Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (16.05.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Bu sabah Çin’den zayıf gelen makro veriler borsalar üzerinde negatif etki yapsa da Şanghay’da salgın önlemlerinin önümüzdeki ay kaldırılacağı haberleri negatif etkinin sınırlı kalmasına neden oluyor. Hatta Japonya harç MSCI Asya Pasifik endeksi hafif artıda. ABD vadelileri ise %0,5 civarında düşüşte. Cuma günü ABD borsalarında anlamlı tepkinin gözlenmesi, borsalarda düşüşlerin şimdilik sınırlı kalmasına neden olabilir ki Şanghay’da salgın önlemlerinin kaldırılabileceği haberi de önemli. Fed yetkililerinin konuşmaları ve yarınki ABD perakende verisi öncesinde piyasalarda toparlanma isteği görülebilir. EURUSD da 1,04’ün üzerinde kalmaya çalışıyor. Cuma günü küresel borsalardaki görüntüyle birlikte tepkiyle karşılaşan ve günü %1,18 oranında yükselişle kapatan BIST100 endeksinin ise güne sınırlı bir düşüşle başlamasını bekliyoruz. Küresel borsalarda toparlanma gözlenmesi durumunda endeks de yukarı yönlü hareket edebilir ki 2.400 desteği kırılmadıkça 2.432 ve 2.455 sıralı dirençler hedefte kalabilir.

MAKROEKONOMİ

Yurt içinde, TÜİK tarafından mart ayına ilişkin sanayi üretimi verisi yayınlandı. Sanayi üretimi mart ayında aylık %1,8 daralırken, yıllık bazda ise %9,6 arttı. Çeyreksel bazda bakıldığında; bir önceki çeyreğe göre sanayi üretimi %2 artarken, yıllık büyüme %11,3’ten %8,9’a yavaşladı. Sanayi üretimi birinci çeyrekte yükseliş kaydetse de özellikle ocak ayındaki İran kaynaklı enerji arzındaki sıkıntılar ve jeopolitik risklerin yansıması ile ivme kaybetti.

  • Nisan ayında imalat PMI 49,2 ile daralma bölgesindeki seyrini sürdürürken, ihracat ise rekor seviyesini yeniledi, elektrik tüketimi ise yıllık bazda yatay ve tarihsel ortalamasına yakın seyretti, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ise sınırlı geriledi. Bu açıdan öncü göstergeler sanayi üretiminde nisan ayında yatay bir seyir görebileceğimize işaret etmekte. Orta vadede ise tedarik zincirindeki sıkıntılar, yüksek emtia fiyatları ve fiyat baskıları ise sanayi üretimi için risk faktörü olmaya devam edecektir.
  • Sanayi üretimini aylık bazdaki katkılara göre incelediğimizde enerji hariç diğer alt kırımlarda düştüğü gözlendi. Sanayi üretimindeki aylık düşüşe en belirgin etki 1,7 puan düşüşle sermaye malı üretiminden geldi. Yıllık bakıldığında bütün kalemler üretime katkı yapmaya devam etti. En belirgin katkı ise yine ara malı imalatından geldi. Dayanıksız tüketim malı üretimi ise 3,7 puan ile en yüksek ikinci katkıyı yaptı.
  • Sanayi üretimine teknoloji kırılımına göre bakıldığında bütün alt gruplarda üretim daralırken, orta yüksek teknoloji grubu üretimi belirgin düştü. İmalat sanayi alt sektör kırılımlarına baktığımızda üretimdeki düşüşün çoğunluğu diğer ulaşım araçlarının imalatındaki düşüşten kaynaklandı. İhracatın çoğunluğunu oluşturan; ana metal sanayinde %2,2 aylık artış görülürken ve motorlu kara taşıtı imalatı ise %1,8 düştü.

Mart ayında Euro Bölgesi sanayi üretimi, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş, Çin’deki salgın kısıtlamalarının tedarik zincirine olan olumsuz etkileri ile aylık bazda %1,8 düştü.

ABD’de enflasyondaki seyir ile Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi mayısta öncü veriye göre 65,2’den son 10 en senenin düşüğü olan 59,1’e geriledi. Rapora göre enflasyon beklentileri değişmezken tüketici güvenindeki düşme genele yayılmakta. Tüketicilerin dayanıklı mallara olan talebi ise anketin gördüğü en düşük seviyede.

Bu haftanın veri takvimine bakıldığında;

  • ABD tarafında, özellikle geçen hafta beklentilerin üstünde gelen TÜFE verisi sonrası piyasada Fed’in bir sonraki toplantıda 75 baz puan artırabileceğine yönelik görüşler ve resesyon beklentisi artmıştı. Bu açıdan Fed yetkililerinin konuşmaları dikkatlice izlenecektir. ABD’de bu hafta veri gündeminde jeopolitik risklerin üretime olan yansımalarını görmek açısından salı günü yayınlanacak nisan ayı sanayi üretimi ve bugün yayınlanacak olan mayıs ayı New York Fed imalat sanayi aktivite endeksi önemli olacaktır. Mart ayında sanayi üretimi beklentilerin üzerinde artarak jeopolitik risklerin kısa vadede üretime olumsuz yansımadığını göstermişti. Kapasite kullanım oranı ise %77,7’den %78,3’e yükselmişti. Sanayi üretimi için öncü olan PMI verileri ise nisanda genişleme bölgesinde kalmaya devam etmişti. New York Fed imalat sanayi aktivite endeksi ise -11,8’den nisanda 24,6’ya yükselerek tekrar genişleme bölgesine geçmişti. Bu açıdan nisan ayında jeopolitik risklerin olumsuz yansımalarına rağmen sanayi üretimindeki olumlu görünüm devam edebilir. Salı günü ise nisan ayı perakende satışlar verisi açıklanacak. Mart ayında perakende satışlar aylık %0,5 artmıştı. Bu dönemde salgının etkilerinin azalması talebi artırırken, enflasyonist baskılar ise harcamalara baskı yapmakta. Perşembe günü ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak. 7 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları sınırlı artarak 203 bin kişiye yükselmesine rağmen istihdam piyasasındaki olumlu seyri teyit etmişti. Ayrıca hafta boyunca nisan ayı konut piyasasına ilişkin istatistikler izlenecek. Bu kapsamda çarşamba günü konut başlangıçları ve inşaat izinleri, perşembe günü ise ikinci el konut satışları açıklanacak.
  • Avrupa tarafında ECB toplantı tutanakları izlenecek. Son toplantısında ECB, faiz oranlarını değiştirmezken, net varlık alımlarının 3. çeyrekte biteceğine yönelik sinyal vermişti. Faiz artırımının ise net varlık alımının sona ermesinden bir süre sonra gerçekleşeceği ve faiz artışının da kademeli olacağı vurgulanmıştı. Karar metninde faiz artırımına ilişkin net bir zamanlama ifade edilmemişti, ECB Başkanı Lagarde ise geçen haftaki konuşmasında faiz artışı için temmuz ayını işaret etmişti. Bu açıdan tutanaklar üyelerin güncel görüşlerini yansıtmayacaktır. Veri gündeminde ise yarın Euro Bölgesi revize 1. çeyrek büyüme verisi ve çarşamba günü ise nisan ayı nihai TÜFE verisi izlenecek. Öncü verilere göre büyüme çeyreklik bazda %0,2’ye yavaşlamıştı. Büyüme verisinde savaşın özellikle emtia fiyatlarına yansıması ile büyüme verisine etkisi kısıtlı oldu. Bundan sonraki süreçte özellikle Euro Bölgesi’nde büyümenin baskı altında kalması beklenmekte ve büyüme tahminleri de aşağı yönlü revize edilmekte. Çarşamba günü ise nihai TÜFE verileri açıklanacak. Öncü verilere göre Euro Bölgesi’nde enerji fiyatlarındaki yavaşlamaya rağmen yıllık TÜFE %7,4’ten %7,5’e yükselmişti. Ayrıca çarşamba günü İngiltere’de nisan ayı TÜFE ve cuma günü mayıs ayına ilişkin Euro Bölgesi tüketici güveni öncü verisi açıklanacak.
  • Asya tarafında ise cuma günü PBOC’nin 1 ve 5 yıllık temel kredi faiz oranı açıklanacak. Çin’de salgın kısıtlamalarının büyümeye baskı yapması ile piyasa beklentisi bu toplantıda faizlerin indirilmesi yönünde. Veri gündeminde ise çarşamba günü Japonya’nın 1. çeyrek büyüme verisi ve perşembe günü nisan ayı dış ticaret verileri izlenecek. Yılın ilk çeyreğinde Japonya’nın Covid kısıtlamalarının iç talebi baskılaması ile yavaşlaması beklenmekte. Dış ticaret tarafında da özellikle Çin’deki salgın kısıtlamalarının ihracatı baskılaması ve değer kaybeden yen ve artan emtia fiyatlarının ithalatı artırması beklenmekte.

Yurt içinde ise bugün mart ayı dış ticaret endeksleri, cari işlemler dengesi ve nisan ayı Merkezi Yönetim bütçe verileri, yarın konut satışları ve tarım ÜFE ve cuma günü ise mart ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu, nisan ayı yurt dışı ÜFE ve mayıs ayı tüketici güveni verileri açıklanacak.

  • Şubat ayında enerji ithalatındaki yüksek seviyelerle cari açık 5,15 milyar USD gerçekleşirken, kümülatif cari açık 21,8 milyar USD’ye, cari açık/GSYH* oranı %2,4’den %2,7’ye çıkmıştı. (*GSYH olarak 2021 yılı gerçekleşme baz alındı). Ticaret Bakanlığı verilerine göre dış ticaret açığı mart ayında 8,2 milyar USD’ye yükseldi, bu durum mart ayında, şubat ayının hafif üzerinde bir cari açık görebileceğimize işaret etmekte. Mart ayında 5,5 milyar USD civarında bir cari açık gerçekleşmesi mümkün olabilir, bu da kümülatif cari açığı yaklaşık 24 milyar USD seviyelerine taşıyabilir.
  • Bütçe dengesi mart ayında 69 milyar TL açık vermis, 12 aylık kümülatif bütçe açığı 91,5 milyar TL’den 184,2 milyar TL’ye ve bütçe açığı/GSYH* oranı da %1,3’den %2,6’ya yükselmişti (*GSYH için 2021 yılı gerçekleşme verisini dikkate almaktayız.). Öncesinde izlenen Hazine nakit dengesi nisan ayında açık verdi. Bu açıdan bütçenin nisanda açık vermesi ve kümülatif bazda artışın sürmesi olası.
  • Mart ayında toplam konut satışları aylık %37,5, yıllık artış hızı ise %20,6 olmuştu. Konut satışlarına satış şekline göre bakıldığında, ipotekli satışlar martta aylık %52,2 oranında artmış, benzer şekilde diğer satışlar aylık %33,7 oranında güçlü artış sergilemişti.
  • Tarım ÜFE mart ayında aylık %12,02 artarken, yıllık bazda ise %84,11’e yükselmişti.
  • Şubat ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistiklerine göre, uzun vadeli kredi borcu şubat ayında aylık 1,16 milyar USD azalışla (finansal sektörde 1,19 milyar USD azalış ve finans dışı sektörde 0,03 milyar USD artış) 160,1 milyar USD seviyesine gerilemişti, kısa vadeli kredi borcu ise şubat ayında aylık 0,25 milyar USD artışla (finansal sektörde 0,17 milyar USD artış ve finans dışı sektörde 0,08 milyar USD artış) 7,6 milyar USD seviyesine yükselmişti.
  • Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi, mart ayında aylık %7,29 artarken, yıllık ise %105,82 oranında güçlü artış kaydetmişti.
  • Nisan ayında mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi %7,3 oranında düşüşle 72,5’ten 67,3’e gerileyerek tarihi düşük seviyede gerçekleşmişti. Alt endekslere bakıldığında, tamamında düşüşler olduğu görülmüştü.

ŞİRKET HABERLERİ

Esenboğa Elektrik (ESEN, Nötr): Şirket, güneş enerji santralleri anahtar teslimi müteahhitlik faaliyetleri kapsamında, Kadifeteks Mensucat San. A.Ş. ile “Kadifeteks Çatı Öztüketim Güneş Enerji Santrali” kurulumu için sözleşme imzalamıştır. Kadifeteks GES projesinin sözleşme bedeli KDV hariç 3,2mn USD (49,3mn TL+KDV) olarak açıklanmıştır.

Pegasus Hava Taşımacılığı (PGSUS, Nötr): Nisan ayı yolcu sayısı 1,77mn kişi ile 2019’un aynı döneminin %27 altında gerçeklemiştir. Yolcu doluluk oranı ise 13,5 puan azalışla %76,7’yi göstermiştir. 2022 yılının ilk 4 ayında yolcu sayısı 2019’un aynı dönemine göre %29 azalışla 6,62mn seviyesinde gerçekleşmiştir (2021:4,42mn). İlgili dönemin yolcu doluluk oranı ise 2019’un aynı dönemine göre 8 puan azalışla %79,7’yi göstermiştir (2021: %74,2).

Türk Traktör (TTRAK, Nötr): Ankara Fabrikasında yapılacak olan yeni nesil Faz 4 ve Faz 5 dizel motor üretimi ile ilgili önümüzdeki 3 yıllık dönemde yapılması öngörülen toplam 311,5mn TL tutarındaki yatırım için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından öngörülen Ar-Ge yatırımlarının yapılması koşuluyla Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında destek sağlanmasına karar verilmiştir. Onaylanan söz konusu destek unsurlarının yatırım teşvik belgesine bağlanması için ayrıca başvuru yapılacaktır.

SEKTÖR HABERLERİ

Gıda: Hindistan’ın buğday ihracatını yasaklama kararı almasının ardından gösterge buğday vadelilerinde son iki ayın en hızlı yükselişi gerçekleşti. ABD’de Chicago gösterge buğday vadelileri yüzde 6 artışla 12,47 dolara yükseldi. Bu artış, son iki ayda görülen en yüksek artış oldu. Son artışla buğday fiyatlarında yılbaşından bu yana yüzde 60’lık artış kaydedildi. Kaynak: Bloomberght

Halka Arz: Fındık sanayi ve ihracat kuruluşu Balsu Gıda, sermayesinin yüzde 20’sinin halka arzı için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. Tarihi 1978’e dayanan Balsu Gıda, Sakarya ve Ordu’daki ileri teknolojilerle donatılmış üretim ve lojistik tesisleri, 6 bölgesel alım merkezi, Türkiye, ABD, Almanya ve Hong Kong’daki doğrudan satış ofisleri ile hizmet veriyor. Şirket’in gelirlerinin yüzde 79’u ihracat kaynaklı. Kaynak: Dünya

Otomotiv: OSD verilerine göre otomotiv üretimi nisan’da %3,2 artışla 107.167 adet olarak gerçekleşirken, otomobil pazarı nisan’da %5,8 düşüşle 45.564 olarak gerçekleşti. Böylece otomotiv üretimi ocak-nisan döneminde %8,8 düşüşle 409.903 adet ve otomotiv pazarı ocak-nisan döneminde %17,9 düşüşle 222.574 oldu.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Halk GYO (HLGYO): İstanbul – Şişli’de yer alan 29 adet bağımsız bölümden oluşan bina, 173,8mn TL bedelle ana ortağı Halkbank’tan satın alınarak portföye dahil edilmiştir.

Naturel Enerji (NATEN): Şirket, pay geri alım işlemleri kapsamında, 60,85 – 61,00 TL fiyat aralığından (Ortalama 60,94) 8.000 adet pay geri almış ve Şirketin sahip olduğu NATEN Payları 1.195.000 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %3,62)

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 120 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 413 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %2,86 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,85-%2,94 bandında hareketin ardından %2,93 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 55 baz puana varan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 380 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 430 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi