Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (18.04.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Tahvil faizlerindeki yükseliş ve Dolar’daki toparlanmaya karşın finansalların takip edilmeye devam edildiği Wall Street’te borsa endeksleri dün %0,3 civarında primle günü tamamladı. Bu sabah ise vadelilerde yatay bir görüntü var. Diğer yandan, ABD kapanışı ve bu sabah Çin’den beklentilerin üzerinde gelen ilk çeyrek büyümesine karşın Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,5 civarında düşüyor. Paritelerde ise daha sakin bir görüntü var. Bugün yurtdışında ABD’de mart ayı inşaat izinleri ve konut başlangıçları verileri izlenecekken, Avrupa’da Almanya nisan ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri takip edilecek. Yurt içinde ise veri gündemi sakin. Borsa İstanbul tarafına bakıldığında, dün de baskı altında kalan BIST100 endeksi günü %0,66 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık ve ulaştırma endeksleri günü hafif artıda kapatmalarına karşın, holding, demir – çelik, gıda gibi sektörler endekse baskı yaptı. 76 hissenin günü negatif bölgede tamamladığı BIST100’de; TUPRS, BIMAS ve EREGL puan bazlı endekse en çok negatif etki eden hisseler olarak öne çıktı. Öte taraftan, KOZAL, THYAO ve AKBNK endeksteki düşüşü sınırladı. BIST100’ün bugüne ise hafif yükselişle başlamasını bekliyoruz. Endekste baskının sürmesi durumunda 5.000 psikolojik seviyesine yaklaşıldıkça tepki alımları görülebilir. Sıralı dirençler ise 5.110 ve 5.140 civarında.

MAKROEKONOMİ

Yurt içinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mart ayına ilişkin Merkezi Yönetim bütçe dengesi yayınlandı. Bütçe dengesi, mart ayında aylık bazda bütçe gelirlerindeki %31,1 oranındaki artışa karşın bütçe giderlerindeki aylık %14,2 düşüşün etkisiyle aylık 47,2 milyar TL açık verdi ve böylece şubat ayındaki 170,6 milyar TL seviyesindeki rekor açıktan geriledi, ocak ayında ise 32,2 milyar TL açık verilmişti, 2022 yılı Mart ayında ise 69 milyar TL açık verilmişti. 12 aylık kümülatif bütçe açığı ise, martta 441,6 milyar TL’den 419,9 milyar TL’ye gerilerken, bütçe açığı/GSYH oranı da %2,9 seviyesinden %2,8’e hafif geriledi. (GSYH için 2022 yılı 4. çeyrek kümülatif verileri baz alındı).

  • Mart ayında gelirlere bakıldığında, aylık bazda vergi gelirleri %10,6 oranında artarken, vergi dışı gelirlerde ise aylık %125 oranında güçlü artış kaydedildi. Martta vergi gelirlerindeki artışta, özellikle gelir vergisindeki (%46,6 artış), harçlardaki (%35,6 artış) ve ithalde alınan KDV gelirlerindeki (%24,3 artış) artışlar belirleyici olurken, aylık bazda kurumlar vergisindeki (%69 düşüş) ve dahilde alınan KDV gelirlerindeki (%60,7 düşüş) sert düşüşler, vergi gelirlerindeki artışı sınırlandırdı.
  • Vergi dışı gelirlerdeki güçlü artışta ise, mart ayında “Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri” altında “KİT ve Kamu Bankaları Gelirleri” kalemindeki “Hazine Portföyü ve İştirak Gelirleri”ndeki aylık 52,6 milyar TL’lik artış belirleyici oldu, söz konusu kalemdeki artışın büyük kısmını ise “Kamu Bankalarından Elde Edilen Temettü Gelirleri” kelemindeki 40 milyar TL’lik artış, yani TCMB’nin kar transferi oluşturdu.
  • Mart ayında giderlere bakıldığında ise, aylık bazda faiz hariç giderler %18,6 gerilerken, faiz giderleri ise %31,7 oranında artış kaydetti. Faiz hariç giderlerdeki düşüşte, özellikle borç verme giderlerindeki (%47,2 düşüş) ve cari transferlerdeki (%35,6 düşüş) düşüşler belirleyici oldu.
  • Özellikle martta borç verme kalemindeki belirgin düşüşte, “Kamu Teşebbüslerine, Döner Sermayelere, Fonlara ve Mali Kurumlara Borç Verme” kalemi altındaki, TCDD’ye borç vermede 2,3 milyar TL azalış, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye borç vermede 2 milyar TL azalış ve Mali Kurumlara borç vermede 2,2 milyar TL’lik azalışlar etkili oldu. Buna karşın, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne borç vermede 1,4 milyar TL artış gözlendi. BOTAŞ’a ise martta borç verilmediği gözlendi.
  • Ayrıca en büyük gider kalemi olan cari transferler kalemindeki aylık düşüşte, Kamu Teşebbüslerine Görevlendirme Giderleri alt kalemi altında Elektrik Üretim A.Ş.’ye aktarımın 1 milyar TL azalması ve BOTAŞ’a aktarım yapılmaması belirleyici oldu. (BOTAŞ’a yılın ilk iki ayında toplam 32 milyar TL aktarım yapılmıştı). Ayrıca cari transferler kalemi altındaki Hazine Yardımları kaleminde 17,7 milyar TL’lik düşüş (Sosyal Güvenlik Kurumlarına Hazine Yardımlarında 5,8 milyar TL düşüş, Diğer Hazine Yardımlarında 12,8 milyar TL düşüş) ve Hanehalkı ve İşletmelere Yapılan Transferler kaleminde 17,3 milyar TL düşüş (özellikle Alan Bazlı Tarımsal Desteklerde 15,9 milyar TL düşüş) cari transferlerdeki düşüşü destekledi.
  • Bunun yanında, cari transferlerde izlenen KKM kaynaklı gider ise martta oluşmayarak giderlerdeki artışı sınırlayan bir unsur olmayı sürdürmekte. KKM kaynaklı gider aylık bazda ocakta 1,5 milyar TL ile sınırlı gerçekleşmesinin ardından şubatta 0,6 milyar TL ile sınırlı seyrini sürdürmüştü, geçen yılın genelinde 92,5 milyar TL seviyesinde gerçekleşmişti.

Bunun yanında, toplam konut satışları, ocakta aylık %53 düşüşün ve şubatta %18,1 düşüşün ardından martta aylık %31,8 artışla kısmi toparlanarak 105.476 adet seviyesinde gerçekleşti, bunun yanında yıllık bazda martta %21,4 oranında gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşıdı. Ayrıca mart ayı konut satışları verisi, tarihsel olarak mart ayları ortalamasının (111.776 adet) da altında gerçekleşti. Bunun yanında, yabancılara yapılan konut satışları ise aylık bazda ocakta %34,8 düşüşün ve şubatta %19,5 düşüşün ardından martta aylık %1,9 oranında hafif artış kaydetti, yıllık bazda ise %38,7 oranında düşüşle son dokuz ayda gerilemeyi sürdürdü.

Ayrıca ABD’de imalat sanayinin gidişatına ilişkin sinyal veren New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi nisan ayı verisi, -24,6 seviyesinden sürpriz bir şekilde 10,8 seviyesine yükselerek imalat sanayinin daralma bölgesinden büyüme bölgesine geçtiğine işaret etti, beklentiler ise endeksin ise -18 seviyesine kısmi toparlanarak negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürmesi ve imalat sektöründeki daralmanın yavaşlayarak sürdüğüne işaret etmesi yönündeydi. Böylece nisan ayı verisi, imalat sanayinde son beş ay içerisindeki ilk artışa ve geçen yılın temmuz ayından bu yana en güçlü artışa işaret etti.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, mart ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri TSİ 15.30’da takip edilecek. Martta aylık bazda konut başlangıçlarının %3,1 oranında ve inşaat izinlerinin %6,1 oranında gerileyerek konut piyasasında yavaşlamaya işaret etmesi beklenmekte.

Ayrıca TSİ 20’de Fed Yönetim Kurulu Üyesi Bowman’ın konuşması, Fed’in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Diğer yandan, Almanya’da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan nisan ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri TSİ 12’de açıklanacak. Martta ZEW cari koşullar endeksi -45,1’den -46,5’e beklentilerden daha sınırlı gerilemekle birlikte son altıda ilk kez düşüş sergilerken, beklentiler endeksi ise son dönemde ABD’deki banka iflaslarının ardından küresel çapta yaşanan dalgalanmanın ardından oluşan yüksek düzeydeki belirsizliğin ve bankacılık sektörüne yönelik artan endişelerin etkisiyle 28,1’den 13 seviyesine beklentilerin üzerinde gerileyerek altı aylık yükselişin ardından düşüş kaydetmişti, bununla birlikte pozitif bölgedeki seyrini üçüncü aya taşımıştı. Nisan ayında ise ZEW endekslerinin kısmi toparlanma sergilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, küresel ticaretin görünümüne ilişkin de sinyal verecek olan Euro Bölgesi şubat ayı dış ticaret verileri TSİ 12’de açıklanacak. Bölgede ocak ayı dış ticaret açığı, aylık bazda -8,8 milyar Euro’dan -30,6 milyar Euro seviyesine yükselerek son 15 aydır açık vermeyi sürdürmüştü.

Yurt içinde ise, TSİ 14.30’da TCMB tarafından şubat ayı konut fiyat endeksi yayınlanacak. Ocak ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %5,32’den %6,88 seviyesine hızlanırken, yıllık artış hızı ise %167,9’dan %153,1 seviyesine gerilemişti ve böylece eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürmüştü. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %59,1 artmıştı.

ŞİRKET HABERLERİ

Agesa Hayat ve Emeklilik (AGESA, Pozitif): Şirket’in Mart 2023 dönemindeki toplam prim üretimi yıllık %130 oranında artarak 597mn TL’ye yükselmiştir. Mart ayı prim üretimi ile birlikte 2023 yılının ilk çeyreğine ait toplam prim üretimi ise yıllık %126 oranında büyüyerek 1.528mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Global Yatırım Holding (GLYHO, Sınırlı Pozitif): Şirket’in %100 oranında bağlı ortaklığı olan GFS Holding A.Ş.’nin halka arzına yönelik olarak GFS Holding A.Ş. Esas Sözleşmesi’nin Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesi ve kayıtlı sermaye sistemine geçilmesi amacıyla bir yönetim kurulu kararı alındığı ve başvuru evrakının tamamlanmasının ardından en kısa sürede Sermaye Piyasası Kurulu’na izin başvurusunda bulunulacağı GFS Holding A.Ş. tarafından Şirkete bildirilmiştir. GFS Holding A.Ş., Global Menkul Değerler A.Ş.’nin sermayesinin %75’ine, İstanbul Portföy Yönetimi A.Ş’nin sermayesinin %66,6’sına sahiptir.

Kiler Holding (KLRHO, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 3.200mn TL kayıtlı sermaye tavanı içerisindeki 650mn TL olan Çıkarılmış Sermayesinin iç kaynaklardan bedelsiz olarak %150,00 oranında 975mn TL artırılarak 1.625mn TL’ye çıkarılmasına, artırılacak olan 975mn TL sermayenin, kar yedeklerinden (İştirak ve Gayrimenkul satış karı) 758mn TL ve olağanüstü yedeklerden ( geçmiş yıllar karları) 217mn TL ilave edilmek suretiyle karşılanmasına, bedelsiz sermaye artışı sebebiyle ihraç edilecek kaydi payların, tüm pay sahiplerine payları oranında, Sermaye Piyasası mevzuatının kaydi sisteme ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde usulüne uygun şekilde dağıtılmasına karar verilmiştir.

Kocaer Çelik (KCAER, Nötr): Yatırım stratejilerinin yenilenebilir enerji yatırımları ve katma değerli yeni ürün yatırımları olarak belirlediği açıklanmıştı. Özellikle dünyada üretimi zor ve kısıtlı olan özel çelik profil ürünlerine odaklanan şirket, 2021 yılında toplam satış hacmindeki payı %33,1 olan katma değerli ürün satışını 2022’de %42’ye çıkarmıştı. Bu oranı ileri yükseltme hedefine paralel olarak, planlanan A2 fabrika revizyonlarını gerçekleştirmek ve yeni makine & teçhizatları üretim hatlarında devreye almak için A2 fabrikasında 24 Nisan 2023 – 20 Mayıs 2023 tarihleri arasında planlı duruş yapılacaktır. Duruş ardından yılın 2. yarısındaki üretim planlamasıyla yıllık hedeflenen üretim ve sevkiyat miktarına ulaşılacaktır.

Şekerbank (SKBNK, Sınırlı Pozitif): Banka’nın, %99,039984 oranında bağlı ortaklığı olan Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’deki paylarından 30mn TL nominal değerli kısmının ortak satışı yoluyla halka arz edilmek suretiyle satılmasına ve Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin, halka arzı kapsamında, çıkarılmış sermayesinin 120mn TL’den 140mn TL’ye artırılması nedeniyle ihraç edilecek olan toplam 20mn TL nominal değerli payın mevcut ortakların yeni pay alma hakları tamamen kısıtlanarak halka arz edilmesi işlemine muvafakat verilmesine, halka arz ile ilgili işlemleri yürütmek üzere Genel Müdürlüğün yetkilendirilmesine karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında AKYHO.E ve SANEL.E payları 18/04/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 17/05/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

Konut: Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %21,4 azalarak 105.476 oldu. Böylelikle, Ocak-Mart dönemindeki konut satışları da yıllık %11,5 azalışla 283.215 olarak gerçekleşti. Öte yandan, ipotekli konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,5 azalış göstererek 25.262 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %24,0 olarak gerçekleşti. Son olarak, yabancılara yapılan konut satışları Mart ayında yıllık %38,7 azalarak 3.415 olurken, ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı.

Savunma: ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye mevcut F-16 savaş uçaklarının iletişim kabiliyetini modernize etmek üzere “çoklu bilgi dağıtım sistemi” olarak da bilinen taktik veri bağlantı (TDL) sistemi Link-16’nın modernizasyon kitlerinin satışına onay verdi. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bossa Ticaret (BOSSA): 17.08.2021 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda duyurusunu yapılan yatırım planı içerisinde bulunan geri dönüşüm tesisleri faaliyete geçmiştir. Tekstil ürünlerinin yeniden dönüştürülerek geri kazanımını sağlayan bu tesisler, sıfır atık hedefi doğrultusunda döngüsel ekonomiye katkıda bulunmakta olup, şirkete maliyet avantajı sağlayacaktır.

Goodyear (GOODY): Fabrikalardaki mevcut 7 gün kesintisiz çalışma programından 6 gün çalışma programına geçilmesine karar verildiği, (İzmit fabrikası için Haziran ayı içinde, Adapazarı fabrikası için de Temmuz ayında başlanması hedeflenen) 2023 yılının Aralık ayı sonuna kadar sürdürülmesinin planlanmakta olduğu ve fabrikalara belirtilen tarihler arasında pazar günleri üretim yapılmayacağı belirtilmişti. Şirketin Yönetim Kurulu’nun kararıyla İzmit fabrikası için Haziran ayında başlaması planlanan söz konusu çalışma programına 02.05.2023 tarihi itibariyle geçilmesine karar verilmiştir.

Hedef GSYO (HDFGS): Şirket, girişim sermayesi yatırım portföyü kapsamında, Hedef Portföy Yönetimi A.Ş. Startup Burada Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’na 4,2mn TL ilave girişim yatırımı yapılmasına karar vermiştir.

Hub GSYO (HUBVC): Şirket, kayıtlı sermaye tavanının 70mnTL’den 300mnTL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak, kayıtlı sermaye tavan artırımı ve esas sözleşme değişikliği için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulmasına karar vermiştir.

İmaş Makina Sanayi (IMASM): Şirket’in mevcut 37mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, 87,7mn TL’si Emisyon Priminden, 3,4mn TL’si Diğer Sermaye Yedeklerinden, 103,2mn TL’si Geçmiş Yıl Karlarından karşılanmak suretiyle toplam 194,3mn TL artırılarak, bir defaya mahsus olmak üzere 150mn TL olan kayıtlı sermaye tavanının aşılarak, 231,3mn TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurulu’na yapmış olduğu başvuru onaylanmıştır. Bedelsiz Sermaye Artırımı ile ilgili hak kullanım sürecine 18.04.2023 tarihinde başlanacağı açıklanmıştır.

İz Yatırım Holding (IZINV): Şirket, teknoloji sektöründe özellikle IoT bazlı akıllı cihazlar, e-sim ve taşınabilir modem alanında faaliyet gösteren PWT Teknoloji A.Ş. unvanlı şirkete %5 oranında iştirak edilmesine ve iştirak bedelinin 500bin TL tutarında olmasına karar vermiştir.

Mia Teknoloji (MIATK): Şirket, bağlı ortaklığı Tripy Mobility Teknoloji A.Ş. ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi arasında Elektrikli Bisiklet Paylaşım Sisteminin Kurulması ve İşletilmesi için 10 yıllık protokol imzalanmıştır.

Qua Granite (QUAGR): Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş. (JCR) yapılan derecelendirme sonrasında, Şirket’in uzun vadeli ulusal kurum kredi rating notu A+ (tr) seviyesinden iki kademe birden yükselerek AA (tr) seviyesine ulaşmıştır (Çok Yüksek Kredi Kalitesi), stabil görünümü korunmuştur. Kısa vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu J1 (tr) seviyesinden J1+ (tr) seviyesine yükselmiş, stabil görünümü korunmuştur.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,54’ten %8,50 seviyesine geriledi. TCMB dün 70 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 310,6 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler gözlendi. Buna göre, kısa vadeli tarafta 15 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 85 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi