Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (15.09.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın ilk işlem gününe aşı ve şirket satın alma – birleşme haberleriyle pozitif bir başlangıç yapan küresel borsalardaki iyimserlik bu sabah da devam ediyor. ABD vadelileri %0,2 civarında alıcılı bir görüntü sergilerlerken, Çin’den iyi gelen sanayi üretimi ile birlikte Asya tarafında da olumlu bir hava var. Fed faiz kararının açıklanacağı haftada Dolar’daki baskı ise sürüyor. Yurtiçi tarafa baktığımızda, Doğu Akdeniz’de olumlu sayılabilecek gelişmelere karşın kurdaki hareketin endeksteki yükselişi sınırlandırdığını izledik. Bu sabah ise Dolar /TL 7,50’nin altında. Halihazırda kurda oynaklık görece düşük seyretmeye devam ederken, Dolar negatif ortamda kur 7,50’nin altında kalabilir. Bu da endekse kısa vadeli yükseliş trendini devam ettirmesi için fırsat verebilir. Endeksin güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını beklerken, olası yükselişlerde sıralı hedefler olarak 1.113 – 1.119 ve 1.126 takip edilebilir.

MAKROEKONOMİ

Bugün ABD tarafında eylül ayına ilişkin New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi ve ağustos ayı sanayi üretimi ile kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak. Avrupa tarafında ise eylül ayına ilişkin Almanya ZEW cari durum ve beklentiler endeksleri açıklanacak.

Yurt içinde bugün TSİ 10’da ağustos ayına ilişkin konut satışları verileri ve TSİ 11’de ağustos ayı merkezi yönetim bütçe dengesi verisi açıklanacak.

  • Bütçe dengesi, temmuz ayında 29,7 milyar TL açık vermiş bütçe açığı/GSYH oranı ise %4,4’e yükselmişti. Salgın nedeniyle artan harcamalar ve azalan gelirlerle birlikte yılın ilk 7 ayındaki bütçe açığı 139 milyar TL’ye ulaşarak YEP’teki 138,9 milyar TL’lik bütçe açığı öngörüsünü aşmıştı. Bütçe dengesi öncesi bütçenin görünümüne dair fikir vermesi adına hazine nakit dengesindeki gelişmeleri izlemekteyiz, buna göre ağustos ayına ilişkin Hazine nakit dengesi salgın sonrası ilk kez fazla verirken, gelirlerde toparlanmaya işaret etti. Detaylara bakıldığında gelirde aylık %29 artış, faiz dışı giderde ise %35 azalma vardı. Bu açıdan bütçe görünümünde ağustos ayında daha iyi bir görünüm olacaktır fakat bu sene bütçe dengesinden ziyade istihdam ve salgından etkilenen sektörleri desteklemenin öncelik olması sebebiyle daha geniş bütçe açığına tolerans gösterileceği gözleniyor. İç talepteki toparlanmanın gücü ve salgının gidişatı bütçedeki genişlemeyi belirleyecek. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da bu sene %5-6 bandında bir bütçe açığı/GSYH oranının mümkün olabileceğini değerlendirmekte.
  • Kamu bankaları öncülüğünde temmuzda da devam eden düşük konut faizleri ile haziran ayında gördüğümüz konut piyasasındaki ivmelenme sürmüş ve temmuz ayında 130,7 bini ipotekli olmak üzere 229,4 bin toplam konut satılarak toplam satış ve ipotekli satış veri setinde görülen en büyük rakama ulaşılmıştı. Toplam konut satışları aylık %21, yıllık %124 artarken, ipotekli konut satışları ise aylık %29, yıllık ise %901 artmıştı fakat TCMB’nin likidite sıkıştırıcı adımları ile birlikte ağustos ayında finansal sıkılaşma ile konut satışlarının hız keseceğini düşünmekteyiz.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, yıllık %4,8 artış beklentisine yakın %4,4 artış kaydetti. Salgın sonrası ardı ardına ikinci kez yıllık üretim arttı. Temmuz ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, aylık %8,4 artış kaydetti. Nisan ayında sanayi üretimi dip noktayı görmüş, mayıs ve haziran aylarında ise aylık %18 civarında artış göstermişti, temmuz ayında aylık artışın hız kestiği görülse de endeksin salgın öncesindeki seviyeye ulaştığı görülüyor.

  • Sanayi üretiminin ana alt kalemlerinin hepsinin aylık bazda artış sergilediğini, dayanıklı ve sermaye mallarının artışa öncülük ettiğini görüyoruz. Kredilerin desteğiyle iç talepteki toparlanma dayanıklı tüketim malına olan talebi artırmayı sürdürürken, yatırımların göstergesi niteliğindeki sermaye malı imalatında artış devam ediyor. Dış talebe duyarlı olan ara mal imalatı da artış eğilimini sürdürmekte. Sektörel bazda ise tekstil, giyim, fabrikasyon metal ürünleri, motorlu taşıt, mobilya, inşaat sektörüne öncü olan diğer metalik olmayan minerallerin üretiminin sanayi üretimindeki pozitif görünüme katkı veren ana kalemler olduğunu görmekteyiz.
  • Sanayi üretimine öncü olması açısından özellikle imalat PMI ve elektrik tüketimindeki seyri takip etmekteyiz. Ağustos ayında imalat PMI, güçlü görünümünü sürdürürken, elektrik tüketimi de bir yılın en yüksek seviyelerine çıktı. Bu görüntü ise sanayi üretiminin üçüncü çeyrekte toparlanma eğilimini sürdüreceğine işaret ediyor. TCMB’nin finansman koşullarını sıkılaştırıcı adımlarının yanında, küresel ve yerel anlamda artan koronavirüs vaka sayısının devamı ise dördüncü çeyrekte sanayi üretimindeki ivmelenmeyi yavaşlatabilir. Geçtiğimiz sene son çeyrekte sanayi üretimi yıllık olarak ortalamada %6 civarında artışa işaret etmişti, bu güçlü baz etkisi de sanayi üretimindeki yıllık artışın hız kesmesine neden olabilir.

Sanayi üretim endeksi, salgın öncesi döneme yükseldi.

Dün Otomotiv Sanayicileri Derneği ağustos ayına ait otomotiv sektörüne ilişkin üretim ile iç ve dış talebe ilişkin verileri paylaştı. Artan faiz oranlarının etkisi ile satışlar aylık bazda yerli üretim araçlarda %41 ve ithal araçlarda %32,9, toplamda ise %36,1 düştü. Salgın sonrası düşen faizlerle birlikte otomobil satışlarında artışlar görmüştük, bu ivmelenmenin kırılmasına rağmen toplam satışlar salgın öncesine göre iyi bir noktada. Ayrıca bundan sonraki süreçte ÖTV’deki düzenleme ile ithal araç satışında azalma görmemiz olası.

ŞİRKET HABERLERİ

Mavi Giyim (MAVI, Sınırlı Negatif): Şirketin 2020 2.çeyrek (1 Şubat 2020 – 31 Temmuz 2020) ana ortaklık net dönem zararı 4,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 20,9mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Şirketin 2. Çeyrek satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %22,3 oranında azalmış ve 537,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satışların maliyeti %19,8 oranında azalan şirketin brüt karı ise %24,6 oranında azalmış ve 267,1mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 1,6puan azalmış ve %49,7 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderleri %1,6 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 3,6mn TL gelir kaydetmiştir. Faaliyet karı %93,9 oranında azalan şirket finansman tarafında 13,5mn TL gider kaydetmiştir. Vergi öncesi zararı 9,1mn TL olan şirketin 2,4mn TL vergi geliri sonrası ana ortaklığa düşen net dönem zararı 4,6mn TL olmuştur.

İkinci çeyrek sonuçlarıyla beraber şirketin 6 aylık ana ortaklık net dönem zararı 54,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket geçen yılın aynı döneminde 27,7mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.

Mavi 2020 yılsonu revize beklentilerini de paylaşmıştır. Buna göre şirket 2020 yılında satış gelirlerinde %11 (-+%2) daralma beklerken, 4 yeni mağaza açılışı ile 10 mağaza genişlemesi yapmayı hedeflenmektedir. Şirketin 2020 yılı FAVÖK marjı beklentisi de %8 (-+%1) UFRS16 hariç, %16 (-+%1) UFRS 16 dahildir. Şirket 2020 yılı için konsolide satışların %4’ü oranında yatırım harcaması öngörmektedir (Şirket’in beklentileri, tüm bölgelerdeki tüm mağazaların yılsonuna kadar açık kalacağı varsayımına dayanmaktadır). Şirket salgınının yol açtığı iş kesintileri ve belirsizlikler nedeniyle 12 Mart 2020’de açıkladığı 2020 mali yıl beklentilerini Nisan ayı başında geri çekmiş ve şu ana kadar yeni bir öngörüde bulunmamıştı.

Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Sesa Ambalaj ve Plastik Sanayi Ticaret A.Ş.’nin sermayesini temsil eden payların tamamının (%100), doğrudan bağlı ortaklığı Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin sermayesinde %70 oranında pay sahibi olduğu doğrudan bağlı ortaklığı SESA Üretim Yatırımları ve Yönetim Hizmetleri A.Ş. tarafından satın alınması ve devir işlemleri 14.09.2020 gerçekleştirilmiş olup, “kapanış” işlemleri dün itibariyle tamamlanmıştır.
Sesa Ambalaj ve Plastik Sanayi Ticaret A.Ş.’nin sermayesini temsil eden payların tamamının (%100) iktisap edilmesinde, SESA Üretim Yatırımları ve Yönetim Hizmetleri A.Ş. tarafından 35.838.129 Avro tutarında özkaynak kullanmış, kalanı ise banka kredisi ile finanse edilmiştir. Pay alım bedeli ile ilgili olarak, takip eden dönemlerde, bazı şarta bağlı bedel uyarlaması ve/veya performans ödemesi söz konusu olması durumunda, gerekli açıklamalar konuya ilişkin finansal tablo dipnotlarında yer alacaktır.

Pegasus (PGSUS, Nötr): Şirketin Ağustos ayındaki yolcu sayısı 2019’un aynı ayına göre %45 azalışla 1,66mn kişi olmuştur. Yolcu doluluk oranı ise 14,5 puan azalışla %77,6’yı göstermiştir. 2020’nin ilk 8 ayında yolcu sayısı %54 azalışla 9,30mn olurken, yolcu doluluk oranı 5,4 puan azalışla %83 olarak gerçekleşmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Benzinin litre fiyatında 11 kuruş indirime gidildi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

İndeks Bilgisayar (INDES): Şirket’in % 100 oranında bağlı ortakları olan Neteks İletişim Ürünleri Dağıtım A.Ş.’nin ve Artım Bilişim Çözümleri A.Ş’nin, % 100 oranında bağlı ortağı olan Neteks Teknoloji Ürünleri Anonim Şirketi tarafından devir alınmasına devir yolu ile birleşmesine, birleşme raporunun hazırlanmasına ve gerekli prosedürlerin tamamlanarak bu hususların ilgili Şirketlerin Genel Kurul’larının onayına sunulmasına karar verilmiştir. Katma değerli çözümler sunan ve bilişim sektöründe yedek parça ihtiyaçlarını da karşılayan 3 şirketin faaliyet konularının benzer olması dolayısıyla birleşme işlemine karar verilmiştir. Şirketin birleşmeye konu olan 3 şirketteki ortaklık payı birleşme öncesi ve birleşme sonrasında da %100’dür. Dolayısıyla birleşmenin konsolide mali tablolara bir etkisi olmayacaktır.

Jantsa (JANTS): Yönetim kurulu, faaliyetlerin olumlu seyretmesi, hissenin değerinin de olumlu performans göstermesi nedeniyle henüz gerçekleşmemiş olan kalan payların geri alım fonunu yatırımlarda kullanmak için pay geri alımını iptal etmiştir. Planlanan 7mn TL fondan 3mn TL’lik 106.157 adet hisse alımı yapılmıştır. Henüz gerçekleşmeyen kısım için pay geri alımı iptal edilmiştir. Alınan payların da dün tamamının satışı gerçekleşmiştir. Hisse dün günü %10 artıda kapamıştır.

Say Reklamcılık (SAYAS): Şirket dünyanın en büyük rüzgar kulesi üretim kapasitesine sahip olan Güney Kore’de yerleşik Win & P Ltd. şirketinin tedarikçi listesine alındığı ve kule iç aksamlarına yönelik 3,9mn EUR tutarında teklifinin onaylandığı olduğu daha önce açıklanmıştı. Win & P’ye muhtelif projelerine yönelik toplam 1,2mn EUR tutarında 11 kulelik bir teklif daha verildiği duyurulmuştur.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,29 seviyesinden %10,32 seviyesine yükseldi. Pazartesi günü TCMB 10 milyar TL tutarında geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı %11,29’dan fonladı. Ayrıca dün TCMB GLP kanalıyla %11,25’ten 14 milyar TL fonlama yaptı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 305,5 milyar TL ile 210 milyar TL’si (20 milyar 3 aylık,%6,75 + 190 milyar TL 1 aylık,%10,88) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 55,4 milyar TL’si BİST’te %9,75’ten, 16 milyar TL’si BAPP’ta %9,75’ten ve diğer geri kalan 10,1 milyar TL TCMB bünyesinde %9,75’ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,67 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,65-%0,68 bandında hareketin ardından, %0,67 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde zayıf hacimli işlemlerle faizlerde düşüş ağırlıklı seyir gözlendi. Bu kapsamda, faizlerde kısa, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi