’ü üçüncü çeyrekte 487mn TL ile (Beklenti: 447mn TL) geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %57,8 oranında artış göstermiştir. FAVÖK marjı ise 5,7 puan düşerek %9,8 olmuştur. Finansman tarafında net 71,5mn TL net gelir kaydedilirken, vergi gideri 17,7mn TL olmuştur.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in Ocak -Eylül 2022 dönemindeki ana ortaklık net dönem karı yıllık %122 oranında artarak 1.104,5mn TL’ye yükselmiştir.

TAV Havalimanları (TAVHL, Nötr): Şirket, 13 Mart – 01 Eylül 2020 tarihleri arasında 2.047.331 adet hisseyi Borsa Istanbul’dan geri almıştı. Şirketin geri aldığı tüm hisselerin satışı, Borsa Istanbul’da blok satış yöntemiyle 76,00 TL fiyattan 1 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): TSKB’nin 3Ç2022’deki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %22,7 oranında artarak 1.123mn TL’ye yükselmiştir. Bizim kar beklentimiz 1.070mn TL iken, piyasanın ortalama kar beklentisi 1.065mn TL idi. Çeyreksel bazda; net faiz gelirleri %27 oranında artarak 3Ç2022’de 1.916mn TL’ye yükselirken, Banka’nın TÜFE endeksli tahvillerden elde ettiği gelir (TÜFE varsayımı %65’ten %80,8’e revize edilmiştir) 269mn TL artarak 922mn TL’ye çıkmıştır. Net ücret ve komisyon gelirleri ise %28,4 oranında azalarak 36,7mn TL’ye düşmüştür. Öte yandan, ticari karın %77 oranında artarak 328,7mn TL’ye çıkması karı desteklerken, karşılık ve operasyonel giderlerin sırasıyla %24,3 ve %38,3 oranında artarak 829,3mn TL ve 156,7mn TL’ye yükselmesi karın daha yüksek gelmesini engellemiştir. Banka’nın ortalama özsermaye karlılığı çeyreksel bazda 400baz puan artarak %50,6 çıkarken, aktif karlılık %4,3 olmuştur. Banka’nın takipteki kredi oranı ise 24 baz puan azalmış ve %3,12 olarak gerçekleşmiştir.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında TSKB’nin 2022 yılının ilk dokuz ayındaki net dönem karı yıllık %241,5 oranında artarak 2.644mn TL’ye yükselmiştir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden İstanbul Şişli Teşvikiye Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşım İşi (Nişantaşı Koru)’nin yüklenicisi ile yapılan sözleşmeye ek protokol ile 995,2mn TL olan Asgari Şirket Payı Toplam Geliri, 1.319mn TL’ye yükselmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Karton Ambalaj: Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran, Türkiye’nin kağıt-karton ambalaj tüketiminin yıllık 500 ila 600 bin ton arasında olduğunu sektörün yaklaşık 2 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu aktardı. Türkiye’deki kağıt- karton ambalaj sektörünün şu anda 1 milyar doların üzerinde cari fazla verdiğine işaret eden Duran, ihracatta yılın 9 ayında geçen yıla oranla %21,9 artış sağlandığını kaydetti. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Dap Gayrimenkul Geliştirme (DAPGM): Şirket, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile imzalamış olduğu İstanbul Şişli Teşvikiye Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşım İşi (Nişantaşı Koru) Sözleşmesi’ne göre 2,49 milyar TL olan Satış Toplam Geliri Ek Protokol ile 3,30 milyar TL’ye yükselmiştir. Buna göre, DAP Gayrimenkul Geliştirme A.Ş.’nin Yüklenici Payı Toplam Geliri (%60) 1,49 milyar TL’den 1,98 milyar TL’ye yükselmiştir.

Gürsel Turizm (GRSEL): Şirketin iştiraklerinden Gürsel Taşımacılık A.Ş.’nin Ürdün’deki iştiraki olan Jordanian and Turkish for Public Bus Management and Operation Company ‘nin 2019 yılından bu yana Ürdün’de devam ettirmekte olduğu şehir içi ulaşım hizmetinin 2. fazı için 9 Ekim 2022 günü girmiş olduğu ihalede süreç olağan şekilde devam etmekte olup, ihale makamı ile teknik ve mali konularda görüşmeler yapılmaktadır. İhalenin sonuçlanması halinde yeniden açıklama yapılacaktır.

Kartonsan Karton Sanayi (KARTN): 28.10.2022 Tarihinde şirket kararı ile geçici olarak ara verilen karton üretim faaliyetine, planlamalara uygun olarak tüm üretim hatlarında yeniden başlanmıştır.

Kimteks Poliüretan (KMPUR): Şirketin ana ortaklık net dönem karı 2022 yılı 3. çeyrekte 176,6mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 11,8mn TL idi. Satış gelirleri 3Ç2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %113,5 oranında artarak 1.177mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar ise %157 oranında büyüyerek 150,1mn TL’ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler geçen yılın aynı dönemine göre %184,5 oranında artarak 48,2mn TL olurken, diğer faaliyetlerden kur farkına bağlı olarak 24,9mn TL gelir kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde net faaliyet karı 126,8mn TL’ye yükselmiştir. (3Ç2021’de 44,4mn TL). Ar-Ge çalışmalarına bağlı olarak yatırım faaliyetlerinden 119,4mn TL gelir kaydeden Şirket, finansman tarafında ise 108,2mn TL gider kaydetmiştir. Son olarak 38,5mn TL’lik vergi geliri sonrasında, Şirket 176,6mn TL net dönem karı elde etmiştir.

3. çeyrek rakamlarıyla birlikte Şirketin Ocak – Eylül 2022 ana ortaklık net dönem karı 531,2mn TL olmuştur. Geçen senenin aynı döneminde ana ortaklık net dönem karı 100,4mn TL idi.

Kron Telekomünikasyon (KRONT): Kron’un büyük veri ve loglama ürünlerini 2015 yılından beri kullanmakta olan Pakistan’ın mobil operatörü Ufone/ Etisalat, gereksinimleri ve artan trafik ihtiyaçları doğrultusunda KRONT ile yeni bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma ile Ufone, 4G gereksinimleri ve 5G planlamaları kapsamında şebeke altyapısında oluşan büyük verinin işlenmesini ve saklanmasını Kron ürünleri ile sağlayacaktır. 5 yıllık anlaşma kapsamına Kron yazılım lisansları ve bakım destek hizmetleri dahil edilmiştir. Bu kapsamda 2022 yılı için 1,33mn USD, toplam 8,83mn USD tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu yeni iş ilişkisi ile ilgili açıklama Yönetim Kurulunun 30/09/2022 tarihli toplantısında aldığı karar ile ertelenmiştir. Erteleme sebebinin ortadan kalkması nedeniyle işbu açıklama yapılmıştır.

Papilon Savunma (PAPIL): Yurtiçi yerleşik bir müşteriden gelen 403.760 USD + KDV tutarlı tamamı PAPİLON üretimi ürünlerinden ilgili yurtiçi/yurtdışı kurumlara teslim edilmek üzere sipariş alınmıştır.

Yeo Teknoloji (YEOTK): Şirket ile bir müşterisi arasında dün, bir enerji santrali için enerji nakil hattı (ENH) kurulması kapsamında sözleşme imzalanmıştır. Tüm mühendislik, projelendirme, elektrik ve mekanik işler anahtar teslim yapılacaktır. Sözleşme bedeli 672.500 EUR’dur.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,50 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 50 milyar TL’lik (%10,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 243 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi