Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (17.08.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Çin Merkez Bankası’nın finansal sisteme orta vadeli olarak daha fazla kredi desteği vereceğine yönelik haber akışıyla Çin Şangay endeksi bu sabah %2,5’e yakın alıcılı seyrediyor. Ancak, Çin’deki güçlü yükselişe karşın Asya’da endekslerin genel olarak baskı altında kaldığını, diğer taraftan ABD vadelilerindeki yükselişlerin de sınırlı kaldığını izliyoruz. Avrupa vadelileri ise haftaya hafif satıcılı bir görüntüyle başlıyor. Öte yandan, TL ise Gelişmekte Olan Ülke para birimleriyle birlikte güne yatay bir görüntüyle başlıyor. Hafta sonu dışişleri düzeyindeki Türkiye – ABD görüşmesinde Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye konuları ele alındı. Diplomatik temaslarla jeopolitik tansiyonu bir miktar düşürülme adımları olarak yorumlanan görüşme TL varlıklar üzerinde kısmi olumlu etki yapabilir. Diğer yandan, bu hafta yapılacak TCMB toplantısı öncesinde piyasada risk alma iştahı düşük kalabilir. Halihazırda siyasi taraftaki gelişmelerle karşın Dolar /TL, 7,35 seviyesinin üzerinde. Haftanın son iki işlem gününde zayıf bir görüntü sergileyen BIST100 endeksinin ise güne tepki alımlarıyla başlamasını bekliyoruz. Ancak, kurdaki görüntü nedeniyle endekste olası yükselişlerin sınırlı olabileceğini ve endeksin gün içerisinde baskı altında kalabileceğini öngörüyoruz.

MAKROEKONOMİ

ABD ile Çin, Faz 1 ticaret anlaşması için 6 ayda bir yapılması planlanan ve geride bıraktığımız hafta sonu yapılması öngörülen görüşmeyi ertelediler. ABD-Çin gerilimi gölgesinde Çin Merkez Bankası’nın finansal sistemi destekleyici adımları ile birlikte Çin borsası bugün pozitif ayrışırken, Asya borsalarında karışık bir görünüm mevcut. Japonya ekonomisi ardı ardına 3 çeyrektir daralırken, salgının etkisinin belirgin yansıdığı ikinci çeyrekte beklentilerden kötü performans sergileyerek yıllıklandırılmış olarak %27,8 daraldı.

Küresel imalat ve hizmet PMI verileri ile ECB ve Fed tutanaklarının öne çıktığı haftaya başlangıç yapıyoruz. Bu hafta Wallmart ve Alibaba gibi şirketlerinin bilanço rakamları da izlenecek. Trump, Tiktok ardından Alibaba gibi büyük Çin şirketlerine baskıyı artırabileceğinin sinyalini verdi. Yurt içinde PPK toplantısı haftanın odak noktası. Cuma günü Fitch’in Türkiye değerlendirmesi bulunuyor. Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-‘, görünümünü ise ‘Durağan’ olarak koruması bekleniyor.

  • ABD tarafında bu hafta ekonomik toparlanmanın gidişatını göstermesi açısından cuma günü ağustos ayı öncü PMI verileri takip edilecek. Beklentiler yine genişleme bölgesinde gelmesi fakat alt endekslerdeki seyirde önemli olacaktır. ABD son zamanlarda yüksek işsizlik sorunu ile uğraşmakta, bunun tüketici harcamalarına baskı yapması da ekonomik toparlanmayı sekteye uğratmakta. Ayrıca çarşamba günü son Fed toplantısına ilişkin FOMC tutanakları yayınlanacak. Ek olarak son zamanlarda olduğu gibi perşembe günü yayınlanacak işsizlik maaşı başvuruları da önemli olacak. Son veri salgından sonra ilk kez 1 milyonun altına indi. Bu durumun geçici olup olmadığı takip edilecek. Ayrıca güncel ekonomik durumu görebilmek için PMI verilerinin öncesinde New York Empire imalat endeksi ve Philadelphia İş Dünyası Görünümü endeksi takip edilecek.
  • Avrupa tarafında ise ABD tarafında olduğu gibi cuma günü ağustos ayına ilişkin PMI verileri takip edilecek. Genel olarak PMI verisinin geçen ayda olduğu gibi genişleme bölgesinde gelmesi beklenmekte. İngiltere’nin 2. çeyrekteki tarihi daralma sonrası 3. çeyreğe nasıl başladığına dair ipucu verecek olan temmuz ayına ilişkin perakende satışlar verisi de takip edilecek. Ayrıca temmuz ayına ilişkin enflasyon verisinden dezenflasyonist etkilerin devam edip etmediğine dair ipucu aranacak. Son toplantısında BoE enflasyonun yıl sonunda sıfıra yakınsayacağını belirtmişti. Ayrıca ağustos ayına ilişkin Euro Bölgesi tüketici güveni endeksi takip edilecek. Devasa teşviklere rağmen tüketici güveninde beklenen gelişme sağlanamadı ve bazı bölgelerde artan vakalar tüketici güvenine baskı yapabilir.
  • Asya tarafında da cuma günü ağustos ayına ilişkin PMI verileri takip edilecek. Çin’in perşembe günü temel politika faiz bileşenlerinde değişiklik yapıp yapmayacağı izlenecek, cuma günü Japonya ve Avustralya PMI’ları takip edilecek. Avustralya bazı bölgelerde yeniden tedbir uygulamaya başlamıştı bu bakımdan yeniden kapanmaların PMI verisine etkisi önemli olacaktır.

Yurt içi veri takviminde bugün temmuz ayına ilişkin konut satışları ve merkezi yönetim bütçe dengesi verisi, çarşamba günü haziran ayına ilişkin konut fiyat endeksi ve cuma günü ise ağustos ayına ilişkin tüketici güveni verisi takip edilecek. Perşembe günü ise TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı bulunmakta.

  • Haziran ayında kamu bankaları öncülüğünde aşağı çekilen konut faizlerinin etkisiyle konut satışları verinin gördüğü en büyük artışı gerçekleştirerek aylık %243 artmıştı. Ayrıca ipotekli konut satışları haziran ayında 101.504 olurken bu da verinin gördüğü en büyük rakam olmuştu. Bu veriden önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temmuz ayı kredili konut satışlarının 141.434 olduğunu açıkladı. Temmuz ayında da devam eden faiz indirimlerinin konut satışlarını desteklediği görülmekte fakat ağustos ayıyla birlikte normalleşme adımları çerçevesinde TCMB likidite sıkılaştırıcı tedbirlere başvurmasıyla ve AOFM’nin artmasıyla önümüzdeki aylarda konut satışlarında aşağı yönlü baskı olması muhtemel.
  • Bütçe açığı salgının etkilerinin belirgin hissedildiği mart ve nisan ayına göre azalarak haziran ayında 19,4 milyar TL olmuştu. Bütçe açığının GSYH’ye oranı ise %3,3 seviyesinden %3,5 seviyesine hızlandı ki Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bu sene için %5-6 arasında bir bütçe açığı oluşabileceğini belirtti. Haziran ayında toplam gelirler, iç talepteki toparlanma sinyalleriyle birlikte yıllık %19,5 artmış, toplam harcamalar ise yıllık %26,8 artarken, ilk 6 ayda harcamalar yıl sonunda hedeflenen miktarın %51,6’sına ulaşmıştı. İlk iki aydaki güçlü bütçe performansına karşın salgın nedeniyle artan harcamalar ve ertelenen vergi gelirleriyle ilk 6 ayda bütçe açığı geçtiğimiz seneye göre %39 genişlemişti. Bütçe dengesinden önce açıklanan hazine nakit açığına baktığımızda temmuz ayında bir önceki aya göre artarak 30,8 milyar TL geldi. Nakit dengesi tablosunda olumlu olarak gelirlerin giderlerden fazla arttığını görmekteyiz.
  • Mayıs ayında konut fiyat endeksi düşen faiz oranları ile birlikte artan konut talebi sonucu aylık bazda %6,43 artmıştı, ki verinin aylık bazda gördüğü en büyük artış olmuştu. Haziran ayında da kamu bankaları öncülüğünde daha da düşen faizlerin konut fiyat endeksine mayıs ayında olduğu şekilde yukarı yönlü baskı yapması beklenebilir.
  • Perşembe günü TCMB PPK toplantısı bulunmakta. TCMB son dönemde normalleşme adımları çerçevesinde likidite sıkılaştırıcı adımlar ile AOFM’yi yükseltmekte. TCMB salgın döneminde kullanılan 3 aylık ihaleleri yenilemeyeceğini belirtti ve Piyasa Yapıcı bankalara sağlanan imkanı kaldırdı. Ayrıca TCMB birkaç gündür haftalık ihale açmazken fonlamada üst bant ağırlıklı olacak şekilde fonlamaya yöneldi. Ek olarak son gelen enflasyon verisi beklentilerden düşük gelmesine rağmen TCMB tarafından temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporunda çekirdek göstergelerdeki eğilimin yukarı yönlü olduğuna dikkat çekilmişti. Bu sebeplerden dolayı TCMB’nin bu toplantıda faizlerde değişiklik yapmamasının beklentilerde yoğunlaştığını görüyoruz. Karar metninde enflasyona ve para politikasındaki duruşa yönelik olası mesajlarda piyasa katılımcılarının radarında olacaktır. TCMB Beklenti Anketinde anket katılımcılarının enflasyon beklentilerinde kısmi bozulma gözlemlerken, bu toplantıdan sınırlı faiz artırımı bekleyen azınlığında olduğunu görmekteyiz.
  • Temmuz ayında mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi salgın sonrası gördüğümüz artış eğilimini sonlandırarak beklentilerin aksine %2,7 azalışla 60,9 seviyesine gerilemişti.

Cuma günü yurt içinde TCMB Beklenti Anketi, sanayi üretimi ve cari denge rakamları izlendi.

Haziran ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi beklentilerden iyi gelerek bir önceki yılın aynı ayına göre yatay seyretti. Foreks anketinde beklentiler arındırılmış veride ortalama %2,25 düşüş yönündeydi. Yılın 2. çeyreğinin başlangıcında kamu sağlığına ilişkin alınan tedbirlerin baskın hale gelmesiyle ekonomik faaliyetler durma noktasına gelmişti, mayıs ayında normalleşme adımları atıldı ve haziran ayıyla birlikte öncü göstergelerin de ima ettiği üzere sanayi üretiminde kısmi toparlanma gerçekleşti.

  • Haziran ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık olarak %17,6 arttı. Böylece sanayi üretiminde salgınla birlikte görülen üretim kaybı telafi edilmeye başlandı. Normalleşme adımlarıyla birlikte sanayi üretiminde geçen ay görülen ivmelenme devam etmekte. Salgın sonrası ilk kez sanayi üretimi yıllık bazda sınırlı da olsa artmakta, önümüzdeki aylarda baz etkisinin de katkısıyla belirgin artışlar görülebilir.
  • Ekonomik öncü göstergeler açısından mayısta başlayan toparlanma süreci haziranda hız kazanmaya devam etmişti. PMI haziran ayında genişleme bölgesine geçmiş, reel kesim güven endeksi, sektörel güven endeksleri ve kapasite kullanım oranları artışlarını devam ettirmişti. Sanayi üretimi özelinde temmuz ayında ise öncü göstergeler haziran ayına göre daha iyi bir sonuç çıkacağını göstermekte.

Haziran ayında cari denge beklentilerin hafif altında 2,93 milyar USD açık verirken, salgının etkisinin belirgin hissedildiği mart-mayıs döneminde cari denge ortalama 4,6 milyar USD açık vermişti. Haziran ayında cari işlemler dengesi, hizmet dengesinin hızını azaltarak da olsa açık vermeye devam etmesiyle birlikte açık görünümünü sürdürse de geçen sene aynı döneme göre daha iyi bir dış ticaret açığı ile birlikte cari açıktaki aylık genişleme görece hız kesti. Bununla birlikte hizmet dengesi ardı ardına 3. ayda açık vermeye devam ederken, sermaye çıkışları haziran ayında da sürdü.

  • Haziran ayında 12 aylık kümülatif cari açık ise 8,3 milyar USD’den son 17 ayın en yüksek seviyesi olan 11,1 milyar USD’ye yükseldi. Enerji ve altın hariç cari işlemler fazlası ise Eylül 2019 tarihinde gördüğü 55 milyar USD’den 30,1 milyar USD’lere gerilemiş durumda.

Ağustos ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketinde, anket katılımcılarının, TCMB’nin likidite kompozisyonundaki ayarlamaları dikkate alarak faiz beklentilerini yukarı yönlü şekillendirdikleri gözlenmekte. Kredilerin desteğiyle toparlanan iç talep ve zayıf turizm gelirleri ile birlikte cari açık tahminlerinde yukarı yönlü revize sürdürülmekte. Bu seneye ilişkin GSYH tahmini sınırlı aşağı yönlü revize edilirken, turizmdeki toparlanmanın zayıf seyretmesinin de etkisiyle gelecek sene de aşağı yönlü revizyona gidilmiş. Döviz kurundaki son dönemdeki gelişmeleri dikkate alan piyasa katılımcıları kur tahminlerini de yukarı çekerken, enflasyon beklentilerinde de bozulma sürüyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Akrilik (AKSA, Negatif): Şirket 2Ç2020’de 17,8mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Şirket bir önceki yılın ikinci çeyreğinde 72,8mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Şirket’in satış gelirleri yıllık olarak %42,7 oranında azalarak yılın ikinci çeyreğinde 540,6mn TL olurken, brüt kar %57,5 oranında gerilemiş ve 68,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı da %12,7 olmuştur. Bir önceki yılın ikinci çeyreğindeki brüt kar marjı %17,1 idi. FAVÖK ise yıllık %56,6 oranında gerilemiş ve 2Ç2020’de 62,6mn TL olurken, FAVÖK marjı %11,6 olmuştur. (2Ç2019:%15,3) Diğer taraftan, Şirket 2Ç2020’de 83,2mn TL net finansman gideri (2Ç2019: 28,5mn TL) kaydetmiştir. Şirket’in net borcu ise ilk çeyreğe göre 476mn TL artarak 1.551mn TL’ye yükselmiştir. Net Borç/FAVÖK (yıllık) oranı da ilk çeyrekteki 1,7x’den 2Ç2020’de 2,8x oranına yükselmiştir.

İkinci çeyrek zararı sonrasında Şirket’in 2020 yılı Ocak – Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %65,4 oranında düşerek 47,4mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Alkim Alkali Kimya (ALKIM, Pozitif): Şirket’in ikinci çeyrekte ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %34,7 oranında artmış ve 43,6mn TL olmuştur. Satış gelirleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,8 oranında artmış ve 199,6mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise sadece %1,2 oranında artarken, brüt kar da geçen yılın aynı dönemine göre %33,7 oranında artarak 71,3mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %19 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 4,8mn TL gelir kaydetmiştir. Böylece şirketin esas faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %34,1 oranında artarak 60,8mn TL’ye yükselmiştir. Finansman tarafında ise 1,6mn TL gelir yazmıştır. Böylece vergi öncesi kar 62,7mn TL olmuş ve 13,9mn TL vergi gideri sonrası şirketin 2. çeyrekte ana ortaklığa düşen net dönem karı 43,6mn TL olmuştur.

İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte şirketin Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 77,6mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 58,4mn TL kar açıklamıştı.

Çelebi Hava Servisi (CLEBI, Sınırlı Negatif): Şirket’in 2Ç2020’de ana ortaklık net dönem zararı 117,3mn TL olmuştur. 2019’un 2. çeyreğindeki ana ortaklık net dönem karı 23,4mn TL idi. Şirket’in 2Ç2020’de satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %48,4 oranında azalarak 251,2mn TL’ye gerilemiştir. Satışların maliyetleri geçen yılın aynı dönemine göre %35,7 oranında azalan şirketin brüt karı ise %83,8 oranında azalmıştır. Operasyonel giderleri %16,2 oranında azalan şirket, diğer faaliyetlerden ise 3,2mn TL gider yazmıştır. Böylece esas faaliyet zararı 29,8mn TL’yi göstermiştir. 2019’un aynı dönemindeki faaliyet karı 88,2mn TL idi. Yatırım faaliyetlerinden gelir yazılmazken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da 8,9mn TL gider kaydedilmiştir. 71,4mn TL’lik finansman gideri sonrası vergi öncesi zarar 110,1mn TL’ye ulaşmıştır. 2,2mn TL vergi gideri kaydeden şirketin ana ortaklık net dönem zararı 117,3mn TL olmuştur.

İkinci çeyrek zarar rakamıyla birlikte şirketin Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem zararı 157,9mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 30,8mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.

Deva Holding (DEVA, Pozitif): Şirket’in ikinci çeyrekte net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %70,4 oranında artmış ve 123,4mn TL olmuştur. Satış gelirleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,8 oranında artmış ve 404,5mn TL olmuştur. Satışların maliyeti %15,6 oranında artarken, brüt kar da geçen yılın aynı dönemine göre %8,5 oranında artarak 212,9mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderleri %1,7 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 23,8mn TL gelir kaydetmiştir. Böylece şirketin esas faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %37,1 oranında artmış 151,1mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 1,4mn TL gelir ve finansman tarafında ise 32,3mn TL gider yazmıştır. Vergi öncesi kar 120,2mn TL olurken, 3,2mn TL vergi geliri sonrası şirketin 2. çeyrekte net dönem karı 123,4mn TL olmuştur.

İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte şirketin Ocak-Haziran döneminet dönem karı 285,2mn TL olmuştur. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 137,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Halkbank (HALKB, Nötr): Halkbank’ın 2020 yılının ikinci çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %15,1 oranında artarak 950mn TL yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 949mn TL hem de piyasa beklentisi olan 963mn TL’ye paralel gerçekleşmiştir. Banka’nın geçen yılın ikinci çeyreğindeki net dönem karı ise 310mn TL idi. Ayrıntılar için tıklayınız…

Petkim (PETKM, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2020 yılının ikinci çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 147,2mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 110mn TL’nin hem de ortalama piyasa beklentisi olan 113mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Tahminimizdeki sapmada brüt kar marjının beklentimizden yüksek gelmesi etkili olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 319,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %27,9 oranında azalarak 2.241,6mn TL’ye gerilerken, maliyetler de yaklaşık aynı oranda gerilemiş ve buna bağlı olarak brüt kar da %28 oranında azalarak 392,4mn TL’ye gerilemiştir. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %14,3 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 2Ç2019’daki 19,4mn TL’lik gidere karşın 2Ç2020’de 25,6mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı %27,9’luk düşüşle 312,8mn TL’ye gerilemiştir. Yatırım faaliyetlerinden 14,9mn TL gelir kaydedilirken, finansman tarafında net finansman giderleri 123,9mn TL’den 134,9mn TL’ye yükselmiştir. Böylece vergi öncesi kar 192,8mn TL olurken, 247,6mn TL’lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı 147,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İkinci çeyrekteki kar rakamıyla birlikte Şirket’in Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 134,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 473,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Şok Marketler (SOKM, Sınırlı Pozitif): Şirket 2Ç2020’de 50,4mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Piyasanın kar beklentisi 52mn TL idi. Bir önceki yılın aynı döneminde 24,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Şirket’in satış gelirleri yıllık %30,9 oranında artarak 5.225mn TL’ye çıkarken, brüt kar %26,8 oranında artarak 1.212mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler ise %28,1 oranında artarak 894,1mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 118,4mn TL gider kaydeden şirketin faaliyet karı 199,8mn TL’yi göstermiştir. 2Ç2019’da faaliyet karı 112,9mn TL idi. 2Ç2020 FAVÖK’ü %18,3 artışla 486,8mn TL olurken FAVÖK marjı 1 puan azalışla %9,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. 3,5mn TL yatırım faaliyetlerinden gelir kaydedilirken, şirketin 2Ç2020’deki finansman gideri 141,4mn TL olmuştur. Böylece şirketin ana ortaklık payına düşen net dönem karı 50,4mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte şirketin Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 55,7mn TL olmuştur. 2019’un aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem zararı 121,8mn TL idi.

Şirket 2020 yılı beklentilerini aynen korumuştur. Şirket 2020 yılında, satış gelirlerinin %24 (+-2%) artmasını beklemektedir. Yeni mağaza açılışı hedefi 750(+-50) adet olup, TFRS 16 etkisi dahil FAVÖK marjı beklentisi ise %9,5’tir (+-0,5%). Şirket 2020 yılında 350mn TL yatırım harcaması yapmayı öngörmektedir.

SEKTÖR HABERLERİ

Turizm: Koronavirüs tedbirleri kapsamında normalleşme adımlarının atılmasıyla Antalya’da turizm hareketlenmeye başladı. Önce iç pazarın açılması, ardından da uçak seferlerinin başlamasıyla dış pazarda da canlılık yaşanıyor. Havalimanında ve otellerde “Güvenlik Turizm Sertifikası” kapsamında COVID-19’a karşı alınan yoğun tedbirler tavizsiz uygulanıyor. Kent Konseyi Turizm Grubu Başkanı Recep Yavuz, Türkiye ile Rusya arasında 1 Ağustos’ta aktarmalı, 10 Ağustos’ta da direkt uçuşların başlamasıyla kentte turizm sezonunun açıldığını söyledi. Antalya’ya bugün 126 uçakla 29 bin 479 turist geldiğini aktaran Yavuz, dün ise 182 uçakla 43 bin turistin kente ulaştığını bildirdi. Hafta sonu Antalya’ya havayoluyla 72 bin 479 turist geldiğini belirten Yavuz, bugün dış hatlardan gelen 29 bin 479 turistin 14 bin 600’ünü Rusların oluşturduğunu kaydetti.Ayrıca bugün 5 bin 656 Ukraynalı, 3 bin 784 Alman, bin 831 de İngiliz turistin kente geldiğini bildiren Yavuz, “1-15 Ağustos arasında kentimize 325 bin turist geldi. Bu turistlerin 106 bini Rusya’dan, 74 bini Ukrayna’dan, 48 bini Almanya’dan, 36 bini de İngiltere’den.” dedi. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akenerji (AKENR, Negatif): Şirket ikinci çeyrekte net dönem zararı geçen yılın aynı dönemine göre %51 oranında artmış ve 175,3mn TL olmuştur. Satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %2,3 oranında, satışların maliyeti ise %9,5 oranında artmış ve böylece brüt kar %17,2 oranında gerilemiştir. Operasyonel giderleri %19,2 oranında artan şirketin esas faaliyet karı %19,7 oranında gerilemiş ve 79,8mn TL olmuştur. 300,1mn TL finansman gideri kaydeden şirketin vergi öncesi zararı 220,3mn TL’dir. 45mn TL vergi geliri sonrası 2020 ikinci çeyrek zararı 175,3mn TL olmuştur. İkinci çeyrek zararıyla birlikte şirketin Ocak-Haziran dönemi net dönem zararı 551,2mn TL olmuştur.

Akiş GYO (AKSGY, Negatif): Şirket 2Ç2020’de 105,8mn TL net dönem zararı (konsolide) kaydetmiştir. Şirket bir önceki yılın ikinci çeyreğinde 272mn TL net dönem karı açıklamıştı. Şirket’in satış gelirleri bu çeyrekte 30,2mn TL ile bir önceki yılın ikinci çeyreğindeki 109,6mn TL satış gelirinin oldukça altında kalırken, brüt kar 6,2mn TL ile yine bir önceki yılın ikinci çeyreğindeki 79,4mn TL brüt karın oldukça altında kalmıştır. Brüt kar marjı ise %20,7 olmuştur. (2Ç2019: %72,4). Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 106,2mn TL net finansman gideri (2Ç2019: 75,7mn TL) kaydetmiştir.

İkinci çeyrek zararı sonrasında Şirket’in 2020 yılı Ocak – Haziran dönemi net dönem zararı 213,3mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde 246,1mn TL net dönem karı açıklanmıştı.

Alcatel (ALCTL, Pozitif): Şirket 2Ç2020’de 46,3mn TL net dönem karı elde etmiştir. Şirket geçen yılın 2. çeyreğinde 5,8mn TL zarar kaydetmişti. Şirket’in 2Ç2020’deki satış gelirleri geçen yılın 2. çeyreğine göre %57,6 oranında artarak 249,8mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar da bu çeyrekte 76,1mn TL gerçekleşerek yine geçen yılın 2. çeyreğindeki 24,7mn TL brüt karın oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in 2Ç2020’deki net ve brüt kar marjı ise sırasıyla %18,5 ve %30,4 olarak (2Ç2019’daki brüt kar marjı: %15,6) gerçekleşmiştir.

İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Ocak-Haziran net dönem karı 58,8mn TL’ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 39,9mn TL net dönem zararı kaydedilmişti.

Katmerciler (KATMR, Nötr): Şirket 2Ç2020’de 7,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı elde etmiştir. Şirket geçen yılın 2. çeyreğinde 3,8mn TL zarar kaydetmişti. Şirket’in 2Ç2020’deki satış gelirleri geçen yılın 2. çeyreğine göre %12,3 oranında azalarak 57,6mn TL’ye gerilerken, Brüt kar ise maliyetlerdeki görece yüksek gerilemeye bağlı olarak %15 oranında artarak 37,9mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %48 oranında azalırken, diğer faaliyetlerden 3,7mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece, faaliyet karı %61,1 artarak 35mn TL’yi göstermiştir. Diğer taraftan finansman gideri 27,1mn TL’den 43,9mn TL’ye yükselmiş ve bu çeyrekte zarar kaydedilmesinde ana etken olmuştur.

İkinci çeyrek zarar rakamıyla birlikte 2020 yılı 6 aylık ana ortaklık net dönem zararı 22,6mn TL olmuştur. 2019’un aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem zararı 8,6mn TL idi.

İzmir Demir Çelik (IZMDC, Sınırlı Negatif): Şirket ikinci çeyrekte 249,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde 146mn TL zarar açıklamıştı. Satış gelirleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %13,2 oranında azalmış ve 976,2mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise %16,9 oranında azalırken, brüt kar 27,3mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 17,8mn TL brüt zarar açıklamıştı. Operasyonel giderleri %64 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 4,4mn TL gider kaydetmiştir. Böylece şirket 4mn TL esas faaliyet zararı açıklamıştır. Yatırımlardan 7,1mn TL gider kaydeden şirket, finansman tarafında 191,9mn TL gider yazmıştır. Vergi öncesi zarar 203mn TL olmuş ve 49,9mn TL vergi gideri sonrası şirketin 2. çeyrekte ana ortaklığa düşen net dönem zararı 249,4mn TL olmuştur.

İkinci çeyrek zarar rakamıyla birlikte şirketin Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem zararı 453,9mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 340,1mn TL zarar açıklamıştı.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,06 seviyesinde sabit kaldı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 182,3 milyar TL ile 70 milyar TL’si (50 milyar 3 aylık,%6,75 + 20 milyar TL 1 aylık,%10,96) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 92,3 milyar TL’si BİST’te %9,75’ten, 16,9 milyar TL’si BAPP’ta %9,75’ten ve diğer geri kalan 3,1 milyar TL TCMB bünyesinde %9,75’ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, cuma günü %0,72 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,69-%0,72 bandında hareketin ardından, %0,71 seviyesinden günü hafif düşüşle kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, kısa vadeli tarafta günlük bazda 43 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 41 baz puana varan yükselişler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 100 baz puana varan yükselişler, orta ve uzun vadeli tarafta ise 74 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi